П. Верлен. Найвідоміші поетичні збірки та окремі вірші поета. «Поетичне мистецтво» – віршований маніфест символізму

Про матеріал
Тема: П. Верлен. Найвідоміші поетичні збірки та окремі вірші поета. «Поетичне мистецтво» – віршований маніфест символізму. Мета: Ознайомити учнів із творчістю П. Верлена; ввести у світ верленівської лірики, поглибити знання про символізм, імпресіонізм; розкрити мотиви збірок та окремих віршів; розвивати в учнів навички виразного читання; виховувати справжніх цінителів поезій, їхній естетичний смак.
Перегляд файлу

         Тема: П. Верлен. Найвідоміші поетичні збірки та окремі вірші поета. «Поетичне мистецтво» – віршований маніфест символізму.

Мета: Ознайомити учнів із творчістю П. Верлена; ввести у світ верленівської лірики, поглибити знання про символізм, імпресіонізм; розкрити мотиви збірок та окремих віршів; розвивати в учнів навички виразного читання; виховувати справжніх цінителів поезій, їхній естетичний смак.

Обладнання: Портрет П. Верлена, музичне оформлення, бібліотечка поезій.

 

Хід уроку

 

Епіграф:

Поет подібний теж до владаря блакиті,

Що серед хмар летить, мов блискавка в імлі.

Але, мов у тюрмі, в юрбі несамовитій

Він крила велетня волочить по землі.

Ш. Бодлер

 

 

Учитель. Світова поезія кінця ХІХ ст. немислима без імені П. Верлена, найяскравішого представника французького символізму. І наша зустріч присвячена сторінкам його життя, чудовим віршам, в яких поет наперекір долі завжди ніс музику в своїй душі, чув голоси, яких ніхто до нього не чув, бачив дивовижні образи, що створювала його уява, огортаючи їх серпанком найтонших почуттів. Верленівський світ надзвичайно мінливий і суперечливий у своїх настроях і враженнях, але він гармонійний і вишуканий.

 

Учень читає вірш Поля Верлена «Осіння пісня»

 

Інтерв’ю сучасника з П. Верленом.

 

– Поль Верлен! Я рада зустрічі з вами, «королем поетів», першим символістом Франції. Ваша поезія переповнена сумом, болем, стражданням. Невже ж не була доля прихильною до вас?

– Ви праві. Моя душа народилась для справжніх катастроф. Народився я 30 березня 1844 р. в містечку Мец в родині військового інженера. Коли мені було 7 років, сім’я переїхала до Парижа. Там я закінчив ліцей, навчався в університеті, працював дрібним службовцем.

– Як народився поет Верлен?

– Перший свій вірш я написав ще ліцеїстом і надіслав Віктору Гюго, але відповіді не одержав. Потім я став членом гуртка молодих літераторів, що очолював визнаний майстер французької поезії Шарль-Марі-Рене Леконт де Ліль. Так з’явилася моя перша збірка «Сатурнічні поезії».

– Хто з поетів-сучасників був для вас літературним вчителем?

– Шарль Бодлер. Улюблений вірш «Альбатрос».

– Чи було у вас справжнє кохання?

– У 1870 р. я одружився з юною Матильдою Моте, хотів звичайного сімейного щастя. Здавалось, настало заспокоєння. Моя збірка «Добра пісня» присвячена саме їй, моїй маленькій дружині.

Але… Сімейне життя не стало ані тривалим, ані щасливим. Зустріч з юним генієм Рембо – зруйнувала мої плани. Невеселі події змінювали одна одну: війна, Паризька Комуна, втеча в інші краї, брак коштів, суперечка, постріл з револьвера (поранив любого друга, бо боявся його втратити!) Далі два роки у в’язниці в місті Монс. Сумував, брався за перо, каявся. У в’язниці написав 19 віршів – «Романси без слів». Покинула Матильда, Рембо поїхав в Африку. Залишилися спогади…

 

Учень читає вірш «Вже нічого більше – хочу тільки флейти…»

 

– Як поєднати таке бурхливе життя і тужливе шепотіння душі? Як його зрозуміти?

– Як зрозуміти мене? Я жив у ХІХ ст. Мене оточували інші реалії, не такі, як у часи Меріме і Стендаля. Світ заполонила мінливість. Художники почали писати півтонами, невловимими мазками. Мені теж хотілось передати нюанси тиші, запахи природи, звуки вулиці, біль за втраченим. Не я був символістом. Сама дійсність продукувала символи. У ній усе змішалося: старе й нове, село і місто, фольклор і сцена. Моя поезія була незвична для того часу: «Найперше – музика у слові…»

 

 

Читання вірша «Поетичне мистецтво»

 

– Я дивуюся вашій працездатності! «Сатурнічні поезії», «Вишукані свята», «Добра пісня», «Романси без слів», «Мудрість», «Колишнє і недавнє», «Паралельно». Так, ви дійсно «король поетів»! Ви купались у славі?

– Слава… Я був задавлений злигоднями, блуканнями по світу, нерозумінням рідних, хворобами. Я дивився на славу, як на кпини долі, безглузде везіння.

Чи гість минулих я століть?

Чи того віку, що прибуде,

Але востаннє, добрі люди,

За мене Господа моліть.

 

Учитель. Поль Верлен – основоположник символізму. Усі свої відкриття, в поезії поет відобразив у вірші «Поетичне мистецтво», що був написаний 1874 р., а надрукований 1882 р.

 

В зошитах записують учні принципи символізму, розроблені П. Верленом

 

Музичність       Імпресіоністичність

- милозвучність вірша;      - штрихи;

- новий тип поетичного мислення;    - мазки;

- новий тип поетики;

- настрої (сугестія – навіювання)

 

Колективне складання цитатного плану вірша «Поетичне мистецтво»

  1. «Найперше – музика у слові»;
  2. «…наймиліший спів – сп’янілий»;
  3. «…люби відтінок і півтон…»;
  4. «…винищуй .. часник із кухонь тих брудних…»;
  5. « Хребет риториці скрути та ще як слід приборкай рими…»;
  6. «… щоб вірш твій завше був крилатий, щоб душу поривав…»;
  7. «…а решта все – література…».

 

Бесіда

 

  1. Чим, за Верленом, мусить керуватися поет під час написання віршів логікою чи інтуіцією? Аргументуйте свою думку.
  2. Доведіть, що поетом керує імпресіоністичне зображення почуттів.
  3. Який зміст вклав поет у тезу «Найперше – музика у слові»?

 

Учитель. На сьогоднішньому уроці ми лише наблизилися до великої таємниці Всесвіту поетичної душі, яка була загадкою для сучасників та нащадків, яка плакала і страждала, викликала сум і розпач душі поета Поля Верлена.

 

Домашнє завдання.

 

doc
Додано
24 березня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку