ознайомити учнів з електронними формулами молекул,йонним зв’язком,його утворенням;навчити складати електронні формули молекул,визначати йонний зв’язок;виховувати пізнавальний інтер

Про матеріал

ознайомити учнів з електронними формулами молекул,йонним зв'язком,його утворенням;навчити складати електронні формули молекул,визначати йонний зв'язок;виховувати пізнавальний інтерес до вивчення хімії.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І.Організаційний момент

ІІ.Перевірка д.з.

ІІІ.Актуалізація опорних знань

Вивчення нового матеріалу

Для прикладу розглянемо утворення молекули водню Н2. Тобі відомо, що кожний атом Гідрогену має в електронній оболонці один s-електрон, а завершеним для нього буде двохелектронний рівень, подібний завершеному рівню атома Гелію. У разі зближення двох атомів Гідрогену за рахунок сил притягання, що діють між їхніми ядрами та електронами, s-електронні хмари сферичної форми обох атомів частково перекриваються. У місці перекривання виникає підвищена електронна густина, яка притягує до себе ядра обох атомів і забезпечує міцність їхнього сполучення в молекулу.Якщо неспарений валентний електрон позначити точкою, а спільну електронну пару — двома точками, то можна записати схему утворення хімічного зв'язку між атомами Гідрогену в молекулі водню:

Перегляд файлу

Тема уроку: Електронні формули молекул.Йони.Йонний зв’язок,його утворення.

Мета уроку:ознайомити учнів з електронними формулами молекул,йонним зв’язком,його утворенням;навчити складати електронні формули молекул,визначати йонний зв’язок;виховувати пізнавальний інтерес до вивчення хімії.

Тип уроку: комбінований

 

                           Хід уроку

І.Організаційний момент

ІІ.Перевірка д.з.

ІІІ.Актуалізація опорних знань

Вивчення нового матеріалу

Для прикладу розглянемо утворення молекули водню Н2. Тобі відомо, що кожний атом Гідрогену має в електронній оболонці один s-електрон, а завершеним для нього буде двохелектронний рівень, подібний завершеному рівню атома Гелію. У разі зближення двох атомів Гідрогену за рахунок сил притягання, що діють між їхніми ядрами та електронами, s-електронні хмари сферичної форми обох атомів частково перекриваються. У місці перекривання виникає підвищена електронна густина, яка притягує до себе ядра обох атомів і забезпечує міцність їхнього сполучення в молекулу.Якщо неспарений валентний електрон позначити точкою, а спільну електронну пару — двома точками, то можна записати схему утворення хімічного зв'язку між атомами Гідрогену в молекулі водню:

Схема утворення хімічного зв'язку. фото

Схема утворення хімічного зв'язку. фото

Мал. 28. Схема утворення хімічного зв'язку.

Якщо позначити спільну електронну пару рискою, то запис називають структурною формулою водню Н—Н.

 

Розглянемо ще один приклад утворення ковалентного зв'язку в молекулі фтору F2.  

Спільна електронна пара. фото

 

 Йони — це електрично заряджені частинки речовини, що утворилися з атомів або атомних груп унаслідок втрати або приєднання електронів.
Різнойменно заряджені йони Натрію Na+ і Хлору Сl-, притягуючись один до одного завдяки наявності сили притягання, утворюють сполуку — натрій хлорид NaCl. Цей процес можна записати ще й у такий спосіб:

формула. фото


Хімічний зв'язок, утворений за допомогою взаємодії йонів, називають йонним зв'язком.
Речовини, що складаються з йонів, називаються йонними сполуками. Вони утворені типовими металами і типовими неметалами. Атоми металів віддають електрони, а атоми неметалів їх приймають.
Приклади речовин з йонним типом хімічного зв 'язку:
NaCl, NaBr, NaF, MgCl2, MgS, NaOH, Li2O, Ca3P2, AlCl3, BaO, KCl

Розглянь рівняння реакцій утворення деяких йонних сполук:
а) взаємодія магнію з йодом:

формула. фото
б) окиснення кальцію:

формула. фото
в) горіння алюмінію в бромі:

Зверни увагу, заряд йонів позначають зверху, праворуч від хімічного знака: спочатку — цифру, а потім — знак «+» aбо «-».
Ионний зв'язок є крайнім випадком полярного ковалентного зв'язку. Ионні сполуки в твердому стані — кристалічні речовини. У йонних кристалах електростатичне поле кожного йона поширюється у всіх напрямках, тому ионний зв'язок не має напрямленості.


виконання лабораторного  роботи

Висновки уроку
Йонний зв'язок обумовлений взаємодією між різнойменно зарядженими йонами.
Сполуки з йонним типом хімічного зв'язку виникають у тому разі, коли взаємодіють атоми елементів з дуже відмінною електронегативністю — атоми типового металу і типового неметалу, тобто елементи, розміщені на початку і в кінці періодів періодичної системи. Найтиповіший йонний зв'язок виникає в солях, утворених лужними металами і галогенами.
Йонний зв'язок і неполярний ковалентний зв'язок — два крайні випадки розподілу електронної густини. Неполярному зв'язку відповідає рівномірний розподіл спільної двохелектронної хмари між однаковими атомами. Якщо зв'язок йонний, навпаки, спільна електронна пара практично повністю належить одному з атомів, у якого електронегативність більша.


Завдання для самоконтролю
1. Що таке йонний зв'язок? Між якими елементами він виникає?
2. Чим відрізняється йонний зв'язок від ковалентного полярного і неполярного? Відповідь поясни.
3. Напиши схеми утворення йонного зв'язку: а) у калій броміді КВr; б) у натрій сульфіді Na2S; в) у кальцій нітриді Ca3N2. Поясни схеми.
4. Серед наведених формул речовин зазнач сполуки з йонним, полярним і неполярним ковалентними зв'язками і поясни їх будову: НІ, Н20, РН3, CaS, ZnCI2, SiH4, ССl4.
5. Запиши формули сполук, до складу яких входять такі йони: a) Na+ і Вr-; б) Са2+ і Сl-; в) К+ і S2+. Назви ці сполуки.
6. Яскраво виражений йонний зв'язок у парі атомів
(а) K—F;    (в) F—F;
(б) 0—F;    (г) P—F.
7. Хлор у сполуках утворює йонні зв'язки з
(а) К;  (б) Н; (в) Са; (г) С.


Додаткові завдання
8. Пара елементів, атоми яких під час хімічної взаємодії виявляють максимальну тенденцію до утворення сполуки з йонним зв'язком, — це
(а) Cu i F; (в) Na і F;
(б) C i N;  (г) Li i Н.
9. Між атомами елементів з протонними числами 3 і 9 виникає зв'язок (а) ковалентний полярний; (б) ковалентний неполярний; (в) ионний.
10*. У натрій гідроксиді йонними є зв'язки
(а) між Натрієм і Оксигеном;
(б) між Гідрогеном і Оксигеном;
(в) між Натрієм і Гідрогеном;
(г) усі зв'язки.
11*. Порівняй будову йонів Мg2+ і F- з будовою атома Неону. Знайди подібні й відмінні ознаки.
12*. На що перетворився б атом Аргону, якби з його ядра зник один протон, а електронна оболонка залишилася без змін?
13*. В якої з двох речовин: (a) LiH; (б) CsH ионний тип хімічного зв'язку між атомами виражений сильніше? Чому?

Підбиття підсумків уроку

Домашнє завдання

 

 

doc
Пов’язані теми
Хімія, 8 клас, Розробки уроків
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
2743
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку