Поняття про дієтичне харчування, дієтичні продукти

Про матеріал
Презентація до уроку з предмету Фізіологія харчування" для здобувачів освіти ПТЗО за професією "Кухар", "Кухар; кондитер" .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: “Поняття про дієтичне харчування, дієтичні продукти.”Урок 14

Номер слайду 2

Дієтичне харчування це спеціальне харчування хворої людини, що є обов'язковою частиною комплексного лікування.

Номер слайду 3

Дієтичне харчування організовують у лікарнях, санаторіях, профілакторіях. У лікувальному харчуванні мають потребу люди, які перебувають на амбулаторному лікуванні, а також ті, що страждають на хронічні захворювання

Номер слайду 4

В основу дієтичного харчування покладена теорія збалансованого харчування. Дієтичне харчування ґрунтується на принципі максимальної збалансованості основних харчових речовин у добовому раціоні з урахуванням механізмів перебігу хвороби та стану ферментативних систем хворого.

Номер слайду 5

Лікувальна дія дієтичного харчування забезпечується:1) спеціальним підбором харчових продуктів;2) визначеними співвідношеннями між основними харчовими речовинами;3) відповідною технологією приготування дієтичних страв. Наприклад, виключенням з дієти окремих харчових продуктів можна значно знизити в ній вміст холестеролу, жирів, натрію, цукру, а відварюванням м'яса та риби — вміст пуринів та екстрактивних речовин.

Номер слайду 6

Про лікувальні властивості багатьох харчових продуктів відомо давно, але до кінця XIX ст. лікувальне харчування застосовували емпірично. Тільки з відкриттям академіком І. П. Павловим законів травлення дієтичне харчування одержало наукове обґрунтування. У 20—50-х роках XX ст. проф. М.І. Певзнером була розроблена так звана групова дієтна система харчування, згідно з якою кожна група споріднених захворювань одержала свою дієту. Нині існує 16 основних дієт: № 0 — рідка дієта, № 1 — 14 — дієти при різних захворюваннях, № 15 — загальний стіл раціонального харчування в умовах лікувально-профілактичних закладів. У рамках однієї дієти існують піддієти (наприклад, дієта № 1а, № 16), тому загальна кількість дієт досягає 60.

Номер слайду 7

Дієтичні продукти. Дієтичні продукти — це спеціалізовані продукти, які замінюють у харчуванні хворих традиційні продукти і відрізняються від них хімічним складом та (або) фізичними властивостями.

Номер слайду 8

Дієтичні продукти поділяють на 7 груп: 2. Харчові продукти з малим вмістом натрію (безсольові). До цієї групи належать хліб та сухарі без солі (ахлоридні), продукти із замінниками кухонної солі (для хворих на гіпертонічну хворобу і з порушенням кровообігу). 1. Харчові продукти, які забезпечують механічне та хімічне оберігання органів травлення. До цієї групи належать подрібнені крупи, гомогенізовані овочеві та фруктові консерви, консерви без спецій і прянощів, хлібні вироби із зменшеною кислотністю тощо.

Номер слайду 9

4. Харчові продукти із зміненим вуглеводним компонентом. Це — найбільша група дієтичних продуктів, до якої належать харчові продукти із зменшеною кількістю вуглеводів, безлактозні молочні продукти; продукти, в яких цукор замінений цукрозамінниками, а також самі цукрозамінники (сахарин, ксиліт, сорбіт, фруктоза, аспартам, ацесульфам К та ін.). Харчові продукти із зменшеною кількістю вуглеводів та із замінниками цукру використовують при лікуванні хворих на ожиріння, цукровий діабет, серцево-судинні хвороби. Безлактозні молочні продукти призначають хворим на недостатність ферменту лактази (алактазія).3. Харчові продукти із зменшеною кількістю білка (безбілкові) та з вилученням окремих білків та амінокислот. До цієї групи належать замінники хліба, макаронних виробів та круп, вироблені з різних видів крохмалю і які не містять білків. Крім того, до цієї групи відносять також продукти для хворих на окремі ензимопатії, які не містять білка пшениці глютену або амінокислоти фенілаланіну. Хліб з набряклим крохмалем використовують для лікування ниркової недостатності.

Номер слайду 10

5. Харчові продукти із зменшеною кількістю жирів або поліпшеним їх складом. До цієї групи відносять молочні продукти із зменшеною кількістю жирів або повністю знежирені (10 % сметана, кефір нежирний, кефір таллінський, напої з пахти, масло «Дієтичне», «Здоров'я», маргарин «Здоров'я», майонез з білковими добавками та ін.). Жирно-кислотний склад продуктів поліпшують зменшенням кількості насичених жирів та збагаченням поліненасичених жирних кислот за рахунок рослинних олій (соняшникової, оливкової).6. Харчові продукти зниженої енергетичної цінності. Енергетичну цінність харчових продуктів знижують зменшенням загальної кількості вуглеводів або жирів, а також додаванням різних наповнювачів (карбоксиметилцелюлози та ін.).

Номер слайду 11

7. Харчові продукти, збагачені біологічно активними речовинами. Це — одна із найбільш поширених груп дієтичних продуктів. Збагачують продукти введенням повноцінного білка, пектину, клітковини, вітамінів, лецитину, йоду та інших речовин. Найбільш відомі продукти, які належать до цієї групи, — паста «Океан», крилеве масло, СБС (суха білкова суміш), кукурудзяно-солодові екстракти, кондитерські вироби лікувальної дії з різними наповнювачами та підварками (цукерки, мармелад, драже з морквяною, буряковою та іншими підварками та пюре).

Номер слайду 12

Готуючи дієтичні страви, слід використовувати свіжі продукти вищих сортів, дієтичні консерви, соки, свіжі ягоди та фрукти, овочі, молоко, кисломолочні продукти.

Номер слайду 13

Технологічна обробка продуктів для страв дієтичного харчування повинна забезпечувати щадний режим. Види щадних режимівтермічнийхімічниймеханічний

Номер слайду 14

Хімічний щадний режимз раціону вилучаються сильні подразники окремих ділянок травного каналу та залоз: гострі стравикислі підливиприправиміцні м’ясні бульйони

Номер слайду 15

Механічний щадний режимзастосовується для приготування страв для осіб, хворих на виразкву хворобу шлунка та порушення функції жувального апарату.Їжу протирають або подрібнюють

Номер слайду 16

Термічний щадний режимпередбачає зниження температури гарячих страв до 60-65 С, а холодних - не нижче 10-12 С

Номер слайду 17

Запитання для контролю: Що таке дієтичне харчування та де воно застосовується?На якому принципі ґрунтується дієтичне харчування?Скільки існує видів основних дієт?На які групи поділено дієтичні продукти?Що таке щадний режим?Опишіть усі види щадних режимів.

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Читати підручник О. М. Олійник “Основи фізіології, санітарії та гігієни харчування” ст. 34. Запам’ятати конспект

Номер слайду 19

Джерела інформації:https://sites.google.com/site/likarnya3/informacia-pacientam/racionalne-harcuvanna/dieticne-harcuvannahttps://dnz105.dnepredu.com/uk/site/dietichne-kharchuvannya.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балобанова Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 листопада 2020
Переглядів
9498
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку