Підмет і присудок. Способи вираження підмета.

Про матеріал
Підмет і присудок. Способи вираження підмета. для класів з поглибленим вивченням
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підмет і присудок. Способи вираження підмета.

Номер слайду 2

Мета уроку: поглибити знання про поділ членів речення на головні та другорядні, про граматичну основу речення; ознайомитись зі способами вираження підмета; формувати вміння знаходити в реченні підмет і присудок, будувати речення, в яких би підмет виражався різними способами; розвивати увагу, спостережливість, творчу уяву; виховувати почуття захоплення красою осінньої природи

Номер слайду 3

Пригадаймо! Граматична основа – це підмет і присудок. Підмет – це головний член речення, що називає предмет, про який говориться в реченні, і відповідає на питання хто? що? Присудок – це головний член речення, який називає дію, стан або ознаку предмета і відповідає на питання що робить підмет? Що з ним робиться? Який він є? Хто він такий? Що він таке?

Номер слайду 4

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами.

Номер слайду 5

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Способи вираження простого підмета Формою вираження підмета є називний відмінок іменника: Життя дається людині один раз. займенника: Я вірю в силу доброти. прикметника: Минуле живе в пам'яті. дієприкметника: Прожите не сходить з віч. числівника: Обоє підемо в майбутнє.

Номер слайду 6

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Підмет може також виражатися: неозначеною формою дієслова: Жити – життя любити. прислівником: Сьогодні, вчора, завтра є в кожнім серці. вигуком: “ Ура! Ура!” пролунало над нами.

Номер слайду 7

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Способи вираження складеного підмета складні географічні й астрономічні назви: Чорне море манило мене до себе. стійкі словосполучення: Бабине літо висіло на віттях. словосполучення з кількісним значенням: Ключ птахів летить над містом. цілі речення: “Зачарована Десна” – автобіографічна повість О. Довженка.

Номер слайду 8

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Виконати тестові завдання Підмет виділено в реченні А Я вигадаю нові літери та розділові знаки. Б Нарешті настав час відновлювати й будувати храми. В Тепло дихнула в лице пухка рілля, повна спокою і надії. Г Вже на землю рушила весна, всі кутки заповнює собою. 2. Підмет виділено в реченні А У мої вікна червоно заходить сонце. Б Отару хмар на південь жене пругкий вітер. В Знялися лелеки й потягли за собою засмучене листя. Г Пізньої осені на околиці села хтось палив зів’яле бадилля. 3. Підмет виділено в реченні А Чесне діло роби сміло. Б Без діла жити — тільки небо коптити. В На охочого робочого діло знайдеться. Г Маленька праця краща за велике безділля.

Номер слайду 9

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. 1. Я люблю осінню пору. 2. Прийшла хороша, ніжна осінь. 3. Усе прекрасне на землі створене людськими руками. 4. Полонені стояли непорушно. 5. Двоє сиділи в осінньому парку. 6. Жити - Вітчизні служити. 7.Нерозгадане, тривожне «як» розвіялося скоріше й легше, ніж думалося спочатку. 8.Незмовкаюче «ура» підіймалося все вище... Записати речення,підкреслити в них головні члени речення,вказати спосіб вираження підмета

Номер слайду 10

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. 1. Складений підмет вжито в реченні А Бабине літо чекатиму з нетерпінням. Б Вабить знов мене Чумацький Шлях. В Три явори посадила сестра при дорозі. Г Між дорогою і полем піднялися бур’яни. 2. Складений підмет вжито в реченні А «Тореадори з Васюківки» прочитано на одному подиху. Б Вологий дим кошлатими клубками котився по землі. В Бабине літо висіло на вітах, як прядиво. Г Вітер з гаєм розмовляє, шепче з осокою. 3. Складений підмет вжито в реченні А Золоті плями на стіні заселяють кімнату радістю. Б Місяць із сонцем ніжну бесіду веде про свої зірки. В Оранжево-фіолетові хмари відгрібають зі сходу ніч. Г Знову в серці дивовижно щастя з мрією сплелись. Виконати тестові завдання

Номер слайду 11

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Вправа 6, с. 83

Номер слайду 12

Підмет та способи його вираження Простий (виражений одним словом) Я люблю життя. Складений (виражений словосполученням, утвореним із двох і більше повнозначних слів) Дві долі ішли різними шляхами. Домашнє завдання Вивчити правила с. 80-81. Виконати вправу 9, с. 84 (всі завдання)

ppt
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
69787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку