Кобеляцький навчально-реабілітаційний центр
Полтавської обласної ради
Підготувала: вихователь
Пестременко Л.А.
Мета:
створити радісну атмосферу, весело і цікаво провести виховний захід;
познайомити школярів із стравами українсь-кої кухні та традиціями їх приготування;
розповісти школярам про полтавський пам’ятник галушкам;
розширювати кругозір дітей, збагачувати словниковий запас;
викликати в учнів зацікавленість до збагачення своїх знань;
сприяти розвитку мислення, зв’язного мовлен-ня; швидкості реагування; уяву, фантазію, кмітливість, творчі здібності дітей;
закріпити вміння учнів використовувати знання на практиці;
примножувати любов і шану до національних звичаїв, традицій;
виховувати повагу до людської праці, цінностей українського громадянина, патріота рідного краю – Полтавщини.
вивчити народні прислів’я про страви української кухні;
виховувати естетичний смак.
Доброго дня всім,
І дорослим і малим!
Зібралися ми тут, щоб повеселитися і порозважатися, та дещо цікаве про традиційні українські страви дізнатися, а ще (пауза) позмагатися в грі «майстер-шеф по-українськи»!
- Діти, а кого, на вашу думку, називають майстром-шефом? (відповіді дітей)
- Отже, майстром-шефом (шеф-майстром) називають головного умільця своєї справи, що бездоганно знає і виконує роботу. В нашому випадку це той, хто вміло та вправно готує різноманітні смачні українські страви.
Гра «Майстер-шеф» складається з цікавих завдань. Фіналістом стане той учасник гри, який виконає ці завдання швидко, правильно й красиво.
А визначати переможця гри «Майстер – шеф по- українськи» буде дуже компетентне і об’єктивне журі в складі:
Учасниками гри «Майстер – шеф по-українськи» будуть учні 1-А – 2 класів
Гравець під №1___________________________________
Гравець під №2___________________________________
Гравець під №3___________________________________
Гравець під №4___________________________________
А поки гравці готуються, одягають відповідний одяг, я поведу розмову про традиційні страви української кухні.
Українці здавна славляться своєю гостинністю і смачною кухнею. Зайдіть до української оселі на годинку – без частування господарі не проводять вас. Усе смачно, ситно, а головне – корисно та невибагливо.
Символом гостинності в українській хаті завжди були хліб і сіль. Хліб є домашнім оберегом. У наших предків він був символом сонця, тобто життя. Бо навіть слово «життя» походить від слова «жито» - назви однієї із зернових культур.
Хліб – наша щоденна їжа, найпотрібніша їжа, головна страва на столі, й до нього ставляться з особливою шаною:
Певне, чули ви малята
Вже не раз такі слова:
«Хліб потрібно шанувати!
Хліб – годувальник,
Всьому голова!»
А ще в народі кажуть «Без хліба нема обіду».
Тож розпочнемо змагання нашої гри «Майстер – шеф по українськи» - з першого завдання:
І завдання – «Бутерброд»
Наші гравці повинні приготувати апетитний і ситний бутерброд та гарно його прикрасити зеленню і кетчупом, цибулею, перцем. Щоб бутерброд був ситним – використаєм сало, бо для справжнього українця сало є традиційною національною їжею, і донині візитною карткою національних продуктів.
Для приготування цієї страви, кожен гравець займає місце за кухонним столиком з відповідним набором продуктів.
Хто першим виконає завдання – піднімає руку, журі робить замітки, але інші гравці обов’язково закінчують і своє приготування. Бутерброд повинен бути зроблений не тільки швидко, а й красиво, ще й охайно. На це зверне увагу журі при оцінюванні.
(Поки гравці готують, звучать пісні про хліб. Я веду розмову з дітками, що прийшли на захід: - хто знає, що таке бутерброд? І таке інше)
Підсумок першого завдання.
Гравець під №1,2,3,4 – отримують бали
ІІ завдання - «Борщ».
Переходимо до наступного завдання:
Як не можна уявити моря без води, саду без дерев, так для українця немає обіднього столу без миски борщу.
Іди, іди дощику!
Зварю тобі борщику.
В глиняному горщику.
Поставлю на дуба,
Лий, як з луба, -
Цебром, відром, дійничкою
Над нашою пшеничкою!
У давнину, борщ був своєрідною ритуальною їжею, яку приносили в жертву дощовим хмарам.
Ця страва сприймається як те, без чого не можна обійтися, без чого відразу розпадеться життєвий ланцюг.
Борщ – це символ родинного тепла, сімейної злагоди і спокою! Настільки призвичаївся українець до борщу, що не може не згадати про нього навіть тоді, коли розмова не має ніякого відношення до кухні. «Дивись не переборщи», - остерігає народна мудрість.
От і наші гравці повинні «не переборщити» готуючи цю страву. Бо на другім завданні гри «Майстер – шеф по- українськи» потрібно відібрати до каструлі картки із зображенням саме тих продуктів, з яких вариться борщ.
- Учасники, будь-ласка, займіть свої місця. Ви зрозуміли завдання? (Уточнюю) Готові? Увага! Почали! В цей час звучить музика – пісня про борщ; гравці зма-гаються; журі спостерігає, перевіряє, ставить бали, оголошує результат.
ІІІ завдання - «Каша».
На третьому завдання гри «Майстер – шеф по українськи» говоримо народним прислів’я: «Каша – мати наша».
Каша – це символ продовження роду. Вона супро-воджує людину від народження, адже є першою стравою після материнського молока.
Це – найпростіша й водночас одна з найсмачніших страв української народної кухні.
«Вари воду – вода буде, сип крупу – каша буде», - цим прислів’ям визначається рецепт цієї страви. А головний її секрет – побільше масла, бо «маслом каші не зіпсуєш».
Каша на сніданок, обід і вечерю, каша в містах і селах, каша на столі бідного і багатого – під різними дахами вона почуває себе господинею, на якій і хата, і двір, і сила наша тримається! Яких лише каш не вигадано! На всій території України найбільш поширена була пшоняна каша. Із пшона варили кашу з гарбузом, (згадайте «Ходить гарбуз по городу». «… миска пшона, кусок сала»,) квасолею, яблуками, сухими сливами.
- Діти, а які ви їсте каші, назвіть їх. (Відповіді учнів).
Тож наші гравці зараз позмагаються на краще приготування цієї страви: по різні сторони на столі у кожного гравця стоять по 2 миски – в одній крупа, іншій – вода. Потрібно, не розхлюпавши переносити – залити пшоняну крупу водою. (Завдання зрозуміле? Учасники змагаються; звучить музика – пісні про кашу; журі перевіряє і оголошує результат)
IV завдання – «Риба»
Наша національна кулінарія нараховує сотні рецептів смачних страв. До неї входять і рибні страви: карасі в сметані; щука тушкована з хроном; рибні крученики; юшка; фарширований короп… Всіх зразу і не перелічити.
Тож наступним, четвертим завданням буде відгаду-вання назви рибки.
Кожен гравець отримує конверт, в якому набір літер з яких складається слово – назва рибки. Їх потрібно правильно викласти і отримати назву своєї рибки: судак, лин, щука, короп.
V завдання – «Галушки»
В місті Полтава – нашому обласному центрі є пам’ятник «смачний». Бо скульптор створив із каменя дуже славетну в Україні, і далеко за її межами, улюблену всіма українцями страву. Роздивіться фото і скажіть її назву, хто здогадався?
Відповідь: галушки (слухаємо пісню про галушки). Галушки – страва трударів, які звикли до простої поживної їжі. На Полтавщині кожна господиня знає рецепт приготування галушок.
І зараз ми перевіримо компетентність нашого журі, а саме знання повара. Будь-ласка, ваша відповідь, пані…., слухаємо ваш рецепт. (Жартуємо, слухаємо).
Дивним словом назвали люди шматок тіста, зварений у воді. Вимовиш «галушка», і ніби в рот покладеш щось м’якеньке, маленьке, надзвичайно смачне.
І наступним завданням буде поїдання галушок на швидкість (без рук нашими гравцями), бо хіба ж можна встояти перед такою смакотою, та ще й рідними полтавськими галушками!
(Йде змагання; оцінювання. Пісня «Полтавські галушки)
VI завдання – «Вареники»
Діти, а про яку страву із тіста можна так сказати:
Химерний, маленький,
Бокастий, товстенький,
Чимось смачним напхався,
В окропі скупався
Вареники на столі українців – це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища.
Варенички в Україні
Ліплять й варять ще донині.
Без них в неділю не обід,
Їх любить весь вкраїнський рід.
Їх ліпить кожна вправна жінка,
Та головне у них – начинка:
Гриби, капуста, бараболя,
Горох, пшоно, а чи квасоля,
А також сир, чи мак, чи гречка –
Підійде все, аби не суперечка,
Достиглі вишні чи суниці –
Усе заліплять в тісто молодиці.
Вареники – то річ смачна така!
Від них і сить, і сила в козака.
«Варенички на стіл – біда за поріг», -
Каже народна мудрість.
Тож, щоб кожен з нас жив весело та багато «як вареник у маслі» і не знав біди; прохаємо наших гравців виконати VI завдання, зліпити варенички.
(Змагання; пісня про вареники; журі оголошує кількість набраних балів)
VII завдання – «Узвар»
І останнім завданням розважально-пізнавальної гри «Майстер – шеф по українськи» буде випивання на швидкість традиційного українського напою – узвару (компоту) через трубочку.
(Гравці змагаються)
Журі оголошує кількість набраних балів.
Учасник гри «Майстер – шеф по українськи»
під № 1___________________________ набрав таку кількість балів….
№2____________________________ набрав таку кількість балів….
№3____________________________ набрав таку кількість балів….
№4____________________________ набрав таку кількість балів….
Поки журі підсумовує бали, загадую присутнім дітям загадки:
З мене листя обдирають,
Мене квасять, в борщ кидають,
Пироги зі мною печуть,
І в салат мене січуть! (Капуста)
У землі вона зростає
І брунатний колір має.
Її смажать і печуть,
Її варять і товчуть.
Овоч цей всі люблять дуже,
Як же він зоветься, друже? (Картопля)
Ця широколиста пані
На землі і на паркані.
У стручки, як у торби,
Заховала всі скарби. (Квасоля)
Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік,
Матусі варять з ним борщі
Росте в городі на кущі» Помідор
Оголошую підсумок гри:
Переможцем гри «Майстер – шеф по українськи» стає учасник під номером , йому присвоюється почесне звання «Майстер – шеф». Вручається пам’ятна медаль, грамота; подарунок. Іншим гравця вручаються Грамоти і також подарунки.
Наш виховний захід закінчився. Тож будьте завжди як вареники на столі – «панами на всю губу», або великого пана цяці.
А по-скільки український народ дуже гостинний, тож і почастуємо ми вас також нашими стравами.
До побачення!
(Пісня про коровай»)