Петро Гулак-Артемовський "Рибалка"

Про матеріал
Урок у 9 класі за баладою П. Гулак-Артемовського "Рибалка". Мультимедійна презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Петро Гулак-Артемовський. Балада «Рибалка». Вічна тема кохання. Втілення рис романтизму в баладі

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Учені й досі сперечаються, хто ж вони — русалки? Одні вважають їх дівами родючості, яких із приходом християнської віри зарахували до нечистої сили, інші вбачають у них покійників, що померли "не своєю", передчасною смертю, а ще інші кажуть, що це найкращі дівчата, яких приносили в жертву богам, аби задобрити їх, забезпечивши собі спокійне і благополучне життя.  В народі про русалок також розповідають, що це маленькі діти, які померли нехрещеними. Інші кажуть, що русалки — це дівчата-потопельниці, а в деяких місцевостях України ще й уточнюють: саме ті, хто втопився на Трійцю. В українському фольклорі русалками бувають і чоловічі персонажі, а також, рідко, літні жінки. Після довгого зимового сну русалки з'являються на Троїцькому тижні (через сім тижнів після Великодня). Вони вигулькують із води, бавляться у вербовому гіллі, в лісі облюбовують дуби та берези, роблять гойдалки, щоночі гойдаючись на деревах, стрибаючи та плескаючи в долоні. Усім відомо про чудесний звабливий сміх русалок: ним вони заманюють молодих хлопців і, лоскочучи, змушують сміятися до смерті. Іноді розповідають і пікантні подробиці: русалки лоскочуть парубків своїми персами. За допомогою лоскоту вони намагаються "розпізнати" живого. Адже сміх — це ознака життя. 

Номер слайду 4

Історія написання балади «Рибалка»Йоганн Вольфганг фон Гете

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Світове мистецтво Костянтин Маковський «Русалки» (1879) Яцек Мальчевський «Утопленик в обіймах диво-жінки» (1888) «Русалонька» м. Копенгаген

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Домашнє завдання 1. Прочитати стор. 149-152, відповідати на запитання2. Підготувати реферат про життя і творчість Євгена Гребінки3. Здійснити ідейно-художній аналіз байки Є. Гребінки «Ведмежий суд»

pptx
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку