Методична розробка «Методика і організація проведення спортивний змагань»

Про матеріал

Спортивно – технічні змагання – сама дійова та ефективна міра підготовки вихованців. Особливо велике значення змагання мають для формування морально-вольових якостей. Спортивні заходи використовують для перевірки якості навчально-тренувальної і виховної роботи.

Спортивні змагання – яскраве, емоційне видовище. Задоволення від спортивних змагань виникає в співучасті в них глядачів, яких приваблює високий рівень досягнень учасників змагань.

Перегляд файлу

ОБОЛОНСЬКА РАЙОННА у м. КИЄВІ ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

ЦЕНТР НАУКОВО - ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ МОЛОДІ

"СФЕРА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 «МЕТОДИКА І ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ СПОРТИВНИХ ЗМАГАНЬ»

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

Петренко Олександр Іванович

завідувач 

спортивно – технічним відділом  керівник автомодельного гуртка

 

 

 

 

 

м. Київ

2020

 

1

ВСТУП

3

2

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ПІДГОТОВКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНИХ ЗАХОДІВ

5

3

ДОДАТКИ

 

3.1

Регламент проведення Всеукраїнських відкритий змагань учнівської молоді (юніори) з автомодельного спорту (трасові моделі) (ІV рангу)

9

3.2

Лист виклик та план проведення змагань

14

3.3

Проект наказу на проведення змагань по організації

 

3.4

Наказ про підсумки проведення Всеукраїнських відкритий змагань учнівської молоді (юніори) з автомодельного спорту (трасові моделі) (ІV рангу)

 

4

ВИСНОВКИ

 

5

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.

 


 

1.ВСТУП

 

Спортивно – технічні змагання – сама дійова та ефективна міра підготовки вихованців. Особливо велике значення змагання мають для формування морально-вольових якостей. Спортивні заходи  використовують для перевірки якості навчально-тренувальної і виховної роботи. 

Спортивні змагання – яскраве, емоційне видовище.  Задоволення від спортивних змагань виникає в співучасті в них глядачів, яких приваблює високий рівень досягнень учасників змагань.

У спортивних змаганнях представлено практично всі види людської діяльності: пізнавальна, практична, творча, соціальна. Тому в процесі підготовки та участі у спортивних змаганнях можна активно формувати свідомість і поведінку людей в потрібному напрямку.

У процесі спортивних заходів здійснюється розумове виховання учасників. Під час змагань виникають пізнавальні ситуації, рішення яких потребує значних розумових навантажень. Навіть просте рішення по керуванню моделлю: як зробити рух швидшим, точніше, що потрібно зробити, щоб виправити помилку сходу моделі з дистанції – включає в собі ціль розумової операції, спостереження, узагальнення, прийняття рішення. Специфіка розумової діяльності під час змагань полягає в тісній взаємодії між рухами тіла і розумовими операціями: по звірянню програми рухами тіла з її фактичним виконанням. В результаті закріплюється усвідомлення зв'язку між м'язовими відчуттями, руховим завданням і способом його вирішення.

У процесі занять в гуртку, під час змагань також відбувається моральний розвиток вихованців. Він направлений на формування в вихованців соціально цінних якостей, котрі  виявляють їх відношення один до одного і до себе в цілому. Заняття в гуртку розвиваються на фоні спілкування, в колективі, під керівництвом наставника, керівника гуртка. Тому спілкування є самим могутнім чинником формування моральних якостей вихованців, з самого початку занять вони починають усвідомлювати причетність колективу і, відповідно до правил та розпоряджень, вчяться керувати своїми діями, співвідносячи їх з діями інших. Так зміцнюється воля, виробляється дисциплінованість, формується звичка до дотримання норм моральної поведінки.

У спортивних змаганнях укладені багаті можливості для формування норм колективної поведінки. Опановуючи різними командними функціями, вихованці вчяться не лише організовувати свою поведінку, але й активно впливати на дії своїх товаришів, сприймати завдання колективу як свої власні. Під керівництвом викладача зміцнюються такі важливі моральні якості, як відповідальність перед колективом, почуття обов'язку, гордість за успіхи команди, школи і т.д.

2. ОСНОВНІ ПИТАННЯ ПІДГОТОВКИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНИХ ЗАХОДІВ.

 

Функції керівників гуртків (керівників команд),  організаторів змагань, спортивних суддів і спортивних лікарів, пов'язані з організацією та проведенням спортивних змагань, різняться залежно від характеру діяльності цих людей.

Однією з найважливіших функцій керівників гуртків є підготовка вихованців до участі у спортивних змаганнях.

Перш ніж допускати вихованців  до змагань Чемпіонату та Кубку України, слід не тільки навчити їх спортивної техніки і тактики, виготовленню техніки, певному колу знань і розвинути необхідні рухові якості, а й навчити їх змагатися: для цього їм необхідно брати участь у гурткових та міських змаганнях. Правила в них можуть бути спрощені, або змінені самим викладачем. Наприклад, зменшується кількість спроб або розміри майданчика, довжина дистанції, визначається переможець за якістю виконання спортивних вправ і т.д.

 До заходів організаційно-методичного характеру, пов'язаних з проведенням спортивних змагань, насамперед відноситься складання календарного плану змагань з даного виду спорту. У ньому вказується назва змагань, терміни і місце їх проведення та відповідальні за їх організацію особи. Календар спортивних змагань з кожного виду спорту складається для хлопчиків і дівчаток (якщо останні в них беруть участь) і для кожної вікової групи окремо.

Важливою умовою при складанні календарного плану є традиційність намічених заходів, та участь вихованців які беруть у них участь. Це підвищує інтерес до заходу дітей, полегшує організацію навчально-виховного процесу, робить змагання більш популярним у глядачів. 

Спортивні змагання гурткового і міського рівня які проводять регулярно є стимулом до систематичних тренувань, підвищенню якості знань направлених на удосконалення моделей, що в свою чергу сприяє зростанню спортивних результатів на Всеукраїнських змаганнях.

 Таким чином, календар спортивних змагань треба складати так, щоб намічені змагання були різноманітними за масштабом, складом учасників і умовам проведення, традиційними за термінами, місцем проведення.

Інша важлива міра організаційно-методичного характеру - це складання положення про змагання. 

У ньому вказується:

1.        Назва змагань.

2.        Цілі та завдання

3.        Строки і місце проведення

4.        Організація  та керівництво проведення змагань 

5.        Учасники змагань 

6.        Характер заходу

7.        Програма (розклад) проведення змагань

8.        Безпека та підготовка місць проведення змагань

9.        Умови визначення першості та нагородження переможців 

10.   Умови фінансування заходу та матеріального забезпечення заходу

11.   Строки та порядок подання заявок на участь у Змаганнях 

12.   Інші умови

Якщо змагання носять командний чи особисто-командний характер - в положенні вказується система визначення переможців у командному заліку. У кожному окремому випадку вона може бути різною. Наприклад, в трасових автомодельних гонках командна першість визначається за сумою балів, набраних трьома учасниками команди (по одному кращому результату від учасника), отриманих у всіх видах змагань.

Для участі у змаганнях необхідно у встановлені терміни подати заявку в попередній формі, а потім в остаточній. Перша заявка містить бажання даної команди брати участь у змаганнях. У другій заявці наводяться дані про склад учасників, класи моделей в яких вони будуть виступати, звання - розряди і деякі інші відомості за вимогами законодавства України.

На початку або в ході змагання з дозволу головного судді можуть бути зроблені перезаявки, тобто замість одного учасника може бути виставлений інший і т.п. На підставі поданих заявок складаються протоколи змагань.

Для проведення змагань необхідно подбати про приведення місць, обладнання та інвентарю у повну відповідність до встановлених правил, їх високій якості і необхідній кількості.

Якщо в програму включено кілька різновидів одного виду спорту, необхідно заздалегідь скласти графік змагань, тобто визначити послідовність і час проведення кожного з них. Знаючи тривалість виконання вправи, кількість спроб і кількість учасників, можна визначити загальну тривалість змагань і на основі цього скласти графік проведення, тобто програму змагань.

Для обслуговування спортивних змагань відповідно від їх складності і масштабу, навчальний заклад запрошує лікаря, або інший медичний персонал.

Найважливішим документом, що регулює проведення змагань та впливає на їх результати, є правила змагань з даного виду спорту. У них регламентуються дії суддів і учасників, передбачаються умови виявлення переможців і, крім того, визначаються норми поведінки спортсменів, міститься перелік заборонених дій, що тягнуть за собою покарання, котре обмежує зацікавленість команди в кінцевому результаті. Таким чином, на спортсмена, що порушив правила, діє не тільки рішення судді по відношенню до нього особисто, а й свідомість, що команда зазнає збитків через його неправильні вчинки.

Директором спортивних змагань, відповідальним за підготовку місць проведення, вирішенню організаційних питань - призначається уповноважений з організації на базі якої будуть проходить змагання.

Головний суддя відповідальний за здоров'я учасників змагань. У всіх випадках, коли може бути завдано шкоди здоров'ю учасників (невідповідність місць проведення змагань, несправність обладнання, невідповідність одягу та взуття тощо) - він зобов'язаний усунути недоліки, а при неможливості зробити це - скасувати змагання чи перенести його на інший термін або в інше місце.

Головний суддя має бути передусім бездоганним знавцем правил змагань з даного виду спорту, чесним, об'єктивним, неупередженим, рішучим, ввічливим, спокійною людиною, яка і поза змаганнями користується авторитетом і повагою.

Завдання спортивно-масових заходів:

-   здійснювати пропаганду спорту,

-   сприяти виявленню бажаючих займатися різними видами спорту,

-   дати можливість визначити свій рівень фізичного розвитку,

-   виявити найсильніших спортсменів,

-   сприяти патріотичному вихованню,

-   підведення підсумків роботи навчального закладу.

Завдання можна вирішувати ефективно за умови виконання таких принципів:

-   відповідність організації заходу його завданням,

-   доступність участі у заході за часом і місцем проведення, з урахуванням режиму роботи навчального закладу,

-   відповідність змагальних вправ рівню підготовленості, статті і віком вихованців,

-   безпека учасників змагань, суддів і глядачів,

-   наочність заходу, що полягає в чіткості і яскравості його проведення, ритуалу відкриття і закриття, в об'єктивності визначення результатів учасників, у своєчасному підведенні підсумків та нагородженні учасників і т.д.

 

За характером заліку та визначення результатів всі спортивні змагання поділяються на особисті, особисто - командні та командні.

За формою проведення змагання можуть бути: відкритими, закритими, очними і заочними, одноразовими і традиційними, одноденними і багатоденними, офіційними і товариськими, класифікаційними. Можна ці форми використовувати в поєднанні.

Структура спортивно-масових заходів у організації виглядає наступним чином: внутрішні, або зовнішні. 

 Внутрішні: першість організації з різних видів спорту, турніри, КВН, Дні здоров'я, тематичні змагання, конкурси, спартакіади і т.д.

Зовнішні: районні, міські, обласні, Всеукраїнські і т.д.

Способи проведення змагань:

-   прямий,

-   круговий,

-   з вибуванням, - змішаний.

Успішне проведення заходів залежить від рівня планування та підготовленості організаційної роботи, яка включає в собі:

-   складання календарного плану,

-   розробка положень про змагання,

-   складання кошторису витрат на кожний захід,

-   утворення оргкомітету з підготовки заходів,

-   підбір суддівської колегії та організація її роботи, навчання суддів,

-   повідомлення про майбутній захід,

-   організація прийому та обробки заявок від організацій учасників у змаганнях,

-   складання програми змагань,

-   складання ритуалу відкриття та закриття змагань, підготовка спортивного інвентарю та місць проведення змагань,

-   забезпечення медобслуговування,

-   техніка безпеки (перевірка обладнання, отримання допуску, кожному учаснику, до виступу від технічної комісії яку, на кожний клас призначає Головний суддя змагань),

-   визначення заходів з обслуговування глядачів і учасників,

-   забезпечення інформацією про програму проведення та результати змагань.

Календарний план масових заходів і спортивних змагань розробляється на весь навчальний рік за наступною схемою:

1.   № п \ п

2.   Вид спорту.

3.   Найменування заходів і змагань, учасники (клас і т.д.).

4.   Терміни проведення.

5.   Місце проведення.

6.   Відповідальний за проведення.

7.   Підведення результатів.

 


Додаток 3.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ЦНТТМ «Сфера» ПЕТРЕНКО Олександр 

Методика і організація проведення спортивних змагань                                                                               16


Додаток 3.2

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3.3

 

 

 

ЦЕНТР НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ МОЛОДІ «СФЕРА» ОБОЛОНСЬКОГО РАЙОНУ МІСТА КИЄВА

___________________________________________________________________________________________________________

 

НАКАЗ

 

____________________                                                                              №______

 

 

Про  проведення в м. Києві Всеукраїнських відкритих змагань учнівської молоді  з автомодельного спорту (трасові моделі) у листопаді місяці 2019 року

 

 Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.11.2019 №1292 «Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2019 рік (за основними напрямками позашкільної освіти) та Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників закладів позашкільної освіти на 2019 рік», з 07 по 10 листопада 2019 року у місті Києві на базі Центру науково-технічної творчості молоді «Сфера» відбудуться Всеукраїнські відкриті змагання учнівської молоді

(юніори) з автомодельного спорту (трасові моделі) (IVранг) 

 

Н А К А З У Ю : 

 

1.                 Провести з 07 по 10 листопада 2019 року Всеукраїнські відкриті змагання учнівської молоді (юніори) з автомодельного спорту (трасові моделі) (IVранг) на базі ЦНТТМ «Сфера».

 

2.                 Керівнику автомодельного гуртка Петренко О.І., підготувати команду ЦНТТМ «СФЕРА». Склад команди затвердити.

 

3.                 Керівником команди призначити Петренко Олександра Івановича, керівника автомодельного гуртка Центру, на якого покласти відповідальність за збереження життя та здоров’я дітей під час проведення змагань.

 

4.                 Заступнику директора з навчально-виховної роботи Петренко Т.О. провести цільовий інструктаж з керівниками команд які прибули на змагання з охорони праці та з безпеки життєдіяльності з обов’язковим записом у журналах реєстрації інструктажів.

 

5.                 Петренко О.І. провести з вихованцями команди Центру інструктаж з техніки безпеки та правил дорожнього руху із записом в книзі інструктажу.

 

6.                 Заступнику директора з господарської роботи Тарашкевич Н.М. організувати чергування технічного персоналу та роботу гардеробу під час проведення змагань.

 

7.                 Керівнику гуртка Петренко О.І., підготувати лабораторії №11, 13  та автомодельну трасу до змагань.

 

8.                 Завідуючій організаційно-масовим відділом Петренко С.Є. підготувати сценарій та провести урочисте відкриття змагань.

 

9.                 Липецького О. П. призначаю директором спортивних Всеукраїнських відкритих змагань учнівської молоді (юніори) з автомодельного спорту (трасові моделі) (IVранг) на якого покладаю відповідальність за підготовку місць проведення, вирішенню організаційних питань.

 

10.            Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

 

      Директор                                                                          Олександр ТИХОПІЙ 

 

 

 

З наказом ознайомлені: Т. Петренко

Н. Тарашкевич

                                       С. Петренко

О. Петренко

                                       О.  Липецький


 «ЗАТВЕРДЖЕНО»

Наказ Центру науково-технічної творчості молоді «Сфера» Оболонського району м. Києва від _______________2019 р. №____

 

 

Склад команди ЦНТТМ «Сфера»

на участь у Всеукраїнських відкритих змаганнях учнівської молоді (юніори) з

автомодельного спорту (трасові моделі) (IV рангу)  07 по 10 листопада 2019 року

 

п.п.

Клас моделі

Прізвище, ім’я  учасника

Рік народження

Звання, розряд

1.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Коровченко Микола

18/12-2002

КМСУ

2.

«Ретро»,  G12

Терещенко Євгеній

09/02.2002

1

3.

«Ретро»,  G12

Терещенко Денис

09/02.2002

1

4.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Кобзар Станіслав 

13.02.2005

1

5.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Петренко Тимофій

21/07.2006

3

6.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Проворотов Кирило

23/04.2009

3

7.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Митрохін Михайло

06/02.2008

3

8.

 «Ретро»,  G12

Онищенко Владислав 

19.10.2007

3

9.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Сімон Іван 

19/08.2006

3

 

Тренер - керівник команди: Петренко Олександр Іванович,  керівник автомодельного гуртка ЦНТТМ «Сфера »  Оболонського району 

                                                                                 

 

       Директор                                                                                            Олександр ТИХОПІЙ 

 

 

ЦНТТМ «Сфера» ПЕТРЕНКО Олександр 

                      Методика і організація проведення спортивних змагань                                                                                 21


                                                                                                                                                                                                                         В оргкомітет змагань

 

 

ЗАЯВКА

           на участь у Всеукраїнських відкритих змагання учнівської молоді з автомодельного спорту (трасові моделі) 2019 року,                                             

Центр науково-технічної творчості молоді «Сфера» Оболонського району міста Києва  просить допустить команду в складі:

 

п.п.

Клас моделі

Прізвище, ім’я   учасника

Рік народження

Звання, розряд

Домашня адреса

Дозвіл лікаря

1.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Коровченко Микола

18/12-2002

КМСУ

вул. Прирічна 1, кв17

довідка

2.

«Ретро»,  G12

Терещенко Євгеній

09/02.2002

1

вул. Прирічна, 3а, кв.145

довідка

3.

«Ретро»,  G12

Терещенко Денис

09/02.2002

1

вул. Прирічна, 3а, кв.145

довідка

4.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Кобзар Станіслав 

13.02.2005

1

вул. Прирічна, 17, кв.520

довідка

5.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Петренко Тимофій

21/07.2006

3

вул. Прирічна 1, кв28

довідка

6.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Проворотов Кирило

23/04.2009

3

пр. Г.Сталінграду, 37, кв.196

довідка

7.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Митрохін Михайло

06/02.2008

3

пр.Г.Сталінграду,24а, кв.128

довідка

8.

 «Ретро»,  G12

Онищенко Владислав 

19.10.2007

3

вул. Прирічна, 37, кв.267

довідка

9.

«F1-24», «Ретро»,  G12

Сімон Іван 

19/08.2006

3

вул. Тимошенко, 13, кв.48

довідка

 

Тренер - керівник команди: : Петренко Олександр Іванович,  керівник автомодельного гуртка ЦНТТМ «Сфера »  Оболонського району. 

                                                                                 

 

                                                       Директор                                                                                                                                     Олександр ТИХОПІЙ 

ЦНТТМ «Сфера» ПЕТРЕНКО Олександр 

                      Методика і організація проведення спортивних змагань                                                                               22


Додаток 3.4

 

 

 

 

                     

 


ВИСНОВОК.

 

Отже, на закінчення слід зазначити, що в гурткових, міських змаганнях вирішуються ті ж завдання, що і у Всеукраїнських в цілому. Крім того, вони - дієвий стимул поповнення систематичних занять, що сприяє розвитку розумових здібностей вихованців,  культури поведінки в суспільстві в цілому. Гурткові, міські спортивні змагання використовуються для підготовки до наступним, більш відповідальним, змагань; відбору, виявлення спортивних даних і спортивної підготовленості, перевірки якості та навчально-виховної роботи; агітація за спорт, пропаганди ідей фізичного виховання і спорту.

ЦНТТМ «Сфера» ПЕТРЕНКО Олександр 

                      Методика і організація проведення спортивних змагань                                                                              26

Використана література.

1.   Тер-Ованесян   А.А. Педагогічні          основи        фізичного   виховання. М.,

“Фізкультура і спорт”, 2008. 

2.   Теорія і методика фізичного виховання. “Навчальний посібник для студентів факультету фізичного виховання”, Б.А. Ашмарин,  М.Я. Вилевский, К.Х.

Грантынь. – М., 2010 

3.   Фізкультура в школі. Под ред. Э.И. Кузнецовой. М., 1979.  

 

 

ЦНТТМ «Сфера» ПЕТРЕНКО Олександр 

                      Методика і організація проведення спортивних змагань                                                                              27

pdf
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
5007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку