Перехід прикметників з однієї групи в іншу

Про матеріал
Презентація допоможе поглибити знання учнів  про  групи прикметників за значенням, перехід прикметників з однієї групи в іншу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перехід прикметників з однієї групи в іншу

Номер слайду 2

Сьогодні на уроціПоглибимо знання про  групи прикметників за значенням, перехід прикметників з однієї групи в іншу; формуватимемо вміння розрізняти якісні, відносні та присвійні прикметники; удосконалюватимемо вміння доречно вживати прикметники різних груп за значенням в усному та писемному мовленні;виховуватимемо відповідальне ставлення до вивчення української мови, любов та повагу до рідної мови.

Номер слайду 3

Пригадай !Прикметник-це…самостійна частина мови. Прикметник виражає…ознаку предмета. Прикметник відповідає на питання…який? чий? котрий?Прикметники змінюються за…родами, числами, відмінками. Синтаксична роль прикметника…у реченні буває означенням, рідше-присудком.

Номер слайду 4

За значенням прикметники поділяються на групи: ЯкісніВідносніПрисвійніПригадай !

Номер слайду 5

Якісні Позначають ознаку предмета, яка проявляється в більшій чи меншій міріСмак, колір, вага, форма(смачний, зелений, важкий, круглий)

Номер слайду 6

ВідносніВиражають ознаку за відношенням. До матеріалу (глиняний)До іншого предмета (шкільний)До національності (український)До часу (вечірня розмова)До числа (п’ятирічна дитина)До місця (сільська площа)

Номер слайду 7

ПрисвійніВідповідають на питання чий? чия? чиє? Виражають ознаку за приналежністю чого-небудь особі чи твариніСофіїні черевики. Братові рукавиціВовчий хвіст

Номер слайду 8

1. Дідова хата, Маріїна хустина2. Добра мама, запашна квітка3. Міська площа, скляна куля1. Якісні2. Відносні3. ПрисвійніЗавдання 1 Установіть відповідність між прикметниками та їх групами за значенням

Номер слайду 9

1. Дідова хата, Маріїна хустина2. Добра мама, запашна квітка3. Міська площа, скляна куля1. Якісні2. Відносні3. ПрисвійніЗавдання 1 Установіть відповідність між прикметниками та їх групами за значенням

Номер слайду 10

Червона троянда,солоний огірокшкільне приладдя,літній вечір,вовчий хвіст, Наталчина вишиванка1. Якісні2. Відносні3. Присвійні

Номер слайду 11

Червона троянда,солоний огірокшкільне приладдя,літній вечір,вовчий хвіст, Наталчина вишиванка1. Якісні2. Відносні3. Присвійні

Номер слайду 12

Поміркуй!Прочитайте подані вирази . У якому значенні - прямому чи переносному вжиті в них прикметники?Гострий на язик. 2. Мати вовчий апетит.3. Соловʼїний голос.

Номер слайду 13

Запам’ятай! Прикметники часто вживаються в переносному значенні, тому вони мають властивість переходити з одного розряду до іншого. Якісні прикметники переходять у відносні, якщо втрачають здатність виражати певну якість більшою чи меншою мірою: білий лебідь – біла раса.

Номер слайду 14

Запам’ятай! Присвійні прикметники переходять у відносні та якісні, якщо набувають їхніх ознак: ведмежа лапа – ведмежа послуга, заяча нора – заяча душа.

Номер слайду 15

Запам’ятай! Лисяча нора (присвійний)лисячий характер(якісний), лисяча шуба (відносний) Шоколадний торт (відносний) шоколадна засмага (якісний)

Номер слайду 16

Завдання 2 Поєднайте слова так, щоб утворилися словосполучення, у яких прикметник перейшов з одного розряду в інший. Металевий характерзолоті голоскуряча серцелисячий рукибараняча впертістькрижане пам’ять 

Номер слайду 17

Перевір себе!Металевий характерзолоті голоскуряча серцелисячий рукибараняча впертість. Крижане пам’ять

Номер слайду 18

Завдання 3 Спишіть прислів’я. Визначте розряди прикметників за значенням.1. Багачева правда гірше за брехню.2. На панську мудрість – мужицька хитрість. 3. Білі руки, а сумління чорне.4. Правда гостра, як коса.5. Молодий місяць не всю ніч світить.

Номер слайду 19

Завдання 3 Спишіть прислів’я. Визначте розряди прикметників за значенням.6. Лице рум’яне, а серце кам’яне.7. Від теплого слова і лід розмерзається.8. І від солодких слів буває гірко.

Номер слайду 20

1. Багачева (присвійний) правда гірше за брехню.2. На панську (присвійний) мудрість – мужицька (присвійний) хитрість. 3. Білі (якісний) руки, а сумління чорне (якісний) .

Номер слайду 21

4. Правда гостра (якісний) , як коса.5. Молодий (якісний) місяць не всю ніч світить. 6. Лице рум’яне (якісний), а серце кам’яне (відносний).

Номер слайду 22

7. Від теплого (якісний) слова і лід розмерзається.8. І від солодких (якісний) слів буває гірко.

Номер слайду 23

Повторимо!

Номер слайду 24

Сьогодні на уроціПоглибили знання про  групи прикметників за значенням, перехід прикметників з однієї групи в іншу; формували вміння розрізняти якісні, відносні та присвійні прикметники; удосконалювали вміння доречно вживати прикметники різних груп за значенням в усному та писемному мовленні;виховували відповідальне ставлення до вивчення української мови, любов та повагу до рідної мови.

pptx
Додано
3 квітня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку