"Морфологічна характеристика та біологічні особливості польових та овочевих культур, що вирощуються на НДЗД"

Про матеріал
Конспект заняття з гуртка "Юні рослинники" для позашкільної форми роботи з вихованцями
Перегляд файлу

Тема: Морфологічна характеристика та біологічні особливості польових та овочевих культур, що вирощуються на НДЗД.

Гурток № 3 «Юні рослинники»

30.09.2020

Гурток № 4 «Юні рослинники»

29.09.2020

 

https://agromage.com/artpict/art752_1.jpg

1. Які зміни відбуваються в житті рослин?

2. Хто з вас спостерігав за цими змінами?

3. Чим займаються люди в садах, городах, на дачних ділянках?

4. Хто з вас буває у селі?

5. Що роблять люди на полях?

В Україні оприлюднено прогноз врожаю пшениці у 2020 році – AgroNewsСьогодні ми продовжимо вивчати польові та овочеві культури і поговоримо про поле, рослини поля, а також поговоримо про працю людей.

- Хто з вас був у полі?                   

- Які рослини ростуть у полі?

- Хто доглядає поля?

- Чиї дідусі і бабусі працюють у полі?

- Що ви знаєте про їх роботу?

 

У селах люди займаються сільським господарством, тобто розведенням домашніх тварин , а також вирощують культурних рослин для забезпечення населення продуктами харчування, а також для забезпечення промисловості сировиною.

Сільське господарство належить до найдавніших видів господарської діяльності людини і зараз посідає одне з найважливіших місць у нашій державі.

Однією з складових сільського господарства є рослинництво.

Словникова робота

Рослинництво - це вирощування культурних рослин.

Воно поділяється на:

Рільництво - вирощування культур на орних землях.

Плодівництво - вирощування багаторічних насаджень.

Луківництво - поліпшення природних пасовищ, вирощування сіяних трав.

Рільництво

Більшість культурних рослин вирощують на полях.

Поле - це загальна площа, на якій вирощують культурні рослини, місце, де живе безліч тварин, і є дикорослі рослини.

Робота на полі кипить цілий рік : узимку затримують сніги, удобрюють ґрунт; навесні - сіють і доглядають рослини; влітку - збирають урожай; восени - орють і сіють озимину.

Основною галуззю землеробства є вирощування зернових рослин.

Зернові рослини - це трав'янисті рослини, в яких корінь росте пучком, стебло порожнє - соломина, листки довгі і вузькі, а плід - зернівка.

 

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image003.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image004.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image002.jpg

Ячмінь

Кукурудза

Рис

Пшениця

 

 

Які квіти має пшениця, жито, ячмінь? (Вони зібрані в колос)

Які квіти має просо, рис, кукурудза? (у проса, рису - у волоть, а в кукурудзи - у волоть і початок)

Основною зерновою рослиною в Україні є озима та яра пшениця. Озиму пшеницю сіють восени, а яру - навесні у добре зволожений ґрунт. Найкращі врожаї пшениця дає на чорноземних ґрунтах лісостепу і степу.

 Жито найбільше вирощують на Поліссі та у Передкарпатті, де зволоження є надмірним, ґрунти не дуже родючими. Для пшениці це не зовсім сприятливі умови.

 Велике продовольче значення мають ячмінь та овес.

 Кукурудза любить тепло і світло. Високі врожаї дає тільки на чорноземах із достатньою кількістю вологи.

 Рис - дуже теплолюби ва і вологолюбна рослина, тому його вирощують на поливних землях півдня України.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image012.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image014.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image015.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image018.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image020.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image011.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image013.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image016.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image017.jpg

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image019.jpg

 

Технічні рослини - це ті рослини, що переробляють на заводах. До таких рослин належать: льон, соняшник, картопля, буряк. На заводах з картоплі виготовляють крохмаль, із насіння соняшника - олію, а з коренеплодів буряків - цукор, із стебел льону - тканину.

https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image021.jpg  https://disted.edu.vn.ua/media/images/Svitlana/4_klass/priroda/11_roslinnitsvo/image022.jpg

Найбільші площі серед технічних культур в Україні займають соняшник і цукровий буряк. Соняшник займає близько 70% усіх технічних культур. Цукрові буряки вирощують у лісостепу і на півночі степової зони. В Україні вирощують сою, горох, просо, гречку.

                                          Технології MAStech

Овочеві рослини відрізняються від інших сільськогосподарських культур морфологічною будовою, вимогами до умов вирощування, тривалістю життя, інтенсивністю росту й розвитку, а також органами, які використовують в їжу. Для зручності овочеві культури ділять на групи.

Існує декілька класифікацій овочевих культур: за ботанічними ознаками, за тривалістю життя рослин, за відношенням до тепла, світла, вологи, і за господарськими, технічними і товарознавчими ознаками.

Усе різноманіття овочевих рослин (окрім грибів) умовно поділяють на дві великі групи – одно- та дводольні. Однодольні характеризуються такими особливими ознаками – зародок і відповідно й сходи мають одну сім’ядолю, листки з паралельним жилкуванням і не розділені на черешок і пластинку, а первинний корінець після сходів швидко відмирає з наступним утворенням мичкуватої кореневої системи. За кількістю видів їх значно менше, ніж дводольних, але їхня роль в світовому овочівництві дуже важлива. Сюди відносяться такі традиційні для нас рослини як цибуля, часник та кукурудза цукрова. У світі знайдено і вивчено 80 родин, 2600 – родів і 6000 видів однодольних рослин. З цього різноманіття використовуються людиною 202 роди з 16 ботанічних родин, в тому числі як овочеві – 63. Для українських городників відомими є лише 6 родів.

https://agromage.com/stat_id.php?id=752

 !!! Запитання для самоперевірки знань

Які рослини належать до овочевих?

Назвати представників і характерні ознаки класу однодольних овочевих культур.

Які ботанічні родини належать до господарської групи плодових?

Назвати багаторічні овочеві культури.

Які овочеві культури належать до однорічних?

Яка тривалість життя часнику?

В яких овочевих культур ріст і розвиток проходить в один рік?

Які ботанічні родини належать до агробіологічної групи коренеплідних?

До якої агробіологічної групи належать ревінь та щавель?

Позакласний виховний захід "Природничий квест"

Тест: 10 загадок для самых сообразительных | ua-rating.com

Маленька, червоненька,

Із хвостиком тоненьким.

На городі мене рвуть

І до столу подають.

 

Печуть мене, смажать і варять,

Їдять мене і дуже хвалять.

 

Сидить Марушка в семи кожушках.

Хто її роздягає, той сльози проливає.

 

Довгий, зелений,

Добрий і солоний,

Добрий і сирий.

Хто він такий?

 

 

В полі хороше меніЗеленіти навесні.                                        

Чим же я — не молодець?                      

Маю диво-корінець,

Все про нього дбаю,

Цукор відкладаю.

 

Некрасива, шишкувата,

Як прийде на стіл вона,

Скажуть весело хлоп'ята:

— Ну й розсипчаста, смачна!

 

Хто хустиночку свою

Влітку покриває?

І по двадцять хустин

На голівці має?

 

 

На городі в нас грядки,

На грядках – рясні листки:

Там зростають малюки,

Зелененькі …

Овочеві культури | Сингента УкраїнаКажуть, щоб хвороб не знати,

Треба всім мене вживати.

Може, ви мене й з’їсте,

Тільки сльози проллєте.

 

Я жовтенька, я маленька,

Мов медочок солоденька.

На баштані достигаю,

Тепле сонечко вітаю.

 

Зелений чуб, червоний бік,

Смачний із нього чавлять сік.

Ґадзині варять з ним борщі,

Росте в городі на кущі.

 

 

 

 

 

docx
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку