ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ 2
ТЕМА:ПЛОДООВОЧЕВІ ТОВАРИ
Класифікація овочів
Залежно від того, які частини рослин використовуються в їжу, овочі поділяють на дві групи:
Групи |
Підгрупи |
Види |
Вегетативні |
Бульбоплоди |
картопля, топінамбур, батат |
коренеплоди |
буряки, морква, редиска, редька, ріпа, бруква; петрушка, селера, пастернак (біле коріння) |
|
капустяні |
капуста біло-головкова, червоно-головкова, цвітна, савойська, брюссельська, кольрабі, брокколі |
|
цибулеві |
цибуля - ріпчаста, зелена, батун, порей, шалот, шнітт, слізун, багатоярусна; часник, черемша |
|
салатно-шпинатні |
салат (листковий, головчастий, салат-ромен, зривний, спаржевий), шпинат, щавель |
|
пряно-смакові |
кріп, чабер, острогін, хрін, базилік, меліса лимонна, коріандр, майоран, фенхель, м’ята тощо |
|
десертні |
спаржа, ревінь, артишок |
|
Плодові |
гарбузові |
огірки, кабачки, патисони, гарбузи, кавуни, дині |
томатні |
томати, баклажани, перець |
|
зернобобові |
недостиглі горох, квасоля, боби, цукрова кукурудза |
За строком достигання овочі: ранньостиглі, середньостиглі, пізньостиглі.
За способом вирощування: овочі відкритого та захищеного ґрунту(парникові, тепличні).
Згідно способів використання деякі овочі поділяють на:
Згідно біологічної класифікації овочі поділяють на ботанічні сорти.