Мистецтво американського культурного регіону

Про матеріал

Пропоную авторські презентації до уроків мистецтва у 10 класах. Під час відбору матеріалу для презентації перевага віддавалась визначним світовим шедеврам. Намагалась інтегрувати матеріали з усіх підручників, запропонованих МОН України. Сподіваюсь, що дані розробки стануть у нагоді колегам. За бажанням, учитель може додати відеоролики або інші ілюстрації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво американського культурного регіону

Номер слайду 2

Становлення американської націїЦе країна першовідкривачів та іммігрантів, що за короткий час перетворилася в супердержаву з усіма позитивними і негативними сторонами цього явища.

Номер слайду 3

Фактори формування національної ідентичності США1. Невід’ємні права людини — право на життя, на свободу, на приватну власність і рівноправність. Люди охорону цих прав і нагляд за їх дотриманням довіряють державі. Народ має право контролювати роботу влади і має право змінитити той уряд, чия робота здається йому недостатньо ефективною. Усі ці принципи закладені в Декларації Незалежності.

Номер слайду 4

Фактори формування національної ідентичності США2. Підприємливість як необхідна умова виживання на новому континенті. Іммігрантам було властиве бажання звільнитися від пут колишнього життя, змінити його на краще.

Номер слайду 5

Фактори формування національної ідентичності США3. Протестантська етика і пуританська мораль. Стали важливими факторами в її духовному розвитку. У суспільстві рівних можливостей саме Бог допомагає людям досягти успіху. Звідси випливає, що морально те, що приводить до успіху. Американець — не американець, якщо він не досяг персонального успіху.

Номер слайду 6

Фактори формування національної ідентичності США4. Строкатий етнічний склад країни. Країна створена з вихідців з різних країн світу. Кожна з груп переселенців продовжувала культурні традиції своєї батьківщини, але під впливом етнічного і расового різноманіття країни. Так утворилась культура США.

Номер слайду 7

Фактори формування національної ідентичності США4. Усі в країні мають рівні права. Північна Америка — країна емігрантів, тому, відповідно до закону, всі мають рівні права з корінними жителями континенту.

Номер слайду 8

Становлення мистецтва Північної Америки. Відбувалося на основі синтезу не тільки різних національних, але й расових культур — американських індіанців, народів Африки, іммігрантів з Європи, переселенців з країн Азії.

Номер слайду 9

Вплив культури. Північної Америки. Американські кінематограф, телебачення, музика (блюз, джаз, реп, рок тощо) служать фундаментом світової масової культури. Саме в США вперше з’явився Інтернет, масовий автомобіль, отримали розвиток інформаційні технології. Як провідна економічна і військова держава світу, США багато в чому визначає спосіб життя решти людства.

Номер слайду 10

Періодизація розвитку мистецтва Америки. Мистецтво доколумбової цивілізації корінних народів північного і південного континентів. Мистецтво колоніальної епохи після завоювання європейцями Америки (ХVІ – ХVІІІ ст.). Мистецтво суверенних держав після здобуття ними незалежності.

Номер слайду 11

Мистецтво доколумбової Америки: ольмеки, майя, ацтеки, інки

Номер слайду 12

Ольмеки Слово ольмеки складається з двох коренів: ōlli зі значенням «гума, каучук» і mēcatl зі значенням «канат, мотузка».«Перша цивілізація» Мезоамерики (на південному узбережжі Мексиканської затоки — Табаско, Веракрус). Цивілізація ольмеків процвітала протягом періоду приблизно з 1500 до н. е. до 400 до н. е. Вважаються одним із перших народів на континенті, що створив державність і культуру.Їх писемність не дешифрована. Першими запровадили практику ритуального кровопролиття та гру в м'яч.

Номер слайду 13

Ольмеки Досягли високого рівня культури: «ритуальні центри» в Ла-Венте, Сан-Лоренсо і Трес-Сапотес, піраміди з саману (глина з добавками), різьблені кам'яні монументи переважно міфологічного і релігійного змісту. Перший тип ольмеків: вузьке обличчя, карбований профіль, орлиний ніс, тонкі губи, борода. Другий тип ольмеків: товсті губи, широкий і плоский ніс, обличчя з похмурим виразом

Номер слайду 14

Архітектура ольмеків. Побудована з глини і облицьована зверху шаром вапняного розчину. Це конус з круглою основою. Так виглядали конуси багатьох знаслих вулканів у довколишніх горах. За повір'ями ольмеків, саме всередині таких вулканічних вершин жили боги вогню і земних надр. Велика піраміда в Ла-Вента (Табаско)

Номер слайду 15

Різьблені кам'яні голови. Кам'яні голови ольмеків зображують людей з негроїдними рисами обличчя. Виготовлені близько 1500 р. до н.е. – 1000 р. до н.е. Ретельно вирізані обличчя, і менш чітко головні убори і прикраси на вухах. Знайдено 17 голів, але ніхто не знає, навіщо їх робили, і як їх доставили до місця, де зараз знаходять. Переглянемо відеофільм про кам’яні голови ольмеків!

Номер слайду 16

Різьблені кам'яні голови. Один із учасників експедиції Кортеса писав у своїй книзі «Завоювання Нової Іспанії», що місцеві індіанці розповідали, що в дуже давні часи тут жили люди величезного зросту і сили. Але оскільки вони володіли кепським характером і поганими звичаями, індіанці винищили їх. Індіанці показали іспанцям кістку давнього велетня. Ріст гігантів більш ніж у тричі перевищував ріст звичайної людини. Можливо, голова такого гіганта вирізблена з базальту

Номер слайду 17

Скульптури ольмеків Фігурки в сидячому положенніОльмекский глечик у вигляді слона

Номер слайду 18

Скульптури ольмеків 16 кам’яних фігурок. Орден жерців проводить жертвопринесення хлопчика, голова якрого була штучно деформована таким чином, щоб вона нагадувала риси ягуара.

Номер слайду 19

Скульптури ольмеків Знайдено дитячі іграшки у вигляді собачок на колесах. Ця знахідка стала сенсацією – вважалося, що цивілізації доколумбової Америки колеса не знали. Але, виявилося, що це не так.

Номер слайду 20

Базальтові «вівтарі»Приблизно 2 м заввишки, мають сидячу скульптуру на лицьовій стороні. Можливо, це вівтарі правителів. Зображений чоловік у позі лотоса. На верхній частині вівтаря висічений ягуар з розкритою пащею. Печера, з якої визирає чоловік, символізує Шибальбу (пекло) а мотузка, яку правитель тримає в руках – зв'язок зі світом мертвих. Другий загадковий вівтар символізує акт жертвоприношення дітей.

Номер слайду 21

Цивілізація під знаком ягуара. Ягуари з людськими рисами. Молода богиня, що виходить з пащі ягуара

Номер слайду 22

Індіанці племені майя на території сучасної Мексики заснували міста-держави. Цивілізація почала формуватися у 2000 до н. е., досягла піку свого розвитку в класичний період (250 н. е. — 900 н. е.). Існувала до прибуття конкістадорів. Майя відомі своєю розвиненою писемністью, вражаючими досягненнями в архітектурі, мистецтві, астрономії та математиці. style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 23

Структура суспільства. Суспільство майя мало чіткий поділ на класи знаті, священиків, воїнів, ремісників, торговців, селян і рабів. На чолі суспільства стояли верховні вожді, котрі отримували владу в спадщину від батька і делегували її вождям поселень. Основною сферою економічної діяльності майя було землеробство. Вони вирощували кукурудзу, бавовну, боби, перець, какао, фрукти тощо. Майя також мали домашню худобу, приручили собаку, тримали індиків, займалися бджільництвом. Торгівля була досить розвинена. style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 24

Живопис майя. Настінні фрески в Паленке, Копані і Бонампаке вважаються одними з найкрасивіших. Їх порівнюють з пам'ятками культури античного світу. Тому цей період розвитку цивілізації майя вважають класичним.

Номер слайду 25

Фрески Бонампака Бонампак на мові майя означає «розмальована стіна», що дало місту його сучасну назву. Місто широко відоме своїми храмовими фресками,Музиканти. Правителі майя

Номер слайду 26

Храм фресок Усі настінні зображення об’єднані в декілька сюжетних циклів. У  першому залі увічнено церемонію вшанування спадкоємця престолу придворними і  жерцями. Палацова знать в  ошатних білих вбраннях спілкується між собою. Спадкоємець стоїть праворуч на підвищенні.

Номер слайду 27

Храм фресок Зображено й процесію музикантів з  інструментами, танцюристів у  химерних костюмах і  головних уборах з  пір’я та  сцени загальних веселощів.

Номер слайду 28

Храм фресок Збереглися й сцени битв і  військових тріумфів. Верховний правитель Укуля веде своє військо у бій і нищить ворогів. Бранці захоплені для ритуального жертвопринесення. У полонених зірвані нігті з пальців рук і капає кров.

Номер слайду 29

Храм фресок Ритуальні кровопускання правлячої сім'ї. Служитель пропонує правителю для кровопускання хребет морського їжака з розрізненими шипами, який Чан Муваан протягне крізь язик. Краплі крові крапають у ритуальну чашу. Цар і цариця завдяки кровопусканню набували здатність спілкуватися з богами через галюцинації.

Номер слайду 30

Скульптури майя. Сюжети: релігія та міфологія. Характеризується м'якими і хвилястими формами, навіяними природою, і реалістичним зображенням людських фігур. Основний матеріал вапняк, частково деревину.

Номер слайду 31

Скульптури майя. При виготовленні також застосовувалися природні мінерали: обсидіан, кремінь, напівкоштовне каміння — нефрит, гірський кришталь, аметист, опал, а також мушлі, кістки тварин і риб. Бог Сонця на черепасіПравитель майя. Почесний знак

Номер слайду 32

Статуя бога Чак-Мооля. Чак-Мооль зображує людську фігуру в лежачому стані з головою, повернутою в бік, тримаючи в руках піднос на животі. Вважається, що Чак-Мооль служив жертовним вівтарем, а піднос призначений для прийому жертвопринесення у вигляді людського серця. Статуя розміщувалася у передпокої храмів. Жертвоприношення майя

Номер слайду 33

Архітектура майя. Головним будівельним матеріалом для майя служив камінь, у першу чергу вапняк. Типовими для архітектури майя були спрямовані вгору фасади і дахи з гребенем. Ці масивні палаци і храми, створювали враження висоти і величності.

Номер слайду 34

Архітектура майя. У Мексиці збереглися ступінчасті піраміди, увінчані величними храмами. У дні рівнодення освітлення створює цікавий ефект: здається, ніби Змій Кукулькан починає виповзати зі свого лігва. Храм-піраміда Чичен-Іца (Пернатого Змія), Мексика. Храм-піраміда Чичен-Іца, Змій, Мексика

Номер слайду 35

Одним з найвидатніших винаходів майя є календар, який набагато точніше відображає річний сонячний цикл, ніж сучасний григоріанський. Культура Майя мала дві календарні системи. Одним з них суспільний календар – Хааб, включає 365 днів, поділених на 18 місяців по 20 днів кожен. Останній 19-й місяць містить всього п'ять днів, що не мають назви, бо вважалися невдалими.Інший календар – Цолькін (Тцолкін), заснований на циклах сузір'я Плеяд, є священним. По Цолькіну жерці проводили ритуальні обряди і жертвоприношення. Його цикл складається з 260 днів.

Номер слайду 36

Писемність майя. Народом майя була створена система письма. Ієрогліфи вирізували на камені, малювали на кераміці, ними написані місцеві книги на папері (вони складалися), що іменуються кодексами.Ієрогліфи майя. Кодекси майя

Номер слайду 37

Система рахунку майя. Базувалася не на десятковій системі, а на двадцатеричній. Витоки лежать в методі рахунку, при якому застосовувалися 10 пальців рук і 10 пальців ніг. У майя існувало позначення нуля, який схематично був представлений у вигляді порожній раковини від устриці або равлика (позначення нескінченності). Майя записували свої цифрові знаки у вигляді крапок і тире, причому крапка завжди означала одиниці даного порядку, а тире — п'ятірки.

Номер слайду 38

Театр майя. Археологи знайшли залишки театру майя, побудованого для місцевої еліти близько 1,2 тис. років тому. Споруда вміщала 120 осіб. На сцені представлялися твори, що прославляють правителів, а на виставу запрошувалися тільки видатні діячі племені.

Номер слайду 39

Театр майя. Біля руїн театру археологи виявили статуї, створені стародавніми скульптурами на честь богів кукурудзи, яка була головним продуктом харчування для народу майя. Там також знайдені статуї на честь правителів Сонця і кажанів.

Номер слайду 40

Музика майя. Музика у майя традиційно супроводжувала не тільки пісні, але й танці, ритуали, театральні виступи, а також військові походи, під час яких награвалися військові марші та співалися пісні, щоб підтримати дух воїнів. Саме тому музичний лідер, завжди високо цінувався. У майя були такі музичні поняття: вступ і каденція, тональність, крещендо й діменуендо, прискорення та уповільнення темпу. Музику записували ієрогліфами й платили данину копіями своїх пісень.

Номер слайду 41

Музичні інструменти майя. Дерев'яні або очеретяні труби довжиною до 1,5 м, морські мушлі, флейти з кістки стегна оленя або людської ноги, обпаленої глини або очерету, маракаси з гарбуза або глиняних кульок, різні барабани, зі струнних – тільки лук.

Номер слайду 42

Статус музикантів. Музиканти майя були професіоналами у своїй справі і займали високе становище в суспільстві. Їх нагороджували подарунками та нагородами. Але варто було порушити музичний ритм під час жертвоприношення, музикантів страчували й приносили в жертву богам.

Номер слайду 43

Мистецтво прикрашати зуби Прикрашання зубів коштовним камінням побутувало у представників еліти майя і пізніше передалося ацтекам.

Номер слайду 44

Гра в м'яч Була майже релігійним ритуалом. М'яч символізував рух зірок по небу, а команди грали роль протистояння ночі й дня. Гравці намагалися занести м'яч в обруч, подібний до баскетбольного кільця, без допомоги рук. Дозволялося використовувати голову, коліна та лікті. Гра закінчувалася відтинанням голови капітана команди, що програла.

Номер слайду 45

Падіння цивілізації майя. Ніхто не знає, що викликало падіння культури майя. З невідомих досі причин центри майя прийшли в занепад в період з VІІІ по ІХ ст. Було висунуто багато теорій, наприклад, перенаселення, вторгнення, повстання і втрата ключових торговельних шляхів. А також природні катастрофи, епідемії та кліматичні зміни. Переглянемо відеофільм про майя!

Номер слайду 46

Творче завдання. Спробуйте створити ескіз розпису на цікаву для вас тему в стилі Бонампак, використовуючи подібні художні засоби.

Номер слайду 47

Ацтеки населяли територію Мексиканського плоскогір'я, на висотв 2000 м над рівнем моря. Ацтеки

Номер слайду 48

Ацтеки Індіанська народність, чисельність понад 1,5 млн осіб. Цивілізація ацтеків (XIV—XVI ст.) мала багату міфологію і культурну спадщину.

Номер слайду 49

Ацтеки Ми всі знаємо, ацтеків під таким ім'ям, але насправді вони так ніколи себе не називали. Європейці стали називати ацтеків, швидше за все, по імені однієї з місцевостей, де раніше проживали їхні. Однак самі ацтеки називали себе «мексика».

Номер слайду 50

Ацтеки Плем'я ацтеків прийшло в долину Мехіко з півночі — із земель, що нині належать США. На той час територія долини була поділена між місцевими племенами і ніхто з них не хотів ділитися нею з прибульцями. Місцеві вожді вирішили віддати прибульцям безлюдний острів на озері Тескоко. На острові водилося багато змій, тому місцеві чекали, що прибульцям на острові доведеться несолодко. Прибувши на острів, ацтеки побачили, що на ньому мешкає багато змій, і дуже цьому зраділи, оскільки змії були їх їжею. Цей символ увійшов у державний герб Мексики.

Номер слайду 51

Ацтеки Згідно з легендою, бог сонця і війни Уїцилопочтлі сказав ацтекам, щоб вони влаштувалися там, де побачать таку картину: орел на кактусі буде тримати в своїх пазурах змію. Після довгих поневірянь, вони нарешті побачили те, про що говорив їм бог сонця. У 1325 році вони заснували місто на острові посеред озера Тескоко, і назвали його Теночтітлан. Змії в ацтеків особливо вшановувались в релігії, використовувалися як архітектурний елемент.

Номер слайду 52

Міфологія. Уїцилопочтлі — бог сонця, бог війни і національний ацтеків бог, покровитель міста Теночтітлан. Назва пов'язана з тим, що птах колібрі уособлює сонце у багатьох племен Центральної Америки.

Номер слайду 53

Теночтітлан У центрі міста стояло два головних 30-метрових храми у вигляді пірамід, де ацтеки робили жертвопринесення: ще у живої людини обсидіановим ножем вирізали серце і клали його на вівтар. Правителі ацтеків жили у величезних палацах, оточені розкішними садами.

Номер слайду 54

Теночтітлан Назва міста у перекладі «плодове дерево, що росте з каменю». У місті була мережа акведуків для постачання питною водою. Пересуватися в межах міста нерідко доводилося по водним каналам. Населення до 200 000. У Лондоні на той час – вчетверо менше.

Номер слайду 55

Теночтітлан Ацтеки були дуже войовничим народом. Але іспанці атакували місто кілька разів і після 70-денної облоги ацтеки були перебиті, їх імператор Монтесума II був убитий, а місто майже повністю зруйнували.

Номер слайду 56

Теночтітлан Згодом на його місці побудовано Мехіко – володіння іспанської корони. Руїни Теночтітлана. Сучасний Мехіко

Номер слайду 57

Святилище Ордена Орла. Малиналько – містечко в штаті Мехіко. Високо на схилі гори над містом знаходиться древній храмовий комплекс, який було відкрито тільки у 1933 р. Його головна споруда – святилище воїнів ацтекського Ордена Орла. Ця будівля висічена прямо в скелі.

Номер слайду 58

Святилище Ордена Орла. У підвальному поверсі Великого Храму в мирний час ацтекські воєначальники могли випити шоколаду і позмагатися в поезії. Вірші супроводжувалися грою на ударних інструментах. Одна з найбільш поширених тем віршів — «Життя — реальність чи сон?» і можливість зустрічі з Творцем.

Номер слайду 59

Археологічний комплекс біля р. Теотіуакан зберігся від стародавньої культури ацтеків: дві найбільші піраміди – Сонця і Місяця, а також храм самого «популярного» з богів майя – Кетцалькоатля (бога ранкової зорі). Дорога мертвих

Номер слайду 60

Кераміка ацтеків. Вироби виготовлялись гладкостінні з глини, або прикрашались зображеннями птахів, рослин, риб. Основні кольори: червоний, коричневий, чорний, жовтий, помаранчевий, синьо-сірий та білий.

Номер слайду 61

Живопис ацтеків. Ацтеки зображували своїх богів, і вони мало схожі на людей. Жахливі фігури з обличчями змій, вкриті лускою істоти в зміїних нарядах, прикрашених пташиним пір’ям.

Номер слайду 62

Музика ацтеків. У ацтеків існували спеціальні заклади для здобуття музичної освіти - куїкакалли («будинок пісні»), які перебували при палацах або були на утриманні окремих кварталів. В будинку зберігалися різні пристосування та інструменти для співу і танців. У спеціальному приміщенні школи навчали гри на різних музичних інструментах, приділяючи особливу увагу духовим.

Номер слайду 63

Музика ацтеків. Музика була пов'язана з обрядами, ритуалами і танцями, читанням гімнів. Вірші завжди співали або, декламували під акомпанемент музичних інструментів. Створенням пісень і наглядом за їх виконанням займалися спеціальні жерці. Ацтеки співали не заради розваги глядачів, а для заспокоєння богів.

Номер слайду 64

Музичні інструменти ацтеків. Морська мушля, труба, сопілка, свисток. Ударні: вертикальний барабан (уеуетль) і двузвучный дерев'яний гонг. Струнні інструменти були ацтекам невідомі.

Номер слайду 65

Музичні концерти ацтеків. Збереглися описи концертів, які проводилися на відкритому повітрі. Вони починалися вранці і закінчувалися пізно вночі. На початку два найбільш майстерних співака (чоловік і жінка), вимовляли перші склади пісні повільно, але з гострим наголосом; тоді вступали барабани, і поступово пісня розвивалася. Часто тисячі глядачів повторювали слова якоїсь знайомої пісні. Стиль співу описаний як різкий, скрипучий і неприємний для європейського вуха.

Номер слайду 66

Театр ацтеків. Ацтеки любили драму, однак останній варіант цього виду мистецтва було б важко назвати театром. Найбільш відомі жанри — вистави з музикою і акробатичними виступами, уявлення про богів. У виставі беруть участь музиканти, жонглер, горбані і карлики.

Номер слайду 67

Одяг ацтеків. У ацтеків тільки вождям, членам їх сімей, а також жерцям дозволялося носити мантії з пір’я колібрі. Щоб виготовити один такий наряд, необхідно було зловити і обскубти більше тисячі пташок. Правитель ацтеків Монтесума IIПереглянемо відеофільм про ацтеків!

Номер слайду 68

Інки (так називали лише чоловіків) Індіанський народ, що жив на території сучасних Перу, Болівії, південної частини Еквадору, північі Чилі і північного заходу Аргентини. Імперія інків існувала досить короткий час — з 1438 до 1533 року. У 1533 р. останнього правителя інків Атуальпу задушили іспанські загарбники.

Номер слайду 69

Інки. На чолі її стояв головний правитель — Верховний Інка, що носив титул Син Сонця. Самі інки становили правлячий шар імперії і панували над підкореними племенами.

Номер слайду 70

Основні заповіді інків. Не лінуйся. Не бреши. Не кради. Не чини перелюбу. Не убий.Інки ніколи не скоювали злочинів, жоден із синів Сонця не зробив жодного поганого вчинку. Не було проблем із золотом, жінками та багатством.

Номер слайду 71

Кіпу інків. Рахункова система інків і їх своєрідна писемність. Це складна система зав'язаних вузлами ниток, пофарбованих у різні кольори, виготовлених із вовни південноамериканських верблюдів або з бавовни. Використовувалася для передачі повідомлень посильними, як календар, топографічна карта, для фіксації податків і законів тощо.

Номер слайду 72

Золото інків. Для інків золото було священним металом бога Сонця, якому вони поклонялися як родоначальнику своїх царів. Золото призначалося лише для того, щоб умилостивити бога Сонця, а не для наживи.

Номер слайду 73

Золото інків. Численні золоті предмети інків, прикрашені камінням, бірюзою, створювалися за допомогою техніки лиття і представляли собою дуже важкі суцільнометалеві предмети. Вони виготовлялися також технікою кування «дутого» золота і тоді були порожніми й легкими.

Номер слайду 74

Золото інків. Верховний Інка Уайна Капака наказав облицювати листовим золотом стіни і дахи своїх палаців і храмів; виготовити для палацу безліч золотих скульптур тварин. Під час урочистих церемоній 50 тис. воїнів озброювалися золотим зброєю. Величезний переносний золотий трон з накидкою з дорогоцінного пір'я ставився перед палацом.

Номер слайду 75

Золото інків. Коли іспанський конкістадор Ф. Пісарро захопив у полон вождя інків Атауальпу, той запропонував за своє визволення золота стільки, що воно покриє всю підлогу в тій кімнаті, де вони перебували. «І навіть наповню кімнату золотом так високо, як тільки можу дістати», — сказав Атауальпа і, піднявшись навшпиньки, рукою накреслив лінію на стіні. Всі дивилися на індіанського вождя з подивом, вважаючи його слова порожнім хвастощами людини, яка пристрасно бажає отримати свободу. Все це було пограбувано конкістадорами з експедиції Франсиско Пісарро. Твори ювелірного мистецтва були переплавлені в злитки і відправлено в Іспанію. Але багато що залишилося в схованках і досі не виявлено.

Номер слайду 76

Кераміка інків. Характеризується масовим виробництвом стандартних виробів. Використовувалися такі кольори: коричневий, червоний, чорний, білий, оранжевий і фіолетовий, та їх комбінації. В оздобленні перевага віддавалася геометричним малюнкам: переважали ромби, смуги, круги, стрічки і трикутники. Сюжетні глечики.

Номер слайду 77

Глечик з трьох сполучених летючих мишей. Глечик із зображенням змія. Кубок з гарбуза. Глечик у формі фруктів і мавп

Номер слайду 78

Скульптура інків. Створювали з золота, срібла, каменя, деревини. Більшість зразків було знищено іспанськими конкістадорами. Скульптури мали релігійний характер, тому розташовувалися у храмах, біля святилищ. Також у палацах володаря імперії, в лазнях, біля джерел мінеральних теплих вод. Тяжіли до простих, спрощених форм, стиль нагадував кубізм.

Номер слайду 79

Скульптура інківІнкська скульптура поділялася на три види: людиноподібна, зображення тварин, зображення рослин. Ультіс воякаІнкське божество. Лама

Номер слайду 80

Скульптура інків. Відомою роботою з каменя є так звана голова Віракочі. Достеменно не відомо — Віракочі-боженства або Віракочі-правителя (того після смерті обожествили).

Номер слайду 81

Музика інків. У інків була багатюща музична культура. Народи імперії використовували численні духові та ударні інструменти: поздовжні і поперечні флейти (кена, тарка, пинкулью та ін ) , великий барабан (уанкар) і малий барабан (тинья), а також різноманітні ідеофони. Лад музики був пентатоніка, з чіткими каденціями і законами мелодики.

Номер слайду 82

Музичні інструменти інків

Номер слайду 83

Цікаві факти про інківІнки проклали понад 28 тис. км доріг в Перу. Ці дороги відмінно вимощені, деякі з них навіть перетинали Анди на великих висотах.

Номер слайду 84

Цікаві факти про інків. Місцеві лікарі проводили успішні операції на черепі.

Номер слайду 85

Цікаві факти про інків. Вони стали першими, хто почав вирощувати картоплю в Перу.

Номер слайду 86

Цікаві факти про інківІнки будували такі будівлі, що між камінням не можна було просунути лезо ножа, їх будинки були особливо стійкі до землетрусів.

Номер слайду 87

Цікаві факти про інківІнки використовували передову для того часу зрошувальну систему, щоб вирощувати крупи.

Номер слайду 88

Цікаві факти про інківІнки мали розвинену державну систему, численну армію і відмінну систему оподаткування.

Номер слайду 89

Цікаві факти про інківІмперію інків підкосили європейські хвороби, занесені іспанськими конкістадорами.

Номер слайду 90

Цікаві факти про інків. Найпоширенішим м'ясним блюдом інків були морські свинки.

Номер слайду 91

Цікаві факти про інків. Одяг інкам постачала держава. Видавалося два набори одягу: на кожен день і для свят. Чоловіки носили туніки довжиною до коліна, а жінки-сукні завдовжки по щиколотку. І ті й інші носили сандалі. Взимку одягали пончо і шалі.

Номер слайду 92

Завдяки інкам у нашому житті з’явилися: Сільськогосподарські рослини: картопля, томат, соняшник, кукурудза, ананас, авокадо, кокаїновий кущ, персикова пальма, перець. Тварини: лама, анаконда, гриф-індичка, ігуана, морська свинка, мускусна качка, пума, ягуар, лінивці, опосуми, кондор, американські грифи. Наука: вивчення скам’янілостей хребетних. Медицина: хінін (ліки від малярії).

Номер слайду 93

Творче завдання. Намалювати піраміду доколумбової епохи. Намалювати головний убор з розфарбованого пір’я. Переглянемо відеофільм про інків!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 18
Оцінки та відгуки
  1. Петрушевська Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шевченко Богдан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Битка Валерія Володимирівна
    Дякую, дуже гарна робота. Прийшлася у нагоді
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Івануна неллі
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бокша Яна
    Дякую!!Чудова презентація
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Цибульник Сергій Валентинович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Цибульник Сергій Валентинович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Могильна Наталія
    Дякую. Прекрасна презентація. Кропітка підготовча робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Денисевич Тетяна Тимофіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Клєпікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Єрмак Марина Миколаївна
    Дуже змістовно. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Школа Шевченківська
    Дуже змістовна презентація. Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Мокрушина Поліна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Отрощенко Юлія Олександрівна
    Чудова, змістовна презентація
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Турупалова Лариса Олексіїівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Цоток Ірина
    Велике спасибі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Шевчук Тамара Денисівна
    Дякую цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 15 відгуків
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
24 липня 2018
Переглядів
69625
Оцінка розробки
4.9 (18 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку