Оноре де Бальзак. «Гобсек». Система образів повісті. Лінія Дервиля, Гобсека і сім’ї де Ресто.

Про матеріал
У презентації розкрито систему образів повісті Оноре де Бальзака "Гобсек". Мета: формування предметних компетентностей: визначити сюжетно-композиційні особливості повісті Бальзака «Гобсек»; риси художньої майстерності письменника; розвивати словниковий запас старшокласників, навички зв'язного мовлення, критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів; виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях; формування ключових компетентностей: уміння вчитися: розвивати навички оцінювання культурно-мистецьких явищ; комунікативної: розвивати навички роботи в парі та в колективі; інформаційної: розвивати навички роботи із підручником та уміння критично оцінювати теоретичний матеріал; загальнокультурної: виховувати прагнення до літературної освіти, естетичний смак; розширювати кругозір школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оноре де Бальзак. «Гобсек». Система образів повісті. Лінія Дервиля, Гобсека і сім’ї де Ресто

Номер слайду 2

Мета: формування предметних компетентностей: визначити сюжетно-композиційні особливості повісті Бальзака «Гобсек»; риси художньої майстерності письменника; розвивати словниковий запас старшокласників, навички зв'язного мовлення, критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів; виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях; формування ключових компетентностей: уміння вчитися: розвивати навички оцінювання культурно- мистецьких явищ; комунікативної: розвивати навички роботи в парі та в колективі; інформаційної: розвивати навички роботи із підручником та уміння критично оцінювати теоретичний матеріал; загальнокультурної: виховувати прагнення до літературної освіти, естетичний смак; розширювати кругозір школярів.

Номер слайду 3

«Гобсек», як й інші твори Бальзака, — багатоцентрова повість. Окрім постаті лихваря, важливу роль у ній відіграють адвокат Дервіль і члени сім’‎ї графа де Ресто. Сюжетні лінії Гобсека, Дервіля, графині де Ресто та інших персонажів твору перетинаються. Повість має чітку, продуману побудову, що засвідчує композиційну майстерність її творця.

Номер слайду 4

Модель французького суспільства за повістю Бальзака «Гобсек»

Номер слайду 5

Модель французького суспільства за повістю Бальзака «Гобсек»

Номер слайду 6

Характеристика образів. За своєю природою Дервіль спостережливий, розумний, бачить те, що причаїлося в глибинах життя. Це посередник, людина простої та ясної душі, що допомагає зрозуміти суть інших людей. Читач вірить тому, про що говорить Дервіль, бо на початку повісті він показаний як «людина високої чесності, обізнана, скромна і з гарними манерами». Дервіль

Номер слайду 7

Безкорисливий: “Він не погоджувався на пропозиції віконтеси продати свою контору і перейти до судового відомства, де він за її протекцією швидко зробив би кар'єру”Знає свою справу: «Дервіль випадково виявив деякі формальні неправильності (…) і заявив, що будинок мають повернути віконтесі»“Людина неабиякої чесності, освічена, скромна і добре вихована, адвокат відтоді став другом сім'ї Гранльє”Розбирається в людях: «Я пожалів його, як пожалів би хворого. Але водночас я добре розумів, що коли в нього в банку лежать мільйони, то в думці він може володіти всією землею, яку він об'їздив, обнишпорив, зважив, оцінив, пограбував»Проникливий, уважний: “От що значить мати слух адвоката (…) Як ви могли почути те, що я так тихо казала Каміллі? – Я все зрозумів з виразу ваших очей”

Номер слайду 8

Віконтеса де Гранльє, Камілла- дочка віконтеси

Номер слайду 9

Максим де Трай. Білявий, пещений красень, аристократ, безпринципний, егоїстичний, який живе за рахунок жінок. Він коханець графині де Ресто. Гравець, альфонс, людина без честі і без совісті, що не соромиться наживатися за рахунок люблячої його жінки і власних дітей. Це «створіння дивовижне на все придатне й ні до чого не здатне, суб'єкт, який розбуджує в людях страх і зневагу, всезнайка і цілковитий неук, завжди готовий розбити добре діло і вчинити злочин, іноді - утілення самої підлоти, іноді – уособлення шляхетності, відчайдух, більше заляпаний багнюкою, аніж заплямований кровю, людина, яку можуть гризти турботи, але не докори сумління і яка більше турбується про своє травлення, ніж про духовні потреби, натура ззовні пристрасна, а всередині холодна, як лід».

Номер слайду 10

Графиня Анастазі де ресто. З багатої родини, легковажна, безрозсудно піддалася пристрасті, раба почуттів; жорстока; щастя не здобула, усе життя потому спокутувала свій гріх; залишила синові погану славу. Анастазі де Ресто цікавили пристрасть, світські насолоди. Вона відреклася від батька і сестри, зрадила чоловіка, втратила честь і совість. Вона завдяки грубій пристрасті до коханого Максима Детрая розорить себе і своїх дітей. Дервіль ставився до Анастазі де Ресто  із співчуттям і захопленням. Але Анастазі де Ресто хоча і стала збіднілою, але цілком присвятила себе дітям, дала їм гарну освіту.

Номер слайду 11

Граф де ресто. Слабкий характером, він любить негідну його жінку, і, не переживши її зради, занедужує та вмирає. Проте піклується про майбутнє власного сина та дітей своєї непутящої дружини.

Номер слайду 12

Ернест де ресто. Закоханий у Камілу де Грандльє, хоче на ній одружитися. Але «графу Ернестові треба бути дуже багатим, щоб наша родина захотіла породичатися з його матір'ю».

Номер слайду 13

система образів повісті «Гобсек»

Номер слайду 14

Заповніть таблицю

Номер слайду 15

Підсумки уроку. Отже, центральною постаттю повісті є Гобсек. Усі інші персонажі тією чи іншою мірою залежать від нього. Анастазі де Ресто, Максим де Трай, Фанні Мальво – боржники лихваря; граф де Ресто, складаючи свій заповіт, разом із володінням майном вручив Гобсекові й честь своєї сім’ї; до повноліття доля Ернеста цілком залежала від волі лихваря. На перший погляд, Віконтеса де Гранльє, її донька Камілла та Ернест кохають одне одного й хочуть одружитися. Але «графу Ернестові треба бути дуже багатим, щоб наша родина захотіла породичатися з його матір’ю», тобто і доля Камілли залежить від Гобсека. Дервіль – єдиний образ, який стає сполучною ланкою між усіма персонажами. Від Гобсека він не залежить фінансово (якщо не враховувати позику на викуп контори), проте Дервіль як адвокат веде справи лихваря і навіть стає його другом. Фанні Мальво згодом стає дружиною адвоката. Втручаючись у розв’язання справи спадку графа де Ресто, Дервіль тим самим стає сполучною ланкою і між Ернестом та Каміллою, до того ж він друг сім’ї де Гранльє.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Складіть сенкан про гроші

Номер слайду 18

Домашнє завдання. На 1-6 б. – виписати 6 цитат до образу Гобсека. На 7-9 б. – виписати 6 цитат до образу Гобсека, визначити його позитивні та негативні риси характеру. На 10-12 б. – написати невеликий твір на тему «Вплив «золотого мішка» на внутрішній світ людини». Надіслати фото виконаної роботи.

pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
3598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку