Навчально-дослідна робота "Вплив кофеїну на здоров’я підлітків"

Про матеріал
Сьогодні більшість з нас не уявляють своє життя без ароматної чашечки кави чи чаю. Причому одні обмежуються тільки ранковими напоями, а інші просто не можуть нормально жити і працювати без цих чудових напоїв. І нас зовсім не хвилює при цьому отримуємо ми користь чи шкоду від кави та чаю, що випивається у великих кількостях. Існує реальна історія про одного любителя кави, який пив каву до 20 разів на день і дожив при цьому до 114 років. Наводячи цей приклад, прихильники кави підкреслюють корисні властивості кави, а ось противники заявляють, що якщо б ця людина не пристрастилася до кави, то прожила би і довше.
Перегляд файлу

                             Міністерство освіти і науки України

             КЗ  « Новгород-Сіверський фаховий  медичний коледж» ЧОР 

 

 

 

 

Вплив кофеїну на здоров’я підлітків

 

 

 

 

 

                                                      

 

 

Роботу виконала:

Саченко Тетяна

Студентка IV АФ групи

 

Науковий керівник:

Косачова Л. М.

Викладач догляду за хворими та ММТ

 

 

 

 

                                                                    

 

 

 

 

 

                        

               

2020 р.


ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

МАГІЯ КАВОВИХ ЗЕРЕН

1.1. Історія кави

1.2. Види кави

1.3. Що приховує в собі чашка кави

1.4. Корисні і шкідливі властивості кави

РОЗДІЛ 2

БЛАГОРОДНИЙ НАПІЙ - ЧАЙ

2.1. Історія чаю

2.2. Види чаю

2.3. Що приховує в собі чашка чаю

2.4. Корисні і шкідливі властивості чаю.

РОЗДІЛ 3

ШКОДА ЧИ КОРИСТЬ: ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ ЧАЮ І КАВИ

3.1. Чай чи кава – за і проти.

3.2. Негативні наслідки від вживання чаю і кави.

3.3. Користь кави і чаю

АНКЕТА……………………………………………………………………………. 35

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТОК 1.  Класифікація чаю

ДОДАТОК 2.  Масова частка кофеїну в розчинній каві

 

 


ВСТУП

 

Сьогодні більшість з нас не уявляють своє життя без ароматної чашечки кави чи чаю. Причому одні обмежуються тільки ранковими напоями, а інші просто не можуть нормально жити і працювати без цих чудових напоїв. І нас зовсім не хвилює при цьому отримуємо ми користь чи шкоду від кави та чаю, що випивається у великих кількостях.

Існує реальна історія про одного любителя кави, який пив каву до 20 разів на день і дожив при цьому до 114 років. Наводячи цей приклад, прихильники кави підкреслюють корисні властивості кави, а ось противники заявляють, що якщо б ця людина не пристрастилася до кави, то прожила би і довше.

Завдання науково-дослідницької роботи: вивчити та проаналізувати літературу з порушеної проблеми; зібрати інформацію про корисні і шкідливі властивості кави; дослідити вплив на організм людини різних видів чаю. Порівняти корисні і шкідливі властивості обох напоїв. Систематизувати отриману інформацію щодо позитивного і негативного впливу на організм людини чаю і кави. Розробити рекомендації щодо вживання обох напоїв.

Результатом дослідження є висновок, який показує корисність від вживання обох напоїв, як кави так і чаю.

У ході виконання роботи зроблено висновки:  чай і кава – корисні напої,  і придатні для щоденного вживання. Кава, на відміну від чаю, має трохи більше застережень і вживати її потрібно в розумних дозах, а саме не більше чотирьох чашок на день. Що стосується чаю, то за корисними властивостями він опереджає каву, та і його вживання не слід перебільшувати як п’ять-шість чашок на добу.

 

 

Актуальність дослідження. Чай і кава – найвідоміші на Землі напої, які мають свою історію та культуру споживання. З тих самих пір, як люди активно вживають ці напої, не вщухають суперечки про те, який з них корисніший, який - шкідливіший, і чому.

Чай — один з найбільш поширених тонізуючих напоїв на земній кулі. Він має приємні смакові  властивості, втамовує спрагу, сприятливо впливає на діяльність багатьох органів, нормалізує обмін речовин.

Каву ж, як правило, звинувачують у можливості появи наркотичної залежності від неї. Медики стверджують, що кофеїн — наркотик, здатний викликати психологічне чи фізіологічне звикання (залежність). Інші переконані, що так можна звинуватити і шоколад, корисні властивості якого всім добре відомі. Користь натуральної кави в тому, що вона здатна збільшити концентрацію гормону серотоніну, або, як його ще називають, гормону щастя і при цьому впливати на центри задоволення в головному мозку.

 Метою даного дослідження є дізнатися та проаналізувати, що корисніше для здоров’я людини: пити каву чи чай і в яких кількостях.

Для досягнення мети дослідження необхідно виконати наступні завдання:

       1.Вивчити та проаналізувати літературу з порушеної проблеми.

2.Зібрати інформацію про корисні і шкідливі властивості кави.

3.Дослідити вплив на організм людини різних видів чаю.

4.Порівняти корисні і шкідливі властивості обох напоїв.

5.Систематизувати отриману інформацію щодо позитивного і негативного впливу на організм людини чаю і кави.

Розробити рекомендації щодо вживання обох напоїв.

Об’єктом дослідження моєї роботи є споживчі властивості кави та чаю.

Предметом дослідження  є кава та чай.

      Наукова новизна дослідження.

Новизна роботи полягає в тому, що дане дослідження частково дасть відповідь на питання який напій корисніший: чай чи кава. Адже ми живемо зараз настільки повноцінним життям, що деяким з нас і спати  ніколи, не кажучи вже про якийсь інший відпочинок. Щоб бути завжди активним, ми часто вдаємося до допомоги енергетичних напоїв, таких як кава і чай. І багато хто з нас вживає дані напої в нерозумних для здоров'я кількостях. А користь і шкода чаю та кави стоять по різні боку нашого здоров'я.

 Практичне значення.

Ця робота може бути використана для поглиблення знань про каву та чай, а особливо їх вплив на здоров’я людини.


РОЗДІЛ 1

МАГІЯ КАВОВИХ ЗЕРЕН

 

1.1. Історія кави

Кава (араб. qahwa - збуджуючий напій) - тонізуючий безалкогольний напій, приготований на основі смажених зерен кави. Для виробництва кави використовують два сорти кавового дерева: арабіка і робуста.

Згідно з однією з легенд, історія кави починається з шейха Омара. Він був одним з самих шанованих лікарів свого часу і вів дослідницькі роботи, виявляючи все нові ліки. Таким чином, в полі його зору опинилися плоди кавового дерева. Омар став призначати їх як засіб, що допомагає від головного болю і нетравлення шлунку. А згодом напій вже стали вживати не для лікування, а заради задоволення.

Інша легенда свідчить, що першовідкривачем кави був пастух Калдім. Цей пастух дуже любив своїх кіз і завжди уважно стежив за їх здоров'ям і самопочуттям. І ось одного дня він відмітив, що кози, поївши плодів кавового дерева, стають бадьорішими. Калдім вирішив послідувати їх прикладу і з'їв декілька зерен і листя. І хоча смак рослини залишав бажати кращого, Калдім відчув прилив сил. Повернувшись додому, пастух тут же розповів про знахідку близьким, які у свою чергу поділилися інформацією зі своїми знайомими. Так передавалася історія про дивну рослину і дійшла до ченців-місіонерів.

Заклопотані пошуками засобів, які допомагали б їм не засинати під час тривалих нічних молитов, ченці вирішили скористатися відкриттям Калдіма і почали виготовляти відвар з кавового листя, а пізніше і настій з кавових зерен. Напої повністю виправдовували покладені на них надії, додаючи бадьорість, підвищуючи тонус і покращуючи настрій.

Наступною сходинкою в історії поширення кави стала Аравія і зокрема Ємен, де в місті Моха вперше були культивовані плантації кави. Продавалася кава під старою назвою міста «Мокко».

Оскільки впродовж майже двох століть Ємен був фактично єдиним постачальником кави в світі, місцеві жителі так ревно охороняли його, що вивозити зерна з країни дозволялося лише після висушування, аби вони не могли прорости. Але, проте, інколи удавалося вивести зерна схожості з країни, так кавові плантації з'явилися в Голландії, Шрі-Ланці і Індонезії.

У Європі кава з'явилася приблизно на початку XVII століття. У Італії кава почала продаватися в 1645 році, Англія дізналася про напій в 1652 році, а у Франції кави з'явився в 1672 році. Німці ж дізналися про каву на початку XVIII. Європейцям так полюбився новий напій, що кавовий бізнес став одним з найприбутковіших.

Проте повсюдне поширення кави хвилювало не лише державних діячів, але і винарів і пивоварів Європи. Відчувши неабияку конкуренцію, вони звернулися до духівництва, яке за солідну винагороду визнало каву «нехристиянським напоєм» пиття якого є смертельний гріх. Також противники кави називали напій сажею з водою і стверджували, що він викликає хвороби. Прибічники ж кави твердо стояли на своєму і говорили про виняткову користь напою.

Бажаючи вирішити конфлікт, шведський учений Густавсон вирішив поставити довготривалий експеримент і щодня поїти трьома чашками кави ув'язненого, засудженого до довічного терміну. За іншою інформацією паралельно аналогічний експеримент проводився з іншим ув'язненим тієї ж в'язниці, який вживав чай. Експеримент повинен був виявити, який з напоїв шкідливіший. За іронією долі піддослідні пережили ученого і померли, коли їм було більше 80 років. Але першим цей світ покинув в’язень який пив чай.

1819 року ознаменувався відкриттям кофеїну, його шовковисті кристали були виділені з кавового екстракту французьким вченим Рунге. З тих пір кофеїн став застосовуватися в лікувальній меті.

У 1906 році англійський хімік Джордж Констант Вашингтон звернув увагу, що на стінках його срібної кавоварки залишається осад у вигляді пудри. Це наштовхнуло його на думку про створення кави, яку б можна було заварювати безпосередньо в чашці, і незабаром він представив світу першу розчинну каву.

Сьогодні кава доступна різним верствам населення, його знають і люблять у всьому світі.

 

1.2. Види кави

У природі існує 73 види кавових дерев – від карликових чагарників до 11-метрових  велетнів.

Існує два основних використовуваних в промислових масштабах види кавових дерев і, відповідно, зерен, одержуваних з плодів цих дерев: Coffea arabica L. - Арабіка і Coffea canephora Pierre ex Froehn., 1897, або робуста, яку іноді називають конголезькою кавою. На ці два види доводиться за різними оцінками до 98% виробленого кави. Цей обсяг ділиться в співвідношенні 70% – арабіка, 30% – робуста.

Більш поширена класифікація географічна. Каву на­зивають за ім'ям місцевості, де вона вирощена, або порту вивозу. Однак такі назви мало про що говорять, окремі партії кави навіть з однієї провінції можуть значно розрізнятися. До того ж той самий сорт кави можна по-різному обсмажити й розмолоти.

Сказати «бразильська кава» - майже нічого не сказати. Більше половини бразильської кави надходить на світовий ринок під загальною назвою сантос (рис.1.1.). Також виробляють сорти мінас, парана, ріо.

 

plantacia

Рис. 1.1. Кавова плантація в Бразилії.

 

Високою репутацією в усьому світі користується також колумбійська кава: медельїн, вірменія, манісалес, сьюпремо.

Інші сорти, наприклад, ліберіка і ексцельса, не мають промислового значення. 

1.3. Що приховує в собі чашка кави

Щоб зрозуміти які речовини надають каві неповторного смаку та аромату, як вона діє на організм людини, необхідно знати її хімічний склад. Досліджуючи каву, вчені встановили, що в ній містяться сполуки Феруму, Магнію, Калію, присутні елементи — Сульфур, Нітроген, Фосфор, Хлор. Ці елементи входять до складу органічних сполук: білків кофеїну, хлорогенової, нікотинової, хінної, оцтової, яблучної, лимонної кислот і полісахаридів.

Кава має складний хімічний склад. Вона містить приблизно дві тисячі хімічних речовин, які в сукупності визначають її відмінний аромат і смак. Сире кавове зерно містить жири, білки, воду, мінеральні солі, мікотоксини, різні водорозчинні і нерозчинні речовини Що стосується кави, як напою, то її харчова цінність наступна: у 100 г напою без цукру міститься: білків – 0,2 г, жирів – 0,6 г, вуглеводів – 0,1 г, кальцію – 5 міліграм, вітаміну РР – 0,6 міліграм, калія – до 9 міліграма, фосфору – 7 міліграм, заліза – 2 міліграми.

Харчової цінності кава практично не має, хоч і містить білок. Стограмова чашка напою дає всього 9 кілокалорій. Проте як джерело мінеральних речовин, в основному Калію, кава грає важливу роль. Також важливе значення кави, як носія вітамінів Р, необхідного для зміцнення кровоносних судин. Чашка кави містить 20% добової потреби організму в цьому вітаміні.

До складу сухої речовини сирої кави входять такі основний компонент, як кофеїн - 0,7-2,5%. Це речовина без кольору і запаху, у водному розчині дає гіркий присмак. Кількість кофеїну в зернах в значній мірі змінюється в залежності від сорту кави. Кофеїн міститься в тих чи інших кількостях більш ніж в ста рослинах, однак лише в плодах кави, какао, гуарани і листі чаю його досить багато. На вміст кофеїну в напої також впливає ступінь прожарювання зерен, причому більш прожарені зерна, як для кави еспрессо, дають менше кофеїну. Пов'язувати гіркоту кави з наявністю в ній кофеїну - велика помилка. Гірка кава - зовсім не означає міцна, і навпаки - міцна, це означає гірка. Крім кофеїну в кавових зернах міститься ще один алкалоїд - трігонеллін. Він добре розчиняється у воді, але термічно нестабільний. При обробці кавових зерен легко перетворюється в нікотинову кислоту (вітамін РР). На відміну від кофеїну він не збуджує і не володіє наркотичним ефектом, однак бере участь в утворенні смаку і аромату обсмаженої кави. Також містяться і такі алкалоїди як теобромін (1,5-2,5 мг%) і теофілін (1-4 мг%). Слід згадати дуже складну за складом речовину - кафеоль. Включаючи в себе майже дві з половиною сотні компонентів, він є носієм характерного кавового аромату.

Присмак гіркоти додають кавовому напою складні органічні речовини - таніни. Для їх нейтралізації в каву додають молоко або вершки. Вони пов'язують таніни, і напій втрачає гіркоту. У сирих зернах кави вміст таніну варіюється в межах від 3,6 до 7,7%. В процесі обсмажування кількість таніну різко зменшується і в готовому продукті його залишається 0,5-1%. Зниження таніну під час обсмажування не вважається негативним фактором,  танін сприяє формуванню смаку і кольору кави, проте при надмірному нагріванні він повністю розкладається. «Порожній» або «!плоский» смак обсмаженої кави іноді можна пояснити зникненням таніну.

Зерна кави містять більше трьох десятків різних органічних кислот, у тому числі такі органічні кислоти, як: лимонна - 0,3%, яблучна - 0,3%, винна - 0,4%, щавлева - 0,05%, кавова - 0,2%, хлорогенова - 4-10,9%. Хлоргенові кислоти включають в себе близько 10 сполук, що містяться в каві, а подібні до них сполуки виявлені і в інших рослинах. Незважаючи на те, що під час обжарювання кавове зерно втрачає її на 60%, все ж залишається, достатньо, щоб надати каві терпкий присмак. Вона стимулює обмін азоту, допомагає будувати молекулу білка. Важлива роль хлорогенової кислоти у формуванні кольору кави під час смаження. При нагріванні хлорогенова кислота руйнується. У обсмаженому зерні ідентифіковано більше 350 ароматичних речовин. Спеціальний аромат смаженої кави додають ефірні масла. Вміщені в них продукти фенолу мають антисептичну дію. Також в каві виявлені такі вітаміни і ферменти, як: тіамін (вітамін В 1), рибофлавін (В 2),  нікотинова кислота (РР), піридоксин (В 6),вітамін В 12 і токоферол (Е).

 

 

1.4. Корисні і шкідливі властивості кави

Уже багато років перед дослідниками і любителями кави стоїть важливе питання - чи шкідливий напій, і в яких дозах його можна вживати? Відповідь на дане питання раніше шукали, вивчаючи вплив виключно кофеїну на організм людини, однак останнім часом дослідним шляхом було встановлено, що ще деякі елементи кави впливають на самопочуття людей. Серед таких компонентів - речовини, які утворюються при обсмажуванні зерен або піролізі.

Завдяки вмісту в каві органічних кислот, на неї активно реагує і травна система організму. При цьому збільшується виділення шлункового соку і прискорюється процес травлення, їжа краще засвоюється. Однак потрібно пам'ятати, що кава протипоказана і при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит і виразкова хвороба.

Наукові дослідження вивчали зв'язок між споживанням кави та різноманітними захворюваннями. Висновки були суперечливі в тому, чи має кава які-небудь конкретні переваги для здоров'я, та чи є потенційно шкідливим напоєм для споживання.

Шкідливі властивості кави для людського організму.

  1.         У каві вміст кофеїну становить до 1500мг/л.  Пуринові  алкалоїди  (кофеїн, теобромін і теофілін) при систематичному вживанні їх на рівні 1000 мг на день викликають у людини постійну потребу в них, що нагадує алкогольну залежність.
  2.         Кава має сильну діуретичну (сечогінну) дію. При вживанні кави бажано компенсувати втрату рідини.
  3.         Кава може викликати підвищення артеріального тиску приблизно на 10 мм рт. ст., у людей, які вживають її нечасто.
  4.         Хронічне вживання кави у більшості людей не підвищує артеріальний тиск, але є дані, що у деяких людей кава може викликати невелике, але стійке підвищення артеріального тиску.
  5.         Нефільтрована кава може викликати підвищення загального  холестерину в плазмі крові.
  6.         Кава впливає на функціонування ЦНС, причому можна чітко розділити гостру і хронічну фазу дії.
  7.         Споживання кави може призвести до залізодефіцитної анемії у матері і дитини. Кава також перешкоджає засвоєнню додаткового заліза. Втручання в абсорбцію заліза пов'язане з поліфенолами, присутніми в каві.
  8.         Вживання кави може зменшити щільність кісток у жінок зрілого віку і збільшити ризик розвитку переломів.
  9.         Вживання кави збільшує ризик кислотного рефлюксу і пов'язаних з ним захворювань.
  10.    У результаті ряду дослідів британські учені дійшли компромісного висновку. Виявляється, кофеїн діє як стимулятор лише на ледачих від природи людей. Для справжніх трудоголіків він не те щоб шкідливий, але може справити зворотний ефект, себто відчутно знизити працездатність.
  11.    Кавові зерна містять речовину, котра називається кафестрол, що підвищує рівень холестерину в крові.
  12.    Також зловживання цим напоєм веде до вимивання кальцію з кісток, що згодом викликає серйозне захворювання - остеопороз.
  13.    Кава може стати причиною депресій.
  14.    Вчені стверджують, що надмірне захоплення кавою загрожує жінкам зменшенням грудей! 

Корисні властивості кави для людського організму.

1. Кава знижує ризик розвитку діабету

Учені в процесі дослідження виявили, що люди, які випивали від 4 до 6 чашок кави в день, знижували свій ризик захворіти діабетом 2 типу на 30%, якщо порівнювати з тими, хто випивав 2 або менше чашок на день. Ця цифра збільшувалася до 35% у тих любителів кави, які пили більше, ніж 6 чашок на день. До речі, кава з кофеїном і без нього в цьому випадку дають близькі результати.

2. Кава бореться з впливом вільних радикалів

Ми часто забуваємо, що кава дійсно природний напій і, як усі їстівні рослини, кавові зерна містять більше 1000 природних сполук. Ці фітохімічні речовини можуть допомогти запобігти різним захворюванням. Багато з них є антиоксидантами, тобто захищають клітини від ушкоджень, що викликають вільні радикали. Ці властивості кави вважаються найбільш корисними.

3. Кава покращує пам'ять.

Дослідники описують, як учасники експерименту, які пили щоранку каву з кофеїном, показали кращі результати тесту, пов'язаного із запам'ятовуванням нової інформації. Кава збільшує ефективність роботи всіх областей мозку, відповідальних за ці дві функції.

4. Кава захищає печінку.

Функції жовчного міхура стимулюються кавою, тим самим зменшуючи ризик появи каменів у жовчному міхурі. До цирозу печінки у меншій мірі схильні люди, які п'ють каву. Існує певний фермент, який накопичується в печінці і погіршує її стан. А кава з кофеїном є одним із способів підтримки цих ферментів у низьких концентраціях.

5. Кава знижує ризики захворювання хворобою Паркінсона.

Це неврологічне захворювання охоплює досить багато людей похилого віку. Викликає втрату нейронів. Але кава, чай та інші напої, що містять кофеїн, можуть знизити кількість втрачених нейронів.

6. Деякі види раку рідше зустрічаються у тих, хто п'є каву.

Дослідження показали, що хлорогенова кислота та кофеїн, які містяться в каві, корисні для зниження ризику появи раку печінки. А японські дослідження довели, що кава ефективна також для жіночого здоров'я, оскільки знижує ризик розвитку раку матки (виникає внаслідок ендометріозу) у жінок.

7. Кава допомагає акліматизації.

Якщо людина часто подорожує, або за родом роботи змушена часто змінювати часові пояси, то проблема вічно сонного стану має місце. Не у всіх є тиждень на приведення своїх біологічних ритмів у відповідність з місцевим часом. Допомагає чашка хорошої кави! До того ж, кава сприяє гідратації організму, адже зневоднення - часта проблема любителів далеких поїздок і перельотів.

8. Кава допомагає концентрації уваги.

Для далекобійників кава - навіть найкращий помічник у боротьбі з сонливістю і втомою, ніж розмови з напарником. А для напруженого трафіку в місті концентрація уваги - необхідний атрибут. Іноді це може і зберегти життя!

9. Кава покращує функцію мозку.

Студенти п'ють каву, звичайно, щоб бути бадьорими і не заснути під час зубріння перед іспитами. Але вчені вважають, що кава в даному випадку допомагає студентам не тільки не спати, але й активізувати багато функцій мозку.

10. Кава знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Протягом 20 років у Швейцарії проводилося дослідження літніх людей. Ті, хто пив до 5 чашок кави в день, знизили свої ризики захворювання на 65%.

11. Кава покращує обмін речовин, правда і може мати сечогінний ефект. Кава є сечогінним для тих, хто тільки починає пробувати цей напій. На постійних прихильників кави цей ефект не поширюється. Якщо ви тільки недавно полюбили цей напій, пийте достатньо води, щоб уникнути втрати води в організмі.

12. Кава може полегшувати менструальні болі.

Деякі інші види болю також можуть зменшитися від споживання кави.

Отже, кава має більше недоліків чим переваг, і вживати її треба з обережністю.


РОЗДІЛ 2

БЛАГОРОДНИЙ НАПІЙ - ЧАЙ

 

2.1. Історія чаю

Важко знайти у сучасному світі людину, байдужу до чаю. У багатьох народів чаювання є частиною національної культури. Однак ніде чай не має такого символічного значення в житті людини, як у Японії. Тут чаювання - традиційна церемонія, в якій злилися споглядання природи і предметів мистецтва, роздуми і спілкування, а приготування чаю – це творчий особливий ритуал, що вимагає тиші, сконцентрованості та спокою.

Батьківщиною чайного дерева вважають Китай. Саме китайці звернули увагу  на здатність відвару з листя надавати тонізуючу дію і першими почали культивувати цю рослину. Перші згадки про чай зустрічаються в китайських рукописах, датованих більш ніж 5000 років тому.

У давнину китайці вважали зелений чай ліками від 72 видів отрути і застосовували тільки для лікування хворих. Чай цінували як лікарську рослину й панацеєю від багатьох хвороб. Цейлонський чай ділиться на три види: високогірний, средньовисотний і низькогірних. Найкращим чаєм вважається той, який вирощений на двох плантаціях: Уви і Димбули.

 Одна із численних легенд розповідає, що звичай пити чай зародився в Бірмі більш як 5 тис. років тому. Одного разу якийсь буддійський чернець заснув під час молитви. За цю провину він так розсердився на себе, що відрізав власні повіки, щоб ніколи більше не заплющити очей. Згодом з повік виросли куші з чудесними листками, які давали настій, що допомагає ченцям не спати під час молитви. Тому споконвічно чаювання супроводжувало виконання релігійних обрядів.

Першими з європейців завезли чай у свою країну португальці в 1517 p., потім голландців 1610 р. У Франції чай з’явився в 1636р. Історія чаювання в Англії починається з 1664 p., коли купці англійської Ост-Індської компанії подарували королю Карлу II два фунти чаю. Від придворних і знаті мода на чай швидко поширювалася. На Русі чай відомий з кінця XVII ст., в ті часи в заможних родинах його вживали як ліки.

На теренах України чай з’явився у другій половині XIX ст., а в XX ст. і в міського, і в сільського населення чаювання стало повсякденним явищем. Традиційно українці пили заварені трави звіробою, материнки, чебрецю, м'яти, листя суниці, пелюстки шипшини й троянди, липовий цвіт, свіжозрізані гілки вишні, малини, смородини й сливи. І тільки порівняно нещодавно призвичаїлися до зеленого та традиційного чорного байхового чаю.

chay

Рис.2.1. Збір чаю на острові Шрі-ланка

Нині чай – невід’ємний атрибут нашого повсякденного життя. Сутність чайного обряду полягає в тому, щоб дати можливість людині поміркувати над своїм життям, очистити душу від повсякденних турбот і суєти, нагадати про гармонійну єдність людини з природою та іншими людьми.

 

2.2. Види чаю

Чай - благородний напій з витонченим неповторним смаком і глибоким живим кольором. Більшість чаїв виробляється в Китаї за унікальною багатовіковою технологією. Всі процеси і етапи виробництва чаю передбачають дбайливий збір та обробку цінного врожаю вручну. Чай має деталізовану класифікацію і це не випадково.

Чай білий — найбільш дорогий і найбільш елітний (китайський білий чай). Збирається лише раз на рік, ранньою весною, всього лише два дні. Вибираються найніжніші молоді листочки і бруньки (ще не розпустилися): два листочка і нирка. Місце збору — Аньхой, Фуцзянь. Замість в’ялення проходить вилежування (2 доби). Скручування і ферментація не застосовуються. Сушиться після вилежування 30 хвилин (температура 70 С). Смак ніжно-терпкий, аромат трав’яний. Колір після заварювання блідо-жовтий. Високий вміст вітамінів, амінокислот, ефірних масел, пектинів. Омолоджує організм.

Чай зелений. Неферментований. У ньому максимально збережені корисні речовини, вітаміни, ніжний аромат, тонке післясмак, оскільки не проводиться теплова обробка. Місце збору — Цейлон, Китай, Японія, Індія, Індонезія, В’єтнам. Збирається круглий рік. Кращими вважаються сорти, зібрані навесні. Процес в’ялення і технологічна ферментація не застосовуються. Сушиться відразу після скручування. Максимальна вологість — 4%. Колір справжнього чаю варіюється від світлого-зеленого до насичено-зеленого. Тонізує, не підвищуючи тиск.

Чай жовтий. Близький за властивостями до зеленого. Ферментація легка, що відбивається на кольорі після заварювання. Елітний. Місце збору — провінція Хунань (Китай). Тільки весняний збір. Збираються лише нирки. Проходить короткочасне в’ялення. Колір після заварювання бурштиновий. Тонізуючий, стимулюючий.

Чай червоний. У Китаї його називають "Чорним драконом" ("оолонг"). Проміжний чай між зеленим і чорним ферментованим. Відмінні смакові характеристики. Максимальний вміст (у порівнянні з іншими видами) ефірних олій. Місце збору — Китай, Тайвань. В’ялення — 30 хв під сонцем. Скручування і ферментація суміщені. Сушиться, прожарюючи на відкритому вогні безпосередньо перед пакуванням. Аромат пряний, квітковий. Колір після заварювання темно-червоний. Вітамінізований, антиоксидантний, імуностимулюючий, протипухлинний (попереджає), ідеальний для бажаючих схуднути.

Чай чорний. Максимально поширений. Аромат солодовий. Смак насичений. Деякі види чаю з цієї категорії міняють аромат, в залежності від часу жнив, від терпкого і квіткового до мускатно-фруктового. Цейлонський — зазвичай золотистий (смак м’який), китайський чорний чай більш різноманітний. Місце збору — Цейлон, Кенія, Китай, Індія, Малайзія, Індонезія, Росія (знайомий усім "Краснодарський"), Грузія. Збір триває цілий рік. Проходить процеси в’ялення (18 ч.), скручування, ферментації (сполучена), сушіння. Поступається за смаковими характеристиками перерахованим сортам, аромат "бальзамічний". Колір справжнього чаю варіюється від золотистого до червоно-коричневого. Виводить токсини, підвищує тиск, тонізує, стимулює.

Каркаде. Місце збору — Азія, Крим, Північна Африка. Смакові характеристики: смак фруктово-лимонний, аромат ягідний. Колір яскраво-червоний. Зміцнює судини серця, стабілізує тиск (холодний підвищує, гарячий — знижує), покращує апетит, антисептичний, протизапальний.

Ароматизований чай. Як видно, цей вид поставлений на останнє місце. Оскільки якість його, як правило, найнижче. І навіть нижче низького (вибачте за тавтологію). Якісний чай в ароматизаторах не потребує. Який сенс у знищенні ідеалу? У якісного чаю ніжний аромат і легке післясмак. Його приємно пити без цукру. Те, що продається у нас під позначкою "ароматизований" (і, на жаль, не тільки), пити без цукру неможливо. А для справжніх цінителів елітного чаю ароматизований чай схожа тортурам. В цьому випадку цукор перебиває смак, ароматизатори (есенція) — неприємний "аромат".

Перераховані види чаю — найбільш затребувані й розповсюджені.

 

2.3. Що приховує в собі чашка чаю

Чай є унікальним рослиною, що несе в собі величезний спектр різних речовин, що роблять, при правильному вживанні, відчутний вплив на організм людини. Над вивченням його хімічного складу теж трудяться вже більше півтора століть. І якщо в кінці минулого століття вважали, що чай містить 6-7 основних речовин, а 15 років тому загальне число виявлених у чаї хімічних речовин і з'єднань складало 130, то нині їх близько 300. Отже, чай це складна за своїм хімічним складом рослина. Безумовно, конкретний зміст тих чи інших речовин може змінюватися в залежності від місця зростання і часу збору врожаю, технології приготування зі свіжих листів готового продукту, терміну зберігання та умов заварки.

Дубильні речовини (таніни). Чим більше їх в чаї, тим вище якість напою. Зазвичай в чайних флешах накопичується їх до 30%, а в готовому чаї 10-18%. Вони  і додають чаю відому гірчинку та терпкість. Дубильні речовини мають властивості вітаміну Р (біофлавоноїди), який покращує стан судин і чинить гіпотензивну (знижує тиск) дію, стабілізує колаген судинних стінок, сприяє кращій активності вітаміну С (аскорбінової кислоти).

Ефірні масла. Кількісний вміст ефірних масел в чаї незначний (0,006% в сухому чайному листі), але саме завдяки їм ми можемо насолоджуватися ароматом чаю.

 

Таблиця 2.1. Харчова цінність 100 г чорного чаю (готового напою), основні вітаміни та мікроелементи.

Калорійність

1,0 кал (4,2 кДж)

Вуглеводи

0,3 г

Білки та амінокислоти

0,0 г

Жири

0,0 г

Омега-3 жирні кислоти

3,0 мг

Омега-6 жирні кислоти

1,0 мг

Холін (вітамін B4, BP)

0,4 мг

Вітамін B9

5,0 мкг

Магній

3,0 мг

Фосфор

1,0 мг

Калій

37,0 мг

Натрій

3,0 мг

Марганець

0,2 мг (11% денної норми)

Фториди

373 мкг

Кофеїн

20 мг

Теобромін

2,0 мг

 

Алкалоїди. У чаї це теїн – кофеїн, з'єднаний з дубильними речовинами (танінами), який діє більш м'яко. Він стимулює розумову діяльність, процеси мислення. Кофеїн у формі теїну не накопичується в організмі людини. Крім теїну чай містить і деякі інші алкалоїди, наприклад, теобромін і теофілін, які мають судинорозширювальну і сечогінну дію. Інші рослини за вмістом кофеїну значно відстають від чаю і навіть кави, за іменем якої названо цей алкалоїд; в насінні кави його не більше 2,4%. Слід, однак, уточнити, що спосіб приготування кави такий, що в чашці кави приблизно стільки ж кофеїну, скільки в чашці чаю. Однак кофеїн не єдина корисна речовина чаю.

Білки і амінокислоти. Їх вміст в чаї від 16% до 25%. Особливо багатий білками зелений чай. І за вмістом і за якістю такі білки не поступаються білкам бобових культур.

Вітаміни. У чаї в різних кількостях присутні практично всі основні вітаміни. Самим основним є вітамін Р. Широко представлені вітаміни групи В. У свіжому чайному листі вітамін С (аскорбінова кислота) міститься більше, ніж в свіжому соці лимона або апельсина. Природно, при обробці чаю частина вітамінів втрачається, але залишається на потрібному для людини рівні. У чаї присутні жиророзчинні вітаміни А, D, Е, К, які можуть потрапити в організм, якщо з'їдати чайну ложку заварки безпосередньо або додавати її в салати та інші страви.

Крім того, в чай входять ще мінеральні речовини (солі заліза, сполуки магнію, марганцю, натрію, кремнію, кальцію, калію, фтору, міді, йоду, золота), які служать для регулювання різних процесів нашого організму. Органічні кислоти (щавлева, лимонна, яблучна, піровиноградна, янтарна) надають чаю різні відтінки смаку. Пектинові речовини забезпечують чаю збереження – вони покривають чайний лист тонкою желеподібною плівкою, охороняючи від зайвого намокання й псування.

У чайному настої міститься чимало корисних речовин, більшість з яких не руйнується навіть у гарячій воді.

 

 

 

2.4. Корисні і шкідливі властивості чаю.

У різних видів чаю є корисні і шкідливі властивості. Далі розглянемо їх в залежності від виду чаю.

Чорний чай. Фахівцям він давно відомий, як кращий засіб для зниження ваги. Саме чорний чай здатний «розтопити» зайвий жир шляхом збільшення обміну речовин і зниження рівня холестерину. Цей чай має лікувальні властивості, тому він був здавна популярний в китайській медицині. Дослідження в Університеті Джорджії показали, що чорний чай допомагає детоксикації організму і підвищенню обміну речовин, тому зайві кілограми сходять швидше. Попиваючи слабкий чорний чай за 10-15 хвилин до їжі, можна також зняти гостроту апетиту.

Червоний чай. Він готує матку до пологів. Жінки, які п'ють його, як стверджується, народжують швидше і безболісніше. Доведено фахівцями.

Слід пити до трьох чашок на день протягом останнього місяця вагітності.

Зелений чай. Цей чай не містить ні калорій, ні жиру. Він багатий антиоксидантами, які могли б допомогти запобігти ряду захворювань, таких як хвороби серця, гастрит, мігрень, депресія і навіть деякі види раку. У тому числі він показаний при захворюваннях легенів, яєчників, простати і шлунка. Зелений чай також зміцнює імунну систему і, як стверджується фахівцями, має протизапальну, протитромбозну, противірусну і антибактеріальну властивості. Зелений чай також допомагає спалювати жир. П'ять чашок чаю на день можуть знизити вагу вполовину приблизно за 10 місяців!

Тому він рекомендований, усім, особливо в країнах з поганою екологією, а також тим, хто хоче схуднути.

Стандартний крупнолистовий чай. Випиваючи його разом з молоком (98% населення роблять саме так), можна отримати денну норму поживних речовин. Всього чотири чашки чаю в день забезпечать: близько 17% від рекомендованої норми кальцію, 5% цинку, 22% вітаміну В2, 5% фолієвої кислоти, вітаміни В1 і В6. Чашка такого чаю також містить марганець, який має важливе значення для загального фізичного розвитку, а також калій, який допомагає підтримувати баланс рідини тіла. Чай відмінно підходить для тамування спраги. Справді, 40% випитої рідини людством припадає саме на цей вид чаю. Такий чай також хороший для зубів, оскільки він містить фтор. Було клінічно доведено, що чай також допомагає запобігти хворобі Альцсгеймера (старече слабоумство) тому що він дезактивує хімічні речовини, які знищують клітини мозку, що викликають дане захворювання.

У багатьох країнах світу чай є національним напоєм. У Китаї, наприклад, чаювання вважається дуже важливою подією. Коли гості приходять в будинок, господар ставить перед ними чашку ароматного чаю. Не відстають від китайців і англійці, які, до слова, вважаються однією з найбільш чаєлюбних націй у світі. А чайні церемонії там проводяться практично в кожній родині. В Україні чаювання не надто популярне, але, не дивлячись на це, кожен з нас знає, що чай - це не просто напій, що вгамовує спрагу, він відомий своїми корисними властивостями і є натуральним лікарським засобом.

Отже, чай здатний не тільки підбадьорити наш організм, на нього покладені більш складні завдання:

  1.   Він стимулює імунну систему людини, бореться з мікробами і вірусами і знижує ймовірність закупорки судин;
  2.   Сприяє зниженню рівня холестерину і є прекрасним засобом для боротьби із зайвою вагою;
  3.   Покращує роботу серцево-судинної системи;
  4.   Здатний знизити ризик розвитку ракових пухлин;
  5.   Покращує настрій, захищає від стресу, піднімає тиск;
  6.   Містить досить велику кількість фтору, що вельми корисно для зубів;
  7.   Знижує нервову напругу і допомагає активізувати роботу мозку;
  8.   Запобігає розвитку цукрового діабету;
  9.   Позбавляє від головних болів і втоми;
  10.  Знижує ризик ракових захворювань;
  11.  Знижує рівень холестерину в крові і кров'яний тиск;
  12.  Покращує роботу серцево-судинної, дихальної, нервової системи.
  13.  Здатний знищувати мікроби, в тому числі і стрептокок, тим самим запобігає появі дірок в зубах;
  14.  Знищує віруси і знижує рівень цукру в крові,
  15.  Володіє антибактеріальними властивостями;
  16.  Є відмінним засобом профілактики атеросклерозу, і навіть уповільнює процеси старіння організму.

До того ж чай  добре позначається на травленні і засвоєнні жирів. Не рекомендують вживати чорний чай дітям до п'яти років.

Чай може бути шкідливий. Крім кофеїну в чаї міститься теофілін - речовина, що має сечогінний ефект і збуджує центральну нервову систему. Крім того, дослідження показали, що теофілін може пригнічувати з'єднання фосфорної кислоти, що призводить до посиленого вироблення шлункової кислоти. Вирішальним фактором є міцність чаю і кількість його заварок. Чим вище фортеця, тим більше в чаї кофеїну, теофіліну та інших речовин.

Ще один істотний мінус міцного чаю - він нейтралізує і виводить з організму магній. Між тим, саме магній відповідає за стан нашої нервової системи. При його дефіциті виникає так званий синдром хронічної втоми з типовою для нього загальною слабкістю і плутаниною в думках. Крім того, недолік магнію веде до метеозалежності, нічних кошмарів, м `язової напруги і спазмів. Тому любителям чаю обов'язково слід включати в раціон продукти, багаті солями магнію - абрикоси, персики, цвітну капусту, горіхи, висівки, бобові.

Чай може бути шкідливий через те, що в ньому можуть бути присутні ароматизатори та барвники. Крім того, гарячий чай обпікає внутрішні органи, і в результаті можуть початися хворобливі зміни цих органів.

У завзятих любителів чаю можуть виникнути проблеми із зубами. З-за чорного чаю, наприклад, зуби жовтіють. А від зеленого чаю, якщо пити більше 5 чашок на день, руйнується емаль на зубах.

Також слід знати, що зелений чай має скріпляючу властивість, і тому його не варто пити людям , що страждають запорами. Протипоказаний зелений чай і гіпотонікам, так як він знижує артеріальний тиск.

Не рекомендується пити чай при високій температурі, адже чай, особливо міцний, і без того підвищує температуру тіла. І в жодному разі не можна запивати чаєм ліки, у тому числі полівітаміни. При такому з'єднанні часто з'являється осад, і в результаті препарати не засвоюються організмом.

Отже, висновок, чай має більше корисних властивостей, аніж протипоказань. Щоденне вживання чорного чаю нікому не зашкодить. З обережністю потрібно ставитися до інших видів чаю, таких як зелений, жовтий, червоний, чай з ароматизаторами.

 


РОЗДІЛ 3

ШКОДА ЧИ КОРИСТЬ: ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ ЧАЮ І КАВИ

3.1. Чай чи кава – за і проти.

Популярність кави і чаю вже давно заставила людей замислитися про шкоду і користь цих напоїв. Відносно кави є багато протиріч. В цьому розділі я спробую розібратися, що ж є міфом, а що правдою.

Кава, головним чином, вважається шкідливою через головний компонент - кофеїн.

Є багато невірних думок про властивості кави і ефектів впливу на здоров'я людини. Люди з давніх часів вживали напої і їжу, що містять кофеїн.

Продукти, що містять кофеїн. Чи лише кава містить кофеїн? Ця хімічна речовина знайдена і в інших рослинних продуктах, наприклад, в чаї. Крім того, є тенденція додавати кофеїн в безалкогольні напої, в такі як Кола.

Вміст кофеїну продуктах харчування (в 100 гр.):

  • кава зернова: 90 міліграм;
  • швидкорозчинна кава: 63 міліграми;
  • кава без кофеїну: 3 міліграми;
  • чорний чай: 42 міліграми;
  • зелений чай: 30 міліграм;
  • шоколадне молоко: 5 міліграм;
  • безалкогольні напої кокаїнового куща: 16 міліграм;
  • молочний шоколад: 6 міліграм;
  • гіркий шоколад: 20 міліграм;
  • шоколад з додаванням сиропу: 4 міліграми.

Кофеїн - помірний стимулятор. Вплив кофеїну на людей різний, залежно від їх чутливості до цього компонента. Деякі випивають декілька чашок в день, і кава не впливає на них ніяким чином, інші ж можуть відчувати зміни від однієї чашки.

Кофеїн після попадання в травну систему  дуже швидко розчиняється в організмі. Він не накопичується в організмі і виводиться через декілька годинників після вжитку.

 

Рис.3.1.  Вміст кофеїну в різних продуктах харчування (міліграм)

 

Кофеїн підвищує рівень допаміну в мозку. Допамін заставляє нас почувати себе краще і покращує настрій. Кофеїн має властивості, що впливають на функції тіла і мозку. Він є стимулятором центрально-нервової системи. Недавні дослідження показали, що помірні дози покращують пам'ять. Також кофеїн є сечогінним засобом.

Вважається, що вживання великої концентрації кофеїну може викликати обезводнення організму. Щоб уникнути цього доцільно вживати велику кількість води. Кофеїн може також викликати зменшення апетиту.

Чай практично не поступається в популярності каві. Цей напій крім кофеїну містить таніни. Завдяки таніну тонізуюча дію чаю менш виражена, ніж у кави, але більш тривала за часом. Вміст кофеїну в чаї залежить від ферментації чайного листя - чим інтенсивніше колір напою, тим більше в ньому міститься кофеїну. Чашка зеленого чаю містить 30 мг, а чорного - 40 мг кофеїну.

Протягом багатьох років люди вивчали дію кавою на організм. Більшість загальновідомих фактів вірні, але є ті, які ми брехливо приймаємо за правду.

 Отже, нижче приведені найпоширеніші «за» і «проти» кави і чаю.

Кава викликає безсоння, а чай навпаки, сприяє гарному сну.

Так, це факт. Але лише для тих людей, хто не вживає каву постійно, а робить це час від часу. Лише в цьому випадку їх сон порушується, особливо якщо чашка кави була випита хвилини за 30-60 до сну. Інші ж не можуть заснути, навіть в разі, якщо вони вживали каву за декілька годин до сну. Все залежить від індивідуальної чутливості. Для тих, хто п'є каву постійно, вживання цього напою перед сном не несе за собою жодного порушення сну. Але краще не зловживати кофеїном після п'яти годин вечора. Що стосується чаю, то він справді чинить заспокійливу дію на організм, не викликаючи побічних ефектів.

Кава збуджує нервову систему, а чай допомагає зняти нервову напругу.

Кофеїн, що міститься в каві збуджує нервову систему, активує її, людина стає дратівливішою і неспокійнішою. Чай впливає діаметрально протилежно, виявляючи заспокійливу дію.

Кава і чай  сприяють кращому обміну речовин в організмі людини.

Багато хто вважає, що після вживання їжі, необхідно випити каву, аби полегшити процес травлення. Дослідження не підтвердили цього. Більш того, вживання кави відразу після їжі може сприяти погіршенню засвоєння в організмі деяких продуктів.

Кава збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

У здорових людей, кави (2-4 чашки в день), що помірно вживає, не виявлено жодних тенденцій до розвитку захворювань серцево-судинної системи Жодне дослідження не підтвердило зв'язку між вживанням кави і серцевими нападами. Відносно кров'яного тиску - кава, чай і інші напої, що містять кофеїн, не викликають значного підвищення кров'яного тиску. У людей особливо чутливих до кофеїну може виявлятися незначне підвищення тиску, але, як правило, відбувається це всього на декілька годин.

 Кава викликає залежність.

Раптове припинення вживання кави тими, хто робив це регулярно, може привнести деякий дискомфорт в роботі організму: втома, сонливість, головний біль, і роздратування. Після чашки кави ці симптоми зникають. Проблеми починають виникати зазвичай через 12-14 годин, після вживання останньої порції продукту. На щастя, кофеїнова залежність виліковується швидко - приблизно протягом тижня.

Зелений чай шкідливий людям з виразковою хворобою.

Люди, що страждають виразкою дванадцятипалої кишки та виразкою шлунку, а також ті, у кого підвищена кислотність в шлунку, зобов’язані дотримуватись норм при вживанні зеленого чаю. Таким людям необхідно обмежити вживання зеленого чаю і в жодному разі не пити міцний чай, оскільки теофелін, що міститься в зеленому чаї, може створити умови, за яких буде вироблятися зайва кількість шлункової кислоти, а це заважатиме загоєнню виразок. У подібних випадках непогано пити чай з молоком, це до деякої міри прибирає стимуляцію вироблення шлункової кислоти.

Головне - правильно заварювати чай. Для того, щоб витягти всю користь з напою, слід знати, як правильно заварювати чай . Так, наприклад, зелений чай можна заварювати неодноразово, але бажано не більше п'яти разів. А от чорний чай - не більше одного разу. Причому, випивати його слід протягом п'ятнадцяти хвилин після заварювання.

У чорного чаю найбільш інтенсивно проходить процес мимовільного окислювання ароматичних складових, фенолу, ліпоїдів, ефірних масел.

Спосіб, коли спочатку робиться концентрований настій чаю, який потім розбавляється окропом за потребою, може завдати шкоди організму. Крім окислення на поверхні чаю утворюється плівка, небезпечна для травної системи людини. Тому випивати чай слід безпосередньо після його заварки.

Кава і чай не є основними продуктами харчування, необхідними жіночому організму, однак кавові зерна і чайна заварка є майже в кожній родині. Обидва ці напою дуже смачні, надають тонізуючу дію. Таким чином кава і чай при правильному дозуванні корисні, однак при зловживанні їх вплив на здоров'я жінки може бути різко негативною.

 

3.2. Негативні наслідки від вживання чаю і кави.

Мелена кава і чайна заварка заливаються кип'ятком, в якому крім інших складових частин розчиняються і алкалоїди - азотовмісні органічні сполуки, великі дози яких можуть бути токсичні. Алкалоїди діють на головний і спинний мозок. Кава і чай містять алкалоїд кофеїну. Раніше говорилося, що в чаї міститься специфічний алкалоїд теїну, проте вчені в останні роки встановили, що це не так. У каві міститься 1,2 - 1,4% кофеїну, тоді як в каві без кофеїну щонайбільше - 0.1%. У чаї значно більше кофеїну (приблизно до 5%). Однак кофеїн чаю пов'язаний з таніном, тому кофеїн чаю з травного тракту реасорбується значно повільніше. Отже, стимулюючу і тонізуючу дію чай починає пізніше кави, проте його дія більш позитивна. Кофеїн кави зазвичай надає стимулюючу дію на серцево-судинну систему, а кофеїн чаю - на головний мозок і центральну нервову систему.

Велика кількість кофеїну токсична, а смертельна доза складає десять грам (що відповідає ста чашечка кави, випитим одна за одною). В організмі кофеїн не накопичується, половина засвоєного кількості кофеїну розщеплюється через 3-5 годин, а через 24 години в організмі залишається лише незначна його кількість. Відповідно до новітніх дослідних даних, кофеїн не сприяє виникненню захворювань коронарних судин серця (шість чашок кави в день) або інших порушень здоров'я, наприклад цукрового діабету, цирозу печінки, інсульту і онкологічних захворювань. Подагра або виразкова хвороба шлунка також не є наслідком зловживання кави або чаю, а виникають в результаті неправильного харчування, куріння, і зловживанням алкоголем.

Кофеїн і дубильні речовини кави та чаю стимулюють секрецію слизової оболонки шлунка. Тому у чутливих людей після кави іноді починає боліти шлунок.

 

3.3. Користь кави і чаю

Кава і чай є своєрідними психостимуляторами, що здатні поліпшувати настрій, надавати бадьорості й стимулювати приплив сил. Кофеїн, що в них міститься, розширює серцеві судини і посилює процес кровообігу.
Підвищення працездатності під час споживання цих напоїв зумовлене тим, що вони сприяють перетворенню жирів «у пальне» для м’язової системи.
Що ж стосується більшої користі чаю для організму, ніж кави, то це питання спірне, адже багаторазові дослідження довели, що в разі дотримання схожих умов життя у любителів того чи того напою практично однакова тривалість життя.

Тож побоюватися інтоксикації під час вживання кави не треба. Однак зловживати цим напоєм не варто.

Чай та кава вільні від калорій до тих пір, поки в них не поклали цукор і вершки. Чай та кава містять понад 260 біологічно активних речовин і мають виражений тонізуючий, сечогінний та спазмолітичний вплив на організм.

У зеленому чаї містяться речовини – катехіни, які захищають оболонки (мембрани) наших клітин від руйнуючої дії вільних радикалів. Крім того, чай – це один із найпоширеніших адаптогенів, тобто речовин, які допомагають організму адаптуватися до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Як кава, так і чай сприяють зниженню вмісту етанолу (спирту) у крові та печінці, та його токсичного місцевого продукту розпаду в організмі – ацетальдегіду.

Результати світових дієтологічних шкіл підтверджують, що неміцно заварені чай та кава корисні при захворюваннях печінки та жовчовивідних шляхів. Єдине, що важливо – це індивідуально підібрані дози цих напоїв.

Для більшості людей ці напої корисні, і лише для тих, хто має порушення у роботі серцево-судинної системи, вживати їх потрібно помірно.

Безпечна доза чорної натуральної кави – не більше 2-х, зеленого чаю – не менше 2 чашок в день.

Напої, підсолоджені безкалорійними штучними замінниками цукру: у них справді немає калорій, але наслідки для ваги та здоров’я можуть бути непередбачуваними, тому краще відмовитися від них, або, у крайньому випадку, пити напої із звичайним цукром – шкоди буде менше.

Завдяки здатності очищати судини від холестерину, що накопичився, користь чаю дуже примітна для профілактики атеросклерозу судин, а найголовніше, інсульту і сердечних захворювань. Цей напій допомагає посилити кровообіг мозку і постачання його киснем. Флавоноїди, якими він багатий, допомагають запобігти згущуванню крові, що може викликати тромбоз судин. Потужні антиоксиданти, що містяться в чаї, (особливо, в зеленому, у великій кількості) захищають клітини нашого організму від старіння, виводять токсичні і радіоактивні речовини. Дуже вдалим з точки зору фітотерапії вважається поєднання чаю з різними травами, наприклад, з шипшиною, м’ятою, ромашкою, материнкою, звіробоєм. Такі відвари і настої можна з успіхом використовувати для профілактики і лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту, нервової системи. Користь чаю і трав вдало доповнюватимуть один одного.

Кава корисна для серця. Наші переваги — продовження наших недоліків. По-перше, є люди, у яких тиск дуже низький, і їм-то якраз би його і підвищити. (гіпотоніки). По-друге, кава корисна, оскільки є антиоксидантом.

Кава покращує концентрацію, зосередженість і короткочасну пам’ять. «Американські вчені провели дослідження» і встановили, що студенти, яким перед іспитом давали випити чашечку кави, вирішували завдання швидше і правильніше (різниця склала приблизно 10-15%), ніж ті, яким не давали.

Також кава покращує роботу травного тракту і  настрій. Американські вчені  знову «провели дослідження» і встановили, що серед людей, які регулярно вживають каву, відсоток самогубств значно нижчий.

 Кава може бути корисною при хворобі Паркінсона, захворюваннях печінки і діабеті, оберігає від раку, містить корисні для організму речовини: калій, кальцій, магній і фосфор.

Отже висновок істина, як завжди, десь посередині. По-перше, «дослідники поки не прийшли до єдиної думки», а по-друге, майже будь-яка речовина може бути і ліками, і отрутою. Все залежить від дозування. Наприклад, для води це — пару літрів на день. Для кави і чаю норми трохи менші, але принцип — той же. Пити каву чи чай літрами і «кофеїн внутрішньовенно» — можна, але не довго. Зовсім не пити — теж можна, але штучно обмежувати себе не варто. Чашечка-друга на день — нікому не зашкодить.

 

                      Анкета

1. Коли ви вперше дізналися про смак кави?

А)  ніколи

Б) до 11 років

В) до 15 років

Г) після 15 років

 

2. Як часто ви вживаєте ці напої?

 А) один раз

Б) досить часто

В) ніколи

 

3. З якою метою ви це робите?

А) для підняття настрою

Б) для підвищення працездатності

В) для зняття втоми

Г) просто так

 

4. Чи змішуєте ви кавові з іншими рідинами?

А) так

Б) ні

 

5. Чи вважаєте ви шкідливими ці напої?

А) так

Б) ні


ВИСНОВКИ

 

На сьогодні прийнято вважати, що кава однозначно шкідливіша чаю: ефект від її вживання настає швидше і проявляється  яскравіше, штучно викликаючи мобілізацію резервних сил організму, без урахування відповідності його справжнім потребам. Саме тому є люди, які погано її переносять. Для тих, хто не може похвалитися здоровою серцево-судинною системою - а таких серед дорослого населення більше 80%, саме різкий ефект кави є причиною поганого самопочуття.

Кава, як ніщо інше, виправдовує слова приказки: "здоровому все корисно, хворому - все шкідливо". Щоб реабілітувати улюблений багатьма здоровими людьми напій, з якого вони починають свій день, зауважу, що згідно з моїми дослідженнями, у кави знайшовся ряд цікавих переваг: регулярне вживання кави в помірних кількостях знижує ризики захворювання судинної, травної системи організму, стимулює мозкову діяльність, зменшує загрозу психічних  захворювань.

Дві-три чашки кави в день сприяють підвищенню загального фону настрою, вони також знижують ризик виникнення раку шкіри і хвороби Паркінсона в літньому віці, а ще - кава ефективніше аспірину знімає болі в м'язах.

Навряд чи кава є зовсім нешкідливим напоєм. Вона протипоказана людям, що страждають ішемією або атеросклерозом. Не рекомендується захоплюватися кавою і тим, у кого є проблеми з нирками. Протипоказана кава при безсонні, хворим на гіпертонію або глаукому. Не бажано пити каву дітям і літнім людям.

Не заважає і пам'ятати про те, що пити каву натще або відразу після ситного обіду шкідливо всім. Оптимальним часом для чашки кави вважається перша половина дня.

При серцево-судинних захворюваннях,  якщо є проблеми з серцем або підвищений тиск, то каву слід пити в мінімальних кількостях. При зниженому тиску, навпаки, показано використання корисних властивостей кави як ліків, що підвищують тиск. 

Кава підвищує працездатність, знімає втому і стимулює діяльність головного мозку. Цьому сприяє кофеїн, який є психомоторним стимулятором і поліпшуючим засобом кровопостачання мозкових судин.

Що стосується чаю - він також володіє стимулюючим ефектом, адже як і кава, чай містить кофеїн. Але ефект від чаю більш плавний і тривалий, тому напій цей сприймають всі. Втім, саме через плавність ефекту, чай не годиться для мобілізуючих ситуацій. Порівняно з кавою, кофеїну в чаї міститься менше в рази: так, наприклад, одна чашка натуральної кави містить 60-120 мг кофеїну, розчинної кави - 70 мг, подвійний еспрессо -100 мг, у той час як в чашці чорної чаю - 45 мг, а зеленого – 20мг.

У чаї містяться також вітаміни і рослинні антиоксиданти, які здатні давати позитивний ефект. Адже не дарма при застуді його пропонують навіть дітям.

А недавно чай потрапив в список найкорисніших напоїв, особливо це стосується зеленого чаю: він не тільки має виражені антиоксидантні властивості, але також знижує ризик розвитку остеопорозу, онкологічних захворювань і навіть мінімізує ризик розвитку хвороби Альцгеймера в похилому віці пояснюється це тим, що чай гальмує утворення жирових відкладень на внутрішній стінці судин, тим самим запобігаючи розвитку атеросклерозу - головної причини інсультів і недоумства в літньому віці.

І як підсумок така історія: шведський король Густав III (1771 - 1792) одного разу вирішив особисто перевірити, що є більш шкідливим для людини - чай чи кава. Для цього відібрали двох близнюків, засуджених до смертної кари. Першому три рази на день давали велику чашку чаю, другому - каву. Сам король до закінчення експерименту не дожив. Близнюки жили довго, але першим у віці 83 років помер все-таки той, хто пив чай.

 


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Драмшева С.Т. Теоретичні основи товарознавства продовольчих товарів. - М.: Економіка, 1996 
  2. Колесник О.О., Єлізарова Л.Г. Теоретичні основи товарознавства. - М.: Економіка, 1990 
  3. Коробкіна З.В. Товарознавство смакових товарів. - М.: Економіка, 1986 
  4. Кругляков Г.М. Круглякова Г.В. Товарознавство продовольчих товарів: Підручник, Мн: ураджай, 1998 
  5. Миколаєва М.А. Товарознавство споживчих товарів. Теоретичні основи. - М.: Норма, 1997 
  6. Мікуловіч Л.С., Брильовський О.А. Товарознавство продовольчих товарів. Навч. Посібник - К.: БГЕУ, 1998 
  7. Сирохман І.В., Раситюк Т.М. „Товарознавство смакових товарів”. Львів Видавництво ЛКА. – 2003 р.
  8. Сирохман П.Г., Задорожний І.М., Пономарьов П.Х. Товарознавство продовольчих товарів.-К.: Лібра, 1997. – 632с.
  9. Татарченко И.И. Химия субтропических и пищевкусовых продуктов: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений / И.И. Татарченко, И.Г. Мохначев, Г.И, Касьянов. – М.: Издательский центр «Академия», 2003. – 256 с.
  10. Шкарупа В.Ф., Голуб Б.О. Харчова безпечність кави та нових видів кавових напоїв/Товарознавство – наука, практика та перспективи розвитку в умовах ринку: Матеріали м/н науково-практичної конференції.-К.: 1999.-156с.

Інтернет-ресурси:

 

  1. Вікіпедія – вільної енциклопедія.
  2. Що таке :: Чай.
  3. teatips.ru – сайт про чай. Понад 1000 статей, понад 1700 ілюстрацій, більше 900 термінів у словнику. Чай, як напій, як елемент культури, як розвага, як філософія і як просто чай;
  4. zeremonia.ru – інформаційний портал про сорти і виробництві чаю. Виготовлення чаю засноване на старовинних традиціях: зелений чай, індійський чай, чай мате, чорний чай, цейлонський, ройбуш, каркаде – насолоджуйтеся чаюванням;
  5. TEA.ru – все про чай і чай про все, чайний портал;
  6. Zavarki.net – сайт про чай, як пити чай, інформація як правильно заварювати чай, цілющі властивості чаю, історія чаю, все про зеленому чаї;
  7. TEA4YOU.RU – все про чай: зелений чай, каркаде, мате, білий, китайський, як правильно заварювати, чорний, жовтий, сорти чаю, властивості. Всім хто вирішив навчитися пити чай за правилами, ресурс представить достатньо інформації для роздумів довідкового і рекомендаційного характеру.

ДОДАТОК 1.  Класифікація чаю

tea_types3 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tea_types5 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК 2.  Масова частка кофеїну в розчинній каві

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
27 січня
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку