Тема. "Контрольний детальний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису місцевості"

Про матеріал
Тема "Контрольний детальний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису місцевості" дає можливість перевірити вміння восьмикласників писати перекази розповідного тексту з елементами опису місцевості, з'ясувати рівень мовної грамотності, вміння висловлювати свої думки; розвивати усне та писемне мовлення, мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати типологічний, композиційний і змістовий аналіз художнього тексту; виховувати любов до рідного краю.
Перегляд файлу

Тема. Контрольний детальний переказ тексту розповідного характеру з елементами опису місцевості

 

Мета: перевірити вміння восьмикласників писати перекази розповідного тексту з елементами опису місцевості, з'ясувати рівень мовної грамотності, вміння висловлювати свої думки; розвивати усне та писемне мовлення, мовленнєво-комунікативні вміння здійснювати типологічний, композиційний і змістовий аналіз художнього тексту; виховувати любов до рідного краю.

Обладнання:  текст переказу, фотографії


ХІД  УРОКУ
I. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ УЧНІВ
Робота з повторення.
Учитель нагадує учням відомості про даний вид переказу та основні вимоги до його написання.
II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ Й МЕТИ УРОКУ
III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ
Запитання і завдання учням.
— Які асоціації виникають у вас, коли ви чуєте словосполучення «рідне місто» Складіть асоціативний ланцюжок. Про що, на вашу думку, може йти мова у тексті з назвою «Центральна площа міста Харкова»?
IV.   ОПРАЦЮВАННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1.   Читання вчителем тексту переказу.

Центральна площа міста Харкова

Центральна площа Харкова, де знаходяться усі найважливіші адміністративні установи міста, - це площа Свободи, яка вражає своїми гігантськими розмірами.  Харківська площа Свободи – найбільша в Україні, шоста в Європі і дванадцята у світі. Її площа – неповних 12 гектарів, У довжину вона досягає 750 м, а ширина її прямокутної частини – 125м.

Візуально і конструктивно площа виконана у вигляді хімічної колби. Прямокутна частина виходить до Сумської вулиці, а кругла – до проспекту Науки. Діаметр кола – 350 метрів.

Площу Свободи збудували у 1926 – 1928 рр., у той час, коли Харків був столицею України. На початку свого існування площа мала ім’я революціонера Фелікса Дзержинського. Сам він і керував її побудовою. У 1995 р. площа отримала свою теперішню назву.

Головною візитівкою площі є дім державної промисловості – Держпром, який збудований у 1928 році. Будівля має 13 поверхів. Її висота сягає 63 м, а разом з першою телевежею, встановленою на даху будівлі, - 108 м. Держпром увійшов до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Цей унікальний архітектурно-історичний пам'ятник вважається першим хмарочосом в радянській Україні і являє собою групу корпусів, з'єднаних різнорівневими переходами.

Також на площі Свободи розташований Харківський національний університет ім. В.М. Каразіна, заснований у 1805 році. Він є одним з найстаріших і найбільших вищих навчальних закладів України.

Знаменними в архітектурному ансамблі цієї території є й будинок обласної ради народних депутатів та готель «Харків».

Спеціально до чемпіонату Європи з футболу 2012 року на площі  був побудований 11-поверховий п'ятизірковий готель «Харків Палас». Будівля готелю було спроектована в характерному для площі стилі конструктивізму і гармонійно вписалася в його ансамбль.

На площі часто проводяться різні заходи і виставки. Тут влаштовуються концерти, ярмарки, святкові демонстрації.

  До Нового року споруджують льодове місто або інші розваги. Різні інсталяції або тематичні локації облаштовують і в інші пори року. Тимчасові споруди існують до декількох місяців. Розміри та місткість площі Свободи дозволяють легко розмістити все необхідне.


2. Короткий аналіз змісту тексту.
— Чим приваблює і зачаровує вас площа Свободи? Чим дивують відвідувачів будівлі, які оточують площу?
— Поясніть назву тексту.
3. Словниково-орфографічна робота.
4. Повторне читання тексту.
5. Складання плану та написання переказу на чернетках.
6. Написання переказу.
VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКІВ
Інтерактивна вправа «Мікрофон».
Що з почутого сьогодні ви розповіли б своїм знайомим з інших міст?
VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 
Повторити відомості про відокремлені члени речення.

 

 

 

docx
Додано
21 січня 2019
Переглядів
4854
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку