Матеріали для дистанційного навчання з професійно - практичної підготовки виробничого навчання з професії "Кухар 3 розряду" 1.Обробка м'яса яловичини та приготування напівфабрикатів з нього. 2.Обробка м'яса телятини, свинини, баранини та приготування напівфабрикатів з нього. 3. Обробка субпродуктів та приготування напівфабрикатів з них. 4. Приготування натуральної січеної маси з різних видів м'яса та напівфабрикатів з неї. 5. Приготування котлетної маси з різних видів м'яса та напівфабрикатів з неї. 6. Обробка птиці, дичини та приготування напівфабрикатів з них.
ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
КЗО «ВАСИЛЬКІВСЬКЕ ПРОФЕСІЙНО – ТЕХНІЧНЕ УЧИЛИЩЕ» ДОР»
ОБЛАСНИЙ МЕТОДИЧНИЙ ФЕСТИВАЛЬ
«КРАЩИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ОСВІТНІЙ РЕСУРС»
НОМІНАЦІЯ
«КРАЩИЙ ЕЛЕКТРОННИЙ ОСВІТНІЙ РЕСУРС В ГАЛУЗІ РЕСТОРАННОГО СЕРВІСУ»
ДИСТАНЦІЙНИЙ КУРС
ДИСЦИПЛІНА:
«Виробниче навчання»
РОЗРОБНИК:
Майстер в/н РЯБОКОНОВА І.О.
ШЕВ’ЯКИНЕ
2024
ШЕВ’ЯКИНЕ
2024
Метою впровадження дистанційного навчання у ЗП(ПТ)О є організація якісного освітнього процесу «на відстані» з використанням новітніх інформаційно-комунікаційних засобів та відкритим доступом до освітніх ресурсів. Така форма навчання може швидко адаптуватись до вимог інформаційного суспільства та підготувати майбутнього фахівця. Гнучкість та широкий інструментарій дистанційної освіти дає змогу використовувати її технології при очній формі навчання (перевірка домашнього завдання, контроль рівня засвоєння навичок та вмінь, консультації в режимі «он-лайн», телеконференції), а також як окремий тип організації навчання (веб-курс, тренінг). З використанням новітніх засобів усі необхідні навчальні ресурси (підручники, посібники, дидактичний матеріал, педагогічні програмні засоби тощо) зберігаються в єдиному сховищі з постійним доступом до них.
Режим доступу: https://padlet.com/irrra2016/padlet-mc0bd1kjdy4mx0us
Укладач курсу:
Рябоконова Ірина Олександрівна, майстер виробничого навчання КЗО «ВПТУ»ДОР».
Рецензент: Волобуєва Олена Олексіївна, заступник директора з навчальної роботи КЗО «ВПТУ»ДОР».
Рецензія
У своїй методичній розробці майстер розкриває особливості дистанційного навчання у процесі професійно - практичної підготовки та використання он-лайн ресурсів для досягнення дидактичних цілей при організації освітнього процесу під час опанування теми «Обробка м’яса, субпродуктів, птиці, дичини та приготування напівфабрикатів з нього». Майстер показує, що використання сучасних цифрових технологій в реаліях сьогодення є певною необхідністю для досягнення результатів під час опанування обраною професією за дистанційною формою навчання.
Дистанційний курс розроблений на онлайн - дошці Padlet. Це зручний та простий у використанні веб - сервіс для зберігання, організації та спільної роботи з різним контентом: фотографії, текстові документи, відеоролики, презентації, електронні підручники, покликання на інші сайти мережі, які вміщують матеріал з теми для самоопрацювання та можуть зробити навчання цікавим та ефективним для здобувачів освіти.
Матеріал дистанційного курсу адресовано здобувачам освіти ЗП(ПТ)О та викладачам професійно – теоретичної підготовки.
Рецензент:
Заступник директора з НР Олена ВОЛОБУЄВА
Вступ 4 1. Складові дистанційного курсу 5 2. Інтерактивні вправи 6 3. Інтерактивні тести 7 4. Перелік відеоматеріалів 8 5. Перелік опорних конспектів 9 6. Перелік презентацій 9 7. Перелік інструкційно-технологічних карток 9 8. Робочий зошит з виробничого навчання 10 9. Дидактичний матеріал для учнів 10 Джерела 11 |
|
|
|
|
|
Вступ
Дистанцiйне навчання — це форма навчання з використанням комп’ютерних і телекомунiкацiйних технологiй, якi забезпечують iнтерактивну взаємодiю викладачiв та здобувачів освіти на рiзних етапах навчання i самостiйну роботу з матерiалами iнформацiйної мережi.
У наш час Інтернет-технологій багато аспектів нашого життя переноситься в мережу, прискорюючи тим самим темпи розвитку інформаційного суспільства і долаючи географічні бар’єри. Не стає виключенням і освіта. Зараз вже не обов’язково знаходитись поруч з викладачем. Достатньо великий час існує заочна форма навчання студентів. Але її можливості дуже обмежені. Інтернет дає змогу розширити їх, зробити заочне навчання справді повноцінним та всеохоплюючим.
Дистанційне навчання – сукупність наступних заходів:
У наш час в умовах економічних відносин і жорсткої конкуренції на ринку праці особливе значення мають знання, навички та досвід. Фахівець XXI століття - це людина, яка вільно володіє сучасними інформаційними технологіями, постійно підвищує і вдосконалює свій професійний рівень. Придбання нових знань і навичок, практично корисних і застосовуваних у роботі в епоху інформаційного суспільства значно розширює можливості самореалізації і сприяє кар'єрному росту. Проте одною з головних перешкод, що виникає на шляху тих, хто бажає продовжити навчання (враховуючи, що більшість з них вже працює), є брак часу. Більшість не має можливості приїжджати кожного дня на заняття до навчального закладу. Іншою значною перешкодою є відстань. Якщо навчальний заклад розташований в іншому місті, часто відвідувати заняття також незручно і дорого.
Дистанційне навчання дозволяє збільшити інтерес здобувачів освіти до навчання, сприяє істотним позитивним змінам у діяльності всіх учасників освітнього процесу, підвищуючи їх інтелектуальний потенціал та рівень володіння новими інформаційними технологіями. Одним з основних елементів дистанційного навчання є дистанційний курс.
«Обробка м’яса, субпродуктів, птиці, дичини та приготування напівфабрикати з нього»
№ п/ п |
Тема заняття |
1 |
Обробка м’яса яловичини та приготування напівфабрикатів з нього. |
2 |
Обробка м’яса телятини, свинини, баранини та приготування напівфабрикатів з нього. |
3 |
Обробка субпродуктів та приготування напівфабрикатів з них. |
4 |
Приготування натуральної січеної маси з різних видів м’яса та напівфабрикатів з неї. |
5 |
Приготування котлетної маси з різних видів м’яса та напівфабрикатів з неї. |
6 |
Обробка птиці, дичини та приготування напівфабрикатів з них. |
Заняття курсу створені у вигляді дошки Padlet на якій розміщені опорні конспекти з теми, презентації, інструкційно - технологічні карти, відео, інтерактивні вправи, тести, навчальний посібник, робочий зошит.
зконструйовано на платформі-конструкторі: «Kahoot!»
Назва інтерактивної вправи: «Механічна обробка м’яса»
Посилання на вправу:
https://create.kahoot.it/details/e76e3216-2516-460c-b856-a92bcbaaffd7
зконструйовано на платформі-конструкторі: «Оnline Test Pad»
Назва інтерактивної вправи: «Напівфабрикати з м’яса»
Посилання на вправу:
https://onlinetestpad.com/plsvpwlfrw2ww
зконструйовано на генераторі ребусів: http://rebus1.com/ua/index.php?item=rebus_generator
Посилання на вправу:
https://docs.google.com/document/d/1BHJyHAwxIOC_7qPTBP0mC98fNOukLVm3/edit
Це онлайн-сервіси, які дозволяють створювати інтерактивні вправи, за допомогою, яких здобувачі освіти можуть перевірити та закріпити набуті знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу.
Ігрові вправи використовуються як тренажер при повторенні, як навчальні завдання або домашні завдання.
Для контролю знань здобувачів освіти окрім інтерактивних вправ створені тестові завдання за допомогою платформи «На урок», як для активізації та корекції опорних знань, так і для систематизації та узагальнення знань.
Деякі тестові завдання поєднуються з зображеннями, що ілюструють або питання або відповідь.
Назва: «Кулінарне розбирання і обвалювання яловичої туші»
https://naurok.com.ua/test/kulinarne-rozbirannya-i-obvalyuvannya-yalovicho-tushi-2799154.html
Назва: «Приготування напівфабрикатів з м’яса»
https://naurok.com.ua/test/prigotuvannya-velikoshmatkovih-napivfabrikativ-z-m-yasa-2755681.html
Назва: «Кулінарне розбирання і обвалювання свинячої, баранячої і телячої туші»
Назва: «Обробка сільськогосподарської птиці та дичини, напівфабрикатів з неї»
https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=2003232
Тестові завдання до теми «Приготування напівфабрикатів з м’яса» розроблено у відповідністю до державного стандарту «Кухар» СП (ПТ)О 5122.І.56.10-2021 (наказ Міністерства освіти і науки України № 1133 від 26.10.2021),
Тестові завдання розроблені з метою визначення рівня навчальних досягнень здобувачів освіти з даної теми, що повністю відповідає вимогам освітньої програми підготовки кваліфікованих робітників за кваліфікацією «Кухар 3 розряду»
Тестові завдання розроблені за допомогою платформи «На урок» , що дає можливість проводити контроль рівня знань здобувачів освіти під час дистанційної форми навчання
4. Перелік відеоматеріалів, які вбудовані до дошки Padlet.
https://youtu.be/C0XK_7kcabo Механічна кулінарна обробка та підготовка м’яса. Приготування великошматкових напівфабрикатів з м’яса
https://youtu.be/sBnCNdavOGg Великошматкові напівфабрикати з м’яса
https://youtu.be/axyYLS4ZH5s Види паніровки
https://youtu.be/NZ6axNFsBI8 Приготування напівфабрикатів з м’яса порційних, дрібно шматкових
https://youtu.be/uN4iDkamZ3U М’ясні н/ф з яловичини
https://youtu.be/wSVnQe2cg14 М’ясні н/ф з свинини
https://youtu.be/1A0ihNuNNXk Приготування напівфабрикату «Крученики волинські»
https://youtu.be/gHkA_rsR1tU Приготування напівфабрикату «Ромштекс»
https://youtu.be/Y-YvXbzRnQ0 Приготування напівфабрикату «Біфштекс з яловичини»
https://youtu.be/oTUYqtbNqm8 Приготування напівфабрикату «Ескалоп»
https://youtu.be/ofkRIn3G4vY Приготування натуральної січеної і котлетної маси та напівфабрикатів з них
https://youtu.be/4pxJ9vEUdnY Приготування котлетної маси з м’яса
https://youtu.be/-FtHU1XOKg0 Приготування напівфабрикатів з м’ясної котлетної маси
https://youtu.be/-7v8pXIYRZQ н/ф «Ковбаски львівські»
https://youtu.be/jFzM99_xmyM Первинна обробка птиці
https://youtu.be/WbwkuTtxsos Механічна кулінарна оборбка птиці, підготовка до фарширування
https://youtu.be/Hfm-6tiQfzA Напівфабрикати з птиці
5. Перелік опорних конспектів розміщених на дошці Padlet
1. Класифікація напівфабрикатів з м’яса.
2. Види напівфабрикатів з м’яса.
3. Великошматкові напівфабрикати з м’яса.
4. Напівфабрикати з січеної маси з м’яса.
5. Механічна кулінарна оброка м’яса та субпродуктів. Приготування напівфабрикатів з м’яса.
6. Обробка субпродуктів.
7. Напівфабрикати з м’яса птиці.
6. Перелік презентацій розміщених на дошці Padlet
2. Класифікація м’яса.
3. Розробка яловичини та свинини.
4. Транширування птиці.
7. Перелік інструкційно-технологічних карток розміщених на дошці Padlet
Посилання:
8. Робочий зошит з виробничого навчання
«ПРИГОТУВАННЯ НАПІВФАБРИКАТІВ З М’ЯСА ТА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ»
за допомогою застосунка ourboox
https://www.ourboox.com/book-preview/1569184/
9. Дидактичний матеріал для здобувачів освіти
«Технологія приготування напівфабрикатів з м’яса, птиці та субпродуктів»
Посилання:
ДЖЕРЕЛА:
Інтернет-джерела