План – конспект брейн-ринг «Найрозумніший або просто справжній українець! »

Про матеріал
Брейн-ринг "Найрозумніший або просто справжній українець" для молодших школярів - це захоплива інтелектуальна гра, спеціально розроблена для дітей молодшого шкільного віку. Ця гра має на меті розвивати їх знання про Україну, її культуру, історію та традиції.
Перегляд файлу

План – конспект брейн-рингу для учнів молодшого шкільного віку

на тему: «Найрозумніший або просто справжній українець! »

Мета: закріпити здобуті учнями знання та навчити використовувати їх на практиці; розвивати логічне мислення, ерудицію, комунікативні навички; формувати вміння узагальнювати, систематизувати, виділяти головне. виховувати інтерес до навчання, бажання поглиблювати знання шляхом самоосвіти, виховувати почуття колективізму, вміння злагоджено діяти в команді.

Форма: Брейн-ринг.

Обладнання: ТЗН, наочність, долоньки з літерами, олівці, ребуси, аркуші А3.

Підготовча робота: вихователь заздалегідь готує інформацію та відповідні ілюстрації по даним темам («Моя Україна», «Українські казки»,     «Математика для геніїв»,  «Веселі літери»). Діти заздалегідь були об'єднані  у дві команди, кожна з команд обрала капітана, підготувала назву та девіз.

Хід заняття:

Організаційна частина.

Вихователь: Доброго дня, друзі! Сьогодні ми зібралися на турнір найрозумніших, найкмітливіших, найдотепніших,  творчих супер-українців.

 Турніри розуму і талантів завжди цікаві і захоплюючі. Впевнена, що сьогодні ми побачимо неймовірні демонстрації інтелекту та креативності наших учасників.

Кожного дня на уроках, вдома, по телебаченню, ви дізнаєтеся щось нове, цікаве, захоплююче про навколишній світ та отримуєте нові знання. І мабуть ви помічали, що людина, яка багато працює над собою, багато читає, вона є ерудованою, обізнаною та є цікавим співрозмовником. І ось сьогодні діти, я вам пропоную пограти в інтелектуальну гру «Найрозумніший» та перевірити наскільки ви є обізнаними, ерудованими, кмітливими, винахідливими у таких сферах  як: ( «Моя Україна» , «Українські казки»,     «Математика для геніїв»,  «Веселі букви».)

Основна частина.

Вихователь: Діти ви були поділені на команди заздалегідь та отримали домашнє завдання ( обрати капітана команди, придумати назву та девіз команди).

Перш ніж розпочати гру я пропоную капітанам представити свою команду. (Капітани називають склад команди, назву та девіз.)

Вихователь: Дуже добре, але перш ніж ми розпочнемо гру я хочу розповісти про правила. Уся гра складається з 4 турів, які являють собою категорії  з питань на певну тему.

Ви уважно слухаєте питання. Обговорюєте його, вибираєте того, хто буде відповідати. За кожну правильну відповідь команда отримує 1 ігровий бал.

Бали підраховують наші члени журі, які в кінці гри оголосять переможців

Склад журі: (знайомство).

 

Вихователь. Отже хто першим розпочне гру? Я пропоную це вирішити  за допомогою ребусів. Команда, яка першою виконає завдання отримає перший бал та право обирати першими категорію з запитаннями.

Ребуси (Україна, школа)

( додаток 1)

 

Вихователь. Молоці,  ви чудово впорались з завданням, отже першими розпочинають гру команда -------------------------

І нехай переможе сильніший. Отже, розпочинаємо.

Категорії з питаннями.

«Моя Україна»

Ласкаво просимо на турнір "Моя Україна"! Сьогодні ми зібрали найрозумніших, найкмітливіших та творчих українців, які будуть змагатися в різних випробуваннях, щоб продемонструвати свої знання та пристрасть до рідної країни.

А зараз ми перевіримо, чи знають наші учасники історію, звичаї нашої держави. (Презентація)

Увага на екран

  1.     Що зображене на малюнку? (герб, прапор гімн. Це символи України).
  1.     Столиця України – місто... (Київ)Київ  столиця України, місто-герой, одне з найбільших і найстаріших міст Європи.
  1.     Яка грошова одиниця України? ( гривня)
  1.     Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої краси: (Калина)
  1.     Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах, освячується в церкві перед Пасхою? Верба — один з українських народних символів. Оспівана в низці художніх творів, народних піснях, казках.
  1.     Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу? Вишитий рушник в Україні посідає особливе місце. Рушники — це символ України, відбиття культурної пам'яті народу.Рушник був найдорожчим подарунком матері в дорогу синові як пам'ять про дім, побажання щасливого майбутнього в новому житті.
  1.     Цим човном користувались козаки. Яку він має назву? Чайка. Ча́йка — безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків. Довжина — близько 18 м, ширина й висота бортів — до 4 м.
  1.     Найдовша річка України? Дніпро — третя за довжиною й площею басейну ріка Європи , ріка з найдовшою течією в Україні.
  1.    Чим прикрашають голову українські дівчата? Віночок. Віночок, сплетений з квіточок і трав, оздоблений яскравими стрічками, — один з найдавніших українських символів. Образ української дівчини неможливий без гарно увінчаної квітами голови. Та мало хто сьогодні знає, що це не тільки чудова прикраса, яка формує естетичний зовнішній вигляд юної українки, а перш за все — важливий елемент — символ українського життя.
  1. А чи знаєте Ви, що відноситься до державних та народних символів України?

Державні — гімн, герб, прапор,

Народні — віночок, соняшник, верба, калина, рушник, лелека.

  1.                        А чи знаєте які квіти дівчата вплітали в віночки? (калина, мак, ромашка, барвінок, м'ята, мальви, чорнобривці, волошки, соняшник)

А зараз я вам пропоную знайти ці назви квітів в таблиці з літерами. (додаток 2) https://learningapps.org/display?v=pk3kzpqwt23  
 

Чудово, ви відмінно впорались завданням. Отже , ми можемо переходити до наступного блоки запитань й право вибору надається наступній команді.

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія  «Українські казки»

Вихователь. Ласкаво прошу до захоплюючого турніру «Українські казки»! Сьогодні ми перенесемося у світ казок, де кожна команда зможе продемонструвати свою креативність і знання про українські народні казки.  Чи любите ви казки? Казки — це добро та милосердя, дитинство людяності, мудрості. А чи знаєте ви, як народжувалися казки?

Нашу планету Земля населяє багато народів. І де народ не жив би — з ним живуть і його казки. Казки найрізноманітніші, але в усіх народів світу  є казки про боротьбу добра та зла, про дружбу, вірність. У казках висміюють боягузів, злих і жадібних людей, а прославляють сміливих, справедливих, добрих. Добро породжує добро — так вчать казки. І всі народи натхненно бережуть у них вікову мудрість і заповіти дітям та онукам.

Ми побачимо, чи справді ви любите читати казки, чи уважні ви читці, чи знаєте, якого автора та чи інша казка. Готові почати?

Почнемо з першого етапу - «Загадки з казок». Кожна команда отримає загадку, пов'язану з українською народною казкою. Ваше завдання - відгадати загадку та назвати, з якої казки вона походить.

1.Сидить півник на печі
Їсть смачненькі калачі.
Ось лисичка прибігає,
Півника мерщій хапає.
Біжить півень рятувати,
В лиса півника забрати.
(Котик і півник)

2.Старенька бабуся у лісі жила,
Гостинці для неї онука несла.
Хто дівчинку цю по дорозі зустрів?
Як казка ця зветься?
Хто б відповів?
(Червона Шапочка)

3.Підробив він голосок

став малим співати

але здогадалися вони,

що то не їхня мати.

(Вовк і 7 козлят)

4.Виріс  цей хлопчина

З малої деревини

У печі зміючку спік

Сам на дерево утік.

(Івасик- Телесик)

Молодці! Ви- чудово впорались з завданням! Але ж це це не все. Пропоную Вам відгадати з якої казки ці предмети. ( проводячи завдання офлайн, можна дані предмети скласти в торбинку і діти на дотик або достаючи з торбинки відгадують що це за предмет і з якої він казки)

Яйце-  курочка ряба

Ключик – Буратіно

Кувшин – лисиця та журавель

Стріла – царівна лягушка

Горошина  - принцеса на горошині.

Корзина з пиріжками – червона шапочка.

Розумнички, Ви чудово впорались з завданням

На останок залишилось саме важке, пропоную обрати з команди по одному учаснику та показати не промовляючи слів казкового героя, а учасникам команд необхідно його вгадати.

Коза -дереза, червона шапочка, Котигорошко.

Колобок, Лис Микита,  змій Горинич.

Фіз хвилинка . https://www.youtube.com/watch?v=qoqYMv_V_3o     (youtube)

 «Математика для геніїв»

Вихователь. Ласкаво просимо на захоплюючий турнір «Математика для геніїв»! Сьогодні ми випробуємо ваші математичні здібності та логічне мислення.  Математика – це не лише цифри і знаки, це цікавий та захопливий світ логіки та роздумів. Вона вчить нас життю, приводить розум до ладу. Готові розпочати?

  1.  Скільки ніг у 3-х зайців?(12)
  1.  Скільки годин має доба?(24)
  1. Що важче 1 кг вати або 1 кг цукру?
  1. Вам необхідно відгадати слово яке зашифроване в даних прикладах. Яка команда першою розшифрує слово,  та і отримує бал. ( зашифровані слова зошит та квадрат) (додаток 3)

8+11=

 

24-11=

 

13+40=

 

68-18=

 

30-15=

 

53

Ш

13

О

15

Т

19

З

50

И

      


 

 

 

15-7=

 

33-17=

 

22-13

 

56-15=

 

32+18=

 

69-60=

 

55+12=

 

 

16

В

  67

Т

41

Д

8

К

50

Р

9

А


 

Веселі ЛІТЕРИ

Вихователь.

Умови конкурсу.

Кожній команді надаються  долоньки,  на яких надруковані літери «М»  «О» «Р» «Е» «Г» «А» «Р» «Н», завдання учасників уважно слухати питання та скласти  відповідь на нього з даних долоньок.

Питання: «Дуже багато солоної води в одному місці, іноді має зв'язок з океаном» Море

Підказка: «Цей світ бездонний ...»

Вище я, ніж всі сусідки - вершини.

Для мене зовсім не рідкісні

Снігові лавини. Гора

Ім'я крокодила, який завжди грав на гармошці. Гена

Питання: «Кінцівка людини, що застосовується для опори і пересування»

Підказка: «Застосовується в процесі ходьби, нижня кінцівка» Нога

Питання: «Делікатес, що відноситься до ракоподібних. Має десять ніг »

Підказка: «Знаменитий поет з Персії ... Хайям» Омар

Заключна частина.

Вихователь.

Ви молоці діти. На цьому наша гра закінчилась. А поки наше журі рахує бали, я хочу запитати.

Чи сподобалась вам гра?

Що саме вам сподобалось?

Діти по черзі висловлюють власну точку зору

Журі  оголошує переможців та нагороджує учасників гри грамотами, медалями та солодкими призами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

https://learningapps.org/display?v=pk3kzpqwt23     - посилання на вправу створену в learningapps

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

БРЕЙН -РИНГ“Найрозумніший або просто справжній українець”

Номер слайду 2

КАТЕГОРІЇ“МОЯ УКРАЇНА”“МАТЕМАТИКА ДЛЯ ГЕНІЇВ”“УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ”“ВЕСЕЛІ ЛІТЕРИ”ppt_x

Номер слайду 3

РЕБУСИrppt_xppt_xrr

Номер слайду 4

Категорія «Моя Україна» r

Номер слайду 5

Що зображене на малюнку?

Номер слайду 6

Столиця України – місто...rrr

Номер слайду 7

Яка грошова одиниця України?ppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 8

Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої краси це ….ppt_xppt_x

Номер слайду 9

Дерево, яке оспівано у народних піснях, у віршах, освячується в церкві перед Пасхою?ppt_xppt_x

Номер слайду 10

Національний символ України. Матері дарують його своїм дітям на щастя, на долю, відряджаючи у далеку дорогу?ppt_xppt_x

Номер слайду 11

Цим човном користувались козаки. Яку він має назву?“Лелека”“Чайка”“Пелікан”ppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 12

Найдовша річка України?ЗАХІДНИЙ БУГДНІСТРДНІПРОrrrr

Номер слайду 13

Чим прикрашають голову українські дівчата?

Номер слайду 14

А чи знаєте Ви, що відноситься до державних та народних символів України?Держвні та народні символи України https://learningapps.org/display?v=p1t5m8z2c23

Номер слайду 15

А чи знаєте які квіти дівчата вплітали в вінок? ppt_xr

Номер слайду 16

Категорія «Українські казки» rrr

Номер слайду 17

«Загадки з казок»Сидить півник на печі Їсть смачненькі калачі. Ось лисичка прибігає, Півника мерщій хапає. Біжить півень рятувати, В лиса півника забратиppt_xppt_x

Номер слайду 18

Старенька бабуся у лісі жила, Гостинці для неї онука несла. Хто дівчинку цю по дорозі зустрів? Як казка ця зветься? Хто б відповів?ppt_xppt_x

Номер слайду 19

Підробив він голосокстав малим співатиале здогадалися вони,що то не їхня мати. ppt_xppt_x

Номер слайду 20

Виріс цей хлопчина. З малої деревини. У печі зміючку спік. Сам на дерево утік. ppt_xppt_x

Номер слайду 21

З якої казки предмети?натисниr

Номер слайду 22

Номер слайду 23

ФІЗ ХВИЛИНКА

Номер слайду 24

«Математика для геніїв»r

Номер слайду 25

Скільки ніг у 3-х зайців?12rrr

Номер слайду 26

Скільки годин має доба?24r

Номер слайду 27

Що важче 1 кг вати або 1 кг цукру?ОДНАКОВО

Номер слайду 28

Розшифруй слова{AA185 B88-E357-45 E9-96 E6-BF63 D5329 CAE}53 Ш13 О15 Т19 З50 И{AA185 B88-E357-45 E9-96 E6-BF63 D5329 CAE}8+11=24-11=13+40=68-18=30-15={AA185 B88-E357-45 E9-96 E6-BF63 D5329 CAE}16 В67 Т41 Д8 К50 Р9 А{AA185 B88-E357-45 E9-96 E6-BF63 D5329 CAE}15-7=33-1722-13=56-15=32+18=69-60=55+12=ЗОШИТКВАДРАТppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 29

rr

Номер слайду 30

Веселі літери

Номер слайду 31

ВІДГАДАЙ ТА СКЛАДИ СЛОВОВище я, ніж всі сусідки - вершини. Для мене зовсім не рідкісніСнігові лавини. Ім'я крокодила, який завжди грав на гармошці. «Дуже багато солоної води в одному місці, іноді має зв'язок з океаном» «Кінцівка людини, що застосовується для опори і пересування» Підказка: «Застосовується в процесі ходьби, нижня кінцівка» «Делікатес, що відноситься до ракоподібних. Має десять ніг »Підказка: «Знаменитий поет з Персії ... Хайям» ppt_x

Номер слайду 32

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! r

zip
Додано
19 січня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку