Матеріали до предметного тижня із зарубіжної літератури "Музеї літературних героїв"

Про матеріал
Матеріал містить опис музеїв, присвячених літературним героям і розташованим у різних куточках світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

1. Музей Шерлока Холмса (Лондон, Великобританія) Адреса Бейкер стріт, 221 відома всім шанувальникам творів Артура Конан Дойля. Цікаво, що у період написання книги про знаменитого детектива такої адреси в Лондоні не існувало. Пізніше владі довелося зробити виняток і привласнити будинкові спеціальний номер, який вибивається із загальної нумерації вулиці. У будинку відтворена вся обстановка, описана в книзі. Тут можна спокійно посидіти в кріслі Шерлока, приміряти його капелюх і відчути атмосферу життя як Холмса, так і Ватсона.

Номер слайду 2

2. Музей казок Астрід Ліндгрен (Стокгольм, Швеція) На острові Юргорден в одному музеї шведи поселили всіх героїв творів Астрід Ліндгрен. Чарівний потяг щодня доставляє дорослих і дітей до станції Вілла «Курка», де жила Пеппі Довгапанчоха, до будиночка, на даху якого мешкає Карлсон та до інших казкових помешкань. Музей абсолютно інтерактивний: у ньому можна все чіпати, скрізь бігати і гратися.

Номер слайду 3

3. Долина мумі-тролів (Турку, Фінляндія)Назвати музеєм цей величезний парк було б неправильно. Чарівний світ кумедних персонажів, вигаданих Туве Янссон, з перших хвилин занурює у казку. Тут неодмінно варто відвідати блакитний Мумі-дім, піднятися на Мумі-горище, спуститися в Мумі-підвал за варенням, пограти в хованки зі Чмихом і Маленькою Мю. Справ, загалом, багато, тому розраховуйте провести в парку як мінімум цілий день.

Номер слайду 4

4. Погана квартира (Москва, Росія) У квартиру на Садовій-Спаській Михайло Булгаков поселив Воланда. Незважаючи на те, що квартира № 50 офіційно носить статус музею письменника, для всіх шанувальників «Майстра і Маргарити» - це все-таки місце проживання нечистої сили.

Номер слайду 5

5. Музей Дон Кіхота (Сьюдад-Реаль, Іспанія) Хоча Сервантес у своєму романі не вказав точної назви батьківщини Дон Кіхота, в Іспанії є місце, куди з'їжджаються шанувальники лицаря. Особняк у містечку Сьюдад-Реал (що в Кастилії) - це сотні картин, гравюр, статуй, малюнків Дон Кіхота і його вірного Санчо Панса.

Номер слайду 6

6. Музей Д'Артаньяна (Люпіак, Франція) Маленьке село Люпіак біля підніжжя Піренеїв, - місце паломництва шанувальників знаменитого д'Артаньяна. Зовсім недалеко, у замку Кастельмор, народився прототип героя Дюма - Шарль Ожье де Бац де Кастельмор, граф д'Артаньян.

Номер слайду 7

7. Музей літературних героїв «Повістей Бєлкіна» (Львовка, Росія) У селі Львовка знаходиться музей літературних героїв «Повістей Бєлкіна». І це не дивно, адже багато подій цих творів відбуваються саме в таких провінційних дворянських садибах. Тепер в колишньому панському будинку можна відвідати кабінети Івана Петровича Бєлкіна і графа, власника багатого маєтку («Постріл»), кімнату Лізи Муромської («Панночка-селянка»), Марії Гаврилівни («Заметіль»).

Номер слайду 8

8. Музей барона Мюнхгаузена (Садиба Дунтес, Салацгрівскій край, Латвія) Будівля музею побудована на місці старого будинку, в якому свої найкращі роки провів барон Мюнхгаузен зі своєю дружиною Якобіною. В музеї відтворена атмосфера твору. Наприклад, в кімнаті дружини можна побачити справжній дамський куточок XVIII століття. А сам барон тішить відвідувачів мисливськими трофеями.

Номер слайду 9

9. Музей Вільгельма Телля (Бюрглен, кантон Урі, Швейцарія) Бюрглен - село в швейцарському кантоні Урі - місцеві впевнено називають рідним містом знаменитого арбалетника. За переказами, саме тут народився Вільгельм Телль і тут же він знайшов свою смерть, бажаючи врятувати дитину. В основі музею - книги, картини і статуї, а також точні копії середньовічних арбалетів, якими міг користуватися Телль.

Номер слайду 10

10. Музей доктора Фауста (Кнітлінген, Баден-Вюртемберг, Німеччина) У німецькому Кнітлінгене народився прототип персонажа з твору Гете - доктор Йоганн Фауст. Саме тут, у будівлі ратуші, відкрито його музей і зберігається архів документів.

Номер слайду 11

11. Музей Маленького Принца. Як не дивно, музей маленького героя з великою душею, створеного Антуаном де Сент-Екзюпері, знаходиться зовсім не в Парижі чи Провансі, звідки родом сам письменник, а в ... Японії. Будинок Маленького Принца у невеликому парку розташований в селищі Хаконе. Шматочок Франції зі справжніми французькими будиночками і кафе з довоєнних часів запрошує шанувальників творчості Сент-Екзюпері познайомитися з його героєм.

Номер слайду 12

12. Музей Мері Поппінс. В Австралії є будинок-музей автора історії про Мері Поппінс - Памели Треверс. Будинок-музей знаходиться в Маріборі, Квінсленд. Саме тут народилася авторка повісті про няню-чарівницю. Сьогодні біля будинку можна побачити пам'ятник письменниці. Маєток знаходиться практично в декількох кроках від історичного прибережного парку, чималу схожість з яким має парк, описаний в історії про Мері Поппінс. Проте відвідини будинку-музею та історичного парку - не єдине, що пропонують туристам на батьківщині автора знаменитої історії - також можна вирушити на екскурсію місцями, які мають схожість з їх аналогами, описаними в книзі. Опинившись у містечку під час літніх шкільних канікул (червень-липень), також можна відвідати Фестиваль Мері Поппінс, в рамках якого влаштовують забіги за участю місцевих нянь, запускають паровози, а також проводять конкурси повітряних зміїв і малюнків на асфальті.

Номер слайду 13

13. «Будинок Джульєтти», або Музей шекспірівських героїв (Верона, Італія). Як відомо, саме у місті Верона жили собі дві ворогуючі сім’ї, що стали прототипами кланів Монтеккі та Капулетті, і саме у Вероні ще від XVI століття в народі шанувався кам’яний саркофаг, який городяни щиро вважають гробницею Джульєтти. Музей розташований у старовинному особняку XIV століття, в якому відтворений інтер’єр багатого італійського будинку того часу, а закохані парочки приходять цілуватися на «Балкон Джульєтти». Сама ж Джульєтта за допомогою цілого штату секретарів веде активне листування по всьому світу. Автори найпроникливіших листів отримують призи.

Номер слайду 14

14. Музей сатири і гумору ім. О. Бендера (Козмодемьянск, Росія). Незважаючи на гучну назву, музей присвячений одному-єдиному добутку - роману Ільфа і Петрова «12 стільців» та його головним героям. Як всі пам'ятають, Остап Бендер «мріяв» перетворити провінційне містечко Васюки на нову столицю світу. Скромний приволзький Козмодемьянск з'явився прообразом Васюків. Розташувався музей в одному із старовинних купецьких будинків. В експозиції можна простежити, чим займалися Остап і Кіса в Васюках: як їх стригли в перукарні, як пройшла лекція Остапа і сеанс одночасної гри в шахи. Крім цього, можна сфотографуватися на тлі меморіальної експозиції «Остап в приміщенні шахової секції міста Васюки» та дізнатися, що з обіцяного Остапом збулося.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

pptx
Додано
13 серпня 2019
Переглядів
1458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку