Тема: Морфологічна характеристика та біологічні особливості польових та овочевих культур, що вирощуються на НДЗД. |
|
Гурток № 3 «Юні рослинники» |
30.09.2020 |
Гурток № 4 «Юні рослинники» |
29.09.2020 |
1. Які зміни відбуваються в житті рослин?
2. Хто з вас спостерігав за цими змінами?
3. Чим займаються люди в садах, городах, на дачних ділянках?
4. Хто з вас буває у селі?
5. Що роблять люди на полях?
Сьогодні ми продовжимо вивчати польові та овочеві культури і поговоримо про поле, рослини поля, а також поговоримо про працю людей.
- Хто з вас був у полі?
- Які рослини ростуть у полі?
- Хто доглядає поля?
- Чиї дідусі і бабусі працюють у полі?
- Що ви знаєте про їх роботу?
У селах люди займаються сільським господарством, тобто розведенням домашніх тварин , а також вирощують культурних рослин для забезпечення населення продуктами харчування, а також для забезпечення промисловості сировиною.
Сільське господарство належить до найдавніших видів господарської діяльності людини і зараз посідає одне з найважливіших місць у нашій державі.
Однією з складових сільського господарства є рослинництво.
Словникова робота
Рослинництво - це вирощування культурних рослин.
Воно поділяється на:
Рільництво - вирощування культур на орних землях.
Плодівництво - вирощування багаторічних насаджень.
Луківництво - поліпшення природних пасовищ, вирощування сіяних трав.
Рільництво
Більшість культурних рослин вирощують на полях.
Поле - це загальна площа, на якій вирощують культурні рослини, місце, де живе безліч тварин, і є дикорослі рослини.
Робота на полі кипить цілий рік : узимку затримують сніги, удобрюють ґрунт; навесні - сіють і доглядають рослини; влітку - збирають урожай; восени - орють і сіють озимину.
Основною галуззю землеробства є вирощування зернових рослин.
Зернові рослини - це трав'янисті рослини, в яких корінь росте пучком, стебло порожнє - соломина, листки довгі і вузькі, а плід - зернівка.
|
|
|
|
Ячмінь |
Кукурудза |
Рис |
Пшениця |
Які квіти має пшениця, жито, ячмінь? (Вони зібрані в колос)
Які квіти має просо, рис, кукурудза? (у проса, рису - у волоть, а в кукурудзи - у волоть і початок)
Основною зерновою рослиною в Україні є озима та яра пшениця. Озиму пшеницю сіють восени, а яру - навесні у добре зволожений ґрунт. Найкращі врожаї пшениця дає на чорноземних ґрунтах лісостепу і степу. |
Жито найбільше вирощують на Поліссі та у Передкарпатті, де зволоження є надмірним, ґрунти не дуже родючими. Для пшениці це не зовсім сприятливі умови. |
Велике продовольче значення мають ячмінь та овес. |
Кукурудза любить тепло і світло. Високі врожаї дає тільки на чорноземах із достатньою кількістю вологи. |
Рис - дуже теплолюби ва і вологолюбна рослина, тому його вирощують на поливних землях півдня України. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Технічні рослини - це ті рослини, що переробляють на заводах. До таких рослин належать: льон, соняшник, картопля, буряк. На заводах з картоплі виготовляють крохмаль, із насіння соняшника - олію, а з коренеплодів буряків - цукор, із стебел льону - тканину.
Найбільші площі серед технічних культур в Україні займають соняшник і цукровий буряк. Соняшник займає близько 70% усіх технічних культур. Цукрові буряки вирощують у лісостепу і на півночі степової зони. В Україні вирощують сою, горох, просо, гречку.
Овочеві рослини відрізняються від інших сільськогосподарських культур морфологічною будовою, вимогами до умов вирощування, тривалістю життя, інтенсивністю росту й розвитку, а також органами, які використовують в їжу. Для зручності овочеві культури ділять на групи.
Існує декілька класифікацій овочевих культур: за ботанічними ознаками, за тривалістю життя рослин, за відношенням до тепла, світла, вологи, і за господарськими, технічними і товарознавчими ознаками.
Усе різноманіття овочевих рослин (окрім грибів) умовно поділяють на дві великі групи – одно- та дводольні. Однодольні характеризуються такими особливими ознаками – зародок і відповідно й сходи мають одну сім’ядолю, листки з паралельним жилкуванням і не розділені на черешок і пластинку, а первинний корінець після сходів швидко відмирає з наступним утворенням мичкуватої кореневої системи. За кількістю видів їх значно менше, ніж дводольних, але їхня роль в світовому овочівництві дуже важлива. Сюди відносяться такі традиційні для нас рослини як цибуля, часник та кукурудза цукрова. У світі знайдено і вивчено 80 родин, 2600 – родів і 6000 видів однодольних рослин. З цього різноманіття використовуються людиною 202 роди з 16 ботанічних родин, в тому числі як овочеві – 63. Для українських городників відомими є лише 6 родів.
https://agromage.com/stat_id.php?id=752
!!! Запитання для самоперевірки знань
Які рослини належать до овочевих?
Назвати представників і характерні ознаки класу однодольних овочевих культур.
Які ботанічні родини належать до господарської групи плодових?
Назвати багаторічні овочеві культури.
Які овочеві культури належать до однорічних?
Яка тривалість життя часнику?
В яких овочевих культур ріст і розвиток проходить в один рік?
Які ботанічні родини належать до агробіологічної групи коренеплідних?
До якої агробіологічної групи належать ревінь та щавель?
Маленька, червоненька,
Із хвостиком тоненьким.
На городі мене рвуть
І до столу подають.
Печуть мене, смажать і варять,
Їдять мене і дуже хвалять.
Сидить Марушка в семи кожушках.
Хто її роздягає, той сльози проливає.
Довгий, зелений,
Добрий і солоний,
Добрий і сирий.
Хто він такий?
В полі хороше меніЗеленіти навесні.
Чим же я — не молодець?
Маю диво-корінець,
Все про нього дбаю,
Цукор відкладаю.
Некрасива, шишкувата,
Як прийде на стіл вона,
Скажуть весело хлоп'ята:
— Ну й розсипчаста, смачна!
Хто хустиночку свою
Влітку покриває?
І по двадцять хустин
На голівці має?
На городі в нас грядки,
На грядках – рясні листки:
Там зростають малюки,
Зелененькі …
Кажуть, щоб хвороб не знати,
Треба всім мене вживати.
Може, ви мене й з’їсте,
Тільки сльози проллєте.
Я жовтенька, я маленька,
Мов медочок солоденька.
На баштані достигаю,
Тепле сонечко вітаю.
Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґадзині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі.