«Оцінювання екологічних небезпек за місцем проживання, що впливають на здоров’я громади».

Про матеріал
Практичне завдання №14 «Оцінювання екологічних небезпек за місцем проживання, що впливають на здоров’я громади». Мета: оцінити рівень екологічних небезпек за місцем проживання, що впливають на здоров’я громади. 1. Пошук інформації щодо екологічних небезпек за місцем проживання, що впливають на здоров’я громади . 2. Аналіз отриманої інформації. Обговорення цієї інформації з дорослими, які займаються екологічними проблемами. Розробка критеріїв оцінки рівня екологічних небезпек за місцем проживання. 3. Розробка системи заходів, які треба здійснити для оцінки екологічних небезпек своєї місцевості. 4. Проведення робіт щодо оцінки екологічних небезпек разом з дорослими, які займаються екологічними проблемами. 5. Оформлення результатів проведеної роботи та їх презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне завдання №14 «Оцінювання екологічних небезпек за місцем проживання, що впливають на здоров’я громади». Мета: оцінити рівень екологічних небезпек за місцем проживання, що впливають на здоров’я громади. Підготувала Кирієнко Маргарита

Номер слайду 2

2 Чернігів це регіон з достатньо розвинутими промисловістю та сільським господарством, багатий природними і рекреаційними ресурсами. Надра Чернігівщини порівняно багаті на корисні копалини. Область є однією з найбагатших за запасами водних ресурсів. (територією протікає 1200 річок загальною довжиною близько 8.5 тис. км)Проте екологічний стан області потребує негайного поліпшення. До основних екологічних проблем Чернігівщини належать наявність великої кількості непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, ризик забруднення підземних водоносних горизонтів через наявність недіючих та незатампонованих артезіанських свердловин, складування твердих побутових відходів тощо

Номер слайду 3

3 Основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в області, займають тверді побутові відходи та виробничі 4 класу небезпеки, які в основному вивозяться на полігони, сміттєзвалища, накопичувачі тощо. На сьогоднішній день на території області тверді побутові відходи складуються на 26 полігонах та 771 сільських сміттєзвалищах, площа земель під якими становить понад 630 га. Щорічна кількість відходів, які розміщуються на вказаних об’єктах, становить близько 500 тис. тонн. Невирішеною проблемою залишається безпечність Чернігівського міського сміттєзвалища, яке знаходиться поблизу житлового масиву Масани. На сьогоднішній день на полігоні твердих побутових відходів розміщено біля 20 млн м3 відходів. Площа під розміщення відходів практично вичерпана, але таке розміщення подовжується в обсягах близько 180 тис. тонн щорічно. Шляхи вирішення цього питання неодноразово обговорювалися на нарадах в облдержадміністрації. Зважаючи на те, що щороку кількість відходів, які вивозяться на полігон, значно збільшується, вирішення цієї проблеми можливе тільки шляхом будівництва сміттєсортувального та сміттєпереробного комплексу.

Номер слайду 4

За результатами облікових даних станом на 31.12.2010 р. в області залишається 857,8 тонн хімічних засобів захисту рослин, непридатних до використання, в 192 місцях зберігання. З них у незадовільному стані зберігається майже 241 тонна в 63 місцях. Більша частина зберігається на колишніх колгоспних складах у зруйнованих приміщеннях, під відкритим небом та в інших місцях, що не відповідають нормативним вимогам. Розв’язання цієї проблеми стало одним з екологічних пріоритетів роботи органів влади на регіональному рівні. Рішенням обласної ради від 25.03.2011р. «Про затвердження переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2011 рік» було вирішено консолідувати кошти обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища на проведення робіт із забезпечення утилізації хімічних засобів захисту рослин з території усієї області протягом 2011 року. Таким чином, буде забезпечено повне звільнення регіону від отрутохімікатів. На ці роботи передбачено виділити 12,3 млн грн коштів фонду охорони навколишнього природного середовища. Для повного очищення всієї території регіону решту фінансування має забезпечити Державний фонд охорони навколишнього природного середовища

Номер слайду 5

5 У Східному регіоні (туди входить Чернігів) – можливе підвищення температури, з можемо напророкувати, що в нашому регіоні можлива невелика засуха. У Східному регіоні крім постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (38%), суттєву роль в забрудненні повітря відіграє – добувна промисловість (23%) і розроблення кар’єрів (23%).

Номер слайду 6

Гострою залишається проблема охорони підземних водоносних горизонтів від забруднення через недіючі артезіанські свердловини. У порівнянні з промисловими областями України, які мають значні обсяги викидів у атмосферне повітря, Чернігівщина відноситься до тих, де проблема забруднення повітря не стоїть дуже гостро. Динаміка загальних обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря Чернігівської області протягом останніх років від стаціонарних та пересувних джерел забруднення майже незмінна.

Номер слайду 7

7*- викиди від пересувних джерел забруднення Головним управлінням статистики у Чернігівській області з 2016 не розраховувались.

Номер слайду 8

8 Додаючи деякі неперелічені вище питання, до екологічних проблем області слід віднести забруднення атмосферного повітря викидами промислових підприємств та автотранспорту, природних водоймищ — неочищеними та недостатньо очищеними стічними водами промислових підприємств, житлово-комунального комплексу, дренажними водами зрошувальних систем, забруднення та виснаження підземних водоносних горизонтів, збільшення виробничих та побутових відходів (у т.ч. токсично небезпечних), прогресуючу деградацію земельних ресурсів, збільшення еродованих сільськогосподарських угідь, скорочення вмісту гумусу, збільшення кислотності і засолення грунтів.

Номер слайду 9

Шляхи розв’язання екологічних проблем, стратегія екологічної безпеки і стійкого розвитку все ще залишаються невизначеними та невирішеними. Щоб забезпечити екологічну рівновагу регіону, необхідним є виконання низки заходів. Я пропоную такі основні шляхи подолання екологічних проблем на Чернігівщині: - Потрібно побудувати сміттєпереробні заводи, ввести в дію міні-ТЕЦ на газу із сміттєвих звалищ, а також запровадити спеціальні екологічні служби, які мають прибирати території від сміття. - Вирішення проблем очистки стічних вод та забезпечення ефективної роботи очисних споруд можливе при проведенні комплексу першочергових робіт по їх реконструкції на об’єктах житлово-комунального господарства. - Створити державний реєстр з обліку токсичних відходів і провести їх утилізацію, а тим, що не можуть бути утилізовані, потрібно вирішити належне безпечне зберігання. - Сформувати екологічну мережу, що включає частину земель, на яких залишилися незмінні або незначно змінені природні ландшафти, задля їх збереження у подальшому.- Забезпечити раціональне використання надр. 6. Сприяти залученню громадськості до участі у виконанні екологічних програм, розробки й реалізації програм екологічної освіти та виховання

Номер слайду 10

– На сьогодні Чернігівщина серед регіонів України з найкращим екологічним станом довкілля, – відмітила голова ОДА. – Разом з тим, ми маємо чимало проблемних питань у сфері охорони та захисту навколишнього природного середовища.10 Обговорення інформації про екологічний стан Чернігова дорослими, які займаються екологічними проблемами.

Номер слайду 11

11 Стан навколишнього природного середовища Чернігівщини оцінюється неоднозначно: просторові переваги і перспективність розвитку природних комплексів, здатність до самоочищення поєднуються зі значним антропогенним тиском на нього. Найактуальнішими проблемами для Чернігівщини, як регіону з розвиненим агровиробництвом, є врегулювання питання розорювання прибережних захисних смуг та водоохоронних зон. Крім того, значної шкоди флорі та фауні завдає діяльність фермерів, що не дотримуються норм природоохоронного законодавства. Як приклад – масова загибель бджіл під час обробки полів отрутохімікатами, забруднення хімічними речовинами річок і озер області, в результаті чого знищуються водні біоресурси. Незаконна вирубка лісових насаджень та нелегальний обіг деревини, стихійні сміттєзвалища та пожежі, що виникають в тому числі внаслідок спалювання решток сухої рослинності та відходів. Ці антропогенні фактори створюють справжню загрозу природним екосистемам Полісся.

Номер слайду 12

12- Представники екологічного активу громадськості висловили свої міркування та пропозиції щодо кожного з обговорених питань та озвучили ті проблеми, якими опікуються особисто. Зокрема, відсутність меж об’єктів природно-заповідного фонду, що унеможливлює реалізацію державної природоохоронної політики. Також поскаржилися на неналежне реагування на звернення з боку громад до правоохоронних органів на місцях. Окремо було озвучене питання вирубки самосійних лісів та відсутність механізму захисту подібних природних об’єктів.

Номер слайду 13

Дякую за увагу! Гарного дня :)

pptx
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
872
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку