матеріали на стенд у кабінет математики

Про матеріал

цікаві матеріали на стенд у кабінет математики "Цікаво"

Перегляд файлу

Чи знаєте ви щось цікаве про Помпеї  ?

Місто Помпеї було торговим центром римської Італії, де проживало майже 20 тисяч осіб. Проте раптово виверження Везувію менше ніж за добу перетворило місто в мертву пустелю.  Він вважався чимось на зразок популярного курорту для багатих римлян, які відпочивали там у свята . Гора Везувій, активний стратовулкан, розташований в 9 кілометрах   знаходився всього в декількох кілометрах від Помпей, проте місцеві жителі навіть не припускали, що живуть по сусідству з огнедишною горою, останнє велике виверження якого відбулося в 1800 році до нашої ери.   Виверження Везувію почалося вранці 24 серпня 79 року — всього через день після Вулканаліі — римського свята на честь бога Вулкана  . Виверження тривало близько 24 годин, однак шар попелу, лава і шматки пемзи продовжували накривати місто ще протягом двох днів, поховавши його на глибині до 6 метрів і знищивши не тільки Помпеї, а й кілька прилеглих міст і сіл.   Цілих 1500 років місто Помпеї залишиться похованим під землею Займаючи загальну площу більше 65 га, місто Помпеї на даний момент є найбільшим у світі археологічним парком і пам’ятником архітектури .  Теплова енергія, виділена Везувієм під час виверження, була в 100 тисяч разів більше енергії від бомби, скинутої на Хіросіму!   Більше 3 мільйонів людей в даний час проживають в безпосередній близькості від Везувію — найнебезпечнішого діючого вулкана в світі. Його останнє виверження відбулося в 1944 році — з тих пір вулкан знаходиться в стані спокою, на щастя …

 Чи знаєте ви щось цікаве про вітамін С?

  Вітамін С — це і є аскорбінова кислота. Він потрібен для нормального функціонування сполучної і кісткової тканини людини. Дефіцит вітаміну С призводить до хвороби «цинга». Вона викликає кровоточивість ясен, випадання зубів та ін. У 1932 році, було доведено що саме брак вітаміну С призводить до цинги . Першовідкривачем вітаміну С є венгеро-американський хімік Альберт Сент -Дьордь (1928 рік). У косметичних продуктах, вітамін С використовується для відновлення і уповільнення старіння шкіри. У фотоплівці і фотопапері є — аскорбінова кислота. Денна норма вітаміну С для дорослих людей — 90 мг. Для старших людей потрібно на 35 мг більше. Куріння руйнує вітамін С в організмі. Вітамін С надходить в організм людина через їжу (фрукти й овочі). Вітамін С регулює вуглеводний обмін, згортання крові, підвищує стійкість організму до інфекцій, знижує потребу у вітамінах В1, В2, А, Е і фолієвої кислоти. Найбільша кількість вітаміну С міститься в барбадоській вишні. У 100 г цієї вишні міститься 1000 — 3300 мг вітаміну С (для порівняння, цитрусові фрукти містять всього 38-60 мг). Вітамін С був першим вітаміном, створеним людиною у вигляді таблеток. 

 

Чи знаєте ви щось цікаве про літо? 

   1. Влітку у Франції Ейфелева вежа росте більш ніж на шість дюймів через розширення заліза в спекотні дні. 2. Найдовший день літа — це 21 червня (літнє Сонцестояння). 3. Діти, швидше за все, набирають вагу влітку, тому що діти в цей період менш активні, імовірно, будуть мати суперечливий графік сну, і, як правило, їдять більше нездорової їжі. 4. В Арктиці майже не буває літа або воно зовсім коротке. 5. У різних куточках нашої планети літо різне, наприклад в тропічних і екваторіальних місцях, літо триває цілий рік. 6. Календарне літо складається із трьох місяців: в північній півкулі — червня, липня та серпня, в південній — грудня, січня та лютого. 7. У дохристиянський період слов’яни обчислювали літо, як сучасне астрономічне, починаючи зі святкування дня Івана Купали. 8. При температурі навколишнього середовища 40 °С, людський організм випаровує приблизно 1 літр поту за годину. 9. Людський організм при сухому повітрі може витримати температуру +71 ° С протягом однієї години, +82 ° С — 49 хвилин, +93 ° С — 33 хвилини, а +104 °С — 26 хвилин. Експериментаторами теоретично припущено, що гранична температура, при якій людина ще в змозі дихати становить +116 °С. У воді переносити високу температуру людині значно складніше. Максимально допустимий поріг становить 70 ° С. 10. Найвища температура на Землі буває, як не дивно не в пустелі Сахара, а в США, штат Каліфорнія, на безлюдній пустинній ділянці під назвою «Долина смерті», де в тіні частенько буває 57 ° С вище нуля.

 Чи знаєте ви щось цікаве про золото? 

  1. Золото плавиться при температурі 1064,18 °С.      Золото міститься не тільки на поверхні землі а й у воді. 4. Сама золотодобувна країна в світі це — Китай. 5.  До першої світової війни, світові валюти були закріплені золотом, тобто їх можна було обміняти на золото. 7.Пік ціни на золото був в 2011 році, коли 1 тройська унція коштувала $1911. У тому ж році вартість золота обігнала навіть платину. 9. США, Японія і Німеччина є провідними лідерами з технічного використання золота. 10. США має найбільший золотий запас (резерв) в світі ( 8133,5 тонн золота). 11. 999 проба — Найвища (висока) проба золота (чисте золото). Тому золото 999 проби — найдорожче золото. 12. Золото вище 750 проби не тьмяніє на повітрі. 13. В організмі людини є деяка кількість золота — 10 мг (яка в основному знаходяться в кістках). 14. Золото має самі різні кольори (це залежить від металу, який додають до золота) Жовте золото отримують шляхом сплаву міді або срібла з золотом Біле золото отримують шляхом сплаву паладію, нікелю з золотом Рожеве золото отримують шляхом сплаву міді з золотом Чорне золото отримують шляхом сплаву хрому, кобальту із золотом Фіолетове золото отримують шляхом сплаву алюмінію з золотом Синє ( блакитне) золото отримують шляхом сплаву індію із золотом Червоне золото отримують шляхом сплаву міді з золотом ( чим більший міді, тим воно красно ) Зелене золото отримують шляхом сплаву срібла з золотом Коричневе золото отримують шляхом сплаву міді з золотом

 

Чи знаєте ви щось цікаве про розміри? 

   Око в страуса більше, ніж мозок. Найменша кістка в людському тілі знаходяться у вашому вусі. Гранд -Каньйон ( каньйон в Америці) такий величезний , що в ньому можна було розмістити близько 9 трильйона футбольних м’ячів. Північний Льодовитий океан є найменшим океаном у світі. Качині яйця є найбільшими в світі (за співвідношенніям з розміром тіла). Найменшими собачками у світі є — чихуахуа. Найменшій птахом у світі є — колібрі — бджілка ( яка зустрічається на Кубі). DVD-диски фізично, такого ж розміру як компакт-диски, але можуть зберігати 13 разів більше даних. Сонце в 330 тис. разів більше, ніж наша Земля. Найбільшим островом в Середземному морі є — Сицилія. Королівська кобра найбільша з усіх отруйних змій і може зрости до 4 метрів у довжину. Всі планети в нашій сонячній системі могли б поміститися усередині Юпітера. Найбільший океан у світі — Тихий океан. Чим більше апельсин, тим він більш солодший.

 

 

Чи знаєте ви щось цікаве про супутники планет? 

  Титан Титан — найбільший супутник Сатурна. Титан є другим найбільшим супутником у Сонячній системі після супутника Юпітера — Ганімеда. Титан єдине місце в Сонячній системі (крім Землі), де існують рідини на поверхні (поверхня Титана складається з водяного льоду). Титан єдиний супутник планети, який має щільну атмосферу (атмосфера Титана в основному складається з азоту). Товщина атмосфери Титана більше — 400 км.   Хоча Титан за розміром більше ніж Меркурій, але він поступається їй за масою. На поверхні Титана є метан — метанова ріки й озера. Тиск на поверхні Титана перевищує земний в 1,5 рази. Температура на поверхні Титана : -170/-180 °С. Титан не можна побачити неозброєним оком (його можна спостерігати тільки за допомогою аматорського телескопа або сильного бінокля). Цікаві факти про супутник Ганімед Ганімед — найбільший супутник Юпітера. Ганімед — найбільший супутник в Сонячній системі. Ганімед два рази важче Місяця. Ганімед складається з водяного льоду та інших силікатних порід. Ганімед — єдиний з супутників Сонячної системи, який володіє власною магнітосферою (під магнітосферою мається на увазі наявність магнітного поля). Планети: Земля, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Меркурій, Марс мають свої магнітосфери. Першовідкривачем Ганімеда є — Галілео Галілей (дата відкриття 7 січня 1610).  Щоб зробити повний оборот навколо Юпітера, Ганімеду потрібно 7 днів і 3:00.

 

     Цікаве про Тадж-Махал

  1. Тадж-Махал — це мавзолей-мечеть, який знаходиться біля міста Агра (Індія). 2.Будівництво Тадж -Махала велося 21 рік (1632-1653). 4. Шах- Джахан побудував цю будівлю в пам’ять про свою дружину Мумтаз-Махал. У цій будівлі похований і сам Шах- Джахан.   5. Тадж-Махал є одним з 7 нових чудес світу, також є об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 6. Чотири міна-рету (вежі), які оточують Тадж-Махал були побу-довані далі від основної частини будівлі, ніж заз-вичай. Це було зроблено для того, що якщо раптом вони впадуть, то вони не зможуть зашко-дити іншій частині основної будівлі. 7Будівництво Тадж-Махала коштувало приблизно 32 млн індійських рупій (це еквівалентно понад $ 1 млрд на той момент). 9. При будівництві Тадж-Махала використовувалися більше 1000 слонів для перевезення важких матеріалів та матеріалів для будівництва. 10. Стіни Тадж-Махала зроблені з особливого мармуру. При яскравому денному світлі він виглядає білим, на зорі рожевим, а в місячну ніч — сріблястим.

 

    Цікаві факти про кольори

Кров омара є безбарвною, але при контакті з киснем вона синіє. Золота рибка може бачити і інфрачервоне і ультрафіолетове світло. Далматинці народжуються білими (плями з’являються потім). Найбезпечніший колір автомобіля — білий. Скорпіони світяться під ультрафіолетовим світлом. Марс ( планета) здається червоним, тому що покритий іржею. Кольорова частина нашого ока називається — райдужною оболонкою. Самим рідкісним кольором діаманта (алмазу) є — зелений. Крокодили є дальтоніками. Коники мають білу кров. Павуки мають прозору кров. Комарі кусають частіше дітей ніж дорослих і блондинок ніж брюнеток. «Чорний ящик» в літаках забарвлений в помаранчевий колір, щоб його легше виявити на тлі уламків авіакатастрофи. Сарган (риба ) має зелені кістки. Темно- зелене листя салату більш поживне, ніж більш бліде листя. Бджоли можуть побачити ультрафіолетове світло. Метелики мають білу кров.

 

Чи знаєте ви щось цікаве про вікінгів? 

   Коли древні вікінги відправлялися в плавання, вони брали з собою п’ять воронів. По ходу руху вони їх випускали і, якщо ворон полетів у на- прямку руху, вікінги продовжували шлях, якщо повертав, вони повертали, вважаючи, що далі небезпека.   У дев’ятому столітті нашої ери, вікінгами в Дубліні був заснований найбільший ринок рабів.   Вікінги дуже серйозно ставилися до своїх кораблів,  на будівництво одного корабля, вони витрачали мінімум вісімдесят дубів.   Давньоскандинавською мовою «вікінг» означає «пірат». Після завоювання Британських островів, місцеві жителі прозвали древніх скандинавів чистюлями, так як у них була звичка митися раз на тиждень.  Для зберігання вогню, вікінги використовували ні що інше як сечу. Виглядало це так: зрізався деревний гриб, потім виварювали в сечі і сушився.  Горіння відбувається тому що сеча містить велику кількість нітриту натрію, який дозволяє деревині дуже повільно тліти. Тому такий спосіб часто використовувався під час плавань. Цікавий факт: жіноча частина вікінгів могла сама вибирати собі чоловіків. 

              Цікавинки про цунамі 

  1. Цунамі, зазвичай, виникає через землетрус, але також може бути викликане виверженням вулкана, зсувом, швидкими змінами в атмосферному тиску, або метеоритом. 2. Цунамі складається з декількох хвиль. Перша хвиля цунамі зазвичай не така сильна, але більш пізні хвилі, можуть бути значно більше. 3.  Хвилі цунамі можуть рухатися зі швидкістю 970 км/год (швидкість реактивного літака). 7. Цунамі в Індійському океані (найбільше цунамі в світі) 2004 забрав життя більш 216,000 чоловік. Жертвами були не тільки місцеві жителі, але і приблизно 9000 туристів з Австралії, Швеції, Великобританії і США, які проводили свої різдвяні канікули в пляжних курортах в Південно-Східній Азії. 8. Пальми з довгими голими стовбурами, добре пристосовані до життя на березі і часто залишаються після цунамі неушкодженими. 9. «Мега-цунамі» є цунамі з надзвичайно високими хвилями і, як правило, викликані зсувом. Мега- цунамі сталося в Бухті Літуйя  з висотою більше  500 метрів. 10. Часто люди, після першої хвилі цунамі, повертаються в свої будинки чи на пляж, щоб допомогти людям або тваринам, а коли їх наздоганяє інша хвиля цунамі, вони стають вже її жертвами. 11. Цунамі в Індійському океані 2004 розкрила втрачене місто Махабаліпурам, столицю царства, яке знаходилося під водою. 12. Цунамі може отруїти поверхню прісної води і систему підземних вод, а також грунту, залишаючи велику кількість солі. Отже, тисячі людей можуть померти від голоду і хвороб незабаром після цунамі. 

 

docx
Додано
3 січня 2018
Переглядів
1581
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку