ПОНЯТТЯ «ГЛОБАЛЬНАЕКОНОМІКА». СВІТОВИЙ РИНОК ТЕХНОЛОГІЙ,ПАТЕНТІВ І ЛІЦЕНЗІЙ, ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПОСЛУГ.СИСТЕМА ВИРОБНИЦТВА. ГЕОГРАФІЧНІСТЬ МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ТА КООП

Про матеріал
Навчальна мета: удосконалити й поглибити знання учнів про глобалізацію економіки, основні закономірності та тенденції міжнародних ринків товарів і послуг. Розвивальна мета: розвивати наукове світосприйняття, аналітичне мислення, формувати професійні спрямування. Виховна мета: виховуват ивідповідальне ставлення до життя.
Перегляд файлу

11 клас

 

Урок №22

 

Дата:

 

ПОНЯТТЯ «ГЛОБАЛЬНАЕКОНОМІКА». СВІТОВИЙ РИНОК

ТЕХНОЛОГІЙ,ПАТЕНТІВ І ЛІЦЕНЗІЙ, ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПОСЛУГ.СИСТЕМА ВИРОБНИЦТВА.

ГЕОГРАФІЧНІСТЬ МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ

ТА КООПЕРУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА .

РОЛЬ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ

ТА ВІЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗОН У ФУНКЦІОНУВАННІ

ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ.

ГЛОБАЛЬНІ ЛАНЦЮГИ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ. МІЖНАРОДНИЙ

РИНОК ТОВАРІВ:СУТНІСТЬ, ІНФРАСТРУКТУРА , ЦІНОУТВОРЕННЯ

 

Навчальна мета: удосконалити й поглибити знання учнів про глобалізацію економіки, основні закономірності та тенденції міжнародних ринків товарів і послуг.

Розвивальна мета: розвивати наукове світосприйняття, аналітичне мислення, формувати професійні спрямування.

Виховна мета: виховуват ивідповідальне ставлення до життя.

Тип уроку: формуванняновихзнань, умінь, навичок.

Обладнання: підручник, атлас, карта ґрунтівсвіту й України.

Опорні та базовіпоняття: глобалізація, ТНК, ринок, технології, патент, ліцензія, спеціалізація, кооперування, додана вартість, ціна.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

 

II. Мот ива ціянавчальної та пізнавальноїдіяльност і

Узагальнюючизнання з фізичноїгеографії, ми неодноразово доходили висновку, щонайменшінашідії в фізичномупросторігеографічноїоболонкимаютьглобальнінаслідки (різницявпливулишев довжиніланцюжка та часіпрояву). Так само відбувається і в соціально-економічномусередовищі.

Наш світ з розвиткомтехнологійстає все більш «тісним» і доступним, тому й економічнівідносинивсе активнішепереходять у форму глобальних.

 

IIІ. Актуалізація опорних знань, вмінь і навичок учнів

Š- Як вирозумієтепоняттяглобалізації?

Š-Наведітьприклади ТНК.

Š-Поясніть суть процесівкооперування, комбінування, спеціалізації.

Š- Як вирозумієтетвердження, що, купуючи авто «Тойота», близько 30 % вартостівисплачуєте затоварний знак?

IV. Вивчення нового матеріалу

 

1 Поняття «глобальна економіка»

На стадії переходу індустріального економічного розвитку до постіндустріального відбувається процес глобалізації (від global— загальний) економіки, який виражається у зростанні взаємозалежності національних економік, відкритості внутрішніх ринків й утворення союзів держав (на різних правових і просторових рівнях об’єднання), посиленні міжнародної спеціалізації, збільшення ролі ТНК.

У процесі глобалізації економіки в міжнародному поділі праці докорінно змінюються пріоритетні напрями (наукомісткі та високотехнологічні виробництва, послуги, інформація, консалтинг, аутсорсинг, інжиніринг тощо) та форми (перехід від обміну готовими продуктами до обміну складовими, технологічними операціями). Саме у пріоритетнихнапрямахконцентруєтьсякапітал і найкращітрудовіресурси.

 

2 Світовийриноктехнологій, патентів і ліцензій, інформаційно-технологічнихпослуг

Об’єктисвітового ринку технологій— науково-технічнізнання у матеріальномувигляді (технологічнілінії, обладнання) та нематеріальному (технічнадокументація, виробничийдосвідтощо).

Риноккеруєтьсяміжнародною нормативно-правовою базою.

Основнісегментисвітового ринку технологій: ринокпатентів і ліцензій, наукомісткоїтехнологічноїпродукції, високотехнологічногокапіталу, науково-технічнихспеціалістів.

Основна форма обміну— ліцензійнаторгівля патентами та ноу-хау (безпатентними) ліцензіями.

Патент — комплекс виключних прав на використаннявинаходу. Ліцензія — дозвіл на впровадженнязазначеного виду діяльностіпротягомвизначеного строку. Ноу-хау — технічнийдосвід і секретивиробництва.

Найбільшпоширені у міжнародномутрансферті (перенесенні) ліцензійні угоди (комплекснийтехнологічнийобмін з наданням ноу-хау та інжиніринговихпослуг) і в меншіймірі — патентніліцензії(вимагаютьдодаткових НДДКР та витрат на впровадження).

Головнігалузі ринку: електроніка та електротехніка, хімічнапромисловість, транспортне й загальнемашинобудування, харчовапромисловість.

 

3 Система виробництва. Географічністьміжнародноїспеціалізації та кооперуваннявиробництва

Система виробництва у взаємозв’язкуіз системою розподілу, системою обміну, системою споживання є складовимисистемисуспільноговідтворення.

Міжнароднаспеціалізація— виробництвотоварів і послуг у країні, щоперевершуєїївнутрішні потреби для подальшоїреалізації на міжнародних ринках. Вона створюєпередумови для розвиткуміжнародногокооперування — спільної, скоординованої, переважнодовгостроковоївиробничо-економічної та науково-технічноїдіяльностіпартнерів з різнихкраїн, заснованої на розподілівиробничо-збутовихпрограм. На основіспеціалізації та кооперуванняформуєтьсяміжнароднийподілпраці — найвищийрівеньтериторіальногоподілупраці. МіжнароднаспеціалізаціясуттєвозалежитьвідНДДКР, тому передовіпозиціїзаймаютьрозвинутікраїнисвіту.

4 Роль транснаціональнихкорпорацій та вільнихекономічних зон у функціонуванніглобальноїекономіки

ТНК є вищою формою міжнародногоподілупраці та виступаютьголовними агентами наринкутехнологій, оскількимаютькапітал на НДДКР та впровадженняїхрезультатів. Зосереджуютьблизько 80 % патентівновихтехнологій.

Вільна (особлива) економічна зона — обмеженатериторія в рамках державичиокремі, переважноневеликідержави с особливимюридичним статусом (спрощенічипільговіумовимитного, валютного, податкового, візового характеру). Сприяютьнадходженнюінвестицій, технологій, розвиткунайсучасніших форм організаціїсистемисуспільноговідтворення. Для інвесторівцеспрощуєдіяльність та мінімізуєвитрати, наближуєвиробництва до споживача.

5 Глобальніланцюгидоданоївартості. Міжнароднийриноктоварів: суть, інфраструктура,ціноутворення

Глобальніланцюгидоданоївартості— модель послідовностіоперативних та функціональнихдій (найбільшповна — проектування, виробництво, маркетинг, дистрибуція, післяпродажнеобслуговування), які не конкуруютьміж собою, а працюють на загальний результат. В рамках окремихдійутворюютьсясвоїланцюжки. Можутьзосереджуватися у різнихкраїнах. Автор ідеї — М. Портер.

Показуютьконкурентніпереваги та вибірспеціалізації.

Суть міжнародного ринку — максимально конкурентнапродукція, виготовлена з найменшимивитратамизізбереженнямкращихспоживчихякостей. Основніцентри: біржі, аукціони, ярмарки, торговідомитощо. Ціноутвореннявідбувається не за середніминаціональнимивитратами, а за середнімиміжнароднимивитратами, щоформуютьголовніекспортери.

 

V. Закріпленнявивченогоматеріалу. Рефлексія

ЗазначтеособливостіУкраїни у глобальнійекономіці.

 

VI. Підсумки уроку

 

VII. Домашнє завдання

-Опрацювати 22.

-Дослідження. Світовийринокпатентів: лідери й аутсайдери.

1

docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
3370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку