Однорідні члени речення(із сполучниковим, безсполучниковим і змішаним зв’язком)

Про матеріал
Мета: поглибити знання про однорідні члени речення; сформувати загальнопізнавальні вміння знаходити однорідні члени речення та визначати їх вид, аналізувати зв’язок між ними (сполучниковий, безсполучниковий чи змішаний), а також смислові відношення, правильно розставляти розділові знаки та інтонувати речення з однорідними членами; розвивати творчі вміння складати речення з однорідними членами та використовувати їх в усному та писемному мовленні, сприяти вихованню естетичного розвитку особистості засобами краси природних надбань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення з однорідними членами. Однорідні члени речення(із сполучниковим, безсполучниковим і змішаним зв’язком)

Номер слайду 2

Перлами , росою , сонцем , далиною вмиваються поля В.Сосюра

Номер слайду 3

1.Виступають одним членом речення 2.Відповідають на одне запитання 3.Залежать від одного головного члена в реченні 1.Виступають одним членом речення Ознаки однорідних членів речення Другорядні Головні Види однорідних членів речення за їх синтаксичною функцією

Номер слайду 4

Старезний , густий, предковічний ліс на Волині. (Л.Українка) Починалося нове життя з новими стосунками , з новими інтересами. (О.Гончар) Непоширені Поширені (мають при собі залежні слова)

Номер слайду 5

Довкола вже не тільки торішнє пріле листя, а й зелена трава. ? Протиставні Чи то садок, чи то город, чи то поле. ? Розділові Тільки на хмари виллю і жаль, і жагу. ? Єднальні Приклади Сполучники Відношення між однорідними членами речення

Номер слайду 6

Безсполучниковий Галя швидко вдяглася, вийшла до вітальні. Змішаний (перелічувальна інтонація + сполучник) Любіть травинку, і тваринку , і сонце завтрашнього дня , вечірню в попелі жаринку , шляхетну інохідь коня.

Номер слайду 7

І варіант ІІ варіант Поля й степи, І вчора , ріки й озера, і сьогодні, ліси і гори. і завтра , і завжди.

Номер слайду 8

Конструктивне завдання (реконструювання речень з метою поширення їх однорідними членами) Гроза пройшла. Зітхнули трави. Квітки головки підняли , І сонце тепле і ласкаве Спинило погляд на землі.

Номер слайду 9

Творча робота “ Наслідуючи автора” Ліс густий , , , Споконвічний ліс росте, Не проб’ється навіть сонце Крізь гілля його густе. Велетенські граби, , , , , Раз в століття полягають Після віку боротьби.

Номер слайду 10

Домашнє завдання Теоретичний матеріал с. 158 – 159 Вправа 254 * Записати 7-10 прислів’їв з однорідними членами речення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Данилюк Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 січня 2019
Переглядів
14475
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку