"Народні символи України -святині українського народу" Презентація

Про матеріал
Народні символи – це те, що найбільше любить і шанує наш народ. Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках. Народні символи – це наші святині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Районний позашкільний заклад “Волноваська станція юних техніків”Народні символи України – святині українського народу. Підготувала. Керівник гуртка “Народні ремесла”Марина Михайлівна Севостьянова

Номер слайду 2

Зміст. Державний прапор України. Українські національні кольори. Державний герб України. Державний гімн України. Народні символи України. Вишиванка. Орнамент вишиванок. Український рушник. Український вінок. Українська писанка. Вишня. Коса – дівоча краса

Номер слайду 3

Державний Прапор України. Прапор — це певного кольору чи кольорів і форми полотнище з емблемами та іншими прикрасами, яке є символом країни, території, організації, партії, навіть однієї особи. Залежно від ритуалу прапор кріпиться до древка, піднімається на щоглі, просто вивішується чи розстеляється.

Номер слайду 4

Українські національні кольори. Українські національні кольори — блакитний і жовтий. Здавніх-давен українська земля була хліборобським краєм. Блакитне небо над золотою нивою — ось який прекраснийзміст нині вкладає у національні кольори кожен українецьпатріот. Отже, наш прапор — блакитно-жовтий. А чи можна сказати, що він жовто-блакитний? Ні, оскільки за правилами геральдики (наука, що вивчає герби) кольори «читаються» згори донизу. До прапора виявляють пошану, схиляючиголову чи вклоняючись, а часом і стають на одне коліно. Військові віддають прапорові честь.

Номер слайду 5

Державний Герб України. Великий Державний Герб України, згідно зі статтею 20 Конституції України, встановлюється з урахуванням малого Державного Герба, як його головного елемента, і герба Війська Запорізького, і затверджується не менше як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України

Номер слайду 6

Державний гімн України. Державний гімн України - одинз головних державних символів. України поряд з прапором ігербом. Державним гі́мном єперший куплет та приспів пісні «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького.

Номер слайду 7

Народні символи України — це святині українського народу. В українській графіці використовуються символи й образи з пісенної народної творчості, з легенд, що використовуються в обрядах і звичаях.

Номер слайду 8

Вишиванка. Вишиванка — символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, порядності, чесності, любові, святковості; оберіг. Вишита національна жіноча та чоловіча біла сорочка. Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові — нареченому, чоловікові, хлопцеві; дівчині, заміжній жінці.

Номер слайду 9

Орнамент вишиванок. На вишиванках застосовувалися традиційні символічні орнаменти: геометричні (вважаються найдавнішими), рослинні, зооморфні (тваринні). Іноді типи орнаментальних форм поєднувалися: орнаментально-рослинний з переважанням першого чи останнього.

Номер слайду 10

Вишиванка – святиня українського народу

Номер слайду 11

Український рушник. Вишивати рушники — давній український народний звичай. Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри помешкань,вівтарі та ікони в церквах. І надалі він залишається атрибутом народних звичаїв та обрядів. На рушнику новонароджену дитину на хрещення, на ньому проводжали людину в останню дорогу.

Номер слайду 12

Український вінок. Вінок — символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва

Номер слайду 13

Калина – символ України

Номер слайду 14

Українська писанка. Писанка — символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми. У християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння. В народі кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки».

Номер слайду 15

Вишня – символ рідної землі та України, матері й дівчини-нареченої. Вона символізує Світове дерево, тому і називається «вишнею» від слова «вишина», а також «Вишній», той, що найвище, тобто Всевишній Бог. Таким чином, назву «вишня» слід розуміти як"божественне дерево". Слово "вишня” — слов'янського походження, воно мало такі регіональні варіанти як "вишник”, "вишника”. Водночас слово "вись” (висота) (світове дерево, як відомо, дуже високе, дістає кроною неба) мало аналогічні форми — "вишник”, тобто "вищий”, "старший”, "вишок” — вершина, шпиль.

Номер слайду 16

 ДОВГА РУСА КОСА – УКРАЇНСЬКА КРАСАКажуть, «дівчина» – від слова «диво». І це диво допомагає їй творити її коса. Довге густе волосся завжди було ознакою дівочої вроди, а охайно заплетена коса – символом цнотливости, незайманости та дівування. Дівчата прикрашали косу віночком: очіллям (від слова «чоло», себто доокруж чола). Сплетений віночок – це не просто краса, а й символічний «знахар душі», бо він знімає головний біль, береже волосся від випадіння, оберігає від злих очей. 

Номер слайду 17

  ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
2664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку