План-конспект. "Народна творчість – скарбничка історії українського народу. Виготовлення сувенірів до дня захисника України. Виготовлення ляльки- мотанки «Подорожниця».

Про матеріал

Ознайомлення вихованців з історією виникнення свята "День захисника України". Розширення знань дітей про історичне минуле козацької України. Ознайомлення з традиціями українського народу. Виготовлення ляльки-мотанки "Подорожниця".

Перегляд файлу

План – конспект виховного заходу гуртка  «Мяка іграшка», Гр. №2 кер. Бацман О.В.

 

                                                                  Дата проведення:13.10.2020

 

Тема: Народна творчість – скарбничка історії українського народу. Виготовлення сувенірів до дня захисника України. Виготовлення ляльки- мотанки «Подорожниця».

 

Мета: Поглибити національно-громадянські і  військово-патріотичні уявлення і знання. Розширити знання дітей про історичне минуле козацької  України, виховувати любов до рідної землі , сприяти формуванню патріотично зрілої особистості. Виховувати шанобливе ставлення до українських національних обрядів та традицій. Через іграшку виховувати  інтерес та любов до народної творчості. Надати необхідні навички та вміння під час виготовлення сувеніра. Збагачувати духовне життя учнів, творчу уяву, естетичні почуття.

 

Обладнання: комп’ютер, відеоролик «Я - українець», плакати, виставка ляльок-мотанок, матеріали та інструменти для виготовлення сувеніру: клаптики тканин різного кольору, нитки для шиття, синтепон, ножиці.

 

Хід заняття.

 

 І. Вступна частина.

Керівник:

З метою вшанування мужності та героїзму захисників, незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві 14.10.2014 року Президентом України було підписано Указ «Про День захисника України», встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня.

14  жовтня також відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами. Свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.

Для козаків свято Покрови було найбільшим святом. В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова. З недавніх пір свято Покрови в Україні відзначається ще й як день українського козацтва.

День захисника України нероздільно пов’язане із розвитком війська та військових традицій. Бойові традиції, що народилися у давні часи, протягом усієї історії України постійно розвивалися. Тепер вони наповнюються новим змістом нинішнім поколінням захисників Батьківщини. У переддень свята з відчуттям глибокої шани і вдячності щиро вітаємо військових. Запрошую вас до перегляду відеоролика «Я - українець».

Українці працьовиті і творчі люди. Своїми руками вони творять чудеса. Взяти б для прикладу народну іграшку . Українська іграшка, як і саме життя нашої нації, сягає глибокої давнини. Вони були простими, ці іграшки, але в них зберігалися сили землі і сонця, теплота рук рідних людей.

Запрошую вас до перегляду виставки ляльок-мотанок.

 

 

 За своїм призначенням ляльки поділяються на три великі групи: ляльки - обереги, ігрові та обрядові (огляд виставки). Оберіг. Ми часто чуємо и використовуємо цей термін. А що ж він означає? (Оберіг захищає від всяких неприємностей і зла, оберігає те хороше, що ми маємо). Назвіть які ви знаєте ляльки-обереги? (Берегиня, Десятиручка, Зерновушка, Немовля)

Існує ще одна лялька-оберіг - «Подорожниця». Цю ляльку виготовляли та дарували жінки своїм чоловікам, синам, які збирались в далеку дорогу, або на війну. Ця лялька оберігала чоловіків від зла. Лялечка дуже маленька і поміщається в долоні або в кишені.  У вузлик ляльці ховали крупу, сіль і грошики, щоб в дорозі мандрівник був ситий, а також шматочок нитки, щоб він завжди знайшов дорогу додому.

 

Ляльку подорожницю

У дорогу ти візьми

Держить подорожниця

Горстку рідної землі

Як любляча мати

Молиться і жде

Нехай дорога довга

Радість принесе.

Ось така вона обережна лялька подорожниця.

Сьогодні ми з вами зробимо цю маленьку лялечку Подорожницю.

  Демонстрування зразка ляльки- мотанки «Подорожниця».

  Оволодіння   новими   теоретичними   знаннями,   ознайомлення   з

 термінами,   способами практичних дій: ознайомлення з особливостями

 виготовлення ляльки-мотанки «Подорожниця».

Керівник:

Для виготовлення ляльки Подорожниця нам знадобиться : клаптик бавовняної тканини білого кольору 12х12 для голови , клаптик бавовняної тканини білого кольору 12х6 для рук, кольорова бавовняна тканина 10х12 для спіднички, кольорова тканина трикутничком (половина квадрату 12х12см для хустки, клаптик кольорової тканини для торбинки 7х7см. А ще ножиці, нитки швейні: білі, червоні , зерно, вата або синтепон, монетка.

Зараз я ознайомлю вас з послідовністю виготовлення ляльки-мотанки:

Крок1: По центру білого клаптика тканини покласти кульку, сформовану з вати або синтепону. Клаптик зігнути навпіл по діагоналі, сформувати голівку ляльки і  закріпити ниткою, виконавши під головою ляльки кілька тугих витків. Нитку відрізати та надійно зав'язати.

Крок 2. На лицеву сторону клаптика для спідниці, на середину ближче до краю  покласти обличчям голівку ляльки і  загорнути у тканину-спідницю . Примотати спідницю до голівки ляльки ниткою, виконавши під головою ляльки кілька тугих витків. Нитку відрізати та надійно зав'язати. Спідницю вивернути на лицьову сторону.

Крок 3.Виготовляємо руки. Для виготовлення рук ляльки клаптик білої тканини розміром 12х6 см складаємо в довгу трубочку, підігнувши край клаптика так, щоб зріз виявився всередині деталі. Ручки ляльки примотати в області шиї, кінці нитки надійно зав'язати.

Крок 4. Виготовляємо вузлик. В середину клаптика тканини розміром 7х7см покласти трохи зерняток, монетку, довгу червону ниточку. Скласти вузлик та перемотати ниткою. Не відрізаючи кінців нитки, примотати торбинку до рук ляльки.

Крок 5. Пов'язати хустку, обернувши кінці хрест-навхрест навколо шиї ляльки.

Ось так виготовляється ця маленька лялька-мотанка Подорожниця!

 

Практична робота.

      Повторення правил з техніки безпеки під час роботи з ножицями (Кладіть  ножиці  праворуч  від  себе  із  зімкнутими  лезами,  направленими  від  себе; передавайте ножиці кільцями вперед, із зімкнутими лезами;

не підходьте під час роботи з ножицями до інших учнів.)

     Залучення вихованців до самостійного осмислення нового матеріалу, самостійна робота  (виготовлення ляльки-мотанки «Подорожниця»);

    Надання вихованцям практичної допомоги;

    Підведення гуртківців до узагальнень, висновків.

 

Заключна частина.

Демонстрація робіт. Підведення підсумків.

 

 

Керівник:

Обов'язково подаруйте свою лялечку дорогій людині, що б вона його оберігала в дорозі, і вона завжди пам'ятатиме про вас!

На завершення майстер-класу хочу спитати вас :

 Що нового ви дізналися сьогодні на занятті?

Чи цікаво вам було?

Кому подаруєте ляльку оберіг ?

docx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
1910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку