Науково-дослідницька робота на тему:"Вплив лікувальної та декоративної косметики на шкіру в підлітковому віці"

Про матеріал

Науково-дослідницька робота з біології та основ здоров'я. Наведено дані проведеного анкетування, оброблено отримані дані. На основі даного дослідження розроблено рекомендації по догляду за шкірою для дітей підліткового віку.

Перегляд файлу

1

 

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Полтавської облдержадміністрації

Полтавське територіальне відділення МАН України

 

 

                                                                  Відділення: хімія та біологія

                                                                  Секція: біологія

                                                                  Підсекція: біологія людини

 

 

«ВПЛИВ ЛІКУВАЛЬНОЇ ТА ДЕКОРАТИВНОЇ КОСМЕТИКИ НАШКІРУ В ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ»

 

 

                                                                     Роботу виконала:

                                                                     Микитенко Діана Віталіївна

                                                                     учениця 9-Акласу

                                                                     Полтавської загальноосвітньої

                                                                     школи І-ІІІ ступенів №9

                                                                      Полтавської міської ради

                                                                      Полтавської області

 

                                                                     Науковий керівник:

                                                                     Щочка Марина Юріївна

                                                                     учитель біології

                                                                     Полтавської загальноосвітньої

                                                                     школи І-ІІІ ступенів №9

 

 

Полтава – 2016

ЗМІСТ

ВСТУП ………………………………………………………………………..3

               РОЗДІЛ І. КОСМЕТИЧНІ ЗАСОБИ. ЇХ ПОХОДЖЕННЯ, ХАРАКТЕРИСТИКА ТА СКЛАД…………………………………………..……….....6

1.1. Історія косметики…………………………………………………………6

1.2. Склад косметичних засобів……………………………………………...7

1.3. Види косметичних засобів по догляду за шкірою…………………..…10

РОЗДІЛ ІІ. ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛАДУ КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ПРОБЛЕМНОЇ ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇХ ВПЛИВУ НА ШКІРУ…………………………………………………………………………………...12

2.1. Будова шкіри в підлітковому віці…………………………………….…12

2.2. Вплив лікувальної косметики та її види………………………………..14

2.3. Вплив декоративної косметики та її види……………………………...15

2.4. Виготовлення косметичних засобів в Україні та Полтаві. Аналіз складу косметичних засобів…………………………………………………………………….16

2.5. Практичні поради по догляду за шкірою в підлітковому віці…….…..20

ВИСНОВКИ………………………………………………………………...…21

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….23

ДОДАТКИ………………………………………………………………….….25

ВСТУП

Поряд із різними факторами, що впливають на самопочуття людини гостро постає питання  особистої гігієни, від якої залежить, насамперед, стан здоровя особи.

Косметичні засоби важлива складова сучасних засобів особистої гігієни. Вони не лише допомагають людині надати гарного зовнішнього вигляду, а й очищають, зволожують, живлять, зміцнюють, захищають від несприятливих факторів природи, усувають запальні процеси, тобто поліпшують стан шкіри та волосся. Тому використання косметичних засобів має велике гігієнічне, естетичне та психологічне значення.

Кожен день нам пропонують безліч різних засобів для досягнення досконалості. Реклама по телевізору й на вуличних стендах не залишає байдужим прекрасну половину людства до щоденних новинок. Але справжній склад косметичних засобів не завжди відповідає тому, що зазначений на упаковці. На жаль, найчастіше буває, що такі очікування не виправдовуються - в кращому випадку засіб просто не має даних властивостей, у гіршому, можна завдати значної шкоди здоров'ю й зовнішньому вигляду.

Система заходів, спрямованих на підтримання гігієни, - це умова ефективної профілактики різних захворю­вань, оскільки людський організм функціонує таким чином, щоб практично безперервно позбавлятися від продуктів своєї життєдіяльності: за це відповідає складна система виділення, сальні, потові залози. Клітини верхнього шару епідермісу на всьому тілі щодня відмирають і злущуються, відбувається накопичення бактерій,що призводить до неминучих захворювань. Саме тому  гігієна розробляє принципи збереження і зміцнен­ня здоров'я шляхом дотримання гігієнічних вимог у повсякденному особистому житті й діяльності.

Бути підлітком дуже нелегко. Причини цього – конфлікт батьків і дітей, внутрішні протиріччя, пошук себе і бажання подобатися оточуючим. Так, більшість підлітків, що має проблемну шкіру, постійно переживає про ставлення до них однолітків.

Актуальність теми даного дослідження визначається недосконалою обізнаністю підлітків у виборі косметичних засобів по догляду за обличчям та вмінням їх правильно використовувати.

Об’єкт дослідження: лікувальна та декоративна косметика.

Предмет дослідження: вплив лікувальної та декоративної косметики на шкіру в підлітковому віці.

Мета дослідження полягає у визначенні впливу лікувальних і декоративних косметичних засобів на шкіру в підлітковому віці та дослідженні складукосметичного засобу. Для досягнення цієї мети було визначено такі основні завдання:

1. Опрацювати науково-популярну літературу та описати історію виникнення кометики, її склад та види.

2. На основі опрацьованих досліджень визначити вплив лікувальної та декоративної косметики на шкіру в підлітковому віці.

3. Дослідити склад косметичного засобу, виготовленого в Полтаві на основі бішофіту.

4. Розробити практичні рекомендації по доляду за шкірою підлітків.

Досягненню мети й вирішенню поставлених завдань сприяло використання комплексу методів дослідження: аналітичного, систематизації теоретичних даних, науково-інформаційного пошуку, узагальнення науково-популярної літератури, проведення дослідження та спілкування з косметологом.

Наукова новизна і теоретичне значення одержаних результатів дослідження полягає в тому що набуло подальшого розвитку питання впливу косметичних засобів на шкіру підлітків, що виготовляються у Полтаві.

Практичне значення: матеріали отриманих результатів науково-дослідницької роботи можуть бути використані для зменшення розповсюдження захворювань шкіри, отримані в наслідок використання хімічного засобу гігієни. Використання учнями порад по догляду за шкірою та вибору косметичних засобів.

Результати дослідження апробовані на уроці основ здоров'я у 7 класі під час вивчення теми: «Косметичні проблеми підлітків» та шкільного захисту науково-дослідницьких робіт у Полтавській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №9.

Структура і обсяг дослідження. Наукова робота складається зі вступу, двох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел (19 найменувань) та додатків. Загальний обсяг роботи 22 сторінки (14 сторінок – основний текст).

Основна частина поділяється на два розділи.

1. Косметичні засоби. Їх походження, характеристика та склад.

У даному розділі йде мова про дослідження історії косметики, її склад та види.

2. Дослідження складу косметичних засобів для проблемної шкіри обличчя та визначення їх впливу на шкіру.

У другому розділі говориться про вплив лікувальної і декоративної косметики на шкіру. Наведено результати проведеного анкетування серед дівчат 7-9 класів. На основі цих досліджень та лекції косметолога було розроблено поради по догляду за шкірою у підлітковому віці. Також описано дослідження по визначенню складу косметичного засобу на основі полтавського бішофіту, придбаного в нашому місті, що дало можливість спрогнозувати якість даного засобу.

 


РОЗДІЛ І

КОСМЕТИЧНІ ЗАСОБИ. ЇХ ПОХОДЖЕННЯ, ХАРАКТЕРИСТИКА ТА СКЛАД

 

1.1. Історія косметики

Уже в Стародавній Греції існувала спеціальна професія — “космет”. До космету зверталися по медичну допомогу жінки, що мали косметичні недоліки. Він допомагав приховати, замаскувати вади на обличчі за допомогою гриму. До нього ж приходили і люди, які бажали довше зберегти красу та молодість. Він прописував креми, протирання, водні процедури.

Отже, уже в давнину існувало дві косметики — косметика, що зберігає красу, і та, яка маскує недоліки.

Батьківщиною косметики вважається Єгипет, де вона була відома за 2 тис. років до н. е. У гробницях стародавніх поховань виявлені судини з мазями, маслами - рожевим, мускатним, лавандовим, збереглися пінцети для видалення волосся. За 2 тисячі років до нашої ери єгиптяни вміли накладати тіні, наносити пудру, фарбувати волосся. Косметика рано стала розвиватися в південних країнах (Персія, Індія, Аравія, Південна Америка), де шкідливий вплив жаркого клімату позначився на шкірі, і тому жінки потребувалидодаткового для її захисту та пом'якшення.

 Римляни вірили в цілющу користь ароматів і часто застосовували їх в якості медичних засобів. До речі, саме римляни почали застосовувати скляні посудини для зберігання пахучих бальзамів і масел.

XVI століття відзначається різноманітністю ароматичних вод, основними компонентами яких є троянда, лаванда та інші квіти.

XVII століття - вік перук, пудри і, звичайно, насичених ароматів, які служать більше для маскування неприємних запахів тіла, ніж для створення загадкового образу красуні.

В кінці XIX - початку XX століття затьмарити славу великої династії Герленов вдалося працьовитому уродженцю Корсики - Франсуа Коті. Парфумера згодом прозвали «Наполеоном парфумерії». Він першим поєднав натуральні і штучні аромати. Він звеличив натуральні аромати, навіяні лісами, полями, природою, повітрям рідних місць.

XX століття - століття кутюр'є, доповнюють свої колекції індивідуальними ароматами. Першовідкривачем у цій галузі став вже відомий кутюр'є Поль Пуаре, який випустив парфуми в 1911 році [10].

 

1.2. Склад косметичних засобів

Косметика (від грецьк. kosmetike — «мистецтво прикраша­ти») — це мистецтво зберігати красу і поліпшувати вигляд люди­ни, омолоджувати її.

Косметологія — комплексна наука, головна роль у якій на­лежить знанням основ дерматології, оскільки шкіра, її будова, функції, вікові і статеві особливості є основним предметом ін­тересу косметологів. Крім того, косметологія неможлива без су­часних знань у галузі загальної біології, дієтології, біохімії, біо­фізики, фармакології [6].

Шкідливі речовини в косметиці. Косметичні засоби, які продаються в магазинах, часом містять шкідливі компоненти, які можуть викликати свербіж, запалення, алергію, а також в цілому нашкодити організму. До шкідливих добавок в косметиці відносять:

Aluminum. Алюміній використовують як колірної добавки в косметичні засоби. Додають в тіні для того щоб відтінок був більш насиченим, а також у дезодоранти і сухі антиперспіранти. Компонент вважається отруйним і може призвести до отруєння. Альбумін Альбумін - це компонент, який зроблений із сироватки великої рогатої худоби. Коли засіб висихає - стає схожим на плівку. Завдяки даній властивості накриває зморшки, і вони стають менш помітними. Викликає алергію і рак шкіри [2].

Sulfate. Сульфати - поверхнево-активні речовини, які сушать шкіру, мають різний ступінь отруйності, а також мутагенну властивістю.

Paraben. Парабени - це консерванти, які є токсичними і канцерогенними для людського організму. Найчастіше входять до складу кремів. При не дотриманні дози під час нанесення на шкіру можуть викликати алергічну реакцію, а також спровокувати передчасне старіння шкіри [1].

Корисні добавки в косметичних засобах. У косметичних засобах є не тільки шкідливі речовини, але і корисні. Найбільш часто в складі засобів декоративної косметики можна виявити такі корисні речовини: вітамін Е, гель алое, екстракти трав ромашки, календули і розмарину; гіалуронову кислоту, сквалін, масла авокадо і жожоба, вітамін А, В1, 2, 5, 6, C, Е, F, P, K.

Екстракти ромашки, календули, алое мають антиоксидантну, антисептичну, зволожуючу, ранозагоювальну та регенеруючу дію. Гіалуронова кислота утворює на шкірі захисну плівку, що добре утримує вологу всередині дерми і перешкоджає її випаровуванню. Масло розмарину володіють антиоксидантною активністю. Сквалін добре проникає всередину шкіри і може служити переносником активних компонентів, він також має антиоксидантну і пом'якшувальну дію.

Вітамін А - ретинол дає можливість попередити старіння, а саме – стимулює ріст і регенерацію епідермісу, збільшуючи швидкість поділу клітин базального шару. У результаті щоденного застосування засобів, що містять ретинол, товщина епідермісу значно збільшується, зморшки як би заповнюються ретинолом з середини і стають практично невидимими, відновлюється колір і текстура шкіри, зменшується діаметр пор.

Вітамін В1 (тіамін) - надає позитивний вплив при себореї, алопеції, дерматитах і деяких інших шкірних захворюваннях.

Вітамін В2 (рибофлавін) - бере участь в обміні речовин, відіграє роль у синтезі білка, сприяє загоєнню ран.

Вітамін В5 (пантотенова кислота) - недолік вітаміну призводить до втрати еластичності шкіри і утворення зморшок.

Вітамін В6 (піридоксин) - необхідний для нормалізації процесу обміну білків і жирів, зміцнення імунної системи [4].

Таким чином, корисні добавки до косметики забезпечують захист шкіри від несприятливих факторів навколишнього середовища, так і нейтралізують шкідливий вплив інших компонентів, що входять до складу косметичних засобів.

Склад косметичних засобів для проблемної шкіри. Косметика для проблемної шкіри не повинна подразнювати шкіру, містити комедогенних речовин, руйнувати епідермальний бар'єр, пригнічувати нормальну мікрофлору шкіри, заважати роботі імунних клітин. При цьому вона повинна очищати шкіру від надлишку шкірного сала, знищувати бактерії, видаляти відмерлі клітини шкіри, нормалізувати кератинизацию, а також зменшувати продукцію шкірного сала (або, принаймні, не стимулювати її). Очевидно, що поєднати всі ці властивості водному або навіть декількох косметичних засобах вкрай важко.

Розглянемо активні добавки, які найбільш часто зустрічаються в косметичних засобах, призначених для боротьби з акне.

Бензоилпероксид - засіб номер один, який входить в багато рецептури проти акне. Ефективність підтверджена в численних клінічних випробуваннях, причому показано, що він має антибактеріальну, так і кератолітичну дію, тобто діє відразу на два патогенетичних фактора.

Азелаїнова кислота - природна дикарбонова кислота. Має антимікробну активність і нормалізує кератинизацию. Хоча поодинці азелаїнова кислота малоефективна, вона добре працює в комбінації з іншими противоугревыми засобами, наприклад бензоилпероксидом, ретиноїдами. Азелаїнова кислота, так само як бензоилпероксид, часто викликає роздратування шкіри [9].

Гліколева кислота - одна з гідроксикислот - найбільш часто використовується косметологами і дерматологами в якості отшелушивающего агента при вугрової хвороби. Гліколева кислота викликає злущування рогових лусочок, що покривають шкіру, покращує відтік шкірного сала, зменшує гіперкератоз проток сальних залоз. Крім того, гліколева кислота сприяє глибшому проникненню лікарських речовин (ретиноїдів, антибіотиків) в шкіру.

Саліцилова кислота - володіє протизапальною дією. Саліцилова кислота розчинна в жирах, тому вона добре проникає в сальну залозу. Косметику з гліколевої та саліцилової кислотою можна застосовувати щодня в рамках звичайного догляду за шкірою. Засоби для домашнього догляду частіше входить 2 % саліцилової кислоти. Подібно всім засобам від вугрів, саліцилова кислота може подразнювати і сушити шкіру [11].

 

1.3. Види косметичних засобів по догляду за шкірою

Відомо, що, завдяки наявності ліпідної плівки і рогового ша­ру, шкіра має дуже низьку проникність, вона захищена від не­сприятливих впливів навколишнього середовища, перепадів тем­ператури, вологості тощо. Основне призначення косметичних за­собів полягає в збереженні і зміцненні цього захисного бар'єра. Крім того, біологічно активні речовини (БАР), що входять до складу косметичних засобів, повинні стимулювати кровообіг, сприяти зволоженню і живленню глибоких шарів шкіри.

Головним критерієм при визначенні засобу як косметичного є його вплив на шкіру чи її придатки з метою очищення чи поліп­шення естетичного вигляду.

За метою застосування косметичні засоби можна умовно по­ділити на:

— гігієнічні;

— профілактичні;

— декоративні.

За формою випуску косметичні засоби діляться на:

— гелі;

— скраби;

— лосьйони, тоніки, молочко;

— активні сироватки;

— креми;

— маски;

— ампульні препарати.

Наведені переліки є умовними, тому що з'являються все нові й нові косметичні засоби та методи впливу на шкіру.

До групи гігієнічних засобів входять різноманітні препарати для повсякденного очищення шкіри обличчя, тіла, волосся, тобто мила, гелі, шампуні та скраби різних видів.

До групи профілактичних косметичних засобів належать то­ніки, лосьйони, сироватки, креми, маски. Саме ці препарати ста­новлять основний інтерес для косметика, тому що з їхньою допо­могою можна поліпшити зовнішній вигляд шкіри і дещо призу­пинити природні процеси старіння.Косметичні засоби, що відносяться до лікувальної косметики здатні не тільки зовні поліпшити стан шкіри, але і, працюючи на клітинному рівні, надають терапевтичний ефект, сприяючи поліпшенню стану шкіри, корекції порушень в шкірі і, в ряді випадків, застосовуються дерматологами в лікуванні захворювань шкіри.

Декоративні косметичні засоби — це засоби для поліпшення зовнішнього вигляду і стану шкіри людини при використанні цих косметичних засобів досягаються переважно завдяки фізико-хімічним властивостям їх компонентів. Завдяки застосуванню декоративної косметики можна прибрати «жирний блиск» шкіри, приховати дефекти (рубці, комедони, пігментні плями, набряки), «підкреслити» лінію очей, брів, губ і інше.

Про поліпшення фізіологічного стану шкіри, на яку наноситься декоративна косметика мови не ведеться. Більш того, тривале і, часом, надмірне використання декоративної косметики призводить до погіршення стану шкіри, її виснаження і часто до розвитку дерматитів [3].


РОЗДІЛ ІІ

ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛАДУ КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ПРОБЛЕМНОЇ ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЇХ ВПЛИВУ НА ШКІРУ

 

2.1. Будова шкіри в підлітковому віці

Шкіра людини постійно змінюється з моменту її появи на світ. У кожному віці вона має свої особливості і схильність до тих чи інших проблем. Наприклад, дитяча шкіра беззахисна перед небезпечним впливом ультрафіолетових променів. Основною проблемою підліткової шкіри є акне.

Саме капризи шкіри стають проблемою для багатьох підлітків. Вік статевого дозрівання — це період гормональних змін в організмі. Стреси, ендокринні і травні проблеми, зміни гормонального фону і шкідливі мікроорганізми не найкраще відбиваються на обличчі. Підліткова шкіра реагує на ці явища підвищенням активності сальних залоз і запаленнями.

Порушення гормональної рівноваги — одна з основних причин вугрового висипу. Саме зміна співвідношення андрогенів, естрогену і прогестерону в крові призводить до загострення захворювання. У дівчат і дорослих жінок це нерідко відбувається за кілька днів до менструації [12].

У багатьох випадках юнацькі вугри безпосередньо пов’язані зі спадковістю. Фахівці вважають, що неодмінна умова появи вугрів — жирна себорея. Проте сама по собі себорея не обов’язково спричиняє подібні дерматологічні проблеми.

Виділення сальних залоз, з’єднуючись із роговими лусочками епідермісу і пилом, утворюють так звані комедони, вугри і навіть внутрішні кісти. Найприкріше, що вони зазвичай з’являються в естетично значимих місцях — на обличчі, грудях, шиї, плечях.

Спочатку відбувається закупорювання вивідної протоки сальних залоз, що викликає запальну реакцію з появою червонуватих горбків (папул). Потім на місці папули виникаєбіляста голівка. Через деякий час утворюється гнійна скориночка. Коли вона сходить, на шкірі може залишатися невеликий рубець або пляма.

Інколи запалення проникає в глибші шари шкіри й охоплює нижні частки фолікула і сальну залозу. У цьому випадку утворюється застійна щільна лілова або темно-червона припухлість, яка може запалитися. Важка форма вугрового висипу зустрічається в основному в хлопців. Дівчата частіше переживають це захворювання в полегшеній формі. Утім, прекрасна стать набагато хворобливіше сприймає навіть несерйозні прищики, адже з юних років жінки ставляться до своєї зовнішності більш критично, ніж чоловіки. Боротися з юнацькими вуграми складно, але для 80 % підлітків їх поява є неминучою: вона зумовлена бурхливими процесами статевого дозрівання.

Існують такі типи шкіри:

  •                 нормальна – свіжа, гладка, еластична, добре зволожена, без надмірного блиску, на ній рідко виникають запалення;
  •                 жирна – має розширені пори, блищить, схильна до утворення вугрів;
  •                 суха – тонка, матова з малопомітними порами, часто бліда, схильна до подразнень;
  •                 комбінована – поєднання ділянок сухої, жирної і нормальної шкіри;
  •                 чутлива – схильна до подразнень і алергічних реакцій, у тому числі і на косметику.

Шкіра складається з двох шарів. Верхній шар – епідерміс. Активні клітини в основі епідермісу розмножуються і відлущуються. Зазвичай повне оновлення верхнього шару шкіри триває від 21 до 41 дня. З віком цей процес уповільнюється. Нижній шар – дерма. Він містить кровоносні судини, больові й теплові рецептори, потові та сальні залози, волосяні фолікули. Вони виділяють відповідно піт і жир через пори. Завдяки виділенню поту організм уникає перегрівання, а шкірний жир змащує шкіру, запобігаючи її висушуванню. За нормального функціонування цих залоз і додержання правил особистої гігієни шкіра завжди має здоровий вигляд [7].

 

2.2. Вплив лікувальної косметики та її види

З давніх пір шкіра вважалася індикатором стану здоров’я людини. Красива доглянута шкіра — результат правильного харчування, здорового способу життя і, звичайно ж, ретельного косметичного догляду. Уповільнити процес старіння, позбутися від прищів і вирішити багато інших проблем допоможе лікувальна косметика з натуральних природних матеріалів.

Терміни «аптечна», «лікувальна», «дерматологічна», «фармацевтична» косметика можна вживати як синоніми, під якими розуміється косметика, призначена для специфічного догляду і корекції патологічних станів шкіри і косметичних недоліків. Цей вид косметичних засобів продається тільки в аптеках.

Лікувальна косметика призначена для догляду за проблемною шкірою, за шкірою навколо очей, для відновлення шкіри після пластичних операцій, для лікування нігтів, зубів, волосся. При цьому вона не просто маскує дефекти, вона позбавляє від самої причини. До виробництва лікувальної косметики пред’являються не менш жорсткі вимоги, ніж до випуску лікарських препаратів, і ефективність використання її може бути високою найчастіше тільки в умовах клініки. Зазвичай лікувальна косметика застосовується курсами, тим не менш, перерви також необхідні. Для лікування серйозних захворювань можуть використовуватися комбінації з лікарськими препаратами. Деякі виробники випускають продукцію у вигляді дерматологічних ліній, що дозволяє знижувати дозування препаратів, змішуючи їх з гормональними мазями. Незамінна лікувальна косметика при проведенні багатьох косметичних процедур, наприклад, дермабразія і пілінгу. Лікувальна косметика також є прекрасним засобом профілактики багатьох шкірних захворювань.

Головні завдання лікувальної косметики — очистити, тонізувати, живити, зволожувати, захищати. Піни, гелі, молочко, креми здатні не тільки позбавити від забруднень, але і звузити розширені пори, заспокоїти роздратовану шкіру. До складу лікувальної косметики входять амінокислоти, омега-6 і омега-3 ненасичені жирні кислоти, мікро-і макроелементи, вітаміни, які забезпечують шкіру повноцінним харчуванням.

Лікувальна косметика повинна підбиратися дерматологом-косметологом в разі серйозних захворювань. Здоровій людині достатньо використовувати засоби для профілактики, купуючи їх в аптеці. Багато фірм регулярно проводять спеціальні курси для фармацевтів по застосуванню тієї чи іншої продукції, тому досвідчені фармацевти можуть дати корисну пораду на етапі покупки косметики. Лікувальна косметика нешкідлива, так як всмоктування яких компонентів в кров і прояв яких системних ефектів виключено. Використання її допомагає багатьом жінкам довше залишатися молодими і красивими, підліткам позбавлятися від вугрової висипки або пігментних плям. Комплекс впливу лікувальної косметики настільки широкий, що кожен знайде для себе хоча б один продукт, нехай не для лікування, але хоча б для профілактики і підтримки здоров’я шкіри.

Для проблемної «підліткової» шкіри існує спеціальна лікувальна косметика, яка допомагає в тому випадку, коли звичайні косметичні засоби не діють. Нею можна користуватися, починаючи з 13-14 років. Купувати таку косметику краще в аптеках, а не в звичайних магазинах [8].

 

2.3. Вплив декоративної косметики та її види

Декоративна косметика є невід'ємною частиною життя жіночого товариства. Вона допомагає підкреслити красу жіночого обличчя, надати йому індивідуальність і приховати дрібні недоліки. Косметика дозволяє нам бути ближче до зовнішнього ідеалу і відчувати себе впевненіше. 

До косметичним товарів відносяться засоби (речовини або препарати), призначені для нанесення на тіло людини з метою очищення, захисту та надання привабливого зовнішнього вигляду. Косметичні засоби можуть володіти профілактичну дію, але ніколи - лікувальним.

Залежно від стану і типу шкіри можуть виникнути проблеми при використанні длямакіяжу пудри або тонального крему. Тому макіяж починають з підбору косметичного засобу, який носить назву «основа під макіяж» і застосовується для того, щоб: 

· Зробити шкіру обличчя гладкою, рівною, приховати дрібні недоліки; 

· Зволожити шкіру і створити умови для нанесення пудри, тонального крему, рум'ян; 

· Захистити шкіру від несприятливих впливів навколишнього середовища і декоративної косметики, що містить барвники [10]. 

 

 

2.4. Виготовлення косметичних засобів в Україні та Полтаві. Аналіз складу косметичних засобів.

 

З кожним роком на українському ринку з'являється все більше і більше косметичних марок, серед яких є не тільки зарубіжні, а й вітчизняні виробники. Українська косметика не поступається закордонній за якістю, так як виробники працюють переважно з сировиною від іноземних постачальників, а весь виробничий процес виконується згідно з деклараціями. До п'яти найпопулярніших косметичних марок України відносять:

Біокон. Асортимент якісної і відносно недорогої косметики налічує близько 100 найменувань продукції в більш ніж 10 серіях для догляду за шкірою обличчя, тіла і порожниною рота: серії для обличчя «Омолоджуючий догляд» і «Основний догляд», серія «Стоп-целюліт», серія відбілюючих засобів «Білосніжка», сонцезахисна серія, зубні пасти, серветки, ополіскувачі.Головною родзинкою косметики «Біокон» є наявність у складі унікального натурального компонента – екстракту медичної п'явки Hirudo Medicinalis оfficinalis. Офіційний сайт: http://www.biokon.com.ua

Vigor Cosmetique Naturelle – українська компанія-виробник, яка дарує жінкам можливість бути доглянутими, впевненими в собі і щасливими в будь-якому віці.Всі косметичні засоби Vigor створені на основі екологічно чистої сировини. Унікальний склад продукції включає 97% натуральних біологічно активних основ, ефірних масел і екстрактів цілющих трав, які забезпечуються найкращими постачальниками з 85 країн світу. Рослини для виробництва косметики Vigor вирощують під строгим контролем на спеціальних плантаціях в екологічних зонах. Офіційний сайт: http://vigorcosmetics.com/ru/company/

Зелена аптека. Асортимент товару українського виробника складається з шампунів, масок і бальзамів для волосся, гелів для душу, бальзамів для губ, рідкого мила, дезодорантів, кремів і багато іншого. До складу продуктів торгової марки «Зелена Аптека» входять в основному натуральні природні компоненти – цілющі рослинні настої, натуральні жири і ефірні масла, компоненти, що містять вітаміни і мікроелементи.Ця косметика не викликає звикання, екологічно безпечна і максимально ефективна для вирішення багатьох дерматологічних проблем. Сайт, на якому можна придбатипродукцію: http://ukrkosmetika.com.ua/zelenaya-apteka.html

Каетана. Асортимент професійної косметики від українського виробника представлений 50 найменуваннями і включає засоби по догляду за шкірою обличчя та тіла, волосся та нігтів – маски, пілінги, креми, бальзами, шампуні, сонцезахисні засоби та спа-препарати. Офіційний сайт: http://www.kaetana.ua/content/

Colorme. Український виробник професійної декоративної косметики, асортимент якої з кожним роком постає все більше і більше. Бренд заснований в 1999 році в Україні, хоча виробництво частково знаходиться на базі іноземних фабрик в Німеччині, Франції та Італії. Офіційний сайт: http://colorme.com.ua

В ході проведення дослідження було встановлено, що в Полтаві також є фірма, що займається виготовленням лікувальної та гігієнічної косметики на основі бішофіту. Це фірма Еко біз. Офіційний сайт https://ekobiz.info

Існує тільки інтернет магазин, що має досить широкий асортимент косметичної продукції, основним компонентом якої є бішофіт. На сайті можна замовити продукцію з розділу Торової марки «Час краси», що займається виготовленням косметичних засобів по догляду за шкірою. Ми поспілкувались з провізором фірми і з'ясували, що фірма має лінію косметичних засобів для проблемної шкіри, наприклад: «Пінка для вмивання для проблемної шкіри», «Антивугрова пінка» та інші засоби.

 Ми придбали антивугрову пінку. При дослідженні упаковки антивугрової пінки було виявлено:

Об'єм 125 мл.

Дія: посилює місцевий імунний захист, покращує мікроциркуляцію, знімає запалення, загоює, тонізує сальні і потові залози. Сприяє розгладженню післявугрових рубців. Стимулює природне оздоровлення шкіри. Не містить антибіотиків та саліцилатів. Рекомендовано для догляду за жирною, проблемною шкірою з висипаннями.

Метод застосування: нанести пінку на очищену шкіру і залишити на 2 хвилини. Можливе відчуття пощипування (дія мінералів у складі пінки). Змити прохолодною водою. Регулярно використовувати (вранці і ввечері).

Строк придатності 3 роки.

Даний косметичний засіб ми віддали до Державного Підприємства «ПОЛТАВАСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» для проведення аналізу по визначенню складу засобу за допомогою титрометричного аналізу (рис. 2.4).

Титрометричний аналіз базується на визначенні кількісного вмісту речовини за кількістю використаного стандартного розчину. В Фармацевтичному аналізі застосовується найбільш широко, оскільки це методи прямого визначення, вони не потребують великих затрат часу, зручні та забезпечують достатньо високий ступінь точності.

 

 

Рис 2.4. Склад антивугрової пінки на основі бішофіту

 

За допомогою ареометра, прилада для вимірювання густини речовини, було визначено густину косметичного засобу – 1280 кг/м³.

Ми можемо сказати, що магній хлорид складає левову частку від маси засобу. Хлорид магнію - це неорганічне з'єднання, що достатньо часто зустрічається у природі. Його основне джерело - бішофіт, кристалічна сіль. Її вперше виявив на території сучасної Німеччини (в цехштейнових відкладеннях) вчений Густав Бішоф, на честь якого і була названа ця сіль.

Бішофіт практично не існує на Землі в чистому вигляді, проте, з домішками в 30% його можливо знайти на Уралі, у Волгограді, на території Полтавській, Чернігівській області і на півночі Німеччини. Добувають бішофіт, розчиняючи тверду породу в артезіанських водах, що застосовно завдяки її лужній структурі.

Позитивний вплив бішофіту був визначений випадково працівниками шахт: вони мили руки у воді, яка була насичена цим мінералом, і помітили, що больові відчуття в суглобах кистей і фаланг зменшилися. Вже з початку ХХ століття бішофіт стали додавати в препарати, орієнтовані на боротьбу із захворюваннями суглобової тканини. Бішофіт - це природний мінерал, який складається з твердих з'єднань магнієвої і хлоридної солі.

Також у складі пінки містяться сульфати, що негативно впливають на шкіру, бо сушать її. Але їх вміст не значний [5].

 

2.5. Практичні поради по догляду за шкірою в підлітковому віці

Для ознайомлення з проблемами, які виникають у підлітковому віці, ми провели анкетування серед дівчат 12-16 років (Див. додаток А). Були отримані такі результати:

1. 48% дівчат не вміють правильно визначати свій тип шкіри.

2. Найбільше дівчат турбують такі ділянки шкіри як лоб, ніс, підборіддя та щоки.

3. Було з'ясовано, що більшість дівчат, а саме 93% віддають перевагу саме лікувальній косметиці.

4. Найбільше дівчат хвилювали питання про вплив декоративної косметики та про правильний догляд за шкірою у підлітковому віці.

5. На питання: «Чи змінюються способи догляду за шкірою обличчя в залежності від пори року?» та «Чи є відмінності у догляді за шкірою обличчя у різному віці?» 86% дівчат відповіли правильно.

Для того, щоб дати відповідь на ці питання ми запросили на лекцію косметолога, яка розповіла дівчатам про особливості будови шкіри та основні етапи догляду за проблемною шкірою обличча. Також косметолог дав відповіді на всі питаня, що цікавили дівчат.

На основі цього ми розробили буклет з порадами по догляду за шкірою в підлітковому віці (Див. додаток Б).


ВИСНОВКИ

Результати проведеного дослідження дають підставу зробити такі висновки.

Першим завданням нашого дослідження було опрацювати науково-популярну літературу та описати історію виникнення косметики, її склад та види. На основі опрацьованих літературних джерел було встановлено, що Батьківщиною косметики вважається Єгипет, де вона була відома за 2 тисячоліття до нашої ери. Про це свідчать виявлені судини з мазями, маслами (рожевим, мускатним, лавандовим) в знайдених гробницях стародавніх оховань. Вивченням косметичних засобів та їх впливу на шкіру людини займається комплексна наука косметологія. Косметичні засоби за метою застосування поділяються на гігієнічні, профілактичні та декоративні. До складу косметичних засобів входять як шкідливі речовини (алюміній, сульфати, парабени) так і корисні (екстракти трав ромашки, календули, розмарину, масло авокадо, вітаміни групи В, В1, 2, 5, 6, С, Е). А також було виявлено, що для проблемної шкіри обличча косметичні засоби повинні мати такі активні добавки як бензоїлпероксид, азелаїнова кислота, гліколева кислота та саліцилова кислота.

Друге завдання полягало у з'ясуванні питання про вплив лікувальної та декоративної косметики на шкіру в підлітковому віці. На основі опрацьованих досліджень було з'ясовано, що лікувальна косметика призначена для догляду за проблемною шкірою, за шкірою навколо очей, для відновлення шкіри. При цьому вона не просто маскує дефекти, а позбавляє від їх причини. Головні завдання лікувальної косметики – очистити, тонізувати, зволожувати, захищати. Для проблемної «підліткової» косметики існує спеціальна лікувальна косметика. Купувати таку косметику краще в аптеках. Декоративна косметика є невід'ємною частиною жіночої статі. Вона допомагає підкреслити красу, надати індивідуальності і приховати дрібні недоліки, але не має лікувальних властивостей та при не правильному використанні може тільки зашкоди шкірі.

Третім завданням нашої роботи було дослідити склад косметичного засобу виготовленого в Полтаві на основі бішофіту. В ході проведення дослідження було встановлено, що в Полтаві є фірма, що займається виготовленням лікувальної та гігієнічної косметики на основі бішофіту. Це фірма Еко біз. Існує інтернет магазин, що має досить широкий асортимент косметичної продукції, основним компонентом якої є бішофіт. Було з'ясувано, що фірма має лінію косметичних засобів для проблемної шкіри, наприклад: «Пінка для вмивання для проблемної шкіри», «Антивугрова пінка» та інші засоби.

Внаслідок проведення дослідження по визначенню складу Антивугрової пінки в Державному Підприємстві «ПОЛТАВАСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» було встановлено, що складає левову частку від маси засобу. Це відповідає складу, зазначеному на упаковці. Також у складі пінки містяться сульфати, що негативно впливають на шкіру, бо сушать її, але їх вміст не значний.

В результаті проведеного анкетування серед дівчат 7-9 класів та спираючись на інформацію, отриману під час лекції косметолога, було розроблено поради по догляду за шкірою у підлітковому віці.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Абрамзон А.А. Поверхностно-активные вещества: Свойства и применение 2-е изд., перераб. и доп. / А.А. Абрамзон —Л.: Химия, 1981. — 304 с.;

2. Ахметов Н.С. Общая и неорганическая химия / Н.С. Ахметов - М., 2003, - 28 с.;

3. Ахтямов С.Н. Практична дермотокосметологія: навч. посіб. / С. Н. Ахтямов, Ю. С. Бутов - М.: Медицина,2003. - 370 с.;

4. Войшвилло, Г.В. Велика енциклопедія хімії/ Г.В. Войшвилло - М.: Альфа книга, 1990. – 120 с.;

5. Дугін О. М. Збірник законо­давчих та нормативних документів, що регламентують діяльність підприємств внутрішньої торгівлі. / О. М. Дугін Слєпцов, В. Б., А. А. Галайчук  — К., 2004. — 304 с.;

6.Евстратова К.И. Словар медичних термінів / К.И. Евстратова, Н.А.Купина, Е.Е.Малахова - М.: Советская энциклопедия, 1985. – 201с.;

7. Калантаєвська К. А. Морфологія та фізіологія шкіри людини / К. А. Калантаєвська — К.: Здоров’я, 1965. — 304 с.;

8. Марголіна, А.А. Нова Косметологія : у 1 т. / А. А. Марголіна - Красноярськ: Красноярське книжкове видавництво, 2006. – 424 с.;

9. Поздняков, В.І. Хімія в термінах/ В. І. Поздняков - М.: АСТ. 1998. – 240 с.;

10. Розентула М. А. Справочник по косметике / Под общей редакцией проф. М. А. Розентула: — М.: Медицина, 1964. — 336 с.;

11. Фицпатрик Т., Дерматология  /  Т. Фицпатрик, P. Джонсон, К. Вулар: Атлас-справочник. 3-є издание. — М.: Практика, 1999. — 1088 с.;

12. Яковлев А.Б. Пубертантий період. Особливості фізіології підлітків / А. Б. Яковлев  - 447 с.

ІНТЕРНЕТ РЕСУРСИ

http://www.biokon.com.ua

https://ekobiz.info

http://colorme.com.ua

http://www.dermatology.co.uk

http://www.kaetana.ua/content/

http://ukrkosmetika.com.ua/zelenaya-apteka.html

http://vigorcosmetics.com/ru/company/

 

 


ДОДАТКИ

ДОДАТОК А

 Анкета 

Догляд за шкірою обличчя у підлітковому віці

1. Ваш вік_____________________________

2. Чи є у Вас проблемні ділянки на шкірі обличчя? Які?_____________________________________________________________________

3. Чи знаєте Ви, який маєте тип шкіри?___________________________________________________

4. До лікувальної косметики належать:________________________________________________________________

5. Основні етапи догляду за шкірою обличчя_________________________________________________________________

6. Чи змінюються способи догляду за шкірою обличчя в залежності від пори року? Як саме?____________________________________________________________________

7. Чи є відмінності у догляді за шкірою обличчя у різному віці? Які саме?____________________________________________________________________

8. Які засоби Ви використовуєте для догляду за шкірою обличчя?________________________________________________________________

9. Якій косметиці віддаєте перевагу декоративній чи лікувальній? Чому?___________________________________________________________________

10. До декоративної косметики відносять________________________________________________________________

11. Які косметичні засоби Ви використовуєте для макіяжу?_________________________________________________________________

12. На що Ви звертаєте увагу при покупці косметики?_______________________________________________________________

13. Де Ви шукаєте відповідь на питання по догляду за шкірою обличчя?________________________________________________________________

14. Які наслідки може мати використання не якісної декоративної косметики?_______________________________________________________________

15. Яке питання Ви б хотіли задати косметологу?_____________________________________________________________

 


ДОДАТОК Б

Поради по догляду за шкірою в підлітковому віці

Для отримання результату, доглядати за підліткової шкірою потрібно щодня вранці і ввечері!

Починати щоденний догляд потрібно з очищення. Для цього призначаються пінки і гелі, що змиваються теплою водою. Доскладу засобів для очищення входять очищаючі речовини неагресивного дії, які не містять ні спирту, ні мила.

Засоби для вмивання варто використовувати замість мила вранці і ввечері. Вони повинні містити інгредієнти і рослинні екстракти, що володіють заспокійливою, очищаючою, протизапальною і регулюючою дією. На зволожене водою обличчя потрібно нанести невелику кількість засобу і легенько помасажувати їм шкіру круговими рухами.

Іноді вмивання буває недостатньо, для таких випадків передбачено спеціальні активні лосьйони, що відкривають пори і забезпечують виведення шкірного сала. Активні лосьйони мають антибактеріальну дію, завдяки добавкам із спеціальним складом, що перешкоджає утворенню нових вугрів і борються з вже існуючими, ранозагоювальну і заспокійливу дію, містять пом'якшувальні і зволожуючі компоненти.

На завершення очищення підліткової шкіри використовуються препарати, тонізуючі шкіру і стягують пори. Це або тонік або лосьйон без вмісту агресивних компонентів, і з наявністю спирту не більше 25%.

Після використання очищаючих і тонізуючих засобів потрібно захистити шкіру від зовнішніх впливів. Для цього призначено денний засіб з гелевими швидко вбирається і не залишає жирного блиску легкими текстурами. Гелі роблять шкіру матовою, зволожують і заспокоюють її та усувають зайву сальність, поступово приводячи діяльність сальних залоз в норму.

Крім вищеописаних процедур рекомендується два-три рази на тиждень використовувати скраби чи пілінги, які можуть бути у вигляді сухої маски, пасти або крему. Пілінги та скраби м'яко відокремлюють ороговілі клітини від поверхні шкіри, знімають надлишок шкірного сала, надаючи шкірі можливість дихати і покращуючи обмін речовин.

Правила користування декоративною косметикою:

1. Користуйтеся лише тією косметикою, яка містить дозволені для використання в косметичних засобах для догляду за шкірою компоненти. Мова йде про косметику, спеціально розробленої для підліткової шкіри.

Якщо необхідно замаскувати невеликі ділянки шкіри і додати їй однорідний колір, використовуйте напівпрозору тональну основу. Така легка основа містить мало масел і жирів, які шкодять юної шкірі. Вміст у ній консервантів і барвників також невелика, а це зводить ризик виникнення алергії і роздратування до мінімуму.

Губні помади також повинні бути легкими по консистенції. Дуже комфортні блиски для губ.

2. Ніколи не користуйтеся косметикою, термін зберігання якої минув - вона напевно вже вся забруднена мікробами і бактеріями. Вхідне до складу косметики натуральну сировину з часом окислюється і втрачає всі свої корисні властивості.

3. По можливості, користуйтеся декоративними засобами, що містять сонцезахисні фільтри, що захищають чутливу і ніжну шкіру від УФ-променів.

4. Видаляйте макіяж засобами, які передбачені для цієї мети. Це молочко для зняття макіяжу, тонік або лосьйон, які не змивають з шкіри природний захисний жировий шар, а отже, не пересушують її і не викликають роздратування. У цьому відмінність цих коштів від звичайного мила.

5. Найчастіше викликає роздратування губна помада, потім у міру убування ризику йдуть рум'яна, крем-пудра, тональний крем, рідкі тіні.

 

 

docx
Додано
3 липня 2018
Переглядів
8277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку