Майстер-клас з української мови (завдання на наголоси, лексикологію, фразеологію)

Про матеріал
Це сценарій до презентації майстер-класу з української мови (наголоси, лексикологія, фразеологія)
Перегляд файлу

С 1

Сьогодні на першому нашому занятті ми попрацюємо як своєрідний клуб однодумців, який має спільну мету й завдання. Впевнена, що заняття буде для вас цікавим, пізнавальним та корисним. Перш за все, давайте визначимось, для чого організована сьогоднішня зустріч?

С 2

Якщо для вас 7 смертних гріхів це:

  1.                       Іменно;
  2.                       Самий кращий;
  3.                       Віддихнути;
  4.                       Нажаль;
  5.                       Будь-ласка;
  6.                       На протязі;
  7.                       Приймати участь,

Якщо ви помічаєте орфографічні помилки у рекламі чи маршрутках, то ви потрапили саме туди. І так, розпочинаємо нашу цікаву й продуктивну роботу.

Чи помічали ви, як говорять ведучі різноманітних програм на телебаченні або радіо? Якщо хтось із них своїми ораторськими вміннями вас вразив, то беріть собі на заміточку одну із порад. Звичайно, дикція й витончена манера говорити не дається з народження. Ці люди старанно працюють над собою. Одним із варіантів такої роботи є звичайні скоромовки. Тож давайте і ми станемо на крок ближче до досконалої вимови українською.

С 3 (вед. читає один раз скоромовку, другий із аудиторією, ще два-три рази зі збільшенням темпу)

Стриб-стриб-стриб – підстрибує по стерні рідня: перепілка, перепел, перепеленя.

С 4

Кіндрат в брід брів – зустрів бобрів, зустрів бобрів – бобри у рів. Кіндрат добрів – змокрів до брів.

С 5

Пік біля кіп картоплю Прокіп.

 Прийшов Прокіп, налляв окріп.

Іде Гаврило — ще не зварилось,

Прийшов Денис — налляв сім мис.

Прийшов Тарас — з’їв все враз.

 

А чи знаєте ви скільки слів у найдовшій скоромовці українською мовою? (Відповіді учнів) Уявіть-но, аж 724 слова. Вона складається із 70 україномовних скоромовок. Давайте переглянемо відеофрагмент цієї скоромовки.

С 6 (демонстрація частини відео) https://youtu.be/5s0MwmxOFAI?t=2

А чи змогли б ви із такою невимушеністю й впевненістю, а головне – чітко й правильно відтворити 724 слова скоромовки? Отож, щоденний тренаж вам на допомогу!

А ми продовжуємо нашу роботу. Чи помічали ви як часто наші співрозмовники допускають помилки у наголошуванні слів? І як це псує усю картину розмови. Щоб не допускати власних помилок у наголошуванні, ми проведемо невеличку експрес-розминку.

(На екрані слово без наголосу, після відповіді учня – з наголосом. Учні вибірково наголошують слова за допомогою ведучого)

С 7

вірші – вІрші

С 8

загадка – зАгадка

С 9

форзац – фОрзац

С 10

довідник – довІдник

С 11

читання – читАння

С 12

жерло – жерлО

С 13

русло – руслО

С 14

течія – течіЯ

С 15

хоругва – хоругвА

С 16

данина – данИна

Молодці! Не забувайте щодня перевіряти наголошування як мінімум десяти слів. І тоді ваша українська стане справді досконалою. А ми продовжуємо нашу продуктивну роботу. Українська мова не стоїть на місці. Вона активно розвивається разом із новітніми технологіями та й усім суспільством. Безумовно, ви помітили появу безлічі нових слів у нашій мові, які вже стали незамінними у вжитку. Давайте перевіримо, як добре ви знаєте споконвічно українську лексику та її модернізовану версію.

(На екрані слово. Учні пояснюють його значення. Не знають – допомагає ведучий, вчителі)

С 17

Глипати (дивитися, поглядати + картинка)

С 18

Лантух (великий мішок + картинка)

С 19

Халява (верхня частина чобіт + картинка)

С 20

Бовваніти (виднітися вдалині + картинка)

С 21

Пластянка (пластиковий стаканчик + картинка)

С 22

Куняти (дрімати + картинка)

С 23

Карафа, карафка (посудина з довгим вузьким горлом + картинка)

С 24

Провайдер (постачальник будь-яких послуг + картинка)

Те, що ви володієте українською лексикою, є дуже хорошим показником. Але ми не втрачатимемо можливості дізнатися щось нове і тому вивчимо ще кілька нових для вас слів.

(під коментар ведучого)

С 25

Чарунка (Заглибина, отвір або гніздо серед багатьох подібних, розташованих на одній площині, мережі і т. ін. + картинка)

С 26

Бан (від англ. ban від лат. ban – забороняти) - обмеження прав користувача Інтернету як спосіб його покарання за неправомірні дії. Звідси жарг. Забанити)

С 27

Фішинг (від англ. fishing – рибальство) - інтернет-щахрайство, мета якого -  виманювання в користувачів мережі персональних даних (паролів,  логінів,  ідентифікаційних номерів, номерів кредитних карт і т. ін.)

С 28

Флуд (від англ. flood —  повінь, затоплення) –  повідомлення, які не містять корисної інформації (повторення однієї фрази, дублювання думки та ін.), лише  ускладнюючи обмін інформацією та спілкування в Інтернеті. Особу, яка розміщує флуд, називають флудером.

С 29

Хейтер (від англ. to hate – ненавидіти) – назва особи, висловлювання якої в мережі сповнені негативу стосовно інших користувачів. Як сленгізм використовується в значенні наклепник, злостивець, ненависник, заздрісник.

С 30

Буккросинг (від англ. bookcrossing, дослівно – книгообіг) – сучасний громадський рух, процес «визволення» книг.  Прочитавши книжку, людина залишає («звільняє») її в громадському місці (на зупинці транспорту, в парку, кав’ярні, магазині) для того, щоб інша, випадкова людина могла її підібрати та прочитати; та, у свою чергу, має повторити процес. Спостереження за «подорожжю» книжки здійснюється через спеціальні веб-сайти. Учасників руху називають буккросери (або кросери).

С 31

Сиквел (від англ.  sequel – продовження) -  мистецький твір, який є продовженням іншого твору, побудований на використанні його сюжетної лінії, персонажів тощо.

С 32

Відзимки (початок весни)

С 33

Лазівка (лайфхак, корисна порада для вирішення побутових проблем)

С 34

Голярня (барбершоп, перукарня для чоловіків)

С 35

Кришмітка (хештег, ключове слово або декілька слів повідомлення, яке використовується у соцмережах)

С 36

Думаю, ми змогли збагатити наш словниковий запас корисними й цікавими словами. Та все ж, це ще далеко не межа досконалості. Оскільки ми живемо в російськомовному регіоні, то доволі часто можемо почути вимову російських слів на український манер. Таке явище називається калькуванням, а утворене слово – калькою. Це негативне явище в мові, яке ми з вами маємо викорінювати. Отож, до вашої уваги топ-кальок, яких варто уникати.

С 37

Дзвонити – телефонувати (+картинка)

С 38

Взяти напрокат – випозичити (+картинка)

С 39

У більшості випадків – здебільшого (+ картинка)

С 40

Більше всього – понад усе (+картинка)

С 41

Відмінити – скасувати (+картинка)

С 42

Засипати – засинати ( +2 картинки)

С 43

Гривна – гривня (+ картинка)

С 44

Сковорода – пательня (+ 2 картинки)

С 45

На протязі – протягом (+ картинка)

С 46

Папа – тато (+ 2 фото)

С 47

Наступаючий – прийдешній (+ картинка)

Думаю, після цього ви ні в якому разі не вживатимете слів – кальок у своєму мовленні. А тепер перевіримо як добре ви знаєте історію становлення й розвитку української мови. (гра «Так-Ні»)

С 47-55 (по черзі з’являються факти)

  1.               В українській мові існує три форми майбутнього часу! Проста, складна і складена. Майбутній час першої особи однини недоконаного виду в українській має іншу форму без префікса: знатиму, говоритиму, робитиму і т.д. (Так)
  2.               У 1918—1920 роках українська мова була офіційною мовою Кубанської Народної Республіки (Так)
  3.               В українській мові є третина слів, які є ідентичними мові хінді. (Ні)
  4.               Особливістю української мови є те, що вона не має зменшувальних форм. (Ні)
  5.               Найдовше слово української мови містить 30 літер. (Так) «дихлордифенілтрихлорметилметан» (назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками).
  6.               Іменник у нашій мові має 6 відмінків. Це вирізняє українську мову серед східнослов’янських. (Ні)
  7.               Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належить до середнього роду.(Так)
  8.               Починаючи з вісімнадцятого і до дев’ятнадцятого століття в українській мові використовувалося до п’ятдесяти різних систем письма (але не письменностей). Тому за кількістю орфографії (але не письменностей), українська мова перевершує найскладнішу – монгольську. (Так)

Молодці! Ви дуже добре ознайомлені з історією та функціонуванням української мови. А чи знаєте ви тонкощі української фразеології. Пропоную відкрити для себе кілька цікавих фразеологізмів у доволі нетрадиційній формі. Гра «Покажи фразеологізм» (кілька учнів демонструють рухами фразеологізми, інші учні відгадують)  НАМАЛЮВАТИ НА ВІРТУАЛЬНІЙ ДОШЦІ АБО ЗНАЙТИ ФОТО Й ПРОДЕМОНСТРУВАТИ

С 56

Як з гуски вода (Він його сварить, а з нього як з гуски вода. Коли хтось не реагує на щось)

Ротом мух ловити (Бути неуважним)

Як свекор пелюшки пере (Він так поспішає як свекор пелюшки пере. Неохоче, повільно)

Ловити окунів (Дрімати, куняти)

Як же оригінально ви показали значення фразеологізмів. Думаю, таким чином, ви змогли краще їх запам’ятати за допомогою ось таких асоціацій.

А зараз ми з вами розширимо свої знання з історії української мови. До вашої уваги кілька цікавих фактів про розвиток нашої солов’їної.

 С 57-66

1. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

2. За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11.

3.В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

4. 448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.

5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: про́ста, руська, русинська, козацька тощо. Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX ст. була назва "руська мова".

6. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П".

7. Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера "Ф".

8. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.

9. Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

10. Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово "вороги" – "воріженьки".

 

Думаю, сьогодні ви дізналися багато цікавого й корисного, стали більш лінгвістично підковані. Пам’ятайте, що вдосконалити свою українську ви зможете лише старанністю та наполегливістю, щоденною роботою над собою.

С 67

РЕФЛЕКСІЯ

Дати відповідь на питання:

-          Чи цікавим був урок для мене?

-          Що корисного я для себе взяв/взяла?

-          Як я оцінюю свою діяльність на уроці? Роботу однокласників та вчителя?

-          Яким кольором я б охарактеризував сьогоднішній урок і чому?

Завдання для самостійного опрацювання: виписати 3 вислови відомих людей про українську мову. Пояснити власне розуміння одного з них письмово.

 

1

 

docx
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку