Опустелювання Світового океану – глобальна проблема людства ?

Про матеріал
Презентація "Опустелювання Світового океану – глобальна проблема людства ?"Матеріали до розділу V. Глобальні проблеми людства
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконавець: Гамаль Н.М. – вчитель географії Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 39. Опустелювання Світового океану – глобальна проблема людства ? У Світовому океані розростаються «марсіанські ділянки» –  без водоростей, риб, молюсків. Відомо, що у екваторіальних водах Тихого океану близько 85 % водного простору – це пустелі під водою. Наразі вчені пророкують ще одну глобальну проблему – опустелювання Світового океану! А ви згідні з таким передбаченням?

Номер слайду 2

Світовий океан - колиска життя на нашій планеті; ідеальне середовище для проживання і розвитку живих організмів. За результатами дослідження, опублікованого в журналі PLOS Biology, в Океані мешкає близько 2,2 мільйона видів організмів, з яких відомо тільки близько 194 400 видів.

Номер слайду 3

Чинники видового різноманіття Світового океану: температура, солоність, глибина, фізичні та хімічні властивості води, солоність, тиск, прозорість та щільність води Типи водних мас Зоопланктон, мг/мі Екваторіальні Субєкваторіальні Тропічні Субтропічні Помірні Субполярні 100 50-70 25 50-100 200-500 200 Найбільш продуктивні в Світовому океані області апвелінгу Біомаса досягає 500-800 мг / м3 Високопродуктивні райони - 17% площі Світового океану, малопродуктивні – 63%,

Номер слайду 4

Океанічні пустелі — Океанічні пустелі - підводні пустелі, де через нестачу кисню немає життя. Так звані «марсіанські ділянки» –  без водоростей, риб, молюсків.  Центральні райони Індійського океану, екваторіальні води Тихого океану (близько 85 % водного простору).

Номер слайду 5

Вчені спробували узагальнити всі дані про виміри рівня кисню, які отримані, починаючи з 1960 року з дослідницьких суден, з супутників і із спеціальних контрольних буїв з тропічних зон, по яких даних було найбільше. Експерти ООН, що працюють над програмою по захисту навколишнього середовища UNEP, ділянок Світового океану з пониженим вмістом кисню налічили близько 150. 

Номер слайду 6

За останні 50 років кількість ділянок океану, повністю позбавлених кисню, збільшилася в чотири рази. У прибережних акваторіях, морях і гирлах річок кількість ділянок з дуже низькою концентрацією розчиненого кисню збільшилася більш ніж удесятеро порівняно з 50-ми роками XX століття прибережні райони океану, в яких діяльність людини призвела до падіння концентрації молекулярного кисню до позначки 2 мг на 1літр зони кисневого мінімуму на глибині 300 м Для складання карти використані дані, зібрані групою Global Ocean Oxygen Network (GO2NE) 2016 р.

Номер слайду 7

Тихоокеанський сміттєвий острів – своєрідна пустеля у Світовому океані, куди з усіх кінців світу століттями відноситься найрізноманітніший непотріб. Ця величезна купа плавучого сміття розміром з Центральну Європу – фактично найбільше звалище планети – тримається на одному місці під впливом підводних течій, що мають завихрення. Західна частина сміттєвого острова Східна частина сміттєвого острова

Номер слайду 8

Забруднення, надмірний вилов риби і наслідки зміни клімату серйозно підривають здоров'я наших океанів.

Номер слайду 9

Конференція ООН з питань Океану (5 червня 2017 р.) Вчені запропонували напрямки діяльності щодо забезпечення життєздатності морів і океанів Повернути тенденцію назад можна тільки шляхом рішучих і скоординованих глобальних дій: покращувати збір даних про стан океанів і їх аналіз; розширення морських районів, що охороняються; регулювання рибальства; скорочення рівня забруднення; пошук шляхів очищення океанів від відходів. У численних доповідях і наукових дослідженнях описані масштаби збитку, що наноситься морям і океанам, проте з кожним роком ситуація тільки погіршується

Номер слайду 10

1.Техногенна діяльность людини. Скидання промислових та побутових рідких відходів насичує прибережні води аномальною кількістю органіки, якою харчуються бактерії, що активно споживають кисень. 2. Глобальне потепління. Прихильники вважають, що розчинність кисню у воді залежить від температури останньої; чим вона вище, тим менше кисню залишається в розчині. Причини кисневого голодання вод Світового океану:

Номер слайду 11

В и с н о к и: Зберігаючи життя океанів ми збережемо життя на планеті! Опустелювання Світового океану зростає швидкими темпами а також може мати глобальні екологічні і економічні наслідки. Щоб зупинити втрату розчиненого кисню, треба загальмувати процеси  глобального потепління і забруднення вод Світового океану.

ppt
Додав(-ла)
Гамаль Наталія
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
30 січня 2019
Переглядів
3600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку