Методичний прийом "Літературний натяк"

Про матеріал
Щоб зацікавити учнів особистістю письменника, на початку уроку можна застосувати прийом "Літературний натяк". У короткому висловлюванні про автора учитель пропонує впізнати ім'я того, чий твір вивчатиметься. На уроках-повтореннях використання прийому теж доцільне
Перегляд файлу

 

Методичний прийом “Літературний натяк”

  1. Шалена популярність його літературного героя через деякий час розчарувала автора. Він вважав, що твори про цього героя незаслужено затьмарюють інші романи, повісті, дослідження. Тому письменник вирішив позбутися улюбленця читачів. Проте через деякий час на численні прохання автор змушений був знову повернути до життя свого героя. Хто цей письменник? (Артур Конан Дойл)
  2. Він дуже захоплювався літаками. Зазнавав аварій, отримував серйозні травми. До своєї ліричної казки-притчі сам намалював малюнки. Казка повинна була допомогти людям краще розуміти одне одного, усвідомити, що таке любов, дружба, відданість, відповідальність. Чи впізнали ви письменника? (Антуан де Сент-Екзюпері)
  3. У в’язниці його врятував фах фармацевта - він став аптекарем у в’язничному госпіталі. Ця посада давала привілеї, злигодні та тяжка праця обминули його. Але головним було те, що під час нічних чергувань він отримав можливість писати. Як не дивно, але саме у в’язниці відчув себе письменником. Хто це? (О.Генрі)
  4. Цей письменник прожив довге і плідне життя й залишив по собі велику літературну спадщину. Дуже цікавився фольклором, писав ліричні балади. Вражає щирість і простота мови його поезій. Вірші дихають свіжістю та життєрадісним настроєм. А ще він був філософом, державним діячем, засновником театру. Ви вгадали письменника? (Йоганн Вольфганг Гете)
  5. Його кумиром був знаменитий Гете. Серйозно вивчав античну літературу, що знайшло відображення у його баладах. Одного разу не побоявся таємно прибути на постановку своєї власної вистави, за що був заарештований на два тижні. Багато поневірявся, але скрізь відстоював ідею гідності людини, справедливого устрою суспільства. Хто цей поет? (Йоганн Крістоф Фрідріх Шіллер)
  6. У дитинстві цей письменник захворів на параліч, втратив рухливість правої ноги і назавжди залишився кульгавим. Але в житті став і поважним адвокатом, і шерифом графства, і секретарем суду. Мав феноменальну працездатність, створив 28 романів, 9 поем, безліч повістей. (Вальтер Скотт)
  7. Він побував у багатьох країнах і на багатьох фронтах. Його військові зведення були чи не першими вісточками, які доносили правду про страждання народів і жахи Другої світової війни. Працював професійним журналістом, був великим знавцем і любителем Каїра. Його дуже цікавило все, пов’язане з фараонами. (Джеймс Олдрідж)
  8. В екзотичну країну майбутній письменник потрапив у 6 років. Своє незвичне ім’я отримав на честь озера, на берегах якого побралися його батьки. Отримав Нобелівську премію. Більшу частину свого життя провів на самоті, не контактуючи з навколишнім світом. Крім прози, писав і вірші. Все життя носив окуляри. До самої смерті любив Індію. (Редьярд Кіплінг)
  9. Крім свого псевдоніма, цей автор мав ще безліч інших. Зробив на грудях велике татуювання, що зображає вітрильне судно. Воно символізувало його любов до моря. Мріяв піти в море матросом і робив спроби втекти з дому. Свою знамениту книгу присвятив своїй другій дружині. (Олександр Грін)
  10. Цей письменник відомий своїми гумористичними оповіданнями - вигадками про бідних, бідуючих євреїв. Його книги веселі та водночас сумні. Після смерті тестя став спадкоємцем величезних маєтків та розпорядитися ними не зміг. Любив Україну, змальовував її усвоїх творах. У перекладі його псевдонім означає: “Мир вам”. (Шолом-Алейхем)
  11. Він прожив лише 35 років. Його було названо в честь Дракона, бо це істота ідеальна і священна. Батьки віддали хлопця на виховання дядьку. Популярність йому принесли розповіді про минуле Японії. У його прозі багато автобіографічного. (Рюноске Акутагава)
  12. У школі письменник виявляв схильність до точних наук. Намагався стати медиком, але став автором більше, ніж 500 книжок. Мав звання професора. Найвідоміші твори розповідають про роботів, космос. Письменник вважав, що фантастика допоможе людям встановити мир на землі. Винайшов термін “робототехніка”. Багато його передбачень збулися. (Айзек Азімов)
  13. Вона писала фантастичні романи для дітей і дорослих. Її книги перекладені на 17 мов. Один з її романів екранізований відомим японським режисером аніме. За популярністю його можна прирівняти до “Гаррі Поттера” Дж. Роулінг. (Діана Вінн Джонс)
  14. У шкільному віці вона мріяла стати пілотом. Прийняла рішення стати вчителем. Вигадувала для своїх вихованців фантастичні історії, щоб ті могли боротися зі своїми страхами і відволікатися від гіркої реальності. Талановито ілюструвала книги. Головне для написання книг, вважала письменниця, є ідея. (Корнелія Функе)

 

docx
Додано
14 травня 2022
Переглядів
256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку