Науковий проект. "Симетрія навколо нас"

Про матеріал

Світ обертається навколо симетрії - від спіну елементарних часток до запаморочливої краси арабесків. Але в ній є більше, ніж можна побачити неозброєним оком.

Досліджуючи симетрію та різноманітність її видів ми маємо можливість розвивати творче мислення, аналізувати факти, задумуватися над загадками природи та шукати тропу до істини. Ми спостерігаємо симетрію не тільки в математиці, а і в природі, архітектурі, мистецтві, побуті, одязі.

Людина вже на зорі цивілізації мала уявлення про симетрію, за її законами будувала свої споруди, виготовляла предмети побуту і все це визначалося не тільки практичними вимогами, але в якійсь мірі і естетичними. Потужні, урочисті єгипетські храми, світлі за образом стародавні грецькі будови, знамениті римські форуми і тріумфальні арки - всі ці споруди симетричні.. Численні приклади строгої симетрії можна знайти в розташуванні засобів та елементів художньо-політичного оформлення. Давні греки вважали, що Всесвіт симетричний просто тому, що симетрія прекрасна. Симетрія, яку людина розкрила і осмислила у творіннях природи, ставала для неї поступово своєрідною нормою прекрасного. Вона починала свідомо використовувати її вже як засіб гармонійної організації форми. Поняття симетрія не обмежується симетрією об'єктів. Воно поширюється також на фізичні явища і керуючі ними фізичні закони. Саме симетрія дозволяє нам охопити найрізноманітніші тіла з єдиних позицій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Симетрія навколо нас Роботу виконав: Даниленко Юлія учениця 7 – А класу Матвіївського ЗНВК “Всесвіт”

Номер слайду 2

Мета моєї роботи: розкрити поняття симетрії, дослідити її види:дзеркальну, осьову, радіальну, гвинтову, сферичну, симетрію відносно точки, відносно прямої,симетрія в архітектурі та симетрію кристалів, перетворення симетрії у просторі, показати застосування симетрії в інших науках.

Номер слайду 3

Світ обертається навколо симетрії - від спіну елементарних часток до запаморочливої краси арабесків. Але в ній є більше, ніж можна побачити неозброєним оком. Давні греки вважали, що Всесвіт симетричний просто тому, що симетрія прекрасна. Симетрія, яку людина розкрила і осмислила у творіннях природи, ставала для неї поступово своєрідною нормою прекрасного.

Номер слайду 4

Досліджуючи симетрію та різноманітність її видів ми маємо можливість розвивати творче мислення, аналізувати факти, задумуватися над загадками природи та шукати тропу до істини. Ми спостерігаємо симетрію не тільки в математиці, а і в природі, архітектурі, мистецтві, побуті, одязі. Людина вже на зорі цивілізації мала уявлення про симетрію, за її законами будувала свої споруди, виготовляла предмети побуту і все це визначалося не тільки практичними вимогами, але в якійсь мірі і естетичними. .

Номер слайду 5

Потужні, урочисті єгипетські храми, світлі за образом стародавні грецькі будови, знамениті римські форуми і тріумфальні арки - всі ці споруди симетричні. Людина починала свідомо використовувати її вже як засіб гармонійної організації форми. Поняття симетрія не обмежується симетрією об’єктів. Воно поширюється також на фізичні явища і керуючі ними фізичні закони. Саме симетрія дозволяє нам охопити найрізноманітніші тіла з єдиних позицій.

Номер слайду 6

Таким чином, не тільки симетричні форми оточують нас всюди, алеі самі різноманітні фізичні та біологічні закони гравітації,електрики і магнетизму, ядерних взаємодій, спадковостіпронизані загальним для всіх них принципом симетрії.

Номер слайду 7

Слово «симетрія» в перекладі з грецького означає «відповідність». У широкому сенсі симетрія - це поняття, яке відображає існуючий в об'єктивній дійсності порядок, певне рівноважний стан, відносну стійкість, пропорційність і відповідність між частинами цілого.

Номер слайду 8

Розглянемо види симетрії

Номер слайду 9

Симетрія відносно точки

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Пряма піраміда, трикутна призма, правильна шестикутна призма.

Номер слайду 14

Осьова симетрія Трикутник Рело має осьову симетрією. Він має три осі симетрії другого порядку, кожна з яких проходить через вершину трикутника і середину протилежної дуги, а також одну вісь симетрії третього порядку, що перпендикулярна площині трикутника і проходить через його центр.

Номер слайду 15

Таким чином, група симетрій трикутника Рело складається з шести відображень (включаючи тотожне) і збігається з групою симетрій правильного трикутника.

Номер слайду 16

Трикутник Рело можна спостерігати в архітектурі:

Номер слайду 17

Геометричні фігури які мають одну та дві вісі симетрії трикутник прямокутник трапеція ромб

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Фігури які не мають осьової симетрії

Номер слайду 20

Симетрія відносно прямої

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Симетрія у мистецтві Симетрія є одним з важливих засобів досягнення єдності і художньої виразності композиції в художньому проектуванні. З симетрією людина зустрічається повсякденно в природі і техніці, вона проходить через всю багатовікову історію людської творчості, її широко використовують архітектори, живописці, скульптори.

Номер слайду 23

Симетрія у Петриківському розписі

Номер слайду 24

Симетрія у витинанках

Номер слайду 25

Номер слайду 26

симетрію у декоративному мистецтві

Номер слайду 27

Дзеркальна симетрія. Дзеркальна симетрія – статична, в ній немає руху. Найпростіший приклад – це предмет і його відбиття в дзеркалі, що є площиною симетрії. Уявимо собі, що плоска фігура перед дзеркалом і її відбиття об’єднані в одну фігуру. Нова фігура виявляється розділеної слідом площини симетрії на дві рівні частини. Тому й говорять, що геометрична фігура має дзеркальну симетрію

Номер слайду 28

Дзеркальна симетрія це симетрія лівого і правого. В цьому випадку одна половина форми є ніби дзеркальним відображенням іншого. Уявна площина, що ділить форму на дві рівні частини, називається площиною симетрії. Багато де, ми можемо спостерігати дзеркальну симетрію в природі, наприклад:

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Симетрія в архітектурі: Перші геометричні поняття виникли в доісторичні часи. Різні форми матеріальних тіл спостерігала людина в природі: форми рослин та тварин, гір та русел рік, кола та серпа місяця і т.д. Проте людина не тільки спостерігала за природою, але й використовувала її дари. В процесі практичної діяльності вона накопичувала геометричні знання. Матеріальні потреби заставляли людей виготовляти знаряддя праці, будувати помешкання, ліпити глиняний посуд і т.д.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Симетрія використовувалась при культовій побудові споруд

Номер слайду 35

Орнамент в античних спорудах древньої Греції

Номер слайду 36

Симетрія Казанського собору

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Висновок В своїй роботі я розглянув такі питання стосовно симетрії: Симетрія відносно точки Симетрія відносно прямої Симетрія у многочленах Симетрія в мистецтві Дзеркальна симетрія Симетрія в архітектурі

Номер слайду 40

Метою подальшої роботи є підвищення мотивації вивчення геометрії, сформулювати всі види симетрії, застосування їх в різних науках. Дослідити радіальну симетрію, гвинтову та сферичну, а також розглянути симетрію кристалів. Розвивати мислення, самостійність, творчість

Номер слайду 41

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. ермакова ксения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
17 липня 2018
Переглядів
11101
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку