Письменики Поділля. Михайло Вдовцов

Про матеріал

Презентація створена до уроку літератури рідного краю. "Письменники Поділля", містить матеріали про Михайла Вдовцова та його книгу «Романтичні овиди Кетрос»


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письменники Поділля. Михайло Вдовцов

Номер слайду 2

Моє Поділля – стежко руса. До богоокої ріки. Від Коцюбинського до Стуса. Стоять у слові земляки.                               М. Каменюк

Номер слайду 3

Вінниччина – щедра, багата  літературними талантами земля. Вона завжди вабила до себе чарівною природою і щирими людьми геніальних письменників, видатних митців, а також виплекала та подарувала світові цілу плеяду творців художнього слова.

Номер слайду 4

Вдовцо́в. Миха́йло. Лео́нтійович (нар.7 березня 1955, Довжок (колишні — Кетроси), Ямпільський район, Вінницька область — український прозаїк, краєзнавець, природоохоронець. Член Національної спілки журналістів України(2000), Національної спілки письменників України (2011).

Номер слайду 5

Народився Михайло Леонтійович Вдовцов 8 березня 1955року в селі Довжок Ямпільського району. Зростав у дружній родині, де панували любов, злагода, взаєморозуміння, повага до старших. Навчався в нашій школі. «Був старанним учнем,»- так згадує про нього перша вчителька Марія Тимофіївна. Після школи – служба в армії. Педагогічну освіту отримав у Вінницькому педагогічному інституті, працював на керівних роботах: заступником голови обласної ради. А нині генеральний директор спеціалізованого комунального підприємство «Вінниця облагроліс». Будні геерального директора фірми, безперечно наплановані різними  проблемами лісу. Михайло Леонтійович працює так винахідливо, щоб наблизити цю поетику до людини, перетворити буденність у свято.

Номер слайду 6

Очолював художньо-виробниче об'єднання «Бубнівська кераміка», був заступником керівника виконавчого апарату та заступником голови Вінницької обласної ради. Додатково закінчивши Вінницький державний аграрний університет та Львівський інститут лісового господарства, з липня 2002 р. був генеральним директором Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс». У 2012—2014 рр. — голова Могилів-Подільської районної державної адміністрації, відтепер — фермер. Був депутатом Вінницької обласної ради 3, 4, 6 скликань, до кінця 2015 р. — головою постійної Комісії радиз питань культури, духовності та історичної спадщини.

Номер слайду 7

Автор книг прози : Романтичні овиди Кетрос (2008, 2009)Благодать самотності (2009)Одному жити холодно (2010)Мої Кетроси (2010)Зерно з татових черевиків (2011)

Номер слайду 8

Михайло Леонтійович – людина нової доби, з тих, що рухають цю добу вперед. Його поетична душа, особлива любов до рідного краю спонукали взяти під опіку Гайдамацький Яр у Буші. Він допомагав проводити студентські розкопки на Замковій горі.

Номер слайду 9

Книга «Романтичні овиди Кетрос» - гімн селу і людям, що зростили й виховали, навчили працювати, любити все прекрасне. У «Романтичних оводах Кетрос» автор виступає у двох постатях: як автор і як герой твору – малий Мишко. Відповідно і розповідь має двоплановий характер. Перший план – це своєрідне поширене відтворення світу в дитячій свідомості; другий – філософські роздуми зрілої людини.

Номер слайду 10

Вдовцов називає свої твори не новелами, не оповіданнями, не замальовками. Це – ласкавці. Такі собі спогади і роздуми про красу й добро людської душі, щирість її діянь. Можливо, хтось назве ці твори по-іншому. Для автора – це його власний жанр.

Номер слайду 11

Це спогади про босоноге дитинство, про друзів, про свою родину. Хлопчики-пастушки приваблюють своєю винахідливістю. Перехід в дитинстві до статусу пастуха означав певний рубікон дорослості, адже доручали серйозну спаву – пасти корову, тобто годувальницю сім’ї. Пастушата не били байдиків. Вони цілісінькими днями працювали і найпершою, найважливішою працею вважався догляд за криницями і джерелами. Ніхто їм не говорив про екологічні місячники і не об’являв про операцію «Джерело». Це був якийсь напродив органічний зв’язок із природою. Змагались між собою пастушата хто краще відкопає, розчистить і оформить джерело. Саме ці сторінки книги вчать любити природу, берегти і примножувати її. Пастушки були справжніми майстрами по виготовленню батогів, ставали архітекторами, коли будували буди і землянки. Автор зберіг у серці і образ річки свого дитинства – Марківки. Хлопчаки ловили рибу, раків – цікава робота. Умови життя змушували дітей бути працьовитими, діяльними, винахідливими. Та дитинство в усі часи залишається чудовим чарівним світом.

Номер слайду 12

У подільськім ріднім краї,Де тополі всіх стрічають,До Дністра, співаючи, Марківка біжить. Де вишнями весни квітують,Зріють в літа абрикоси. На кам’яних крутосхилах. Розкинулись наші Кетроси.

pptx
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
2757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку