Презентація. "Герберт Джордж Уеллс (1866-1946). «Чарівна крамниця». Видатний англійський фантаст Г.Дж. Уеллс.

Про матеріал
Даний цифровий ресурс містить матеріали для ознайомлення із життям та творчістю відомого англійського письменника Герберта Уеллса, фрагменти мультфільму, знятого за його новелою «Чарівна крамниця».. Форми і методи, використані у ньому, спрямовані на формування зацікавленості, базових компетентностей, бажання прочитати новелу, на розвиток мислення учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Герберт Уеллс « Чарівна крамниця» Оратівська Наталія Іванівна вчитель зарубыжноъ літератури Веселокутського НВК «ЗДО ЗОШ І-ІІ ступенів Тальнівської міськоїради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку: знайомство з життям та творчістю письмен- ника; -засвоєння поняття “новела”; формування навичок виразного читання, коментування, висловлювання власної позиції щодо прочитаного; - виділення ключових моментів; - виховання прагнення пізнавати світ, поважати загальнолюдські цінності.

Номер слайду 3

Літературний диктант (за змістом новели О.Генрі “Останній листок” (так-ні) 1.Сью та Джонсі були художницями. 2.Джонсі була прикута до ліжка, тому що зламала ногу. 3.Джонсі вважала, що помре, коли випаде сніг. 4.У Джонсі була мрія намалювати Неаполітанську затоку. 5.Коли Джонсі повірила в своє одужання, вона попросила дзеркало. 6.Джонсі, дивлячись у вікно, рахувала листки на винограді. 7.Старого Бермана усі вважали генієм. 8.Врятувати Джонсі допоміг старий художник Берман. 9.Містер Берман помер від голоду та холоду. 10Берман таки створив свій шедевр. 11.Берман був невдахою у мистецтві. 12.Твір «Останній листок» - оповідання.

Номер слайду 4

Перевіримо: Так. Ні. Ні. Так. Так. Ні. Ні. Так. Ні. Так. Так. Ні.

Номер слайду 5

Знайомство з Гербертом Уеллсом Герберт Уеллс  21 вересня 1866 рік Його батько, Джозеф Уеллс (англ.Joseph Wells), і мати, СараНіл (англ.Sarah Neal), працювали в минулому садівником і покоївки в багатому маєтку, а пізніше стали володіти невеликий лавкою порцелянових виробів. Однак торгівля майже не приносила доходу, і в основному сім'я жила на гроші, які батько, будучи професійним гравцем в крикет, заробляв грою.Коли хлопчикові виповнилося вісім років, йому «пощастило», як він сам висловлювався, зламати ногу. Саме тоді він і пристрастився до читання. У тому ж віці Герберт Уеллс вступив до «Комерційну академію містера ТомасаМорлея» (англ.Mr Thomas Morley 's commercial academy), яка повинна була підготувати його до професії торговця. Проте, коли Герберту виповнилося тринадцять років, його батько зламав ногу, і з крикету було покінчено. Навчання визнали закінченим, і Герберту довелося починати самостійне життя.

Номер слайду 6

Його першим художнім твором був роман «Машина часу» (The Time Machine, 1895) — про подорож винахідника у віддалене майбутнє. Потім з'явилися «Острів доктора Моро» (The Island of Dr. Moreau, 1896), «Людина-невидимка» (The Invisible Man, 1897), «Війна світів» (The War of the Worlds, 1898), «Перші люди на Місяці» (The First Men in the Moon, 1901, екранізований 2010 року каналом ВВС — «Перші люди на Місяці»), які розповідали, відповідно, про пересадження людських органів диким звірам, про невидимість, вторгнення марсіан на Землю і подорожі на Місяць. Ці романи забезпечили письменникові славу найзначнішого експериментатора в жанрі наукової фантастики і показали його здатність зробити правдоподібною найзухвалішу вигадку. Згодом у подібних творах, наприклад у романі «Звільнений світ» (The World Set Free, 1914), він сполучив наукову вірогідність з політичними прогнозами про прийдешню всесвітню державу.

Номер слайду 7

Залюблений у науку, Уеллс розповідає про дивовижні пригоди, які трапляються з людьми на Землі або на інших планетах у близькому чи далекому майбутньому. Він широко використовує популярні на початку XX ст. наукові гіпотези. Деякі з них справдилися, реалізацію інших, можливо, спостерігатимуть покоління, які прийдуть після нас. Разом з тим, Герберт Уеллс пише оповідання, які не спираються на науку, а дозволяють розквітнути людській уяві та фантазіям. В результаті в оповіді стирається тонка межа, що відокремлює реальний світ та людське уявлення про нього. Книга “Чарівна крамниця” відразу ж зустріла захоплений прийом у читачів різного віку, і попит на неї не могли задовольнити мільйонні тиражі.

Номер слайду 8

Оповідання Г. Веллса “Чарівна крамниця” зображує чистий, барвистий світ дитинства, у якому немає нічого неможливого. Його сюжет, на перший погляд, досить звичайний: батько з сином відвідують крамницю, в якій хлопчик побажав купити декілька речей. А крамниця виявилася незвичайною: одразу за її порогом почалися дива. Крамниця була заповнена чарівними речами. Новела «Чарівна крамничка» була написана в 1903 році.

Номер слайду 9

Попрацюймо разом! 1. Робота на «Літературній кухні» 2. Фізкультхвилинка. 3. Виразне читання «ланцюжком» новели “Чарівна крамниця” 4.Обговорення прочитаного. Що вразило? Що здивувало? Якою ви уявили собі чарівну крамницю?

Номер слайду 10

Словникова робота Вітри́на -спеціально обладнане вікно в крамниці з виставленими в ньому зразками товарів. Прила́вок - спеціальний стіл для торгівлі в крамниці, буфеті, на базарі і т. ін. Поти́лиця - задня частина голови над шиєю. Запишіть до словничка літературних термінів: Новела – це невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, сконденсованою та яскраво вимальованою дією. Жанровы ознаки новели: Гострий, напружений, надзвичайно динамічний сюжет. Лаконізм та усталена композиція. Змістове та емоційне багатство образів та картин. Широке використання художньої деталі. Увага до внутрішнього світу, переживань та настроїв героїв.

Номер слайду 11

Вправа “Паралелі” - Зіставте прочитане та побачене:

Номер слайду 12

Підсумок уроку: - Чого очікував батько від відвіданої крамниці? - Чи намагався продавець здивувати маленького Джіпа.? Якщо так, то чим саме? - Скільки пакунків продавець подарував Джіпу, і що знаходилося в тих пакунках? Домашнє завдання 1.Виразно читати й переказувати новелу “Чарівна крамниця” 2. Опрацювати запитання рубрики «Літературний практикум» у підручнику

Номер слайду 13

Список використаних джерел Великий тлумачний словник сучасної української мови/ уклад і голов. Ред В.Т.Бусел.- К.: Перун, 2004. Новикова М. Символика в литературе //Первое сентября (Приложение «Литература»). – 1995.-№9. Мультфільм “Чарівна крамниця” Москва, режисер В.Полковніков, 1953р.

ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
16 травня 2022
Переглядів
3011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку