Однорідні члени речення

Про матеріал
Презентація до уроку однорідні члени речення 5 клас українська мова. Тема однорідні члени речення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Однорідні члени речення із сполучниковим, безсполучниковим і змішаним зв’язком

Номер слайду 8

Перлами, росою, сонцем, далиною вмиваються поля… В. Сосюра

Номер слайду 9

1. А на землі синьоокі проліски, перші фіалки соромливо піднімають голівки.2. Осінній вітер одгуляв, затих.3. Заходила тепла, тиха, лагідна ніч.4. Я б забув і образу, і сльози.5. Вітер в гаю нагинає лозу і тополю.6. Вітер з заходу дув поривчасто й непостійно.

Номер слайду 10

До чого ж гарно й весело було в нашому городі! Ото як вийти з сіней та подивитись навколо — геть-чисто все зелене та буйне. Цвіте малина, смородина, огірки, квасоля. Рослини лізли одна на одну, переплітались, дерлися на хлів, на стріху, повзли на тин. А вздовж тину, за старою повіткою, росли великі кущі смородини, бузини і ще якихось невідомих рослин. Там неслися кури нишком од матері і різне дрібне птаство. А соняшника, а маку, буряків, лободи, укропу, моркви! А малини - червоної, білої! А вишень, а груш солодких! (О. Довженко).

Номер слайду 11

1. У якому реченні однорідні члени поєднані сполучниковим зв'язком?а) Ніч темна людей всіх потомлених скрила під темні, широкії крила.б) Парк прикрашали статуї, фонтани, альтанки. в) Не заздрю ницим, і духовно вбогим, і хитро ситим в сонній тишині.г) Світло хвилями ллється з неба, сповняє повітря, несито пожирає тіні на землі. 

Номер слайду 12

2. Вкажіть речення, у якому зв'язок між однорідними членами безсполучниковий.а)Повітря пахне торф'яним духом і весняним випаром сирих вільхових дров .б) Тихо та ясно у материній душі .в)Вітер в гаю нагинає лозу і тополю .г)Йдемо крізь ніч, крізь бурю у степу.  

Номер слайду 13

3. У якому реченні між однорідними членами змішаний зв'язок? а)Тужлива пісня зринає з сопілки, та не розважає сумного серця.б) В сторожці пахло сонцем, сухими теплими ящиками з-під насіння деревієм.в) Пахнув дід теплою землею і трохи полином.г) Любіть травинку, тваринку, і сонце завтрашнього дня.  

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати п. 20, с.143 Виконати впр.209 ( письмово) 7-9 балів. Виписати з підручника будь-якої дисципліни по два речення з однорідними членами, з'єднаними єднальними, протиставними і розділовими сполучниками. 10-12 балів.

pptx
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку