Письмове додавання у випадку трьох доданків Додавання і віднімання багатоцифрових чисел. Розв'язання прямих та обернених задач різних типів, які виникають із повсякденних життевих

Про матеріал
Очікувані результати: виконує додавання і віднімання іменованих чисел, множення і ділення на одноцифрове число іменованих чисел; аналізує проблемну ситуацію з огляду на можливість використання відомих засобів добору даних; добирає числові дані, необхідні й достатні для розв'язання проблемної ситуації; виконує усно та письмово обчислення в межах мільйона в навчальних і життєвих ситуаціях; використовує на практичному рівні різні способи подання конкретних даних; описує проблемні життєві ситуації, які ґрунтуються на конкретних даних, за допомогою групи величин, пов'язаних між собою; застосовує співвідношення між одиницями вимірювання величин під час розв'язування практично зорієнтованих задач. Тип уроку: формування навичок і вмінь. Обладнання: презентація, ілюстрації, таблиця «Розряди чисел», картки, види чаїв, картки для самооцінювання. Методи та прийоми: • словесні: розповідь, пояснення, бесіда, інструктаж; • наочні: ілюстрація, демонстрація, самостійне спостереження; • практичні: досліди, вправи, самостійна робота, • робота в групах, парах.
Перегляд файлу

Тема уроку: Письмове додавання у випадку трьох доданків Додавання і віднімання багатоцифрових чисел. Розв'язання прямих та обернених задач різних типів, які виникають із повсякденних життевих ситуацій

Очікувані  результати:

виконує додавання і віднімання іменованих чисел, множення і ділення на одноцифрове число іменованих чисел;

аналізує проблемну ситуацію з огляду на можливість використання відомих засобів добору даних;

добирає числові дані, необхідні й достатні для розв'язання проблемної ситуації;

виконує усно та письмово обчислення в межах мільйона в навчальних і життєвих ситуаціях;

використовує на практичному рівні різні способи подання конкретних даних;

описує проблемні життєві ситуації, які ґрунтуються на конкретних даних, за допомогою групи величин, пов'язаних між собою; застосовує співвідношення між одиницями вимірювання величин під час розв'язування практично зорієнтованих задач.

Тип уроку: формування навичок і вмінь.

Обладнання: презентація, ілюстрації, таблиця «Розряди чисел», картки, види чаїв, картки для самооцінювання.

Методи та прийоми:

  • словесні: розповідь, пояснення, бесіда, інструктаж;
  • наочні: ілюстрація, демонстрація, самостійне спостереження;
  • практичні: досліди, вправи, самостійна робота,
  • робота в групах, парах.

Хід уроку

1.Організаційний момент

- Пролунав дзвінок - розпочинаємо незвичайний  урок!

- Чому, на вашу думку, урок незвичайний? (Тому що до нас завітали гості.)

-А як потрібно зустрічати гостей? (Ввічливо, радо, шанобливо, гостинно.)

-Отож, поверніться до гостей, посміхніться і привітайтеся.

-А якими на уроці математики ми маємо бути?

важними, розумними, організованими, кмітливими)

-Давайте спробуємо це довести!

2. Актуалізація опорних знань

1. Виконай дії:

2400:100*10=                      

240*3=                                 

75 :  8=                                  

5 * 14=                                  

64 : 4=                                   

2. Перетвори:

85 км= _______ м                            

32 м 4 см= _______ см                  

8 ц 80 кг= _______ кг  

Самооцінювання

3. Мотивація навчальної діяльності

Тема місяця: «Цікаві факти і таємниці»

Тема дня: «Органи чуття»

Робота в групах

-Пропоную загадки мовчки відгадати і основні органи чуття намалювати!

Загадка 1

Маленькі, кругленькі, а весь світ бачать. (Очі)

Загадка 2

Сопе, хропе, часом чхає,

людині допомагає,

повітря вдихає,

запахи відчуває. (Ніс)

Загадка 3

Самі мовчать, а нам допомагають почути тих, хто розмовляє і весело співає.

(Вуха)

Загадка 4

Дві матері п’ять синів мають

І на дотик все відчувають. (Руки, пальці, покриті шкірою)

Загадка 5

У печері змія живе, смаки розрізняє, людською мовою розмовляє. (Рот, язик)

Презентація робіт

Лепбук «Органи чуття» інформатика 2 клас

-Чи сподобалося виконувати завдання? (ТАК, НІ)

-Отже, « Асоціативний кущ»:

4. Оголошення теми, мети уроку

Письмове додавання у випадку трьох доданків. Додавання і віднімання багатоцифрових чисел. Розв’язування задач, які виникають із повсякденних життєвих ситуацій.

-Чого ви очікуєте від уроку?

5. Вивчення нового матеріалу

-Завтра, 15 грудня – Всесвітній день чаю. Тому сьогодні на  уроці  математики пропоную провести чайну церемонію  (це перетворений на ритуал процес заварювання чаю і чаювання), дослідити з різних джерел цікаві факти про чай.

C:\Users\Natalia\Desktop\tradiciones-china-te.jpg      C:\Users\Natalia\Desktop\92.jpg

 

 

Учень 1  «Цікаво знати»  (робота з картою)

  • Культура споживання чаю – 4 700 років.
  • Батьківщина чаю – древній Китай.
  • У Європу був вперше привезений  у 1557 році португальськими мореплавцями.

Основні виробники чаю – Китай, Індія, острів Цейлон, країни Африки, в Аргентині, В’єтнамі, Туреччині, Абхазії.

3. Запиши число у вигляді розрядних доданків:

4700= 4000+700

4. Назви сусідів числа 1557.

1556   1557   1558

5. Обчисли письмово: 

4 700 + 1 557 =

2022р. -1557 р.=

Самооцінювання

6. Робота в групах (самостійно)

Обчисли:

Зображення, що містить седзі, кахель, день

Автоматично згенерований опис114*3+27*5+123*4=

 

 

 

Зображення, що містить седзі, кахель, день

Автоматично згенерований опис12 345+3567+687=

 

 

 

Самооцінювання

Учень 2 Як правильно заварювати чай?

-Є різні види чайної церемонії:

- китайська чайна церемонія (є найкращою у світі і найцікавішою);

- російська (у самоварі);

- англійська (найпростіша – заливаємо у чайничок і п’ємо).

Класифікація чаю:

  • Білий
  • Зелений
  • Жовтийпри температурі 70-80 градусів – 3 хв.

 

  • Червоний
  • Чорний – при температурі 95-100 градусів – 3- 5 хв.

7. Перетвори:

 1хв=60 с                       

 3 хв -? с             

 5 хв-?с

Дослід 1 (запарити чай…)

Учень 3 «Цікаво знати!»

У Китаї чай заварюють протоками: перший раз заливають воду в чайник і через 15–30 сек. зливають. Це перша протока, яка потрібна, щоб омити і пом'якшити чайне листя. Після цього заливають нову воду, і готовий настій уже розливають по чашках.

Учень 4 «З чого роблять чай?»

Наукова назва чаю – камелія китайська. Виростає у вигляді чагарнику висотою до 3 м або дерева до 10 – 15 м. форма залежить від кліматичних умов регіону. Для кращих сортів найцінніші молоді пагони з верхніми листочками і листові бруньки.

Учень 5 «Як роблять чай?»

1) Зав’ялювання – виходить зайва волога до 50 %, листя стає гнучким і дружнішим.

2) Скручування вручну або за допомогою машин.

3) Сортують за розміром листя: крупнолистовий, середньолистовий, дрібно -листовий.

4) Тітестри- виконують контроль якості і купажування чаю.

Учень 6 «Легенда про чай»

До 18 століття в Європі вважали, що чорний і зелений чай роблять з різних трав. Але китайські виробники приховували засіб його виготовлення.

Згідно з китайською легендою, вперше чай винайшов імператор  Шен Нунг в 2737 році до н.е.

Під час подорожі слуги  скип’ятили  імператору воду, щоб її очистити, і в посудину з кип’ятком випадково впало кілька листочків чаю. Напій так сподобався імператору, що згодом став національним напоєм.

  • А японці придумали чайну церемонію!!!

(Листя перетирали у порошок, добавляли воду, збивали віночком з трав )

Учень 7 «Смак чаю»

Білий чай – найм’якший смак,

зелений – більш терпкуватий,

чорний- м’який або міцний.

 

Влітку- трав’яні, з м’яти, фруктові.

Взимку- зі спеціями (імбирем, корицею).

 

Краще заварений чай не залишати надовго, бо він втрачає свої властивості і смак.

                           Учень 8 «Вирощування чаю в Україні»

Чай в Україні почали вирощувати на Закарпатті у 1949 році.

2022р-1949 р.= 73 р. тому

Була закладена плантація у 2, 5 га, яка дала добрий урожай. З метою охорони, створили заповідник «Широкий». Найкраще прийнялися грузинські сорти чаю.

Закарпатський чай готується пережити зимуЄдину в Україні чайну плантацію під Мукачевом рекультивували

Єдину в Україні чайну плантацію під Мукачевом рекультивувалиБіля Мукачева відновлять унікальні чайні плантації - Мукачево.today.

Задача 8

 Розв’яжи задачу, знайди периметр і площу чайної плантації:

а=24 м

в=50м

Р  = ?

S- ?

Самооцінювання

Вчитель. Дослід 2 (шкільна їдальня,скласти задачу)

Для приготування чаю на 1 перерву потрібно:

30 л води,

170 г заварки,

1500кг цукру,

10 лимонів.

Визначити які витрати на 2 перерви, 2 зміни, тиждень, місяць.

Діаграма (опитування учнів про улюблений чай у школі: чорний чи каркаде)

 

                                   Учень 9  «Чай та здоров’я» :

  • корисний для імунітету;
  • покращує роботу серця, судин,
  • потрібно пити без цукру і солодощів.

Самооцінювання

6. Рефлексія

    - Які органи чуття допомагають людині  визначити смак, запах, колір чаю?

- З якої церемонії завтра ви розпочнете ранок?

- Чого ви сьогодні навчилися?

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Математика, 4 клас, Розробки уроків
НУШ
Додано
11 травня 2023
Переглядів
320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку