Письмовий твір-опис вулиці на основі особистих спостережень і вражень з використанням речень, ускладнених однорідними членами речення

Про матеріал
Матеріал до уроку подано про вулицю, якою діти щодня користуються. Задля порівняння вміщено сучасні фото місцевості та згенеровано зображення за допомогою сервісів ШІ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТВІР-ОПИС ВУЛИЦІ НА ОСНОВІ ВЛАСНИХ ВРАЖЕНЬ І СПОСТЕРЕЖЕНЬ У ХУДОЖНЬОМУ СТИЛІ З ВИКОРИСТАННЯМ РЕЧЕНЬ, УСКЛАДНЕНИХ ОДНОРІДНИМИ ЧЛЕНАМИ РЕЧЕННЯ вул. Юрія Шумського

Номер слайду 2

Перша вулиця на честь теперішнього президентаhttps://www.youtube.com/watch?v=u. Fq. Qzf. R8nls. Найдовша вулиця в Україніhttps://www.youtube.com/watch?v=Se81 JNF97k. E

Номер слайду 3

У ВУЛИЦІ СВОЄ ОБЛИЧЧЯ

Номер слайду 4

Юрій Шумський. Ю́рій Васи́льович Шу́мський (справжнє прізвище Шомін) - український актор. Народився 5 листопада 1887 у м. Тирасполь, помер  7 червня 1954, у м. Києві.

Номер слайду 5

Театральна діяльність. Шумський — яскравий актор перевтілення. Грав у виставах світового репертуару в ролях: Петруччо та Бенедикта («Приборкання непокірної» та «Багато галасу даремно» В. Шекспіра),Фіґаро («Весілля Фіґаро» П. Бомарше),Філіппа II («Дон Карлос» Ф. Шиллера),Нейля («Композитор Нейль» Г. Кауфмана);у сучасному українському репертуарі: Гнат Гиря («97» М. Куліша),Дудка («Республіка на колесах» Я. Мамонтова),Зіновій («Яблуневий полон» І. Дніпровського)та в численних драмах О. Корнійчука («В степах України» та «Калиновий гай», ролі Галушки та Романюка). Юрій Шумський виступав також в українському класичному репертуарі; виконав близько 160 ролей; крім того, брав участь у радіовиставах.

Номер слайду 6

Працював у кіно з 1925 року, зокрема у фільмах:«Тарас Шевченко»,«Борислав сміється» (1927, Бенедіо),«Беня Крик» (1927, грабіжник),«Напередодні» (Малина),«Буря» (1928, Силін),«Нічний візник» (1929, офіцер контррозвідки),«Ескадрилья № 5» (1939, командарм),«Третій удар» (1948, Василевський),«В степах України» (1952, Кондрат Галушка),«Калиновий гай» (1953, Романюк).

Номер слайду 7

Юрій Васильович і Київ1934 р. актор перейшов до Київського театру ім. І. Франка, на сцені якого грав до кінця життя. У цьому театрі він дебютував у ролі Гайдая в «Загибелі ескадри» О. Корнійчука.

Номер слайду 8

Захоплення Юрія Шумського. Крім того, Шумський захоплювався образотворчим мистецтвом, сам займався живописом — у Тираспільському музеї навіть зберігається малюнок рідної хати, зроблений рукою актора. Мав він прекрасний музичний слух і голос (баритон) рідкісної краси. Його голос було легко впізнати серед інших. У 1941-1944 рр. він був голосом вільної України — працював художнім керівником Українського радіокомітету, що транслював передачі на окуповані території. 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Юрій Шумський мав неабияку популярність. Люди так його любили, що перукарі вигадали зачіски для актора, а ресторатори пропонували бутерброд, названий його ім’ям (хліб з маслом, половинка яйця, кілька і дрібно посічені цибуля та кріп).

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Робота над твором-описом. Твір-опис місцевості – це зв’язний текст, який дає словесне зображення основних ознак міста, села, вулиці, подвір’я, площі. Щоб описати місцевість, потрібно вказати:- де вона розташована;- історичні відомості, пов’язані з нею;предмети (об’єкти), які є в цій місцевості. Отже, складовими опису місцевості є опис місця й описи окремих предметів, які на цьому місці розташовані. Опис місцевості складається за такою схемою: ДЕ? – ЩО? – і ЯКЕ це ЩО?

Номер слайду 14

ПЛАН ОПИСУ ВУЛИЦІІ. Вступ. Назва вулиці та короткі відомості про її заснування. ІІ. Опис вулиці Рельєф та забудова вулиці. Довжина вулиці.3. Цікаві архітектурні споруди в ландшафті. Рослинність на місцевості.ІІІ. Висновок. (що подобається, а що б вихотіли змінити)

Номер слайду 15

ХУДОЖНІ ЗАСОБИ. МЕТА – СТВОРИТИ ОБРАЗНІСТЬ ХУДЛЖНЬОГО ТЕКСТУ СЛУХОВІЗОРОВІНЮХОВІ

Номер слайду 16

ПАЛІТРА МОЄЇ ВУЛИЦІ

Номер слайду 17

МЕЛОДІЯ МОЄЇ ВУЛИЦІ

Номер слайду 18

Художні засоби. СЛОВОЕПІТЕТИМЕТАФОРИВУЛИЦЯБУДИНКИДЕРЕВАПОРІВНЯННЯ

Номер слайду 19

Художні засоби. СЛОВОЕПІТЕТИМЕТАФОРИПролягає, розкинулася, в’ється, засинає, прокидається. ВУЛИЦЯГоловна, тиха, затишна, відома, історична, сонячна, спокійна, вузька/широка, людна/безлюдна, чарівна. БУДИНКИСамотні, старовинні, низенькі, чепурні, Сумують, радіють, сплятьнемов одинокі люди, велетні, свідки історії, загадки. ДЕРЕВАВіковічніклени: розлогі, королівськіКаштан: кремезний, розлогий. Липи: духмяні, Берези: білокорі, молоді, Ялини: вічнозелена. Горобина: чарівна, висока. Дуб: гіллястий, розлогий. Розкинулися. Палають свічками. Залили ароматом. Розсипають сережки, вдягли сережки Сяє рубінамимов вартові,мов білокорі красуні,мов червонощока дівчина. ПОРІВНЯННЯнемов стрічка/стрічкою,артерія міста

Номер слайду 20

Художні засоби. СЛОВОЕПІТЕТИМЕТАФОРИЛИСТЯСОНЦЕНЕБОПТАШКИПОРІВНЯННЯ

Номер слайду 21

Художні засоби. СЛОВОЕПІТЕТИМЕТАФОРИПРЕШІПТУЄТЬСЯ ГОМОНИТЬЛИСТЯЗАЛИТЕ СОНЦЕМ, ЗАГОРІЛЕ НА СОНЦІСОНЦЕНіжне, тепле. Пестить, обпалює, зігріваєжарина паляниця. НЕБОБездонне, оксамитове, зоряне, похмуре, безкрає, неозоре, безхмарне, блакитне. Розкинулосянемов діамант, мов простирадло. ПТАШКИговірливіЦвірінчать, переспівуютьголос вулиціПОРІВНЯННЯмов золото,мов смарагди

Номер слайду 22

НАПИСАННЯ ТВОРУ / АНОНС

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
31 березня
Переглядів
405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку