НУШ 1 клас Я досліджую світ « Язик- орган смаку»

Про матеріал
Формувати уявлення про органи чуття і їх значенні для життєдіяльності організму; розвивати дослідницькі навички,спостережливість;виховувати допитливість, пізнавальний інтерес до власного організму, прагнення берегти власне здоров’я.
Перегляд файлу

НУШ 1 клас Я досліджую світ  « Язик- орган смаку»

І Організаційний момент

Привітання

Станьте, дітки, всі рівненько,

Посміхніться враз гарненько.

Дзвоник дзвонить: «Дзень-дзелень»,

Привітайтесь : "Добрий день!"

 

Вушка - прислухайтесь,

Очки - придивляйтесь,

Носик - глибше дихай,

Ротик - посміхнись.

 

Спинки - розправляйтесь,

Ручки - піднімайтесь.

Нумо до роботи

Дружно всі взялись!

 

ІІ. Перевірка знань учнів

 Ми з вами вивчили 4 органів чуття. Давайте згадаємо. Відгадайте загадки.

1. Сопе, хропе, часом чхає, сюди-туди зазирає,
на морозі замерзає, бо одежини не має. (Ніс)
2.Посягнеш — досягнеш, оглянешся — не побачиш. (Вуха)

3. Круглі озерця ніколи не замерзають. (Очі)

4.Тіло щільно прикриваю

Піт назовні виділяю

Захищаю, дихаю

Температуру тіла регулюю (Шкіра).

 

 

ІІІ.Повідомлення теми, мети, завдань уроку і мотивація навчання школярів.

Щоб дізнатися про який орган чуттів ми поговоримо сьогодні, треба відгадати загадку.

Якби не було у тебе того,

Не сказав би ти нічого. (Язик)

Діти об’єднуються в групи.

- Перш, ніж говорити далі, ми проведемо досліди: на столі стоять 3 склянки з водою. Чи можете ви, використовуючи органи зору, слуху, дотику  та нюху, визначити, в якої склянці солодка вода, солона вода, кисла ,  проста вода?

- А що для цього потрібно зробити?

 

- Який орган ви підключите до виконання завдання?

 

  Кожна группа отримує склянку. Діти пробують на смак воду.

 

-Яка вода знаходиться в кожній  із склянок?

 

-Які ще якості їжі розрізняє язик?

 

ІV.Сприймання і усвідомлення учнями нового матеріалу

 

Ознайомлення із органом смаку – язиком

 

Повісити малюнок язика.

«Як смачно!» - кажете ви, коли їси добре приготований обід, або фрукти, або тістечка. А що таке смак?

Візьми дрібку цукру і спробуйте її кінчиком язика. Відразу відчуєте: солодко.

Якщо замість цукру лизнете крупинку солі, відчуєте: це солоне.

А ось якщо кінчиком язика доторкнутися до лимону, то і не зрозумієш, який він. Тільки коли сік розчиниться у вас в роті і потрапить на бічні сторони язика, ти відчуєш: це кисле.

А коли спробуєш щось гірке, тобі не скажуть правду ні кінчик язика, ні його краї. Гірке ти відчуєш тільки тоді, коли воно потрапить на  задню частину язика.

Солодке і солоне язик відчуває своїм кінчиком, кисле - боками, а гірке - коренем.

Язик - це орган смаку. На ньому розташовані особливі смакові сосочки. З їх допомогою по смакових нервах передається сигнал в головний мозок і людина відчуває певний смак.

Язик — це орган чуття. Він допомагає нам визначити смак яблука, груші, цукру, тобто краще пізнавати навколишній світ.

  

Валеологічна хвилинка Давайте з вами трішечки побавимося.

Гімнастика для язичка

  1.               «Мавпочка»

Мавпочку покажи,

Язичка за губку заклади.

 

  1.               «Бегемот»

Ширше відкривай свій рот,

Як величезний бегемот.

 

  1.               «Трубочка»

До вовка сон чомусь не йде,

Він губи в трубочку складе.

 

  1.               «Кицька»

Вправно хлепче молочко

Кошенятко язичком.

З нижньої губки язичком

Теж ми злижемо молочко.

Робота з картками.

Виберіть 2 малюнки, які вказують: 

1 гупа -  на солодкий смак ( яблуко, полуниця)

2-кислий ( лимон, смородина)

3- солоний (солоний огірок, морська капуста)

4- гіркий –перець, цибуля.

 

V.Осмислення, узагальнення і систематизація знань.

1.Гра «Назвіть предмет за ознаками».

Я буду  називати ознаки предмета, а ви  відгадайте  цей предмет.

 Холодне, солодке, тане на язиці. (морозиво)

  Продовгувата, соковита, помаранчева ( морква)

  Міцний круглий коричневий ( горіх)

  Дуже кислий жовтий фрукт. (лимон)

  Помаранчовий круглий солодкий соковитий ( апельсин)

   Зелена кругла хрумка (капуста)

Висновок: смак — джерело великого задоволення. Він робить можливим отримання задоволення від їжі. Це відчуття дане людині для захисту. Воно застерігає від уживання їжі, що може бути небезпечною для організму.

2. Складання пам`ятки.

Пам’ятка «Як зберегти орган смаку»

    

  •                 Не можна їсти надто гарячу їжу або пити окріп.
  •                 Обов'язково необхідно перед їжею мити руки.
  •                 Не можна брати в рот невідомі препарати, рослини та інші предмети.
  •                 Пам'ятайте золоте правило: «коли я їм - я глухий і німий». Не розмовляйте під час їжі, це допоможе вам не вдавитися. 
  •                 Після прийому їжі прополощіть рот.
  •                 Не беріть до рота гострі предмети, щоб не поранити язика.
  •                 Систематично очищайте язик від нальоту, щоб уникнути попадання інфекції в організм.

VІ. Підсумок уроку

  1. Гра «Так чи ні»
  • Орган слуху –це вуха.
  • Орган нюху – це ніс.
  • Орган дотику – це руки. (шкіра)
  • Орган смаку – це язик.
  • Орган зору – це очі.
  • Працюй  довго за комп’ютером.
  • Уникай сильних шумів.
  • Пиши та читай  при поганому освітленні.
  • Чисти вуха гострими предметами.
  • Користуйся носовичком при нежиті.

 

  1. Підсумкова бесіда

Отже, органи чуття - пов'язують людину з навколишнім середовищем. Це наші вікна в світ. Вони дозволяють нам повноцінно вчитися і працювати, отримувти багато позитивних емоцій. Органи почуттів можна розвивати і тренувати. А, головне, їх необхідно берегти.

 

  1. Вправа «Мікрофон»
  • Назвіть, які позитивні емоції може відчувати людина завдяки «роботі» органів чуття?

 

  1. Рефлексія

Під керівництвом учителя учні встають, подумки кладуть на праву долоню знання, з якими прийшли на урок, на ліву - ті, що отримали на уроці. За командою вчителя долоньки з'єднуються (знання об'єдналися), і діти хором кажуть «Спасибі» собі і оточуючим за роботу на уроці.

      

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. грабовецька ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
3 жовтня 2020
Переглядів
3313
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку