План-конспект уроку з дисципліни «Товарознавство» на тему: «Сімейства промислових риб. Риба жива товарна і перероблена. Розпізнання основних родин промислових риб.»

Про матеріал
План-конспект уроку з дисципліни «Товарознавство» на тему: «Сімейства промислових риб. Риба жива товарна і перероблена. Розпізнання основних родин промислових риб.» для студентів спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»
Перегляд файлу

План-конспект уроку з дисципліни «Товарознавство» на тему: «Сімейства промислових риб. Риба жива товарна і перероблена. Розпізнання основних родин промислових риб.»

 

для студентів спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ

ТЕМА: СІМЕЙСТВА ПРОМИСЛОВИХ РИБ. РИБА ЖИВА ТОВАРНА І ПЕРЕРОБЛЕНА.

РОЗПІЗНАННЯ ОСНОВНИХ РОДИН ПРОМИСЛОВИХ РИБ.

Мета: закріпити і знання, отримані на теоретичних заняттях; формувати вміння застосовувати теоретичні знання в практичній діяльності; розвивати алгоритмічне мислення, сенсорні відчуття; виховувати культуру споживання органічних продуктів, почуття відповідальності та уміння працювати в колективі.

Методи навчання:

- словесні методи (бесіда, пояснення)

- наочні методи (демонстрація натуральних зразків,  спостереження учнів)

- практичні методи (вправи, практична робота)

- інтерактивні методи (створення виробничих ситуацій, вирішення виробничих завдань).

Тип уроку: практична робота.

Матеріально-технічне і методичне забезпечення: поурочно-тематичний план, план-конспект уроку, натуральні зразки риб, плакати, картки-завдання, підручник Сірохман І.О. «Товарознавство продовольчих товарів», методичні рекомендації та інструкції щодо виконання практичних робіт.

Міжпредметні зв’язки: «Охорона праці», «Організація і технологія продажу продовольчих товарів», виробниче навчання; виробнича практика.

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційний момент:
  • перевірка присутності учнів;
  • перевірка готовності учнів до уроку.
  1. Мотивація навчання:

- значення теоретичної підготовки для практичної професійної діяльності, для досягнення успіху в обраній професії;

- роль працівника торгівлі в підвищення якості життя споживачів.

  1. Актуалізація і систематизація опорних знань:
  • вкажіть, як поділяються риби за жирністю;
  • вкажіть, як поділяються риби за умовами існування;
  • вкажіть, як поділяються риби за будовою скелета;
  • перелічіть основні сімейства промислових риб.

3.1. Розв’яжіть кросворд «Риба».

4. Хід роботи.

Завдання 1. Розпізнання сімейств риб за натуральними зразками.

Порядок виконання роботи.

  1. Уважно роздивіться запропоновані натуральні зразки риби (3-5), виявіть особливі ознаки (форму тіла, забарвлення, форму плавців та їх кількість, наявність луски та її розмір).

2. Визначте назву риби, сімейство.

3. Результати дослідження запишіть у таблицю 1.

Таблиця 1. Сімейства риб

з/п

Назва

риби

Сімейство

Характерні ознаки

форма

забарвлення

плавці

луска

1

2

3

4

5

6

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2. Порівняльна характеристика риб одного сімейства.

Порядок виконання роботи.

  1. Уважно роздивіться запропоновані натуральні зразки риби (2-3), виявіть

особливі ознаки.

  1. Порівняйте зразки, виявіть спільні ознаки та розбіжності.
  2. Результати дослідження запишіть у таблицю 2.

Таблиця 2. Будова риби

з/п

                         Назва риби

Ознаки

 

 

1

Загальні

 

 

2

Особливі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 3. Вивчення сімейств риб за плакатами, таблицями.

Порядок виконання роботи.

  1. Уважно роздивіться зображення риби.
  2. Визначте назву риби.
  3. Дайте відповіді на запитання та запишіть у таблицю 3.

з/п

Питання

Відповідь

1

Як називається ця риба?

 

2

Представником якого сімейства риб є

ця риба?

 

 

3

Які ще риби відносяться до цього сімейства

 

4

До якої групи відноситься ця риба за вмістом жиру?

 

5

До якої групи відноситься ця риба за місцем існування?

 

6

Які особливості будови мають риби цього сімейства?

 

7

В якому вигляді риба надходить у підприємства роздрібної торгівлі?

 

8

Застосування в харчовій промисловості

 

 

5. Підсумки уроку: 

-  аналіз діяльності учнів у процесі уроку (аналізує типові помилки сумісно з учнями, їх причини, та розглядає методи попередження та усунення помилок; проводить аналіз якості виконання вправ, виконання практичних завдань);

-  повідомлення та обґрунтування оцінок.

6. Викладач надає домашнє завдання і повідомляє тему наступного уроку.

Домашнє завдання – підготувати інформацію щодо асортименту з урахуванням регіональних виробників. Зробити звіт за такою схемою: назва підприємства, назва риби, в якому вигляді реалізується, вид розбирання

 

з/п

Назва

підприємства

Назва риби,

сімейство

В якому вигляді

реалізується

Вид

розбирання

Примітки

(ціна, якість тощо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку