Методичні рекомендації "Забезпечення якості професійної підготовки кваліфікованих робітників в сучасних умовах шляхом удосконалення співпраці з роботодавцями"

Про матеріал
Методичні рекомендації: Забезпечення якості професійної підготовки кваліфікованих робітників в сучасних умовах шляхом удосконалення співпраці з роботодавцями
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Забезпечення якості професійної підготовки кваліфікованих робітників в сучасних умовах шляхом удосконалення співпраці з роботодавцями. Державний навчальний заклад «Олевський професійний ліцей»Підготувала:методист Осипчук Юлія Миколаївна

Номер слайду 2

Параметри та критерії ДНЗ «ОПЛ»-    кваліфікація робітників має широкий профіль і відповідає вимогам виробничих процесів конкретних технологій у виробництві та сфери послуг;-    кваліфікація підвищується у відповідності з розвитком техніки і технології;-    робітник на реальному робочому місці володіє необхідним комплексом знань у сфері менеджменту, соціальної психології, колективної співпраці тощо;-    робітник готовий до змін та інновацій. Формування цих параметрів має розпочинатися в системі первинної освіти. Її зміст повинен базуватися на вимогах роботодавців до сучасних кваліфікацій, розпізнаванні перспективних кваліфікацій.

Номер слайду 3

Пріоритетні завдання Сучасна будівельна галузь потребує професійно-мобільних, конкурентоспроможних кваліфікованих робітників. Тому, на сьогоднішній день, пріоритетними завданнями для «ДНЗ Олевський професійний ліцей» є:- підготовка кваліфікованих робітників відповідно до ринку праці за новими перспективними напрямками, які обумовлені регіональними особливостями, економічною специфікою територіально-виробничих підприємств;- оволодіння інноваційними технологіями виробництва;- впровадження у навчальний процес новітніх освітніх та інформаційних технологій;- формування професійної компетентності відповідно до професії;-відкриття нових ліцензій з професій, необхідних на даний час.

Номер слайду 4

В процесі навчально-виробничої діяльності здобувачів освіти важливу роль відіграють:- зміст навчально-виробничої діяльності;- форми й методи її реалізації. Уроки теоретичного і виробничого навчання, весь навчальний процес, вся система контролю знань повинні відповідати таким сучасним вимогам:- залучення здобувачів освіти до процесу пошуку, де вони постійно перебувають у стані співробітництва, творчості;- розвиток уміння трансформувати знання в професійну компетентність. Основні завдання, які викладач, майстер виробничого навчання ставлять перед собою:- оптимізація уроків теоретичного і виробничого навчання;- застосування інноваційних методів і прийомів навчання;- впровадження інноваційних виробничих технологій у навчально-виробничий процес.

Номер слайду 5

Основними напрямками у підготовці кваліфікованого робітника- постійна цілеспрямована профорієнтаційна робота з абітурієнтами та здобувачами освіти;- оперативна інформованість з представниками підприємств про потребу у кваліфікованих робітничих кадрах з тієї чи іншої професії;- можливість залучати до участі в навчально-виробничому та виховному процесі представників соціальних партнерів, у тому числі й роботодавців;- своєчасне оновлення змісту професійного навчання відповідно до змінених умов виробництва;- надання можливості здобувачам освіти вивчати нові технології та працювати з сучасними матеріалами у навчальних майстернях ліцею;- включення здобувача освіти у безпосередній виробничий процес на підприємстві під час виробничої практики сприяє більш швидкій адаптації до виробничих умов та виробничого колективу;- підготовка здобувачів освіти до конкретних виробничих умов;- забезпечення впевненості у одержанні першого робочого місця за професією.

Номер слайду 6

Промбудспортіндустрія. Після проходження виробничої практики та після закінчення навчального закладу було працевлаштовано за 2021-2022 н.р. – 21 здобувач освіти. Це основний роботодавець, який забезпечує працевлаштування столярів будівельних

Номер слайду 7

Олевський метизний завод. Олевський завод електротехнічного фарфору. За 2021-2022 н.р. було працевлаштовано здобувачів освіти за професією «Електрозварник ручного зварювання» в кількості 16 чоловік, та за професією «Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж» - 10 чоловік

Номер слайду 8

Будпослуги-1, Будпослуги-2 За 2021-2022 н.р. було працевлаштовано за професією «Маляри» та «Муляри» - 27 осіб

Номер слайду 9

Висновок. Незалежно від кризової ситуації слід розуміти, що надалі перспективи інноваційного розвитку означатимуть більший попит на кваліфікованих робітників, інженерно-технічних працівників, здатних до інновацій. Тому варто мати на увазі необхідність особливої турботи про цю категорію персоналу. Виходом з такої ситуації має бути організація масового перенавчання працівників в інтересах підвищення їхньої конкурентоспроможності й створення модернізованих робочих місць, яким притаманна більш висока оплата праці й привабливі умови праці.

pptx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку