Перелітні птахи Борівського району

Про матеріал
Любов до природи – це і любов до Батьківщини, до свого народу. Це наш світогляд, наша мораль, весь спосіб нашого життя. Невід’ємною частиною нашого життя є птахи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перелітні птахи Гороховатського краю

Номер слайду 2

Мандри птахів Мандрують птахи по-різному. Одні поодинці, інші – великими зграями. Але як би птахи не летіли вони завжди летять одним і тим же шляхом. Як же пташки знають куди летіти? Хто їм показує дорогу? Більшість вчених вважає, що птахи звіряють напрям по сонцю і зіркам.

Номер слайду 3

Трясогузка біла Пташка, яка ось-ось прилетить до нас невеличка, завбільшки з горобця, на порівняно довгих тонких ногах. Та найхарактернішим для цієї пташки є дуже довгий хвіст, який вона швидкими рухами весь час підсмикує догори - це трясогузка.

Номер слайду 4

Ставкова очеретянка Ставкову очеретянку легше почути, ніж по­бачити. Коли ставкова очеретянка шукає корм, вона співає майже без упину, навіть уночі. За співом орнітологи розрізняють два зовні дуже схожих види очеретянок - чагарникову та ставкову.

Номер слайду 5

Гніздовий період очеретянок починається в першій половині травня, а на півночі - дещо пізніше, але не раніше середини червня. Гніздо самка будує одна. Батьки насиджують яйця по черзі. Пташенята вилуплюються через 11-12 днів. Їхні дзьоби постійно відкриті - таким чином пташенята просять у батьків корм.

Номер слайду 6

Звичайна вивільга Звичайна ВИВІЛЬГА прилітає в наші краї одною з найостанніших пташок тоді, коли на деревах уже зеленіє досить густе листя Вона гніздується в листяних лісах, що ростуть у місцевості з м'яким кліматом. Увагу спостерігача зазвичай привертає передусім коротка пісня самця вивільги, що нагадує своїми звуками голос флейти.

Номер слайду 7

Поживою для вивільги звичайної є як комахи, так і фрукти. На початку літа, коли на світ з'являються пташенята, вивільги в основному полюють на комах та їхні личинки. Птахи харчуються також павуками і слизняками. Вивільги залюбки їдять гусениць

Номер слайду 8

Спостереження за повзиком Звичайного повзика найлегше побачити на стовбурі або товстих гілках листяних дерев.

Номер слайду 9

Мухоловка сіра Влітку зграї мухоловок зустрічаються в наших краях . Поселяються мухоловки у лісах, приміських районах, біля господарчих будівель та в парках. Улюблене місце перебування сірої мухоловки - це нижні гілки дерев або стовпці загорож, на яких вона сидить, випроставшись, і очікує здобич: мух або комарів. З настанням вересневого похолодання сірі мухоловки залишають наші краї і летять на південь.

Номер слайду 10

Сіра мухоловка має добре розвинені навички полювання на крилатих комах. Вона харчується комарами й мухами, ловить бджіл, ос, ґедзів, бабок, денних і нічних метеликів. Свою здобич сіра мухоловка зазвичай хапає на льоту.

Номер слайду 11

Чубатий жаворонок Чубаті жайворонки тримаються парами або невелики­ми зграями, що налічують 3-5 особин. Нерідко можна зустріти зграю з 15 птахів, які разом шукають корм або летять на південь. Зазвичай такі зграї складаються з молодших птахів.

Номер слайду 12

Чорнодзьоба зозуля Чорнодзьобі зозулі у нас з'являються досить рідко. Це може відбуватися під час перельотів, якщо птахи випадково збиваються з дороги. Досі точно не відомо, скільки яєць відкладає чорнодзьоба зозуля. Одні орнітологи вважають, що близько 7, інші гадають, що в одне гніздо можуть нести яйця дві самки, відтак, у середньому кожна відкладає 3-4 яйця.

Номер слайду 13

Ластівка сільська 9 березня – Сорочини – свято закликання птахів з вирію. За уявленнями наших предків в цей день прилітало сорок різних пташок з вирію. Птиця – це вісник весни-радості й взагалі вісник сонця. Вона побуває в повітрі, «у небі», й несе людям утіху з неба , від сонця.

Номер слайду 14

Шпак Шпаки трохи менші за дроздів. Маса тіла до 98 грамів.). Птахи-перелітні, зимують у південних областях Європи. На Україні їх можна побачити в мішаних і листяних лісах, ярах і урвищах, на скелях. Пісня – гучна, насичена звуками із пісень інших птахів, гавкання собак. Живляться майже виключно комахами.

Номер слайду 15

Білий лелека Білий лелека один з найулюбленіших птахів. По-різному його називають на Україні: бусол, бузьок, гайстр, бацян. Та мабуть з найлагідніших назв усе ж лелека– птах, що приносить щастя, персонаж багатьох казок та легенд. Народі люблять лелек за їх красу і велич, та відданість своєму – гнізду й довіру до людей.

Номер слайду 16

Лебідь - шипун Лебеді-шипуни починають гніздуватися в квітні, часто коли вода ще вкрита кригою. Місце для гнізда вони вибирають на землі, поряд з водою, а іноді влаштовують його і на мілководді. Обидва птахи уважно ставляться до своїх малюків, годують їх і захищають від небезпеки.

Номер слайду 17

Під час гніздування лебеді шукають спокійне місце для будівництва гнізда. Іноді воно буває на значній відстані від їхніх рідних місць.

Номер слайду 18

ЧИ ТОБІ ВІДОМО. ЩО...   • Оперення лебедя-шипуна складається майже з 25 ти- сяч пір'їнок. • Для лебедя-шипуна типовим є чорний виріст біля основи дзьоба. • Лебідь-шипун є одним із найважчих літаючих птахів. Іноді маса більших самців може посягати навіть 20 кг. Він особливо помітний у самців навесні, під час шлюбного періоду.  

Номер слайду 19

Чисельність лебедів-шипунів велика, і цьому виду зникнення не загрожує. Проте, окремі птахи наражаються на небезпеку, коли плавають поряд з місцями, де люди ловлять рибу. Свинцеві грузила, що кріпляться на жилці спінінгів, залишають у воді стільки шкідливих речовин, що лебеді, які споживають свинець разом з кормом, можуть отруїтися. Лебеді створюють пару один раз на життя,тому у народі є висловлювання: “Лебедина вірність”

Номер слайду 20

Охороняйте перелітних птахів! Збережіть красу природи для наступних поколінь!

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

ppt
Додано
7 листопада 2021
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку