Звертання. Розділові знаки в реченнях, що містять звертання.

Про матеріал
На цьому уроці Ви зможете на практиці поглибити знання про звертання та розділові знаки при звертаннях . Навчитеся визначати та утворювати форми кличного відмінка іменників, правильно інтонувати речення зі звертаннями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запрошую на урокукраїнськоїмовиrrrrr

Номер слайду 2

Звертання. Розділові знаки у реченнях , що містять звертання.

Номер слайду 3

Звертанням називають слово в реченні, що означає особу чи предмет, до якого звернена мова. Звертання не є членами речення, не відповідають на жодне запитання, не пов’язуються жодним типом зв’язку з головними та другорядними членами речення. Звертання, виражене словосполученням, називається поширеним.

Номер слайду 4

Звертання може стояти на початку, в середині та в кінці речення. Воно відокремлюється комою чи знаком оклику, якщо стоїть на початку речення; комами з обох боків, якщо стоїть у середині речення; і комою від попередніх слів, якщо стоїть у кінці речення. Якщо при звертанні стоять пояснювальні слова, то такі звертання називаються поширеними.

Номер слайду 5

I відміна. II відміна. III відміна. IV відмінаіменники жіночого та чоловічого і подвійного роду із закінченням -а, -я (правда, ідея, Микола, собака, невдаха, суддя). іменники чоловічого роду з кінцевим приголосним та -й або з закінченням -о, -е (товариш, вирій, батько, Дніпро,дідище), а також іменники середнього роду на -о,-е,-я (око, море, знання), іменники жіночого роду з кінцевим приголосним (ніч, любов, радість) та слово мати. іменники середнього роду з закінченням -а, -я, які при відмінюванні набувають суфіксів -ат- -ят- або -ен- (теля, дівча, ім’я, хлоп’я). Поділ іменників на відміни

Номер слайду 6

Групи іменників. Запам’ятай! До м’якої групи належать іменники середнього роду на –е з основою на нешиплячий приголосний (сонце, поле), бо в них під час відмінювання кінцевий приголосний основи стає м’яким: [сонц’а].

Номер слайду 7

У кличному відмінку однини іменників І відміни вживаються закінчення -о, -е, -є, -ю: О мають іменники твердої групи: Ганно, книжко. Е мають іменники м’якої й мішаної груп: воле, земле, душе, круче.Є мають іменники м’якої групи після голосного та апострофа: Маріє, Софіє, сім’є. Ю мають деякі пестливі іменники м’якої групи: матусю, бабусю, доню. В українській мові форми звертання виражаються у кличному відмінку.

Номер слайду 8

Закінчення -у мають іменники твердої групи (зокрема із суфіксами -ик, -ок, -к), іншомовні імена та деякі іменники мішаної групи з основою на шиплячий: батьку, синку, Джеку, Фрідріху, товаришу, слухачу. Закінчення -ю мають іменники м’якої групи: Віталію, Грицю, краю, місяцю. Закінчення -е мають безсуфіксні іменники твердої групи та іменники м’якої групи із суфіксом -ець, а також деякі іменники мішаної групи: Богдане, друже, козаче, орле, чумаче, шевче, женче. У кличному відмінку однини іменники ІІ відміни мають закінчення -у (-ю), -е.

Номер слайду 9

Географічні назви із зазначеними суфіксами мають у кличному відмінку закінчення -е: Києве, Каневе, Фастове. У кличному відмінку іменники ІІІ відміни вживаються переважно в художніх текстах: радосте, юносте, любове. Прізвища прикметникового походження на -ів (-їв), -ов, -ев (-єв), -ин, -ін (-їн) у звертанні мають як форму називного, так і форму кличного відмінка: Глібов і Глібове, Тютчев і Тютчеве.

Номер слайду 10

Тренувальна вправа №11. Ганна, Даринка, країна2. Мотря, земля, зоря3. Соломія, надія, Марія 4. Галя, Ганнуся, Олеся5. Тато, син, дядько6. Водій, учень, лікар- Ганно, Даринко, країно.- Мотре, земле, зоре.- Соломіє, надіє, Маріє.- Галю, Ганнусю, Олесю.- тату, сину, дядьку.- водію, учню, лікарю. Н.в. Кл.в.

Номер слайду 11

Якщо звертання складається з двох слів, то прикметники та займенники у його складі мають форму називного відмінка: шановний(Н.в.) пане, зіронько моя(Н.в.). Займенники ти, ви не є звертаннями, якщо не входять до складу поширеного звертання. Мій сонячний краю, ти снишся мені і тут (О. Гончар). Люблю тебе, моя ти пісне, тобі я дякую за все (В. Сосюра).

Номер слайду 12

У звертаннях, що складаються з імені та по батькові, загальної назви та імені, обидва слова вживаються тільки в кличному відмінку: Людмило Андріївно, друже Гнате, Лідіє Давидівно, пані Юліє, Олегу (Олеже) Тарасовичу, колего Валерію, Миколо Свиридовичу; добродійко Ярославо, Маріє Антонівно, брате Василю,Олександре Петровичу, товаришу Вікторе.

Номер слайду 13

Граматично правильною формою звертання є: А) Шановна Марія Яківна!Б) Шановний Петре Петровичу!В) Дорогий друже Степан!Тренувальна вправа №2style.color

Номер слайду 14

Тренувальна вправа №3 Знайдіть варіант, у якому правильно поставлено розділові знаки. А) Ой, братику ріднесенький, снився мені сон дивнесенький . Б) Дозволь мені великий господине, розважити книжками смуток твій . В) Ой, ви зорі ясні, де ви бачили більше кохання? Г) О панно Інно, панно Інно, любові усміх квітне раз — ще й тлінно.style.color

Номер слайду 15

Завдання для самостійного опрацювання №1. Перебудуйте речення так, щоб підмети стали звертаннями.* Діти не повинні відповідати образою на образу.* Школярі дотримуються правил дорожнього руху.* Люди оберігають навколишнє середовище.* Восьмикласники цікавляться новинами художньої літератури.* Учні старанно готуються до уроків. Завдання для самостійного опрацювання №2. Запишіть речення, розставляючи розділові знаки. Поясніть їхнє вживання. Привіт тобі Сонце! Привіт тобі Воле від серця мого і народу! (О. Олесь) Не все тобі видно мій брате і друже. Заглянь мені в очі заглянь мені в душу! (П. Перебийніс) Ні, не сумуй поете безталанний що ти малий, поміж людьми незнаний! Знов озвись, оживши, сміх! (Б. Грінченко) Сміло поете підходь й людство громами буди! (А. Казка) Надіє не гасни ще трохи в душі побрини. (Л. Забашта) Встаньмо люди! Згуртуймось! Не вічність же спати! Шпигуна покараєм позбудемось ката! (В. Раєвський)

Номер слайду 16

Бажаю успіхів!

Номер слайду 17

Урок завершено. Дякую за увагу!rrrrr

pptx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
4163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку