ПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ УЧНІВ
з теми «ПРИГОТУВАННЯ ХОЛОДНИХ СТРАВ І ЗАКУСОК»
БЛІЦ ОПИТУВАННЯ:
1. Чому закуски і холодні страви подають на початку приймання їжі?
Очікувана відповідь:вони збуджують апетит, стимулюють діяльність травних залоз, поліпшують засвоювання страв.
2. Як класифікують холодні закуски за характером кулінарної обробки і основним продуктом?
Очікувана відповідь: закуски поділяють на бутерброди, салати, страви з овочів і грибів, риби, м’яса, яєць.
3. В якому цеху готують холодні страви та закуски? Яка температура їх подачі?
Очікувана відповідь: холодні страви і закуски готують в холодному цеху. Температура подачі - І2-І4°С.
4. Який посуд використовують для подачі холодних страв і закусок?
Очікувана відповідь: холодні страви і закуски подають на фарфорових блюдах овальної і круглої форми, закусочних тарілках, лотках, одно- та багатопорціонних салатниках, розетках, креманках.
5. Які продукти використовують для приготування бутербродів, салатів, холодних страв і закусок?
Очікувана відповідь: для приготування бутербродів, салатів, холодних страв і закусок використовують сирі і варені овочі, зелень, гастрономічні рибні і м’ясні продукти, рибні консерви. м'ясо і рибу варені, смажені, а також субпродукти (язик, печінка).
6. На які групи поділяють бутерброди? Строки їх зберігання.
Очікувана відповідь:бутерброди поділяють на такі основні групи: відкриті(прості й складні - асорті), закриті(сандвічі), закусочні(канапе)і гарячі.Бутербродине підлягають тривалому зберіганню, тому їх готують безпосередньо перед реалізацією.
7. Які овочі використовують для приготування салатів?
Очікувана відповідь: для приготування салатів використовують сирі овочі, варені, квашені і мариновані.
8. Як нарізають овочі для салатів?
Очікувана відповідь: овочі нарізають тоненькими скибочками, кружальцями, маленькими кубиками, деякі шаткують соломкою.
9. Назвіть термін зберігання заправлених салатів?
Очікувана відповідь: салати з варених овочів реалізують протягом 30хв., з сирих протягом 15хв.
10. Чим заправляють салати?
Очікувана відповідь: салати заправляють сметаною, майонезом, рослинним маслом, гострими заправками.
11. Яка норма виходу салатів?
Очікувана відповідь: норма виходу залежить від виду салату і становить 50, 100, 150, 200 грам.
12. Як класифікують салати?
Очікувана відповідь: салати з сирих овочів, салати з варених овочів і вінегрети, салати з додаванням продуктів тваринного походження, риби, салати –коктейлі, теплі салати.
13. Які салати готують з варених овочів? Що є основною складовою вінегретів?
Очікувана відповідь:З варених овочів готують салат картопляний, салати з буряків з різними складовими ,салат Український, салат Зимовий, салат Івано –Франківський ,вінегрети.Невідмінною складовою вінегретів є буряк варений.