Майстер-клас "Озеро душі"

Про матеріал
Одними із пріоритетних напрямків роботи Нової української школи є сприяння гармонізації відносин дітей з оточуючим світом, розвиток позитивної “Я-концепції”, виховання внутрішньої позиції активної, доброзичливої, толерантної особистості, підготовка її до входження у самостійне життя. Розробка може використовуватись вчителем на уроках етики, валеології, позакласної виховної роботи та в груповій або індивідуальній, консультативній психопрофілактичній роботі практичного психолога.
Перегляд файлу

Майстер-клас «ОЗЕРО ДУШІ»

 

Мета: Розвиток емоційно-особистісної сфери підлітків.

Завдання:

1. Формування мотивації на самопізнання.

2. Розкриття кордонів свого «Я».

3. Згуртування групи, формування, команди.

4. Гармонізація внутрішнього стану.

5. Накопичення емоційно-позитивного досвіду.

6. Робота з несвідомими ресурсами.

7. Розвиток творчості, сприйняття кольору.

Форма проведення: тренінг з використанням: сторітелінгу, мотузкових вправ, арт-терапії, ароматерапії, соціометрії, роботи з мандалами, релаксації.

Матеріали: запис музичних фрагментів, малюнки мандал, ватман з малюнком мандали почуттів на дошці, білі стікери, свічки, арт-матеріали: фарби, олівці, борошно, сіль, клей ПВА, склянки для води, одноразові тарілки, круглі заготовки мандал, пензлики, серветки, клубки різнокольорових ниток, мотузкове коло (10 м) на підлозі перед дошкою, корсажная стрічка 1,8 м, ароматичні трави, тканинні мішечки, різнокольорові стрічки, закони життя, написані на ватмані, скотч.

 

ХІД ТРЕНІНГУ

1. «Озеро Душі» авторська казка (музичний супровід)

 Серед безкрайніх просторів лісів і пустель, гір і рівнин є таємні озера, подібні блакитним самоцвітам на зеленій сукні землі. Ці озера наповнені чарами дитинства і мудрістю минулих поколінь.

 Одні озера такі тихі і прозорі, а їх води такі привітні і теплі, що хочеться відразу зануритися в них.

 Але є й інші озера - похмурі і холодні, їх глибока, темна вода лякає і відштовхує необережного подорожнього.

Незважаючи на гадану простоту і доступність, ти ніколи не знаєш, що чекає тебе в глибинах озер, де їх ключі, хто населяє їх, що відбувається на самому дні, чи є підводні течії, вири і підводні камені. Кожне озеро це таємниця... таємниця постійно змінює свої обриси і глибину. Хтось побачить тільки гладь озера, хтось готовий дістатися до його глибин.  

А чи варто взагалі намагатися дізнатися таємниці озер? А може обійти їх стороною, або навчитися плавати в їх загадкових водах, дізнаючись відповіді на найпотаємніші питання. У тебе завжди є вибір. Озера - це як ваші душі, як окремі світи, зі своєю долею...

Сьогодні у вас є можливість зануритися в таємниці Озер своєї дитячої душі, подивитися, почути, відчути, дізнатися і здивуватися. Нехай це мимовільне вторгнення в таємницю Озера вашої душі стане дороговказом у світ дитинства і відкриттів.

У кожному з нас всередині живе Дитина, Дорослий і Батько - НАШЕ - Я, ЕГО і СУПЕР-ЕГО. Відкрийте в собі дитину! Дозвольте своїй внутрішній дитині відкритися сьогодні!

2. Образ Я

- Отже, подорож в країну Чарівного Озера починається. На жаль, ми не можемо бути в цій країні людьми. Ви маємо уявити образ, в якому ви будете подорожувати по країні таємних Озер. На аркуші паперу, ви протягом 5-8 хвилин намалюйте образ, в якому ви будете подорожувати в країні озер, дайте йому ім'я.

Самопрезентація: назвіться, хто ви?

3. Тренінг групової комунікації з мотузкою.

Учасники стають навколо розкладеної на підлозі мотузки, беруться за руки, ведучий замикає коло, тримаючи в руках корсажну стрічку.

- Вам необхідно пройти через чарівне коло, щоб опинитися в країні таємних озер (прохід через корсажну стрічку без допомоги рук, не відпускаючи руки сусідів, які можуть допомагати один одному, звертаємо увагу на цей момент).

- Коли ви проходили через коло, вам допомагали інші, що часто буває насправді в житті. Це один із законів нашого життя і взаємодії з іншими людьми:

Висновок: ДОПОМОЖИ ІНШОМУ, ДОПОМОЖУТЬ І ТОБІ.

4. Соціометрія в колі, окресленому на підлозі мотузкою

- Заходьте в коло, походіть в ньому, знайдіть місце, де ви відчуваєте себе найбільш комфортно. Нехай кожен знайде собі місце в колі. Запам'ятайте його, це дуже важливо.

- Ми прибули в країну Чарівного озера. Знайдіть своє місце на зображенні мандали на дошці, прикріпіть в цьому місці своє зображення асоціації казкового Я-образу в цій мандале почуттів.

- Опишіть свої почуття трьома словами, нехай це будуть перші три слова, які прийдуть вам на розум.

 Чи є бажаючі сказати про свої почуття? Щоб інші розуміли вас - дуже важливо говорити вголос про свої почуття.

Висновок: ЯК ВАЖКО І ВАЖЛИВО СКАЗАТИ, ЩО ТИ ВІДЧУВАЄШ.

5. Релаксація (Звучить релаксаційна музика)

- А зараз закрийте очі. Прийшовши в чужий світ, відкриваючи чужі таємниці, ми не повинні забувати про свої витоки і корені. Озеро душі відкриває свою першу таємницю і дарує її Вам.

- Уявіть собі - Ранок. Туман. Кришталева прохолода. Чути шелест трави і спів птахів. Над озером стелиться туман. Ви наближаєтеся до нього і бачите - озеро розквітло. Хвилину помилуйтеся його красою.

6. Малювання «Квітковий Мандали»

- Відкрийте очі. Подивіться на це чарівне коло. Це Квіткове озеро (на дошці вивішуємо зображення «Квіткової Мандали» на аркуші формату А3). У Вас є точно таке ж зображення Квіткового озера. Знайдіть найголовнішу квітку в колі. Розфарбуйте її. Подивіться, поруч з квіточкою ростуть її близькі, хто вони? Розфарбуйте їх. Подумайте, які це квіти? Запишіть свої асоціації. Чи є в цьому Квітковому озері друзі головної квітки? Напишіть, що потрібно для квітів, щоб вони були щасливі? Подумайте, що заважає квітам? Де знайдуть вони свої сили? (Запишіть відповіді на ці питання)

У кожного озера є свої межі. Виберіть колір, який підходить для берегів вашого озера. Подумайте, чому ви вибрали саме цей колір, що він для вас значить? Що ви зараз відчуваєте? (серед відповідей учасників, відзначаємо, тих, хто відчуває тривогу, занепокоєння).

Висновок: ОЗВУЧИВЩИ ВЛАСНІ КОРДОНИ, МИ РОЗУМІЄМО, ДЕ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ НАША ТЕРИТОРІЯ, НАШ ВНУТРІШНІЙ СВІТ І ПОЧИНАЄТЬСЯ СВІТ ІНШИХ.

7. Робота з тривогою в мотузковому колі. Трансляція підтримки

- А зараз, озеро готове відкрити вам нову таємницю. В середину кола, встаньте ті, хто відчув тривогу. Озеро Душі дарує вам чарівні водорості, як дороговказні нитки в лабіринтах долі. (Учасники, що стоять на кордоні кола, беруть в руки клубки різнокольорових ниток і простягають кінці учасникам, що стоять в центрі кола. Під медитативну музику всі починають повільно рухатися по колу за годинниковою стрілкою. На кожний виток ниток учасники говорять позитивне послання тим, хто стоїть в центрі). Висновок: ПРОСІТЬ, І ВАМ ВІДКРИЄТЬСЯ, МРІЙТЕ І ЦЕ ЗБУДЕТЬСЯ.

Давайте поділимося думками з приводу виконаної роботи. Озеро душі подарувало кожному свій досвід, хтось віддав Своє тепло, хтось у своїй душі відкрив щось нове...

Висновок: ДІЛІТЬСЯ І ВАМ ПОВЕРНЕТЬСЯ.

8. Медитація під медитативну музику

- А тепер, ми відпочинемо. Сядьте зручно, розслабтеся, закрийте очі, уявіть собі:

- Береги озера потопають у зелені. Я люблю бувати там. Свіже повітря. Озерна прохолода. Шелест трави завжди притягують мене. Я опускаюся в траву, закриваю очі. Я розслабляю ноги, руки, обличчя: дихається легко, рівно, глибоко. ...Трави, мої улюблені трави, чарівно пахнуть, надають мені сили і впевненості. Я відкриваю очі і бачу мою улюблену квітку. Вона схилилася наді мною, вітає мене. Кругом тиша, тільки дзюрчить вода, десь співає птах свою невигадливу пісеньку. Я радію разом з ними кожній миті дня. Який прекрасний світ! Я дивлюся в блакитне небо. Химерні ватяні хмари спокійно пливуть по блакитному повітряному морю. Насолодившись прохолодою, я встаю з квіткового килима. На пам'ять земля мені дарує квітку або травинку. Я знаю, що це моє, це те, що мені потрібно… Я повертаюся додому. А тепер, не поспішаючи, відкрийте очі.

- Замалюйте і підпишіть, яку траву або квітку ви взяли з собою.

9. Ароматерапія

- А тепер у вас є можливість вибрати собі трави, аромат яких вам особливо подобається, скласти їх по дрібці і забрати з собою ароматичний мішечок на пам'ять про нашу зустріч і як нагадування про щось приємне і дороге нашому серцю, що пов'язано з цими ароматами, які можливо нагадали вам приємні миті вашого особистого життя, дитинства, дорогих нашому серцю спогадів (учасники вибирають трави, якими заповнюють свої мішечки включаючи нюхові асоціації, зав'язують їх кольоровими стрічками, які теж можуть бути діагностичними).

Висновок: ПРИРОДА ДАЄ ВАМ СИЛИ.

10. Вогняна мандала. (звучить медитативна музика)

- Вечоріє. Над озером спускається птах-ніч, а навколо озера один за одним спалахують нічні вогники. Як людські мандрівники, як іскри нічних світил, вони допомагають блукаючим душам вирватися з темряви страху, обману, брехні. Їх тепло зігріває, і ти розумієш, що велика сила полягає в тобі самому, тільки ти сам зможеш вирватися з пелени ночі. А поруч завжди є хтось, хто протягне тобі свій палаючий вогник…

Висновок: ДИВИСЬ І ТИ ПОБАЧИШ, СЛУХАЙ І ТИ ПОЧУЄШ.

А зараз ми з вами зробимо Палаючу мандалу. Учасники беруть запалені свічки і стають у коло, протягують руку з свічкою в центр і йдуть по колу за годинниковою стрілкою. Потім встають в пари і синхронно виконують рухи рукою з свічкою вгору-вниз, вліво-вправо. Окреслюють коло палаючими свічками, ставлячи їх на підлогу по колу, самі стають в центр кола. Візьміться за руки, станьте ближче один до одного. Заплющіть очі.

- Ви знаходитесь в центрі, де з'єднується людська сила, розум, доброта, емоції. Ви не одні, ви не самотні. Ви міцно стоїте на ногах, Ви знаєте, що робити. Ви вірите, що все буде добре. Попереду відкриття і радості, удачі і успіх.

Висновок: ПОПЕРЕДУ ВЕЛИЧЕЗНЕ ЖИТТЯ І ЦЕ ЗДОРОВО!

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Майстер-класи
Інкл
Додано
23 січня 2019
Переглядів
967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку