Національна кухня Вірменії

Про матеріал
НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ВІРМЕНІЇ. Зарубіжна кухня. кухня народів світу урок-лекція
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ВІРМЕНІЇ Жмура Олена Іванівна Зарубіжна кухня Урок - лекція «Яготинський ЦПТО»

Номер слайду 2

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ВІРМЕНІЇ Національна кухня Вірменії – така ж давня, як і сама історія цієї країни. Достеменно відомо, що такі процеси, як бродіння, хлібопечення, використовувалися вірменськими кулінарами ще 2500 років тому. Тому ця кухня є найдавнішою не тільки на Закавказзі, але й у всій Азії.

Номер слайду 3

Технологія приготування багатьох страв досить трудомістка і складна. Наслідком активного розвитку скотарства на Вірменському нагір’ї стала велика кількість м’яса і молочних продуктів на вірменському столі. А родючі долини Вірменії додали широкий асортимент овочів і зелені. Ще одна цікава особливість – назви багатьох страв пов’язані з посудом, в якому їх готують.

Номер слайду 4

М’ясні страви в національній кухні Вірменії-це абсолютно особливий культ.Кожен турист, який побував в цій сонячній країні, складає оду вірменському шашлику –“хоровац”. Принагідно зазначимо, що шашлик, приготований на мангалі, вірмени називають “карсі хорова”, в каструлі – “хазані хоровац”, яловичий з курдючним салом – “ікі-бір”. А всього вірменська кухня налічує більше двох десятків різних видів шашлику. Хочеться відзначити “ішхан хорова” (шашлик з форелі, виловленої в озері Севан). Попередня підготовка риби до приготування – багатоступенева, тому, це царське блюдо має абсолютно унікальний смак.

Номер слайду 5

Заслуговують на увагу й інші м’ясні страви: “долма” – голубці з виноградного листя, де в якості начинки використовують фарш з баранини, рису, перцю, зелені, цибулі; “можож” – свинячі мариновані ніжки; “тисвжик” – яловиче серце, легені, печінку, сало, обсмажені і потім тушковані з додаванням солі, перцю, цибулі, зелені і томатного пюре; “баскиртат” – тоненькі смужки відвареної яловичини з кінзою, волоським горіхом і политі мацуном; “борані” – цілісний смажене курча з баклажанами і з мацуном.

Номер слайду 6

Вельми поширеними є перші страви, серед яких: “хаш” – вірменський суп з баранячих, або яловичих ніжок, приготування цієї страви займає цілий день; “бозбаш” – суп з м’яса ягняти з горохом, картоплею, баклажанами, болгарським перцем і цибулею; “поч” – юшка з яловичого хвоста з помідорами, цибулею і гострим перцем; “чулумбур апуре” – рисовий суп з яйцями, молоком і смаженою цибулею; “яйні” – суп з яловичого м’яса з курагою. “сункі апур” – грибний суп з додаванням рису.

Номер слайду 7

У національній кухні Вірменії шануються молочні продукти. Вживають їх як самостійні страви, а також в якості приправ до інших страв. Найпопулярніший молочний напій – “мацун” (згущене кисле молоко). На його основі готують різні супи, а влітку в спеку, розбавляють водою і виходить “тан” – незамінний напій для втамування спраги. А ще з мацуна роблять сир “жажік” і найпопулярніший вірменський сир “вітой чечіл”.

Номер слайду 8

Неможливо уявити місцеву кухню, без традиційного вірменського хліба – “лаваш”. Печуть його за старовинними технологіями, в глиняних печах – тонірах. З інших хлібо-булочних виробів, на столі можна побачити ти “дурум” (маленькі бутерброди з сиром) і “матнакаш” (хліб круглої, або овальної форми).

Номер слайду 9

Порадує вірменська кухня і ласунів. Пироги “каята” і “назук”, з усілякими фруктовими начинками, “cуджух” – ядра волоського горіха, в сиропі з абрикос або винограду, “алани” – сушені персики, начинені горіхами, родзинками, або фруктовим цукром – не залишать нікого байдужим.

Номер слайду 10

Найвідоміший міцний напій, без якого важко уявити національну кухню Вірменії – знаменитий вірменський коньяк “Арарат”, виготовлений з кращих сортів винограду Араратській долини. Також традиційними напоями вважаються “Арцах” – горілка настояна на білих тутових ягодах і вірменські вина.

Номер слайду 11

З безалкогольних напоїв вірмени надають перевагу “тархуну”, “Кисломолочному мацуну”, мінеральній воді “Джермук” і каві.

Номер слайду 12

Назвемо найпопулярніші блюда вірменської кухні: Хаш - по суті, холодець, але з коров'ячих ніг. Хаш подають з сушеним лавашем і часником. Блюдо дуже поживне, корисне для кісток і суглобів. Риба - традиційно використовуються такі сорти як севанская форель, ішхан, харіус. Долма - фаршировані листя капусти, винограду або баклажани, перець, томат. У якості фаршу використовується суміш м'ясного фаршу і рису. Лаваш - місцевий тонкий хліб, коржі випікаються в тандирі. Суджук - ковбаски з яловичини з часником і прянощами. Бастурма - загорнута в чаман пров'ялена з кмином яловичина. Спас - суп йогуртовий. Аріса - пшенично-м'ясна каша. Хачапурі - слойка з м'ясом, сиром та іншими начинками Хашлама - варена яловичина з картоплею, цибулею, томатами. Лахмаджун - національна вірменська піца. Основних інгредієнта два - тонкий коржик і баранячий фарш. .

Номер слайду 13

Вірменська кухня - знахідка для гурманів Можож – свинячі мариновані ніжки

Номер слайду 14

Хаш Хаш – рідка гаряча страва, різновид супу. З давнини хаш подавали окремо від усіх інших наїдків, причому рано-вранці на сніданок або навіть до сніданку. Часто його їли й у святкові дні.

Номер слайду 15

Долма Долма – східні голубці, тільки замість капусти фарш обгортають у виноградне листя. А ще це найбільш святкова страва Вірменії. Є багато секретів, завдяки яким вона виходить смачною, але найважливіший – листочки винограду повинні бути молодими.

Номер слайду 16

Спас Спас - суп йогуртовий, страва, яка вариться на національних кисломолочних напоях (мацун або тан) і куди додають дзавар, різновид місцевої пшениці.

Номер слайду 17

Хапама Хапама – фарширований солодким пловом гарбуз. Цю страву часто готують під час курортного сезону. Хапама в національних традиціях подавалася до столу на весілля як символ достатку. Солодкості начинці надають усілякі сухофрукти і мед. Крім того, в хапаму можуть додаватися горіхи й обов’язково – прянощі.

Номер слайду 18

Матнакаш Матнакаш – традиційний вірменський дріжджовий хліб з твердою скоринкою. Тісто для цієї страви розтягується пальцями (назва так і перекладається – «розтягнутий пальцями») в коло або овал, на поверхні малюється характерний візерунок, знову ж таки пальцями, після чого коржик запікається. У наших краях такий хліб часто називають лавашем.

Номер слайду 19

Кята (гата)  – листкові пиріжки, що схожі на шматочки рулету із солодкою начинкою. Існує близько десятка різновидів гати, а віднайти якийсь конкретний, класичний рецепт – неможливо

Номер слайду 20

Арарат Арарат - найвідоміший міцний напій, без якого важко уявити національну кухню Вірменії – знаменитий вірменський коньяк “Арарат”, виготовлений з кращих сортів винограду Араратській долини

Номер слайду 21

Питання для самоконтролю : 1. Назвіть м’ясні страви в національної кухні Вірменії 2. Які ще назви має вірменський шашлик 3. “ішхан хорова” – яка це за страва 4. Назвіть які є поширеними є перші страви 5. Яка традиційного вірменського хліба – “лаваш” 6. Які є безалкогольні напої в вірменській кухні 7. Назвіть найпопулярніші блюда вірменської кухні 8.Напишіть рецепт приготування “долми” 9. Яку назву має найпопулярніший молочний напій 10. Які є хлібо - булочнині вироби та солодощі

Номер слайду 22

Яготинський ЦПТО Зарубіжна кухня Урок - лекція

ppt
Додано
22 березня 2020
Переглядів
3702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку