Матеріали до уроку " Словникова робота на уроці української літератури за повістю Миколи Гоголя «Тарас Бульба»"

Про матеріал
Учителі повинні багато уваги приділяти словниковій роботі, з'ясуванню слів-термінів тієї галузі науки, яку вони викладають. Формуванню навичок вільного володіння історичним, математичним та іншими групами термінологічної лексики сприяє не тільки словникова робота на уроках, але й читання спеціальної літератури, бесіди поради вчителів, ознайомлення учнів з термінологічними словниками.
Перегляд файлу

Словникова  робота

  на  уроці української літератури за  повістю

Миколи Гоголя   «Тарас  Бульба»

 

ЛИТА́ВРИ (італ. – timpani; укр. – тулумбас, тулумбаси) – ударний музичний інструмент із визначеною висотою звуку.

Байдак — річкове плоскодонне однощоглове дерев'яне судно довжиною 15—20 м, шириною 3—4 м, висотою бл. 5 м, осадкою 1—1,5 м, вантажопідйомністю до 200 т, зі звуженими кінцями і стерном. У 17—19 століттях байдаками користувались для перевезення вантажів по Дніпру, Дону, Сіверському Дінцю[джерело?]. Байдаки ходили на веслах, кодолі або під вітрилом. В 16—18 століттях запорозькі козаки використовували байдаки також як легкі військові судна для виходу в море.

Курінни́й отама́н — в Україні виборна особа, що очолювала курінь.

У Запорозькій Січі (16-18 ст.) обирався на курінних сходках терміном на 1 рік. Курінний отаман відав господарством, коштами куреня та здійснював управління його справами, зокрема, забезпечував свій курінь боєприпасами, харчами, включав новоприбулих до козацьких списків.

Шарова́ри— чоловічі та жіночі штани які є частиною національного одягу деяких народів — дуже вільні в стегнах, часто зі зборками на талії, зібрані біля кісточок унизу.

Линва-товста дуже міцна мотузка з волокон або дроту; канат.

 Каза́н — металева посудина для приготування їжі методом варіння на відкритому вогні. У казанах готують їжу для великої кількості людей (їдальні, польові кухні). У хатньому господарстві замість казанів уживають каструлі, але невеличкі казанки можуть використовуватися для приготування деяких видів страв.

Кошовий отаман– найвища виборна керівна посада в Запорозькій Січі.

 Оксами́т — тканина з натурального шовку або хімічного волокна з густим розрізним ворсом на лицьовому боці. Довжина ворсу — звичайно 1—2 мм.

Основа оксамиту, як правило, бавовняна. Оксамит використовують для пошиття одягу, для оздоблення та з декоративною метою.

Онучі    - шматок тканини, яким обмотують ноги перед взуванням (перев. в чоботи.

Дрантя- дуже старий, зношений і рваний одяг.

Пропасниця- (лихоманка , трясця) — розмовна назва гарячки, медичного стану з різкими перепадами температури.

Присіччя- певна територія. Нарешті вони минули присіччя й побачили кілька розкиданих куренів, ... низьких хаток з ґаночками на низеньких дерев'яних стовпчиках, які були на присіччі.

Халабуда — невелика убога житлова будівля, злиденна хата, примітивне житло людини або будова для тварин.

Кремінь- елемент кресала.

Реманент- Сукупність предметів, необхідних для якої-небудь галузі діяльності; інвентар.

Абатство- у західному християнстві канонічний і автономний монастир, в якому мешкає не менше 12 ченців під головуванням абата.

Мушкет - ручна вогнепальна зброя з ґнотовим замком. Калібр — 20—23 мм, дальність стрільби — до 250 м.

Самопал - саморобна вогнепальна зброя.

Соламаха- (саламаха, соломата, саламата) — українська народна страва. Кашоподібна, подібна до лемішки. Основною складовою соломахи є гречане борошно.

Каганець- невеличкий світильник, що складається з ґнота й посудини, до якої наливається олія, лій чи гас.

Орган - — найбільший духовий клавішний музичний інструмент, що складається з набору труб, в які нагнітають повітря. 

Костьол - римсько-католицький храм.

 

Брама - міські ворота.

Верцадло - дзеркало, люстро, свічадо, компас, астролябія.

Подейкують, що багато козацьких ватажків володіли неабиякою магічною силою. Варто було отаману заглянути в верцадло (особливе дзеркало), як дізнавався він, що відбувається у ворожому таборі.

Кунтуш  - верхній жіночий і чоловічий одяг військового та шляхетного станів з відрізною приталеною спинкою та малими зборками і широкими розрізними вилогами на рукавах; рукави вузькі, комір відкладний двобортний; на грудях відкритий, в талії застібався гапликом, без пояса. За іншим визначенням — жіночий і чоловічий одяг із прорізними рукавами, який носили поверх жупана, підперезуючи слуцьким поясом або поясом із дорогої тканини.

Гноти - для саморобних свічок звивають зі звичайних ниток. Товщина ґнота залежить від розміру свічки: чим більший її діаметр, тим товстіший має бути ґніт.

Покарбований- вкрити карбами, порізати поверхню чогось.

  Пейси - волосся на скронях.

Псяюхи - уживається як лайка.

 Ятка - накриття, зроблене з хворосту, очерету, полотна тощо для захисту від сонця, дощу. Легка будівля для тимчасового користування (торгівлі, виставки).

 

docx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
239
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку