Однорідні члени речення. Розділові знаки в реченнях з однорідними членами.

Про матеріал
У даній презентації Ви дізнаєтеся про те, які члени речення називаються однорідними, зможете на практиці розпізнавати їх в реченнях, правильно інтонувати речення з однорідними членами, розставляти розділові знаки в реченнях з однорідними членами, знаходити і виправляти пунктуаційні помилки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Однорідні члени речення. Сполучниковий та безсполучниковий зв’язок між однорідними членами речення

Номер слайду 2

Головні та другорядні члени речення

Номер слайду 3

Однорідними називаються такі члени речення, які рівноправні між собою, стосуються того самого слова в реченні, виконують однакову синтаксичну роль і відповідають на те саме питання.

Номер слайду 4

Однорідні члени реченняпов’язані за змістом з одним словом у реченнівиступають однаковими членами речення!!! Однорідними можуть бути будь-які члени речення !!!відповідають на одне питання. Речення, які мають однорідні члени називаються ускладненими

Номер слайду 5

Між собою однорідні члени речення можуть поєднуватись різними типами зв’язку: Безсполучниковийзв’язок -за допомогою інтонації переліку. Вітер віє, повіває,по полю гуляє. О, О, О. Сполучниковий зв’язок -за допомогою сполучниківа, але, та(і) Недавно листя тріпотіло над головою, а тепер голосно шелестить. О, а О.- за допомогою повторюваних сполучників і, й, чи, або, та(і)Взяв лице в холодні я долоні, і дивлюсь, і слухаю, і жду (В. Сосюра.) О, і О, і О, і О.змішаний зв’язокіО, іО, О, ОТягнуться до сонцяі квіти, і трави, віти кучеряві,гори голубі.і О, і О, О, О.

Номер слайду 6

За будовою однорідні члени речення бувають: непоширені (виражені одним повнозначним словом) поширені (виражені кількома повнозначними словами)І сонце (непоширений), й день (непоширений), і вишня в цвіті (поширений), і творчості крилата мить(поширений) (П. Тичина).

Номер слайду 7

1. У букеті були айстри, чорнобривці, флокси. (О,О,О)(Однорідні підмети поєднані безсполучниковим зв’язком)2. Справа і зліва віяло свіжістю і ароматом води.3. На клумбах пишно цвіли червоні канни і герані бузкові іриси і жовті гвоздики.4. Хліб і сіль завжди мали стояти на столі українця. 5. Голубі сині фіолетові рожеві пасма снувались над горами (І. Цюпа). 6. Над лісом і над полем чути спів жайворонка. Для самостійного виконання. Прочитайте й перепишіть речення, розставляючи пропущені розділові знаки. Визначте синтаксичну рольоднорідних членів, тип зв’язку між ними та позначте їх схематично.

Номер слайду 8

Урок завершено. Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Атамас Ада Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сергієнко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
2883
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку