Майстер-клас "Моя лялька-мотанка ниточкою змотана"

Про матеріал
Лялька-мотанка – це й іграшка, й оберіг. Зробити її може кожен. Для цього необхідно лише трішки часу, фантазія, бажання і гарного настрою..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БУДИНОК ДИТЯЧОЇ ТВОРЧОСТІ м.СЛАВУТА

Номер слайду 2

«Моя лялька-мотанка ниточкою змотана» Свередюк Оксана, керівник гуртка «Скринька-берегиня»

Номер слайду 3

Нездоланний і талановитий Наш народ скарби свої зберіг. Тих скарбів коштовних не злічити, Серед них – і лялька-оберіг. Лялька-мотанка – це забавка дитяча І мистецьке диво, але ще Іноді здається нам, неначе Вічність сіла ляльці на плече. Бо її історія прадавня Вже сягає п’ять тисячоліть. Крізь віки гіркі, страшні і славні На сторожі пам'яті стоїть.

Номер слайду 4

Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, берегиня роду, символом матері-прародительниці одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід. Ляльку-мотанку виготовляють виключно шляхом намотування. Вона не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена…  Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками – виключно мотається. Звідси і назва - МОТАНКИ. Голку можна застосовувати лише при виготовленні одягу для ляльки і ні в якому разі не пришивати нічого до самої лялі! І Не колоти її!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Технологія виготовлення ляльки-мотанки з ниток

Номер слайду 7

Матеріали та інструменти: нитки акрилові для вишивання двох кольорів; стрічка з українським орнаментом; ножиці; прямокутник з твердого матеріалу розміром 9х11 см.

Номер слайду 8

Крок 1 Робимо намотки з ниток для тіла та волосся Для волосся: намотуємо на довшу сторону прямокутника світліші нитки (приблизно половину клубка); розрізаємо їх з однієї сторони.

Номер слайду 9

Крок 2 Формуємо голову ляльки-мотанки: розташовуємо нитки так, як показано на фото; перев`язуємо світліші нитки якомого ближче до темних; кладемо трішки вати між темними нитками тулуба, формуємо голову і обв`язуємо її ниткою темного кольору.

Номер слайду 10

Крок3 Робимо руки: намотуємо на коротшу сторону прямокутника нитки темнішого кольору, що залишилися, і розрізаємо їх з двох сторі; з одного краю зроблену заготовку обв`язуємо ниткою, зробивши 8-10 обертів; плетемо косичку , яку внизу обв`язуємо ниткою, зробивши 8-10 обертів.

Номер слайду 11

Крок4 Формуємо тіло ляльки-мотанки: розділяємо навпіл нитки тулуба ( нитки темного кольору) і кладемо між нитками руки; накриваємо руки нитками тулуба і під руками обв`язуємо їх ниткою, зробивши 10-12 обертів.

Номер слайду 12

Крок4 Робимо фартушок: відрізаємо 10 см. стрічки з українським орнаментом і кладемо її на ляльку, як показано на фото(лицьовою стороною донизу); прив`язуємо стрічку до мотанки ниткою, зробивши декілька обертів під головою ляльки; відгинаємо стрічку вниз і перев’язуємо фартушок по лінії талії декоративним шнуром або кольоровою ниткою.

Номер слайду 13

Крок 5 Заплітаємо волосся: нитки світлішого кольору ділимо навпіл, рівномірно розприділяємо ззаду і з обох боків голови; обв`язуємо волосся під головою, зробивши декілька обертів ниткою;

Номер слайду 14

ділимо волосся ззаду на дві рівні частини і заплітаємо косички, які внизу зав`язуємо ниткою; вирівнюємо низ ляльки-мотанки за допомогою ножиць, обрізавши зайві нитки та стрічку.

Номер слайду 15

Моя лялька-мотанка Ниточкою змотана, Оберіг мій на землі, Талісман мені в житті. Оберіг в руках тримаю, Він велику силу має. Оберіг ми всі зробили, Зиче він здоровя й силу.

ppt
Додано
29 травня 2020
Переглядів
850
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку