Майстер-клас "Слідуємо традиція-збережемо свій рід" Виготовлення ляльки-мотанки

Про матеріал
Цей майтер-клас можна використати на уроці " Технології", якщо вчитель обрав проєкт "Виготовлення ляльки-мотанки". Майстер-клас містить інформацію про про те, чому лялька-мотанка вважається оберегом і традицією української культури. Правила мотання, різновиди ляльок, їх призначення. Майстер-клас можна провести на занятті гуртка а також використати у роботі соціального педагога, як заняття з психологічного розвантаження. До майстер класу можна використати презентацію.
Перегляд файлу

 Підготовлено майстринею з виготовлення

традиційної вузлової ляльки-мотанки Світланою Д’яченко

 Майстер-клас

«Слідуємо традиціям - збережемо свій рід!»

 Майстриня. Доброго дня всім, хто вирішив поринути у мистецтво. І не тільки. Ми поринемо у містику, магію створення стародавнього оберега Ляльки- мотанки.

Це , навіть, не можна назвати сивою давниною…

 Це було на часі  зародження життя на землі. За словя`нською міфологією Дажбог привів на Землю Сварга - Бога вогню і блискавки. Та щоб земля не згоріла, її потрібно було остудити, встановити баланс. Для цього і з`явилася богиня Мокоша (Макош, Мокош, Мокша, Мокошь, Мати Коша). Вона  виступила посередницею між небом і землею.  Не складно здогадатися, що це втілення води. І, саме в воді, зародилося життя,  це не для кого не секрет.  Богиню Мокош - вважають покровителькою дощів, врожаю, жінок, водоплавних птахів. Так з`явилася іпостась Жінки-праматері. Мокош- воз`єднання з абсолютом, бо вона розбавляє будь- яку субстанцію (сіль, глину), робить її м`якою, збільшує об`єм. А ще вона є провідницею пам`яті- а значить, вміє народжувати і вмирати.

У казках Мокош називають матір`ю Сонця (це білок у яйці), віщою прялею, яка пряде жіночі долі. Шматок білої тканини- це атрибут цієї богині.

Мокош – Богиня, виступає у трьох   іпостасях: Лєля-  (дівчина 15-18 років), Лада (молода жінка до 50 років), і Баба ( після 50 років).

 А як же, лялька- немовлятко? Ця лялечка не має роду ( статі) і може бути лише лялею.

Пізніше Мокошу стали почитати як берегиню роду людського. Праобраз її ми  яскраво прослідковуємо у мистецтві. Це Оранта – берегиня з піднятими до неба руками, Покрова, яка тримає рушник над головами людей , Мадонна, яка склала руки у молитві чи тримає немовля, квітку. В древлянській вірі  Мокошу називають П`ятницею - це жінка з опущеними руками. ЇЇ день - п`ятниця, його вважали жіночим, не можна було прясти, вишивати, в'язати в цей день, треба було солити капусту, готувати різні страви та приділяти увагу собі, як жінці.

Отже, образ Мокоші тісно пов'язаний з жіночим началом рослинним світом,  усім живим. Щоб все і всіх обігріти дівчина , жінка вчилися ткати, прясти, в'язати, шити.  Долі жінок тісно пов`язані з   нитками, з рукоділлям. Мокоша є дарувальницею життя, долі. Символ цієї Богині – коло, дзеркало, як портал між світами. 

Цікаво, що всі ці відомості дійшли до нас завдяки кирилиці і тісно переплітаються з давньою мовою. У Кирилиці кожна літера означає предмет, явище і послідовність букв вказує , диктує закон життя - настанову про те, як треба жити.

Аз (основа, початок), Буки (бувальщина, історія), Веді (доводить, проголошує): Глаголь (роби, дій, говори) Добро Єсть Живот (життя) Земля, Іко Како Люді Мисліть Наше О Покоє, Ріце (говорять, поступають) Слово Тверде у них Ферт(удача, успіх) Його (Херь) Цить (цяця, краса) Чело (розум, терпіння)  ШаЩа (щастя, зараз) Єто Юнь (майбутнє)Я (роду).

Тобто, щоб мати щастя зараз і майбутнє роду нашого- треба творити добро і додержуватися даного слова. Не порушувати своїх клятв, бути вірними. От і вся правда життя. Слідуємо традиціям і збережемо рід свій!

Про змістовне наповнення кожного слова можна легко дізнатися , якщо розкласти його на букви кирилиці.

Лялька- що означає це слово? Люді, як основа роду.

Лєля -Люля- юнка

Лада-добра господиня-основа

Баба – історія, зачинателька, казкарка

Мотанка- це сакральний оберіг (родинний), (мисль тверда наша как)

Вважають, що мотанці 5 тисяч років, перша знахідка - Чернігівщина.

Ось як багато дізналися про цей оберіг. Це символ добра, благополуччя, надії. Мотаючи її, ми вкладаємо думки про добре і віримо в те, що так буде.

А тепер почнемо обряд мотання.

До речі, слово з російської мови «кукла» має значення «кутати», і саме так називали жмут колосся, прикрашений стрічками - дідух, який також є оберегом, але втілює в собі поняття багатства- добробуту. А ось мотанка - духовний символ, тому ляльки на багатство не мотають.

 Існує багато видів цієї ляльки, в залежності від її призначення, способу творення.

Сакральна   виготовлена строго за канонами,  передаєтся з покоління в покоління.

Традиційна- виготовлена за народними канонами (колористика)

Оберегова – виготовлена для особливої людини, особою, що володіє знаннями канонів. Для себе виготовлений оберіг «не працює».

Талісман-  лялька виготовлена як для будь-кого, так і для себе, з дотриманням канонів з додаванням деяких атрибутів (ніжки, крильця, монетки, груди, віночок та ін.)

Лялька-провідник- виготовлена з дотриманням канонів, можна для себе, з метою передачі думок, бажань, молитов. Потребує «підживлення». Зберігається біля ікон чи в потаємному місці.

Сувенірна лялька , подарункова виготовляється з певним дотриманням канонів але в прибільшеній, змістовній формі.

Сьогодні ми змотаємо з вами ляльку- провідника. Будемо дотримуватися певних канонів.

 

Які ж є канони- закони виготовлення мотанки?

3 головних закони.

 1.Чисті думки.  Настрій. (Призначення ляльки)

2. Молитва.  (Боже, помилуй нас!)

3. Чисті руки. (Миємо руки.)

Підготуємо інструменти та матеріали.

 (Матеріали та інструменти підготовлені для кожного учасника )

4. Матеріали: в залежності від призначення, по можливості натуральні нитки, тканина, дотримання законів колористики, значення кольорів, те, що є.

(Тканина для скрутки і шматок білого полотна 25х25 см.

Нитки в’язальні світлого кольору десь 1м50см,

Тканина для ручок 20х7 см.

В якості стовпчика використовуємо картонну смужку12х3 см.

 Для оздоблення: шматки яскравої тканини для спідниці 17х22 см, фартушка та хустки,  стрічки 2-3 кольорів. Для обличчя: нитки вишивальні 3х4 кольорів приблизно по 80 см)

 

5. Інструменти: гачок, голка, клей, ножиці. ( в залежності від виду і призначення ляльки)

6.Технологія.

Мотанка може бути м`якою, може бути на кілку.

 Починаємо з голови. (тканина для скрутки і шматок білого полотна 25х25 см.)

( Усі присутні мотають по ходу розповіді. Майстриня або її помічниці  допомагають тим, у кого не виходить)

 

Голова. Скрутка (вічність, пам`ять) Тугенько вмотуючи, робимо скрутку. На квадратний шматок білої тканини кладемо скрутку і замотуємо.

 

Шия. Обмотати  ниткою за часовою стрілкою 5-7  разів. Не зав`язувати.

Тулуб. Стовпчик. Дерево, тканина, паперова основа. Кріплення в залежності від призначення ляльки. Примотати до шиї  зі спини ляльки.

Обличчя. Хрестова і нехрестова. Хрест- символ Сонця. Це об`єднання чоловічого і жіночого просторів, захист, продовження роду. (Очі  робити не можна, бо це дзеркало, через них може підселитися всяка нечиста сила, погані думки). Якщо вам дарують, чи ви купуєте хрестовану ляльку, вона ніколи не несе негативної енергії. Тільки з добром!

Накладення хреста. Колористика. Плетіння традиційне: віконечко чи хрестик. Розташування. Національне забарвлення та види. Починаємо з потилиці. Почергове накладання. Умотування лише за часовою стрілкою.

Ручки. Хрестовність тулуба і рук. Довжина. Не завжди пропорційність 1/3. Примотується косим хрестом , обвиваючи шию та талію. Кисті рук виготовляються в особливих випадках з квадратних шматочків тканини та примотуються.

Ноги. Тільки для ляльок чоловічої статі та талісманів, сувенірів.

Груди. Тільки для сувенірів, талісманів.

Одяг. Можна шити, клеїти. Тільки для сакральних, оберегових ляльок існують деякі обмеження. Сорочка. Спідниця, корсетка, плахта, фартух, пояс.

Головний убір. В залежності від виду ляльки: Лєля-вінок, стрічка з квіткою, Лада- закрутка, хустка, шапка, кокошник. Баба- хустка. Підкладка під хустку, вінок - це клаптик тканини, який виділяє, «вилицьовує».

Атрибути це те, чим можна доповнити ляльку , «оживити» її: маленькі лялечки, корзинки, глечики, тарілі, часник, перець, хрестик, вишиті знаки, моток ниток.

Оздоблення: стрічки, сушені трави, квіти, намисто.

7.Ім`я: Обереговим лялькам ніколи не дають ім`я. Інші ляльки можуть мати ім`я. Наприклад: Веселинка, Красуня, Весна, Уляна-літо…

8 . Сакральна та оберегова ляльки виготовляються в один проміжок часу, тобто без перериву (не можна доробляти на другий день, за другим разом).

9. Під час виготовлення ляльок краще всього співати, вести спокійні розмови про те, що має відношення до виготовлення ляльки чи її призначення. Пісня (покой , мир іже слово нашого роду).

10. Вигадано багато варіацій на тему «Лялька-оберіг» :це і «Десятиручка», «Господинька-помічниця» (має віник, мітлу), «Травниця» (напхана травами), «Круп`яничка» ( в основі мішечок з крупою), «Нерозлучники» (на одній гілочці), «Мадона», «Наречена»…

 Майстриня демонструє виготовлені нею ляльки.

Та не вигаданою є давня традиція жінок нашого роду -  берегти свій рід, створюючи оберіг, що має визнану назву - традиційна вузликова лялька.

Закінчуємо майстер-клас обміном думками, почуттями, які виникали підчас створення ляльки та спільним фото.

До  майстер-класу  можна віднайти презентацію «Лялька-мотанка».

 

 

 

 

 

docx
Додано
23 січня 2023
Переглядів
651
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку