Поняття про БСР. Розділові знаки в БСР

Про матеріал
Безсполучникове речення (БСР) — це таке складне речення, частини якого з'єднуються в одне смислове та граматичне ціле за допомогою інтонації. Між частинами безсполучникового речення (БСР) ставляться такі розділові знаки як: кома, тире, двокрапка, крапка з комою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я не знаю, чи там угорінаді мною є життя,але я добре бачу,що вся краса тут на землі. Безсполучникове складне речення. Кома і крапка з комою у БСР

Номер слайду 2

Основні ознаки безсполучникового складного речення;Смислові відношення між простими реченнями у безсполучниковому складному реченні;Кома, крапка з комою в складному безсполучниковому реченні;ЗНАТИ

Номер слайду 3

ПОРІВНЯЙТЕ РЕЧЕННЯ: Душі здається що вона могла б все відтворити в ясному свічаді. Очі без душі сліпі вуха без серця глухі. Зробіть висновок про засоби зв’язку між частинами style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 4

Безсполучникове складне речення — це складне речення, частини якого поєднуються в змістове ціле за змістом та інтонаційно, без допомоги сполучників чи сполучних слів.

Номер слайду 5

З ОДНОТИПНИМИ ЧАСТИНАМИ,які рівноправні, не підпорядковані одна одній (співвідноситься зі складносурядним) Пригріло сонечко, обсохла земля, потягла орача в поле З РІЗНОТИПНИМИ ЧАСТИНАМИ, одна частина пояснює іншу, підпорядковується їй(співвідноситься зі складнопідрядним) Цілісінький день у роботі: одно ще не скінчу, вже друге мене дожидаєГрупи речень за характером змістових відношень:

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Розділові знаки у БСРкоматирекрапка з комоюдвокрапка

Номер слайду 8

Запам'ятай!Кома у безсполучниковому складному реченніРоз'їхалися гості, розійшлися сусіди.. Виросли в селі мої діти, вже й онуки дорослі. Автобус швидко від’їжджав, не стало видно його за поворотом. Потім запалали білі хмари, відступила ніч на край землі.

Номер слайду 9

Ставимо крапку з комою. Все раділо, стрічаючи день; і день зрадів, розцвітаючи, ясний, теплий, погожий. [ ]; [ ]Якщо частини безсполучникового складного речення дуже поширені і в середині їх уже є свої розділові знаки. Ми просто йшли; у нас нема зерна неправди за собою. [ ]; [ ]Якщо частини безсполучникового складного речення далекі за змістом

Номер слайду 10

Пояснювальний диктант. Запишіть речення, обґрунтуйте розділові знаки. У яких реченнях можлива заміна одного знака іншим? Немає мудріших, ніж народ, учителів; у нього кожне слово – це перлина (М. Рильський). Слово – не полова, язик – не помело (Нар.тв.) Радість життя пізнається через перемоги, правда життя – через поразки (А. Коваль). Усі галочки защебетали, зозуля закувала (Нар.тв.). Були й за гетьманів співці; з них деякі вічнії співи зложили (Леся Українка)

Номер слайду 11

Вправа 301 Складіть речення, що відповідають за будовою поданим схемам. Визначте види речень[ ]; [ ]. 2. [ ], і [ ].3. [ ], [ ], [ ]. 4. [ ], (що ).

Номер слайду 12

Твердження. Відповідь. Безсполучниковим складним реченням називається таке речення, в якому прості речення об’єднані змішаним зв’язком. Безсполучникові складні речення можуть бути лише з однорідними простими реченнями, які є синтаксично рівноправними. Між однорідними простими реченнями у безсполучниковому складному реченні можуть бути різні смислові відношення. У безсполучникових складних реченнях прості речення можуть вимовлятися з інтонацією переліку, зіставлення, пояснення. У безсполучникових складних реченнях між простими реченнями завжди ставиться кома

Номер слайду 13

У безсполучниковому складному реченні Над лісами, підпливаючи стекою, тремтіло підлиняле блакиттю небо в ньому танули тонкі крижини білих хмарин (М. Стельмах) потрібно поставити. А Крапку з комою. Б Двокрапку. В Тире. Г Кому.

Номер слайду 14

АБВГСпробуй ще!Правильно!Спробуй ще!Спробуй ще!Правильна схема речення Нізвідки й не пахло грозою і небо і ліси мали дрімливий перепочинок літа (М. Стельмах) (розділові знаки вилучено)rrrrrrrrrrrrrrr

Номер слайду 15

Знайти складне безсполучникове речення , в якому між частина потрібно поставити крапку з комою. На щастя злива вже вщухала крізь хмари пробивалося сонце. Здобудеш освіту побачиш більше світу. Не забувай добре ім'я найбільше багатство. Вже й ніч землю обіймає зійшов місяць і вдарив ясним промінням по білих хатах. АБВГПоміркуй ще!Поміркуй ще!Молодець!Поміркуй ще!

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Виписати з «Кобзаря» Шевченка 3-4 безсполучникових складних речень, у яких між частинами вживається кома чи крапка з комою.

pptx
Додано
13 лютого 2022
Переглядів
3320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку