М. ГОГОЛЬ. "ПРЕЗЕНТАЦІЯ «ТАРАС БУЛЬБА». ПІДНЕСЕНО-ГЕРОЇЧНИЙ ОБРАЗ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ"

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ "М. ГОГОЛЬ. «ТАРАС БУЛЬБА». ПІДНЕСЕНО-ГЕРОЇЧНИЙ ОБРАЗ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

М. ГОГОЛЬ. «ТАРАС БУЛЬБА». ПІДНЕСЕНО-ГЕРОЇЧНИЙ ОБРАЗ ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ

Номер слайду 2

Прототипом Тараса Бульби був предок відомого українського дослідника Миклухо-Маклая, курінний отаман Війська Запорозького Низового Охрім Макуха. ПРОТОТИП ТАРАСА БУЛЬБИПрототип – це конкретна особа, факти життя або риси характеру якої покладені в основу образу літературного персонажа. Охрім був курінним отаманом на Запоріжжі. У нього були сини — Омелько, Назар, Хома, що воювали з польською шляхтою. Назар закохався в панночку і перейшов на бік поляків, Хома загинув у нерівному бою, а Омелько втік. Батько сам стратив сина Назара. Микола Миклухо-Маклай

Номер слайду 3

ПРОТОТИП ТАРАСА БУЛЬБИЄ й інша версія щодо прообразу Тараса. Ним міг бути предок Гоголя Остап Гоголь — полковник Війська Запорозького, гетьман Правобережної України. Він мав двох синів — Остапа і Прокопа, які навчалися спершу у Львові, а потім у Києві. Старший син загинув від рук поляків, а молодший перейшов через три роки до ворогів.

Номер слайду 4

РОБОТА З ІНТЕР’ЄРОМ ЯК ЗАСОБОМ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГЕРОЯПрочитайте опис світлиці Тараса Бульби. Що ви можете сказати про героя, спираючись на інтер’єр. Фото зроблене в історико-культурному комплексі «Запорізька Січ

Номер слайду 5

Світлицю було вбрано за звичаєм тих часів, про які живі згадки зосталися тільки в піснях та народних думах, що їх уже не співають більше в Україні сліпі кобзарі під тихий бренькіт бандури серед слухачів, — за звичаєм тих бойових, важких часів, коли в Україні почали розпалюватися сутички й баталії за унію. Усе було чисте, вимащене кольоровою глиною. По стінах — шаблі, нагаї, сільця на птицю, неводи й мушкети, хитро оправлений ріжок на порох, золота вуздечка на коня і пута зі срібними бляшками. Вікна у світлиці були маленькі, з круглими темнавими шибками, які тепер можна зустріти хіба в стародавніх церквах і крізь які інакше й не дивилися, як тільки підваживши насувну шибку. Вікна й двері були в червоних обводах.

Номер слайду 6

На полицях по кутках стояли глеки, сулії, пляшки з зеленого й синього шкла, сріблом биті келехи, золочені чарки всілякої роботи — венецької, турецької, черкеської, що завітали до Бульбиної світлиці різними шляхами, через треті й четверті руки, як то зазвичай бувало у ті лицарські часи. Берестові широкі лави попід стінами всієї світлиці; величезий стіл під образами на покуті; широка піч із запічками, карунками й прискалками з барвистих кахлів — усе це було добре знайоме нашим двом лицарям, які щороку приходили додому на вакації, — власне, приходили, бо не мали ще коней та й звичаю такого не було, щоб школярі могли їздити верхи.

Номер слайду 7

З’ясуйте значення імені Тарас, звернувшись до інформації в інтернеті. Чи відображає воно вдачу Тараса Бульби?САМОСТІЙНА РОБОТАЗаповнити піраміду відомостями про Тараса Бульбу. Можна використати цитати.

Номер слайду 8

РОБОТА З ЦИТАТАМИ2. Зачитайте, як Тарас готувався до спроби поляків відбити запорожців з міста, поки частина війська рушила на Січ захищати її від татар. 1. Знайдіть у тексті уривки, які би демонстрували ставлення Тараса Бульби до освіти. 3. Зачитайте уривок, у якому Тарас Бульба говорить з Остапом після того, як вбив Андрія.4. Зачитайте уривок, у якому розповідається про те, як Тарас Бульба спостерігає за стратою Остапа.

Номер слайду 9

КЛАСТЕР «ОДНА ЛЮДИНА – ТРИ ЖИТТЄВІ РОЛІ» Запишіть риси, вчинки, притаманні Тарасу Бульбі як голові родини та батька, воїнові-ватажку, людині.

Номер слайду 10

ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯПрочитайте на наступних слайдах як сам Гоголь пояснює формування характеру Тараса Бульби та інших героїв-козаків того часу. Чи згодні ви з письменником? Свою відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 11

Бульба був страшенно впертий. То був один із тих характерів, які могли з'явитися лише тяжкого XV сторіччя в напівкочовому закутку Європи, коли панували праведні й неправедні уявлення про землі, що стали якимись суперечливими й неприкаяними, до яких належала тоді Україна; коли весь прадавній південь, покинутий своїми князями, було спустошено й випалено дощенту ненастанними наскоками монгольських хижаків; коли, втративши все — оселю й покрівлю, зробився тут відчайдушним чоловік; коли на пожарищах, перед лицем хижих сусідів і повсякчасної небезпеки, осідав він на місці й звикав дивитися їм просто у вічі, забувши навіть, чи є на світі щось таке, чого б він злякався; коли бойовим палом укрився здавна лагідний слов'янський дух і завелося козацтво — цей широкий гуляцький заміс української натури, — і коли всі перевози, яри та байраки, всі зручні місця засіялися козаками, що їм і ліку ніхто не знав, і сміливі товариші їхні могли відповісти султанові, охочому знати про їхнє число: "А хто їх знає! У нас їх по всьому степу: що байрак, то й козак".

Номер слайду 12

Повсякчасна необхідність боронити узграниччя від трьох різнохарактерних націй надавала якогось вільного, широкого розмаху їхнім подвигам і виховала впертість духу. Це був справді надзвичайний вияв української сили: його викресало з народних грудей кресало лиха. Замість колишніх уділів, малих містечок, що аж кишіли псарями та ловцями, замість ворохобливих та мізерних князів, що купували й перепродували свої міста, виникли грізні села, курені й околиці, пов'язані спільною небезпекою й ненавистю до хижих нехристів. Усім відомо вже з історії, як козацька безнастанна боротьба і невсипуще життя порятували Європу від бусурменських наскоків, які щохвилини загрожували їй повною руїною.

Номер слайду 13

ЛОГІКА ФОРМУВАННЯ ВДАЧІ ТАРАСА БУЛЬБИ

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Виписати цитати для характеристики образів Андрія та Остапа. 2. Написати висловлення «Тарас Бульба – герой чи вбивця».

pptx
Додано
8 січня
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку