ПОРАНЕННЯ ТА КРОВОТЕЧІ

Про матеріал
Навчити студентів прийомам тимчасового зупинення кровотеч, способам по обробленню ран, садин, подряпин, правилам накладання пов’язок. Приймати конструктивні рішення при різних непередбачуваних ситуаціях, користуватися науковою термінологією, складати конспект. Виховувати відповідальне ставлення до життя та здоров’я громадян - як найбільшої соціальної цінності.
Перегляд файлу

Хмельницький музичний коледж

імені В.І. Заремби

 

 

 

 

 

 

ВІДКРИТИЙ УРОК

«ПОРАНЕННЯ ТА КРОВОТЕЧІ»

 

дисципліна: «МЕДИКО-САНІТАРНА ПІДГОТОВКА»

для студентів І курсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хмельницький

2018

Мета: дати загальну характеристику різного виду поранень, кровотеч. Навчити студентів прийомам тимчасового зупинення кровотеч, способам по обробленню ран, садин, подряпин, правилам накладання пов’язок. Приймати конструктивні рішення при різних непередбачуваних ситуаціях, користуватися науковою термінологією, складати конспект. Виховувати відповідальне ставлення до життя та здоров’я громадян -  як найбільшої соціальної цінності.

 

Зміст

Види поранень, їх загальна характеристика.

Кровотечі та їх види.

Способи тимчасового зупинення кровотечі.

Заходи по обробленню ран, садин, подряпин.

Правила накладання пов’язок.

 

Обладнання: 

малюнки: 

1) місця притиснення артерій для тимчасового зупинення кровотечі;

2) тимчасове зупинення кровотечі максимальним згинанням кінцівок;

3) тимчасове зупинення кровотечі гумовим еластичним джгутом;

4) тимчасове зупинення кровотечі  джгутом-закруткою;

5) розкривання індивідуального пакета (а) і накладання пов’язки (б);

6) пов’язка накладена на ділянку гомілковостопного суглоба (цифрами позначено витки бинта);

7) накладання пов’язки на голову;

8) пов'язка, накладена на грудну клітку;

9) косинкова пов'язка;

10) пращоподібна пов'язка;

11) пов'язка, накладена на ділянку плечового суглоба (цифрами позначено витки бинта).

 ВИДИ ПОРАНЕНЬ, ЇХ ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

 

 Залежно від виду предмета, яким поранено людину, форми і характеру ушкодження тканин рани поділяють на колоті, різані, рвані, забиті тощо. Вони можуть бути заб­руднені клаптиками одягу, піском, уламками скла та ін. При цьому в рану іноді потрапляють збудники гнійного заражен­ня. Буває, що різні предмети прони­кають у черевну або грудну порожнину, всередину черепа, що може призвести до ушкодження внутрішніх органів (печінки, легень, мозку та ін.).

 Будь-яке поранення викликає гострий біль, у ділянці трав­ми починається кровотеча, краї уражених тканин розходяться.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КРОВОТЕЧІ ТА ЇХ ВИДИ

 

 Найбільшу загрозу для життя потерпілого становить кро­вотеча з ушкодженої кровоносної судини.

 Кровоносні судини поділяють на артерії, вени і капіляри.

 При ушкодженні артерій з рани витікає яскраво-червона кров - йде переривчастою цівкою. Коли поранено великі артерії, наприклад шиї, плеча, стегна, кровотеча може бути масивною. І якщо не­гайно не зупинити її, людина вмирає.

 Венозна кров темно-червона, витікає рівномірно, не пуль­суючи, і швидко заповнює рану. Венозна кровотеча так само, як і артеріальна, може бути значною і становити серйозну не­безпеку.

 Капілярна кровотеча найчастіше спостерігається при повер­хових ранах і саднах. Рана поступово заповнюється краплями крові. У людей з нормальною здатністю крові зсідатися така кровотеча припиняється сама собою.

 Трапляються кровотечі й змішаного характеру, особливо при глибоких і великих за обся­гом пораненнях, коли ушкоджуються різні кровоносні судини.

 У потерпілих внаслідок ушкодження внутрішніх органів (на­приклад, легень, печінки, селезінки) виникає внутрішня кро­вотеча: кров збирається у порожнинах тіла, просякає тканини.

 Внутрішню кровотечу виявити нелегко. Як при зовнішній, так і внутрішній кровотечі спостерігаються певні ознаки вели­кої крововтрати:

  • блідість обличчя і слизових оболонок губ;
  • швидке, прискорене дихання;
  • пульс 100 ударів на хвилину та більше;
  • похолодіння кінцівок, запаморочення, позіхання, слабкість, короткочасна непритомність.

 

СПОСОБИ ТИМЧАСОВОГО ЗУПИНЕННЯ КРОВОТЕЧІ

 

Надаючи першу допомогу потерпілому, слід, не гаючи часу, зупинити кровотечу. Застосовують різні способи тимчасового зупинення кровотечі (остаточно кровотечу зупиняють звичай­но в лікувальній установі).

1. Накладання на рану стискуючої стерильної пов'язки.

 Якщо поранено руку або ногу, то, наклавши пов'язку, поране­ну кінцівку треба підняти догори або надати їй підвищеного положення. При невеликих венозних і капілярних кровотечах ці заходи досить ефективні.

 

2. Притиснення артерій до кістки вище від місця ушко­дження.

 Артерії притискують там, де вони розташовані ближче до поверхні тіла (мал. 1). Роблять це великим або чотирма іншими пальцями. Стискування артерій пальцями потребує певних зусиль. А під час транспортування потерпілого стиску­вати артерії досить незручно. Тому, якщо є змога, накладають джгут або стискуючу пов'язку.

 

3. Надання кінцівкам певного положення.

 Коли дуже зігну­ти ногу в колінному суглобі, то можна зупинити кровотечу із судин стопи й гомілки. Максимально зігнувши руку, зупиня­ють кровотечу з рани в ділянці передпліччя й ліктьового суг­лоба. Зігнуті кінцівки перев'язують бинтом, косинкою, реме­нем тощо, поклавши перед цим в підколінну ямку або в ліктьовий згин невеликий валик з бинта чи вати (мал. 2).

Кровотечу з рани в пахвовій ділянці можна зупинити, якщо максимально відвести за спину і зв'язати обидві руки, зігнуті в ліктьових суглобах. При цьому ключиці наближаються до пер­шого ребра і стискують підклю­чичну артерію.

 

4. Накладання джгута.

У разі ушкодження великих кровоносних судин кінцівок найбільш надійним способом зупинення кровотечі є накла­дання ґумового еластичного або пневматичного джгута, а також зробленого джгута-закрутки.

Джгут накладають на кінцівку вище від місця ушкодження кровоносної судини. Перед тим бажано кінцівку трохи підняти догори, щоб прискорити відплив венозної крові. Під гумо­вий джгут треба обов'язково покласти щось м'яке - хустку, рушник, вату та ін. Джгут розтягають з певним зусиллям і на­кладають так, щоб витки його лягали поряд і не залишалося проміжків між ними. Кінці джгута закріплюють гачком, лан­цюжком або зав'язують (мал. 3).

 Ознаками правильно накла­деного джгута є припинення кровотечі й пульсу в місцях промацування артерій нижче від накладення джгута, воску­вата блідість шкіри кінцівки.

Джгут, накладений слабко, не стискує артерій, а тільки перешкоджає відпливу веноз­ної крові. При цьому кровоте­ча не припиняється, іноді навіть посилюється, кінцівка стає синюшною. В такому разі джгут замінюють іншим або накладають той самий знову, але трохи вище або нижче від попереднього місця. Надмірне перетягування кінцівки джгу­том може ушкодити м'які тканини, в тому числі й нервові стовбури.

Стискувати кінцівку джгутом можна не більш як 1,5-2 год, оскільки тривале знекровлення призводить до стійкого пору­шення функції і навіть до змертвіння тканин кінцівки. Транс­портуючи потерпілого із джгутом у лікувальну установу, до одягу або до бинта прикріплюють записку, в якій зазначають час накладення джгута.

Тривале стискування кінцівки джгутом нерідко викликає значні больові відчуття. Тому бажано через кожні 30-40 хв послаблювати джгути на 2-3 хв, спочатку притиснувши ар­терію пальцями до кістки. Потім джгут знову затягують або перекладають його, трохи відступивши від попереднього місця.

Якщо в аптечці немає стандартного джгута, то застосову­ють джгут-закрутку (мал. 4). Для цього використовують ґумовий шланг, косинку, рушник, шарф, краватку тощо. Кінці саморобного джгута міцно зав'язують, вставляють під нього дерев'яну чи іншу паличку і закручують петлю до повного зупинення кровотечі. Щоб джгут не розкрутився, паличку прив'язують до кінцівки.

Закрутку так само, як і джгут, можна накладати на стегно, гомілку, плече або передпліччя. Оскільки закрутка тисне силь­ніше, ніж еластичний джгут, то не варто застосовувати її в ділянці середньої третини плеча, де існує найбільша небезпека ушкодження нервових стовбурів. Закрутку можна залишити на кінцівці не більш як 1,5-2 год. Невдовзі після перетягування кінцівки джгутом, особливо закруткою, нерідко з'являється сильний біль. Отже, хворого треба негайно доставити в лікарню.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАХОДИ ПО ОБРОБЛЕННЮ РАН, САДИН, ПОДРЯПИН

 

Після того як вдалося зупинити кровотечу, слід ужити відпо­відних заходів, щоб запобігти додатковому забрудненню рани мікробами та її травмуванню під час транспортування потер­пілого. Шкіру навколо рани протирають спиртом, одеколоном і змащують йодом або розчином брильянтової зелені. Поверхню рани очищають. Будь-яку рану, крім садна або подряпини, перев'язують. Для цього найкраще використовувати спеціальні пакети, що складаються із стерильних ватно-марлевих подушечок і бинта, а також стерильні бинти і марлеві серветки. Ці перев'язні матеріали є в наборі автомобільної аптечки першої допомоги (мал. 5).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАВИЛА НАКЛАДАННЯ ПОВ’ЯЗОК

 

Під час накладання пов'язки треба дотримувати певних пра­вил. Насамперед потерпілого кладуть або садовлять у зручній позі. Накладаючи пов'язку на ділянку суглобів, нозі чи руці надають такого положення, в якому вона буде під час транспортування. Наприклад, бинтуючи ділянку ліктьового суглоба, руку хворого згинають у цьому суглобі під кутом, близьким до прямого.

Пов'язка має вкривати всю рану і рівномірно охоплювати ділянку ушкодження. Якщо пов'язка накладена слабко, то вона сповзе. Коли рану забинтувати дуже тісно, то потерпілий не­вдовзі відчуватиме біль, зумовлений стискуванням кінцівки і порушенням кровообігу в ній.

Накладаючи пов'язку на кінцівку, пальці звичайно лиша­ють відкритими, що дає змогу контролювати стан кровообігу в перев'язаній кінцівці за забарвленням нігтів. Якщо пов'яз­ка накладена правильно, вони рожевого кольору, коли нога чи рука перев'язана дуже тісно, нігті стають синюшними.

Індивідуальний пакет розкривають безпосередньо перед на­кладанням пов'язки. Стерильний бинт виймають так, щоб ру­ками не торкатися тих його місць, які потім вкриватимуть рану (мал. 5; 6; 7; 8; 9; 10; 11).

 

 

 

 

Мал. 1.  Місця притиснення артерій для тимчасового

зупи­нення кровотечі

 

 

 

Мал. 2. Тимчасове зупинення кровотечі максимальним згинанням кінцівок

 

 

 

 

Мал. 3.  Тимчасове зупинення кровотечі

гумовим еластичним джгутом

 

 

 

 

 

Мал. 4.  Тимчасове зупинення кровотечі

джгутом-закруткою

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал. 5.  Розкривання індивідуального пакета (а)

 і накладання пов’язки (б)

 

 

Мал. 6.  Пов’язка накладена на ділянку гомілковостопного суглоба (цифрами позначено

витки бинта)

 

 

 

 

 

Мал. 7. Накладання повязки на голову

 

 

 

 

 

Мал. 8. Пов'язка, накладена на грудну клітку

 

 

 

 

 

 

Мал. 9. Косинкова пов'язка

 

 

 

Мал. 10. Пращоподібка пов'язка

 

 

 

Мал. 11. Пов'язка, накладена на ділянку плечового суглоба (цифрами позначено витки бинта)

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Бернадін Ігор
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
29 березня 2021
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку