ОРІЄНТОВНИЙ КАЛЕНДАР ПАМ’ЯТНИХ ДАТ І СВЯТКОВИХ ДНІВ В РОБОТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ ОСВІТИ

Про матеріал
Опис ОРІЄНТОВНИЙ КАЛЕНДАР ПАМ’ЯТНИХ ДАТ І СВЯТКОВИХ ДНІВ В РОБОТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ СИСТЕМИ ОСВІТИ
Перегляд файлу

ОРІЄНТОВНИЙ КАЛЕНДАР ПАМ’ЯТНИХ ДАТ

І СВЯТКОВИХ ДНІВ

 В РОБОТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ ОСВІТИ

Таблиця 1. Пам’ятні дати і професійні свята України

Дата

Назва

Короткі відомості

23 квітня

Всеукраїнський день психолога

Життя людини — дуже непередбачувана і бурхлива. Будь ви політиком, бізнесменом, лікарем або домогосподаркою — у вашому житті, поряд з позитивними емоціями, неминучі хвилини розчарування, результатом яких можуть стати негативні вчинки. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і він може втратити надію, віру в себе, а найголовніше — своє здоров'я. 

Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців — психологів

2-а неділя травня

День матері

У 1928 році вперше День матері відсвяткував Союз Українок Канади, а в 1929 році свято прийшло до Галичини. Організатором торжеств була Олена Кисилівська, редактор тижневика «Жіноча доля». Законодавчо святкування Дня матері в Україні встановлене Указом Президента від 10.05.1999 № 489/99.

1 червня

День захисту дітей

Свято встановлено в Україні «…На підтримку ініціативи Міністерства України у справах Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна — дітям" та інших громадських організацій…» відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98.

Остання неділя червня

День молоді

В Україні День молоді встановлений Указом Президента України № 323/94 від 22 червня 1994 року.

Це свято творчості й натхнення, енергії і запалу, пізнання і самоствердження, любові і романтики.

8 липня

День родини

Український День родини відносно молоде свято і відзначається з 2012 року. Відповідний Указ Президента України № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят" був підписаний 30 грудня 2011 року.

2-а субота вересня

День фізичної культури і спорту

Святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94)

30 вересня

День усиновлення

У вітанні Президента (тепер уже екс-президента) України Віктора Ющенка з нагоди Дня усиновлення, який вперше відзначався 30 вересня 2009 року, говориться, що «це день вшанування прийомних батьків, вихователів дитячих будинків сімейного типу, педагогів, лікарів, усіх, хто причетний до усиновлення та захисту прав дитини. Це день радості тисяч і тисяч дівчаток і хлопчиків, які знайшли щастя в люблячих і турботливих родинах. Це свято доброти і милосердя для всього українського суспільства». 

17 листопада

День студента

День студента — свято всіх студентів, яке в Україні відзначають як і в більшості країн світу — 17 листопада, також відоме як міжнародний День студентів. Свято асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами. Свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 16 червня 1999 р. № 659/99.

2-а неділя грудня

День благодійництва

Свято встановлено в Україні «…з метою утвердження принципів гуманізму і милосердя, сприяння розвитку благодійної діяльності та на підтримку ініціативи громадських організацій…» згідно з Указом Президента України «Про День благодійництва» від 13 грудня 2007 р. № 1220/2007.

 

Таблиця 2. Міжнародні дні Організації Об’єднаних Націй *

Організація Об'єднаних Націй засновує спеціальні дні, тижні, роки і десятиліття, присвячені певній темі або проблематики. Встановлюючи пам'ятні дати, Організація Об'єднаних Націй стимулює інтерес до діяльності та програмами всесвітньої організації в цих областях, а також сприяє активізації діяльності на міжнародному рівні. Більшість спеціальних заходів і пам'ятних дат були ініційовані Генеральною Асамблеєю ООН, і лише деякі - спеціалізованими установами системи ООН.

20 лютого

Всесвітній день соціальної справедливості

26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея проголосила 20 лютого Всесвітнім днем ​​соціальної справедливості, який відзначається щорічно починаючи з 2009 року. Проведення Дня має сприяти подальшому нарощуванню зусиль міжнародного співтовариства в області викорінювання убогості, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту та соціальної справедливості для всіх.

20 березня

Міжнародний день щастя

З 2013 року Організація Об'єднаних Націй відзначає Міжнародний день щастя для того, щоб визнати важливість щастя в житті людей в усьому світі. У 2015 році Організація Об'єднаних Націй прийняла 17 цілей в галузі сталого розвитку, спрямовані на викорінення бідності, скорочення нерівності та захист нашої планети - три ключових умови, необхідних для досягнення благополуччя і щастя.

21 березня

Всесвітній день людей з синдромом Дауна

У грудні 2011 року Генеральна Асамблея оголосила 21 березня Всесвітнім днем ​​людей з синдромом Дауна (A / RES / 66/149). Генеральна Асамблея ухвалила що цей День відзначатиметься 21 березня кожного року починаючи з 2012 року і запропонувала всім державам-членам, відповідним організаціям системи Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організацій, а також громадянського суспільства, включаючи неурядові організації та приватний сектор, належним чином відзначати Всесвітній день людей з синдромом Дауна, з тим щоб підвищувати рівень інформованості громадськості про синдром Дауна.

24 березня

Міжнародний день права на встановлення істини

щодо грубих порушень прав людини

і гідності жертв

21 грудня 2010 року Генеральна Асамблея проголосила 24 березня Міжнародним днем ​​права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв.

Метою проведення цього Дня є:

визнання важливості заохочення пам'яті жертв грубих і систематичних порушень прав людини і важливості права на встановлення істини і справедливість;

визнання при цьому необхідності віддати данину поваги тим, хто присвятив життя боротьбі за заохочення і захист прав людини або загинув у цій боротьбі;

визнання тих цінностей, які відстоював монсеньйор Оскар Арнульфо Ромеро (Сальвадор), і його відданості служінню людству, в контексті збройних конфліктів, як прихильника гуманізму, відданого ідеї захисту прав людини, захисту людських життів і заохочення людської гідності, його постійні заклики до діалогу і його неприйняття всіх форм насильства з метою усунення збройної конфронтації, які в кінцевому результаті привели до його загибелі 24 березня 1980 року.

2 квітня

Всесвітній день поширення інформації

про проблему аутизму

«У цей Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму ми всі повинні зіграти свою роль у зміні ставлення до аутистів і визнання їх прав як громадян, які, як і всі інші люди, мають право відстоювати ці права і приймати життєво важливі рішення щодо своєї власної волі і відповідно до своїх інтересів».

З послання Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша

7 квітня

Всесвітній день здоров’я

Усесвітній день здоров`я святкується в день створення Усесвітньої організації охорони здоров`я – ВОЗ – в 1948 році.

Щорічне проведення дня здоров`я стало традицією з 1950 року. Він проводиться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато означає здоров`я в їх житті і вирішити, що їм потрібно зробити, щоб здоров`я людей у всьому світі стало краще.

15 травня

Міжнародний день сімей

Проголошений резолюцією 47/237 (параграф 15) Генеральної Асамблеї ООН в 1993 році, цей День відображає особливу увагу світової спільноти до проблем сім'ї. Його проведення надає можливість підвищити рівень інформованості в питаннях, що стосуються сімей і поглибити знання соціально-економічних і демографічних процесів, що впливають на стан сімей.

Проголошення Міжнародного дня сімей стимулювало проведення ряду пропагандистських заходів, включаючи національні дні сім'ї. У багатьох країнах проведення таких днів дало можливість визначити різні області, що представляють інтерес для сімей і мають для них певне значення. До їх числа відносяться тематичні практикуми та конференції, радіо і телепрограми, газетні публікації та програми в галузі культури.

31травня

Всесвітній день без тютюну

Щорічно 31 травня ВООЗ і партнери відзначають Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до ризиків для здоров'я, пов'язаних з вживанням тютюну, і виступаючи за проведення ефективної політики з метою зниження рівнів його споживання.

1 червня

Всесвітній день батьків

Сім'я несе основну відповідальність за виховання та захист дітей, за те, щоб повний і гармонійний розвиток їх особистості обов'язково відбувався в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

Батьки у всіх частинах світу, незалежно від їх расової, релігійної, культурної та національної приналежності є основними вихователями та вчителями своїх дітей, готуючи їх до щасливого, повноцінного і продуктивного життя. Батьки є ядром сім'ї і основою нашої громади і суспільства.   

Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй у своїй резолюції 66/292 від 17 вересня 2012 проголосила 1 червня Всесвітнім днем ​​батьків, визнаючи роль батьків у вихованні дітей, і пропонуючи щорічно відзначати його в честь батьків у всьому світі.

4 червня

Міжнародний день безневинних дітей -

жертв агресії

Метою цього Дня є спроба відчути біль і страждання дітей усього світу, які піддаються фізичному насильству, морально-психічної і духовної обробці.

12 червня

Всесвітній день боротьби з дитячою працею

Міжнародна організація праці (МОП) вперше провела Всесвітній день боротьби з дитячою працею в 2002 році. Його мета - привернути увагу до цієї проблеми і необхідності заходів по її ліквідації. Щороку 12 червня уряди, організації роботодавців і працівників, представники громадянського суспільства, а також мільйони людей по всьому світу об'єднують свої зусилля по боротьбі з дитячою працею.

20 червня

Всесвітній день біженців

Кожну хвилину 24 людини залишають рідні місця через війни, переслідування або страху за своє життя.

Існує кілька категорій примусово переміщених осіб: біженці; особи, які шукають притулку; внутрішньо переміщені особи; особи без громадянства; репатріанти або повертаються особи.

У світі, де насильство змушує щодня сотні сімей зніматися з рідних місць, Управління ООН у справах біженців вважає за доцільне продемонструвати главам держав і урядів необхідність підтримки біженців з боку світової спільноти.

26 червня

Міжнародний день боротьби зі зловживанням

наркотичними засобами та їх незаконним обігом

«З нагоди Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом я закликаю країни і громади продовжувати поліпшувати життя кожної людини, яка стикається з проблемою зловживання наркотиками, шляхом комплексного розгляду проблем громадського порядку та безпеки і приділення підвищеної уваги питань охорони здоров'я, прав людини і стійкого розвитку ». - Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

30 липня

Міжнародній день дружби

Своєю резолюцією 65/275 Генеральна Асамблея ООН оголосила 30 липня Міжнародним днем дружби, виходячи з того, що дружба між народами, країнами, культурами і окремими особами може надихнути на зусилля із забезпечення миру і дає можливість навести мости між товариствами, які шанують культурне різноманіття.

30 липня

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Торгівля людьми - це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у ​​всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки і діти потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном.

У 2013 році Генеральна Асамблея провела зустріч на високому рівні для оцінки ходу здійснення Глобального плану дій. Держави-члени також прийняв резолюцію A / RES / 68/192, проголосивши 30 липня Всесвітнім днем ​​боротьби з торгівлею людьми і заявивши, що в такий день необхідно «підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права».

12 серпня

Міжнародний день молоді

«Коли ми вкладаємо кошти в розвиток молоді, ми створюємо умови для того, щоб молодь могла сприяти формуванню нових ринків, створення гідних робочих місць, чесної торгівлі, екологічно безпечного житловому будівництву, сталого транспорту та туризму і забезпечення додаткових можливостей, благотворно впливають на планету і людей ». - Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

5 вересня

Міжнародний день благодійності

Злидні і раніше зберігається у всіх країнах світу, незалежно від рівня їх економічного, соціального і культурного розвитку.

Підтверджуючи, що благодійність може сприяти заохоченню діалогу між людьми, що належать до різних цивілізацій, культур і релігій, а також солідарності та взаєморозуміння, визнаючи зусилля благодійних організацій та окремих осіб, в тому числі діяльність матері Терези, Генеральна Асамблея в своїй резолюції 67/105 ухвалила оголосити 5 вересня Міжнародним днем ​​благодійності.

У цей Міжнародний день благодійної організації Об'єднаних Націй пропонує всім державам-членам, організаціям системи ООН та інших міжнародних і регіональних організацій, а також громадянського суспільства, включаючи неурядові організації та окремих осіб, відзначати Міжнародний день благодійності відповідним чином, сприяючи доброчинності, в тому числі шляхом проведення просвітницьких та пропагандистських заходів.

7 вересня

День знищення військової іграшки

Всесвітня асоціація допомоги сиротам і дітям, позбавленим батьківської опіки, з 1988 року проводить День знищення військової іграшки.

Ця дитяча антимілітаристична акція проходить 7 вересня як акція світу у ряді європейських країн. Цього дня прийнято обмінювати військові іграшки на солодощі і м`які іграшки.

Все частіше телебачення і інші засоби масової інформації зачіпають проблему агресії підростаючого покоління. Агресії по відношенню до своїх друзів-ровесників, до батьків, вчителів, до всього живого. Діти грають, стріляючи по горобцях і воронах зі своєї «суперсучасної» іграшкової зброї. Все частіше у випусках новин повідомляється про страшні подробиці злочинів, які здійснюють підлітки. Багато хто з них виріс в благополучних сім`ях, і в дитинстві в їх розпорядженні були найрізноманітніші іграшки. Раніше, коли на прилавках дитячих магазинів можна було побачити стандартний набір іграшок. Плюшеве ведмежа було для багатьох межею усіх мрій. Зараз очі розбігаються від великої кількості всіляких дитячих товарів на вітринах. І незрідка на найвиднішому місці виставлені автомати дробовики, пістолети, озброєні до зубів монстри-трансформери.

На думку психологів, всі дитячі іграшки поділяються на декілька видів, військова іграшка вважається агресивною  – танки, ножі, пістолети, наручники і інша військова атрибутика. Військові іграшки існують вже дуже багато років, але з тих пір ігри дітей сильно змінилися.

10 вересня

Всесвітній день запобігання самогубствам

Кожен рік 10 вересня ВООЗ разом з Міжнародною асоціацією щодо запобігання самогубств та іншими партнерами виступають на захист належного лікування і подальшого догляду за людьми, які намагалися накласти на себе руки, а також більш виваженого висвітлення самогубств в ЗМІ.

Проблема самогубства є пріоритетною в Програмі дій ВООЗ щодо заповнення прогалин в галузі охорони психічного здоров'я (mhGAP).

21 вересня

Міжнародний день миру

Міжнародний день миру був заснований Генеральною Асамблей Організації Об'єднаних Націй в 1981 році. Двадцять років по тому, в 2001 році, Генеральна Асамблея одноголосно прийняла рішення щорічно відзначати День миру як день відмови від насильства і день припинення вогню.

Організація Об'єднаних Націй закликає всі країни і народи вітати припинення військових дій на час святкування Міжнародного дня миру та провести святкові заходи з нагоди Міжнародного дня миру в форматі просвіти та інформування громадськості про питання, пов'язані зі світом.

2 жовтня

Міжнародний день ненасильства

Міжнародний день ненасильства відзначається 2 жовтня, в день народження Махатми Ганді - керівника руху за незалежність Індії та засновника філософії та стратегії ненасильства.

Відповідно до резолюції A / RES / 61/271 Генеральної Асамблеї від 15 червня 2007 року, що передбачає його проведення, цей Міжнародний день служить ще одним приводом для того, щоб «пропагувати гасло ненасильства, в тому числі шляхом освітньої і суспільно-роз'яснювальної роботи» . У резолюції підтверджується «універсальна значимість принципу ненасильства», а також бажання «затвердити культуру світу, терпимості, розуміння та ненасильства».

10 жовтня

Всесвітній день психічного здоров’я

Всесвітній день психічного здоров'я відзначається 10 жовтня кожного року, із загальною метою підвищення обізнаності про проблеми психічного здоров'я у всьому світі і мобілізації зусиль на підтримку психічного здоров'я.

День дає можливість усім зацікавленим сторонам, які працюють над питаннями охорони психічного здоров'я, говорити про свою роботу, що належить зробити для того, щоб охорона психічного здоров'я була реальністю для людей в усьому світі.

16 листопада

Міжнародний день, присвячений терпимості

Організація Об'єднаних Націй прихильна зміцненню терпимості шляхом поглиблення взаєморозуміння між культурами і народами. Ця нагальна потреба лежить в основі Статуту Організації Об'єднаних Націй, а також Загальної декларації прав людини. Вона ще більш актуальна в нинішню епоху посилюється і насильницького екстремізму, поширення радикалізму і розширення конфліктів, однією з характерних рис яких є повна зневага до людського життя.

20 листопада

Всесвітній день дитини

Всесвітній день дитини був проголошений Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй в 1954 році. Він відзначається 20 листопада як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, присвяченого діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

20 листопада - важлива віха в становленні прав дитини. У цей день в 1959 році Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а в 1989 році - Конвенцію про права дитини.

З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.

У святкуванні Дня в громадах, а також на місцевому і державному рівні можуть взяти участь батьки, викладачі, лікарі, політичні та релігійні лідери, активісти громадянського суспільства, глави компаній і підприємств, співробітники засобів масової інформації, а також молодь і самі діти.

Всесвітній день дитини є чудовою нагодою для захисту прав дітей та розвитку середовища, дружній по відношенню до дітей у всьому світі, шляхом діалогу і активних дій.

1 грудня

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Цей День став одним з найважливіших міжнародних днів, пов'язаних з питаннями охорони здоров'я та однією з ключових можливостей підвищення інформованості, гідної належної пам'яті загиблих від хвороби, і можливості відзначити такі досягнення як розширення доступу до лікування та заходів з профілактики

3 грудня

Міжнародний день інвалідів

В даний час в світі налічується близько мільярда людей з інвалідністю. Багато з них стикаються з серйозними проблемами, що перешкоджають забезпеченню їх повноцінного і рівноправного участі в житті суспільства. У багатьох інвалідів немає належного доступу до соціальних послуг, а також до послуг у сфері освіти, охорони здоров'я та працевлаштування. Багато міст не пристосовані до потреб інвалідів.

«Побудова стійкого і вільного від соціальних бар'єрів світу для всіх вимагає повномасштабної участі в цьому процесі всіх людей, включаючи осіб з обмеженими можливостями», - заявив Пан Гі Мун.

10 грудня

День прав людини

«Захист прав людини в інтересах усіх. Повага прав людини сприяє благополуччю кожної людини, сприяє стабільності всередині кожного суспільства і гармонії в нашому взаємозалежному світі ». - Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун

* Офіційний сайт ООН Режим доступу: http://www.un.org/en/sections/observances/united-nations-observances/index.html

 

Таблиця 3. Міжнародні свята і дні, започатковані громадськими організаціями, діячами тощо

1 січня

Всесвітній день миру

8 грудня 1967 року римський папа Павло VI

встановив нове свято, «Всесвітній день миру»,

який було прийнято відзначати на початку нового

 року.

17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея

ООН проголосила це свято офіційним.

Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних і міждержавних відносинах, — це основні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих.

Загальне гасло Всесвітнього дня миру таке:

«Пробач, і ти здобудеш мир».

Джерело: https://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=1292

11 січня

Всесвітній день «спасибі»

Психологи впевнені, що слова подяки — це «усні погладжування», які здатні заспокоїти і зігріти своєю теплотою. Головне, щоб слова подяки вимовлялися від чистого серця! 

Джерело: http://calendate.com.ua/holiday/42

21 січня

Міжнародний день обіймів

За своєрідною легендою, під час дружніх обіймів люди обмінюються душевним теплом.

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%B9%D0%BC%D1%96%D0%B2

Остання неділя січня

Міжнародний день без інтернету

У низці святкових дат є таке свято, як День інтернету, але не варто обходити увагою і ще одине, хоч і вельми незвичайне свято – Міжнародний День БЕЗ інтернету (International Internet-Free Day).

Головна мета цього свята – повністю відволікти людей від комп'ютерів і глобальної мережі хоча б на один день, щоб прожити цей день виключно в «реальному» світі, спілкуватися з іншими людьми винятково «наживо» або присвятити його своєму улюбленому хобі (звичайно ж, не пов'язаного з інтернетом).

Джерело: http://rivne1.tv/Info/?id=60224

Вівторок 2-го тижня лютого

День безпечнішого Інтернету

За ініціативою європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe Захід запроваджено День безпечнішого Інтернету (англ. Safer Internet Day), який з 2004 року відзначається у вівторок другого тижня лютого

Цього дня в багатьох країнах світу обговорюються:

шляхи безпечного використання молоддю Інтернету,

питання інтернет-етики

загрози протизаконного контенту.

День безпечнішого Інтернету має на меті досягнення об'єднання зусиль держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D0%BD%D1%81%D0%B5%D0%B9%D1%84

17 лютого

День спонтанного прояву доброти

День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day) — одна з недавніх ініціатив міжнародних благодійних організацій. Це свято має загальносвітове значення і святкується незалежно від громадянства, національності та релігійних переконань. 

В Україні це свято поки що мало відоме. У цей день, як кажуть організатори, необхідно намагатися бути добрим до всіх, и не просто добрим, а добрим безкінечно й безкорисно.

Джерело: https://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=1072

26 лютого

Всесвітній день неквапливості

У багатьох великих містах в усьому світі сьогодні проводять День неквапливості. Організатори акції – Асоціація “Мистецтво повільно жити” – придумала 14 заповідей помірності й ось вже 5 років закликає вставати на 5 хвилин раніше, щоб насолодитися смачним сніданком, не нервувати у дорожніх заторах, а використовувати цей час, щоб поговорити з людьми

Джерело: http://www.newskraine.com.ua/26-lyutogo-vsesvitniy-den-nekvaplivost/

1 березня

Всесвітній день компліменту

Мало інформації можна знайти в Інтернеті, про такому цікавому святі, як Всесвітній день компліменту (World Compliment Day). Немає достовірних відомостей про те, ким і коли засновано. Також немає і єдиної думки про точну дату його проведення – одні пропонують відзначати це свято 1 березня , а інші – 21 березня . Головне, що відомо, це ідея започаткування свята – спонтанне бажання простих людей зробити один із днів у році більш яскравим, теплим, по-доброму запам'ятовується і зближуючим. 

Джерело: https://ukr.media/culture/294921/

5 травня

Міжнародний день боротьби за права інвалідів

Цей день, поряд з Міжнародним днем інвалідів, покликаний звернути увагу людей на проблеми, пов’язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями.

Свій початок історія «міжнародного дня боротьби за права інвалідів» бере 5 травня 1992 року. У цей день люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів.

Джерело: https://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=1331

1 червня

Міжнародний день захисту дітей

Цей день вважається одним з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було прийняте Міжнародною демократичною федерацією жінок в листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений в 1950 році.

Джерело: https://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=1488

9 червня

Міжнародний день друзів

Сама традиція відзначати День друзів

зародилася в США в 1935 році. Тоді Конгрес оголосив першу неділю серпня Національним Днем Дружби й звідтоді він відзначається щорічно, однак неофіційний міжнародний День друзів святкують і сьогодні, 9 червня.

Наші людські взаємини, які ми характеризуємо цим прекрасним словом, настільки унікальні, що ніяке інше слово просто не підійшло би. Дружба - це взаєморозуміння і безкорисливість, щирість і довіра, спільні інтереси і точки дотику.

Джерело: https://www.bsmu.edu.ua/uk/news/digest/4774-mizhnarodniy-den-druziv

13 серпня

Усесвітній день шульги

Сучасний світ створений для людей, які все роблять правицею. Письмові і кухонні прилади, двері, комп`ютерні миші і багато іншого для праворуких. Останні пристосовуються. На щастя, ліворуких школярів вже не змушують писати правою, але і сьогодні зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть вчителі, які намагаються перенавчити «неправильне дитя»

Усесвітній день шульги вперше відзначали 13 серпня 1992 року за ініціативою британського Клубу шульги, створеного в 1990 році.

Цього дня шульги всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їх незручності. Проте головною заклопотаністю Клубу шульгів Великобританії є те, що в багатьох школах країни дітей-шульгів як і раніше прагнуть перенавчити до письма правою рукою, що викликає психологічні стреси і знижує успішність учнів.

Джерело: https://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=1752

1-а п’ятниця жовтня

Всесвітній день усмішки

«State Mutual Life Assurance Company of America» звернулась з проханням до художника Гарві Белла (англ. Harvey Ball) придумати який-небудь яскравий символ — візитну картку компанії. Буквально за десять хвилин Гарві придумав і намалював так званий смайлик. Сталося це у 1963 році. Замовники прийняли роботу, заплатили Беллу півсотні доларів, виготовили значки з усміхненим обличчям і роздали всьому персоналу компанії. Успіх такої «візитки» перевершив всі очікування. Зовсім скоро миле обличчя з усмішкою стало з'являтися на футболках, бейсболках, конвертах, листівках, сірникових коробках.

Белл вірив, що створений ним смайл давно перестав бути комерційним символом, а став інтернаціональним символом гарного настрою і усмішки. Тоді він вирішив створити Всесвітній день усмішки, який із 1999 року відзначають у першу п'ятницю жовтня.

Девізом свята стала фраза: «Зроби добру справу. Допоможи хоча б одній людині усміхнутися».

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BD%D1%96%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D1%83%D1%81%D0%BC%D1%96%D1%88%D0%BA%D0%B8

2 жовтня

Міжнародний день соціального педагога

Міжнародний день соціального педагога став відзначатися зовсім недавно. На черговій XVII Міжнародної конференції соціальних педагогів, де серед учасників були представлені 44 країни і яка відбулася в Копенгагені в травні 2009-го року, було засновано це поважне професійне свято. Значення, яке несуть для суспільства соціальні педагоги, неможливо виміряти ніякими показниками. Багато успішних людей, які раніше вважалися важкими підлітками, що займають в суспільстві свої гідні місця, не рідко згадують своїх наставників теплими словами, відчуваючи до них почуття глибокої поваги.

Джерело: http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=462

13 листопада

Всесвітній день доброти

Організація Всесвітній рух доброти (World Kindness Movement), яка розпочала своє існування у 1997 році і включала в себе волонтерів та добровольців з Австралії, Канади, Японії, Таїланду, Сінгапуру, Великобританії, США та інших країн, 13 листопада 1998 році провела свою першу конференцію. З тих пір «Всесвітній день доброти» відзначають саме 13 листопада.

Це свято в першу чергу для тих, хто на власному прикладі, роблячи добрі справи, показує, що ми всі – люди і повинні допомагати один одному. Особливо тим, хто потрапив у біду.

Джерело: http://www.stb.ua/ua/2016/11/13/vsemirnyj-den-dobroty-2016-istoriya-prazdnika/

21 листопада

Всесвітній день привітань

«Усесвітній день привітань» святкується з 1973 року. Його запровадили два брати-американці (Майкл і Брайєн Маккомак) в самий розпал холодної війни, на знак протесту проти посилення міжнародної напруги.

Джерело:

«Потрібний простий, але ефективний вчинок», - вирішили брати і надіслали листи з привітаннями у всі кінці світу. Вони нікому не нав`язували своїх ідей боротьби за мир у всьому світі. Вони лише просили адресата привітати ще кого-небудь, ще ну хоч би десять чоловік.

Ця ідея була підтримана і керівниками держав, і простими людьми. З тих пір щороку 21 листопада святкується «Усесвітній день привітань», радісних емоцій і гарного настрою.

Джерело: https://www.bookclub.ua/ukr/infocenter/holidayeveryday/news.html?id=2070

3-й четвер листопада

Міжнародний день відмови від паління

Міжнародний день відмови від паління (No Smoking Day) — відзначається щорічно в третій четвер листопада в більшості країн світу. Встановлений Американським онкологічним товариством (American Cancer Society) в 1977 році.

Мета Міжнародного дня відмови від паління — сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров'я.

Джерело: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D1%96%D0%B4_%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%BD%D0%BD%D1%8F

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Планування
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
4782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку