Методична розробка майстер-класу на тему «Імітація мармуру» з дисципліни «Технології»

Про матеріал
Тема: Імітація мармуру Мета: Навчальна: виконувати імітацію мармуру, ознайомитися з ручним інструментом для виконання імітаційних робіт, застосування ручного інструменту на практиці; Розвивальна: розвивати аналітичне мислення, професійні навички, тренувати увагу, пам'ять; Виховна: виховувати професійну культуру, уважність, старанність, вміння зосереджуватися, приймати самостійно конструктивні рішення. Тип уроку: майстер-клас. Обладнання: плазмова панель, проектор, ноутбук, ручний інструмент опоряджувальника, роздатковий матеріал Літературні джерела: 1. Технологія опоряджувальних робіт (для учнів ПТНЗ будівельного профілю): навч.посіб./Я.Ю.Білокінь, Ю.І.Кравець, М.І.Михнюк, Т.В.Пятничук. – Київ : ІПТО НАПН України, 2015. – 167 с. 2. Г.Блесінг, Т.Федечко, К.Криворучко. Навчально – методичний посібник для малярів. 3. https://blesk-kamnya.ru/istoriya-kamnya-mramor-i-granit
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВИКОНАВЧОГО ОРГАНУ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ)

УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ, 

ПРОГНОЗУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНФРАСТРУКТУРИ ОСВІТИ

 

 

 

 

КИЇВСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

БУДІВНИЦТВА ТА ДИЗАЙНУ

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА МАЙСТЕР-КЛАСУ:

 

«ІМІТАЦІЯ МАРМУРУ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розробила:

викладач І категорії,   Наталія Малець

 

 

 

 

 

 

Київ – 2019

Тема: Ручний інструмент для виконання опоряджувальних робіт Мета: 

Навчальна:     виконувати          імітацію мармуру,         ознайомитися      з     ручним інструментом   для    виконання імітаційних робіт, застосування ручного інструменту на практиці;

Розвивальна: розвивати   аналітичне мислення,    професійні навички, тренувати увагу, пам'ять; 

Виховна:        виховувати професійну культуру, уважність, старанність, вміння зосереджуватися, приймати самостійно конструктивні рішення. 

 

Тип уроку:майстер-клас.

Обладнання:плазмова панель, проектор, ноутбук, ручний інструмент опоряджувальника, роздатковий матеріал Літературні джерела: 

1.     Технологія опоряджувальних робіт (для учнів ПТНЗ будівельного профілю): навч.посіб./Я.Ю.Білокінь, Ю.І.Кравець, М.І.Михнюк, Т.В.Пятничук. – Київ : ІПТО НАПН України, 2015. – 167 с.

2.     Г.Блесінг, Т.Федечко, К.Криворучко. Навчально – методичний  посібник для малярів.

3.     https://blesk-kamnya.ru/istoriya-kamnya-mramor-i-granit

 

 

Хід майтер-класу: Історія мармора

Одним з найпопулярніших натуральних будівельних матеріалів є мармур. З давніх часів використовують його люди при зведенні, облицюванні та оздобленні своїх осель, видовищних споруд, будівель культу і ритуалу.

Сама назва "мармур" народилося в Древній Греції і означає в перекладі з давньогрецької "блискучий камінь" ("marmor"). З цього випромінює тепле, часом сліпуче сяйво природного каменю були побудовані такі видатні пам'ятники античної архітектури, як Парфенон, храм Зевса Олімпійського, а також визнаний одним з семи чудес світу храм Артеміди в Ефесі.

 

 

Широко експлуатувався мармур і в Стародавньому Римі. Досить тільки згадати знаменитий каррарский мармур, не тільки прикрасив безліч розкішних     храмів,        мавзолеїв    і         палаців,      а        пізніше       -     середньовічних архітектурних пам'яток, а й став матеріалом для ряду видатних шедеврів світової скульптури, серед яких Давид Мікеланджело (до якого повернемося трохи пізніше).

  

Мармур можна побачити і у вишуканому інтер'єрі Базиліки Святого Павла в Римі, і на стінах Версальського палацу.

 

 

Добуванням мармуру

Добуванням мармуру ще в давнину займалися наші предки. Відоме мармурове родовище античних часів знаходилось в Апуанських Альпах. До чотирнадцятого століття для добування мармуру користувалися технологією, запозиченою у римлян, котрі використовували її ще в першому столітті до нашої ери.

                                   Методика      добування     мармуру      полягала      в      так     званому

«розшаровуванні» мармуру: раби, які працювали в кар'єрах, використовували для добування мармуру металеві зубила та дерев'яні клини, які попередньо занурювали у воду для розбухання. Клин вставлявся в тріщини гірських порід, і за допомогою зубила відокремлювали від гори великі шматки мармуру, які в подальшому піддавалися транспортуванні та відповідній обробці. Возили мармур на «ліццах» - величезних санях, що їхали по поверхні змазаних стовбурів дерев.

 

Наступний етап у розвитку технології добування мармуру пов'язаний з появою вибухівки. Процес добування став набагато простішим, однак внаслідок великої кількості мармуру отриманого даними способом значно збільшилася кількість відходів. Так поступово почали з'являтися перші виробництва з обробки мармуру, а так само майстерні, що займалися шліфуванням та поліруванням цього матеріалу. Ці організації здебільшого розташовувалися в долинах, щоб використовувати у виробництві воду.

В наш час мармур добувають стандартними блоками, які потім піддаються розпилюванню. Після розпилювання утворюються заготовки й облицювальні плити найрізноманітніших розмірів. 

Родовищ мармуру в світі багато. Це Італія (дуже популярний для облицювання ванн та кухонь італійський мармур), Іспанія, Португалія, (Волокас найпопулярніший мармур) Туреччина, Греція та інші.

На Україні мармур добувається в Закарпатті, Криму, Донецької області.

 

Властивості мармуру

Одна з головних властивостей мармуру поміщена вже в самому його

назві – у перекладі з грецького marmaros означає «блискучий камінь». Саме здатність мармуру перетворюватися в променях сонця, виявляти оку кожного разу нову, неповторну гру світла і змусила древніх греків звернути увагу на цей матеріал, звести з нього десятки храмів, створити статуї, граціозність і пластика яких викликає у нас захоплення через сотні років.

Окрім цього, мармур володіє ще цілим рядом властивостей, що дозволяють    йому залишатися          одним         з        найпопулярніших     натуральних будівельних матеріалів:

Зручність обробки.Мармур пластичний, легко піддається поліровці

і шліфовці. Він досить в’язкий і готується, тому при ударах відразу не розколюється, дозволяючи висікати вироби самої різної форми;

Довговічність.В білих мармурів перші ознаки «вікових змін»

з’являються лише через 100-150 років;

                                      Водонепроникність.      Мармурволодіє      низьким      коефіцієнтом

водопоглинання (0,08–0,12%), завдяки чому може використовуватися для обробки ванних кімнат, басейнів, фонтанів.

Морозостійкість. Мармур практично не поглинає вологу — тому при дії низьких температур йому не загрожує поява мікротрещин від замерзаючої рідини. Вироби з мармуру можна сміливо використовувати в холодних приміщеннях;

Термостійкість. Мармур не схильний до дії високих температур, що     дозволяє     використовувати його для    виготовлення     камінів      або застосовувати для обробки приміщень з температурами, що істотно перевищують звичайні;

Экологічність.  По рівню своєї природної радіоактивності мармур

відноситься до першого класу і може застосовуватися при будівництві всіх типів об’єктів. Як природний матеріал, він володіє пористістю і здатний

«дихати» — це створює в приміщенні сприятливий мікроклімат;

Універсальність. З мармуру можуть бути виготовлені як крупні

елементи інтер’єрусходи з мармуру, стінні панелі, колони з мармуру, так і дрібніші, декоративні деталі — стільниці з мармуру, підвіконня з мармуру, статуетки, вази.

 

По декоративних якостях, сфері застосування і можливим способам обробки

і мармури ділять на білий мармур (каррарський мармур) , сірий мармур і кольорові мармури.

 

Мармур в сучасний інтер’єр

Сьогодні існує велика різноманітність мармурових виробів, які так чи інакше зможуть не просто прикрасити собою будь-який інтер’єр, але і зробити його більш насиченим і сучасним. Ванни кімнати:

 

Кухні:

 

Спальні:

 

Вітальні:

 

Елементи:

 

 

Імітація мармуру

Для виконання імітації мармуру нам необхідні наступні інструменти  та матеріали:

 

 

 

 

Отже, починаємо:

1.              На шпатель наносимо декоративне покриття двох або декількох кольорів.

 

2.              Плавними, зигзагоподібними рухами наносимо покриття на поверхню.

 

3.              Для висихання матеріалу влаштовуємо технологічні перерву хвилин

5-7. 

____________________________________________________________

Це цікаво!

Один з найбільших шедеврів світового мистецтва - скульптура Давида - у виконанні геніального Мікеланджело, пережила непросту долю. Сама історія створення скульптури довга і сповнена всіляких перипетій. Спочатку замовлення було віддане Донателло. Був обраний матеріал - величезна мармурова брила з Каррара, скульптор приступив до роботи, але закінчити її не встиг. Кілька років мармур стояв безхазяйним, і навіть почав руйнуватися. Комісія       міста     Флоренції вирішили, що роботу може продовжити молодий Мікеланджело. Але скульптор був відомий своїм важким характером, а також педантичністю у виборі матеріалу для роботи. Мікеланджело          довго          відмовлявся,     чим викликав       незадоволення     міської        влади. Нарешті, коли вже було прийнято рішення віддати          замовлення          іншому,      майбутній

"творець Ватикану" взявся за роботу.

                                Скульптура      створювалася      трохи

більше двох років. Коли комісія прийшла приймати готову роботу, розгорілися палкі суперечки. Вся справа була в тому, як зобразив героя Старого завіту. Традиція епохи Відродження припускала зображення Давида в момент тріумфу після перемоги над Голіафом. Мікеланджело пішов іншим шляхом. Його Давид тільки готується до битви. Він зосереджений, м'язи в напрузі, обличчя суворе.

Трактування образу посилила громадянське звучання скульптури. Якщо спочатку робота призначалася для розміщення біля кафедрального собору, то тепер багато членів комісії пропонували помістити її на центральній площі. Після гарячих суперечок було прийнято рішення на користь площі Синьйорії, як місця приміщення статуї. 

 

Уже в ті далекі часи (початок 16 століття) Давид був ідеалом чоловічої     краси.         Заради        створення   точних        пропорцій   і         зовнішньої привабливості своєї скульптури художник пішов на певне перекручення анатомічної будови людського тіла: відсутній як мінімум одне ребро і один м'яз на спині. Однак, це помічають лише медики та фахівці в області анатомії людини.

Цікаво, що точні копії скульптури в світі мистецтва цінуються також надзвичайно високо і прикрашають найбільші музеї. У Лондоні, наприклад, скульптура забезпечена знімним фіговим листком на випадок відвідування музею королевою.

В даний час на флорентійської площі стоїть копія скульптури. Оригінал прибрали подалі від погодних неприємностей у Академії витончених мистецтв. Втім, це не врятувало Давида від вандалів. Не так давно психічно неврівноважений відвідувач академії кинувся на шедевр з молотком в руках. Кількох ударів було досить, щоб пошкодити великий палець ноги статуї.

Італійські експерти з'ясували, що через постійні мікровібрацій, створюваних громадським транспортом Флоренції, скульптура починає руйнуватися. Виною тому не тільки вібрація, але і не дуже гарна якість мармуру, а також вага 5-метрової статуї. В даний час розглядається можливість переміщення шедевра в більш безпечне місце.

_______________________________________________________________________

 

4.              Після висихання нанесеного шару, виконуємо глянцювання поверхні за допомогою  шпателя.

 

5.              Для бачення глибини роботи, наносимо другий декоративний шар. Для висихання матеріалу влаштовуємо технологічні перерву 2-3 хвилини. ____________________________________________________________ Це цікаво!

 

      Стародавні греки, високо цінували мармур, називали його просто блискучим каменем.  

      В Індії користуються популярністю мармурові статуетки. Індуси вірять, що цей мінерал наділений магічною силою, і що він виконує роль своєрідного провідника між нашим світом і богами.  

      Здавна чаклуни наділяли мармур цілющими властивостями зокрема, вважалося, що він допомагає боротися з різними хворобами шлунка.  

      Мармур дуже довговічний. Будь-які сліди експлуатації у обробленого мармуру починають проявлятися зазвичай не раніше, ніж через півторидві сотні років після його обробки.  

      Саме мармур зазвичай використовується для виготовлення дорогих кам’яних камінів, так як він відрізняється надзвичайною температурною стійкістю.  

      Багато стародавніх мозаїк, створені зі шматочків мармуру, які збереглися до наших днів в гарному стані. Наприклад, мозаїки в руїнах римських палаців на Кіпрі.  

      У світі налічується кілька сотень видів мармуру, що відрізняються один від одного зернистістю, кольором та іншими характеристиками. Найдорожчим з них вважається каррарський мармур.  

      Чеський умілець Ян Реріха прославився тим, що робить з мармуру скрипки.

 

      Залізничний вокзал в Сибірі– єдина будівля в Росії, зведена з використанням необробленого мармуру.

 

____________________________________________________________________

6.   За допомогою пензля виконуємо прожилки. Рухи мають бути тремтячі і хаотичні.

7.   Для надання блискучості нашому зразку, виконуємо глянцювання шпателем. І все, робота готова.

pdf
Додав(-ла)
Малець Наталія
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
12 січня 2020
Переглядів
796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку